Телесезон 2008/2009. Підсумки. Частина 2

2 Липня 2009
10449

Телесезон 2008/2009. Підсумки. Частина 2

10449
Підсумки підбивають Юрій Мінзянов, Григорій Тичина, Олег Панюта, Євгенія Близнюк, Роман Скрипін, Наталка Фіцич, Лаврентій Малазонія, Єгор Бенкендорф та Вікторія Горенштейн.
Телесезон 2008/2009. Підсумки. Частина 2

Першу частину підсумків телесезону читайте тут.

 

1. Яку подію ви б назвали головною подією сезону у виробництві телеконтенту? Чому?

 

2. Яку подію ви б назвали антиподією сезону у виробництві контенту? Чому?

 

3. Яку подію ви б назвали подією сезону на телеринку? Чому?

 

4. Яку подію ви б назвали антиподією сезону на телеринку? Чому?

 

5. Як, на ваш погляд, криза змінила телепростір і телеринок України?

 

 

Юрій Мінзянов, генеральний продюсер групи компаній Star media:

1. «Україна має талант!» - это единственный проект, который я бы отметил. У СТБ получилось очень необычное, увлекательное шоу. Я смотрел в интернете британские и австралийские аналоги, и если сравнивать с нашими их персонажами - возникает гордость. Наши лучше, талантливее, красивее, харизматичнее. Это можно сравнить со спортивными соревнованиями: когда ты переживаешь за сборную Украины во время футбола, гордостью наполняется сердце. И это самое большое достижение.

 

Например, российский аналог «Минуты славы» я посмотрел несколько раз и больше не стал. Хотя по уровню производства он не уступал шоу СТБ. Наверное, все-таки проблема в том, что гораздо интереснее болеть за наших. К тому же, в шоу попали достаточно неожиданные номинанты. Я, например, голосовал за Артема «Урсулу», поскольку такой голос, как у него, достоин хорошего образования и большого будущего. Думаю, у него все получится, и появятся продюсеры и спонсоры, которые дадут ему проявить себя дальше.

 

И вообще, такое чувство, что Украина ждала этого шоу. Зрители соскучились по зрелищам, им этого не хватало. К тому же, это, безусловно, качественная реализация шоу, чего совсем не ожидали от СТБ. Такой проект можно было увидеть на «1+1», «Интере», Новом канале, но не на СТБ. Потому - молодец Бородянский, хвала ему и честь. Но я считаю, что дальше должна быть ротация жюри, и во втором сезоне мы должны увидеть новые лица. Оксана Марченко отлично справилась со своими обязанностями. Теперь это единственная причина включать телевизор. Так же, как раньше такой причиной были «Танцы со звездами».

 

Еще мне очень нравится подача новостей на СТБ. Я об этом говорил в прошлом году, но до их уровня до сих пор никто не смог подняться. Интересная подача, ведущие - все интересное. Потому я ставлю СТБ пятерку и присуждаю ему первое место.

 

2. Сейчас я очень редко смотрю телевизор. В последнее время телевидение стало меня раздражать. Иногда краешком глаза могу посмотреть «Шустер livе», если там интересные персонажи. Скорее всего, антисобытием можно назвать программы Первого национального. На этом канале я включаю только «Кино.Ua», но дело в том, что обычно канал начитает трансляцию этой программы на 50 минут позже. За это время я попадаю на совершенно ужасные программы, это что-то даже не из пришлого, а из какого-то каменного века. Не хочу вспоминать даже названия.

 

5. Я пока не вижу, чтобы кризис изменил телерынок. Например, в кинопроизводстве, если брать нашу нишу, происходят разные события как со знаком плюс, так и со знаком минус. «Интер» как был «Интером», так и остался. «1+1» как был «1+1», так и остался. Пройдет сентябрь, начнется очередной «Телетриумф» - и снова всевозможными наградами забросают программы, которые абсолютно не стоят этих наград. В этом году мы в Star media приняли решение ничего не подавать на «Телетриумф». Снова будут раздавать всем сестрам по серьгам, и мы в очередной раз поймем, что кризис - не кризис, а ничего не изменилось.

 

 

Наталка Фіцич, генеральний продюсер продюсерського центру «Закрита зона»:

1. Ваше запитання змусило задуматися. А «Доктор Хаус» - це не подія? Певно, що подія, але не наша. А парочка документалок Бі-бі-сі на «Сіті»? Теж не наша подія? А кілька непоганих програм, перекладених українською? Що, теж не наша подія? Тоді навіть не знаю... В українському телебаченні подія року - це криза. І до неї воно було бідненьким (не стільки фінансово, скільки ментально), а стало ще біднішим. Старі голлівудські серіали змінюють новіші російські. З власного виробництва на каналах хіба що новини, парочка розважальних програм, зрідка документалки. Про якість не йдеться, радше про закриття дірок в ефірі. Які вже тут події року?

 

2. Претендентів багато. Хоча, по-чесному, до антиподії варто би записати майже все телебачення. Новини для Барбоса змагаються з новинами для Фірташа. Приблизно такий діапазон. А посередині все таке жовтеньке-жовтеньке, як листя восени... Щоразу, вмикаючи телевізор, а потім вимикаючи його - бо дивитися нічого, уявляю собі глядача очима менеджерів більшості українських телеканалів. Напевно, він має сидіти на дивані, кліпати очима, пити пиво (я не проти пива, може бути і щось інше) й голосно гиготіти. Нагадує імбецила? Для тих, хто не знає: у шкалі психологів це трохи гірше, ніж дебіл, але краще, ніж ідіот. Тільки я в це не вірю. Бо бачу людей, і не лише у столиці. Вони розумні, чесні і з почуттям гідності. Не всі, але таких багато. Тільки наше ТБ не для них.

 

3-4. Криза. Ну, немає про що писати. Тихо ж у нас, як у могилі. Хоча... чому «як»?

 

5. Криза не змінила телебачення, вона загострила проблеми, які були до того. Проте, на жаль, не помітно, що з'явилося нове розуміння цих проблем. Ні, система з усіх сил чинить опір - вона сподівається вижити. Вона прагне далі робити лише розважалівки і гребти гроші лопатою. Далі зневажати глядача, але жити за його рахунок. А в разі претензій - вказувати не рейтинги. «Піпл хаває», чи не так?

 

 

Роман Скрипін, голова Незалежної медіа-профспілки України, ведучий каналу ТВі:

1, 3. Подія - і в контенті, і на телеринку - це, безумовно, «Україна має талант». Втілення масштабного шоу під час кризи - ризик і сміливість СТБ. Віддаю належне, цей канал не почав говорити, як усе погано, немає ані коштів, ані ресурсів, а просто взяв і зробив те, що збирає найбільшу частку. Люди ж хочуть бачити себе - про це українське телебачення, здається, забуло.

 

Ще один приклад, як треба робити ліпше, ніж у сусідів, - «Українці афігенні». На жаль, я раніше не бачив цієї програми. Випадково натрапив на ICTV на, очевидно, не найсвіжіший випуск, тож віддаю належне розумності й дотепності авторів. «Українцям афігенним» програють і «Файна Юкрайна», і «Наша Раша». Ця програма на порядки вища. Тонкий та влучний гумор.

 

Ну, і скандальний хіт сезону - «Пропало всьо» від Юлії Тимошенко.

 

2, 4. Набагато важче сказати, що є антиподією і що шкодить. Бо надто багато доведеться перераховувати. Шкодить, точніше - нівелює саме поняття журналістики, об'єктивності, доцільності величезна кількість «розмовних» шоу. Оці «Свободи» і «Live» як першоджерело. Не знаю, як кому, а мені в очі впадає все більша продажність та ангажованість. Політики в результаті розбещені величезними хронометражами, наявністю трибуни, з якої вони несуть повну маячню і їм за це нічого не буде. Політики перекваліфікувалися на акторів довжелезного серіалу, за яким щотижня стежить вся країна. Не дивно, що результатом цього стала участь політиків у зйомках фільму «Дау».

 

Величезної шкоди ринку завдає його вторинний характер, окупаційна присутність російського продукту з дебільним субтитруванням. Таке враження, що наші телеменеджери забувають, що російський продукт - як інформаційний, так і публіцистичний і розважальний - складові потужної машини агітпропу сусідньої імперії. Й ми платимо за нього двічі, якщо не тричі. Перший раз - коли Україна купує газ, а «Газпромові» належить величезна кількість телеканалів в РФ, а другий раз - купуючи цей секонд-хенд для трансляції у своєму ефірі.

 

Взагалі, кількість телешлаку в ефірі починає зашкалювати. «Лохотрони» треба заборонити, бо вони ще гірші за вже заборонений гральний бізнес.

 

До антиподії можна віднести і «Євробачення» у виконанні Першого каналу УТ. Повний несмак. Починаючи від відбіркових конкурсів й завершуючи трансляцією й кінцевою якістю картинки. Після цього закиди в бік російського «Первого» виглядають кумедними.

 

Ну, й остання найбільша невдача - відсутність справжнього суспільного ТБ. Найсумніше те, що видається, ми не побачимо українського суспільного ТБ найближчим часом, бо принаймні двоє реальних претендентів на найвищу посаду навряд чи сповідують цінності прозорого суспільства та свободи слова не як маніпулятивний чинник, а як інструмент контролю за своїми діями.

 

5. Вона, здається, як хронічна хвороба українського ТБ. Бо не було часів, коли інвестор говорив: «У мене купа грошей, я хочу зробити серйозну інвестицію». Наше ТБ в переважній більшості - це малобюджетна контора, що виробляє контент на рівні художньої самодіяльності. Тож остання криза стала прекрасним приводом нічого не робити взагалі, посилаючись на відсутність коштів. Але зауважте: жоден телеканал не закрився, як це сталося з друкованими ЗМІ. Звідси висновок - гроші є. А криза переважно в головах.

 

Той, хто зрозуміє, що можна і треба робити якісний власний продукт, максимально наближений до аудиторії, наповнений її сподіваннями та переживаннями, - виграє. Виграють так само ті, хто почне впроваджувати інновації й нові технології.

 

Криза зменшила зарплати телевізійникам, але це не видається критичним, бо до того ринок був перегрітий надто високими ставками.

 

 

Олег Панюта, головний редактор журналу «Телесіті»:

1. Подією року стали проекти телеканалу СТБ «Танцюють всі!» та «Україна має талант!». Швидше за все це останній. Це приклад вдалої реалізації шоу. Хоча та сама «Фабрика зірок» на Новому каналі - теж вдалий продукт. Але мене бентежить, що це здебільшого адаптації форматів. У нашому випадку - це досить вдалі адаптації з елементами національного колориту. Ми завжди себе недооцінюємо, а в цьому шоу можна показати, що в нас багато чого є, що люди в нас красиві та прекрасні. А можливо, люди, людські стосунки - це єдине, що в нас лишилось, і тільки це зможуть зберегти нашу країну. Зазвичай ми не звертаємо уваги на такі речі: вміє людина танцювати й співати - ну й добре. Але наскільки блискавично, яскраво, віртуозно володіти тілом, мистецтвом! До того ж, вони всі переважно самоучки. Та й шоу проходить у прямому ефірі, а це не так легко зробити. Не можу сказати, що плюсівські «Танці» легкі у виробництві, але їх уже було 5 сезонів, вони встигли все відкатати. А тут зовсім інший формат, достатньо незвичний, тому б я віддав пальму першості саме шоу «Україна має талант!».

 

2. Мені дуже шкода новини ТСН, які колись були автентичними, оригінальними, злободенними, цікавими, обговорюваними новинами. Всього цього тепер немає. Можливо, на якомусь етапі люди обговорюють кількість відірваних, відрізаних, залишених або знайдених рук, ніг та голів, але я, попри свій вік, намагаюся бачити напівповну, а не напівпорожню склянку.

 

Тож загальне зниження якості новин на «1+1» порівняно з тим, що було раніше, - це справжня антиподія. Не можу сказати, що це сталося за цей рік, але зі зміною керівництва ТСН - точно, а зміна керівництва стала наслідком зміни акціонерів каналу і їхньої нової лінії «новин для Барбоса». Я все ж таки переконаний, що собачі канали мають право на існування в нішевому сегменті.

 

3. Подія на телеринку - перманентне збільшення аудиторії Нового каналу впродовж останніх кількох місяців. І те, що, незважаючи на загальний спад телеперегляду та кризові явища, каналу вдається заохочувати свого глядача, - не може не радувати..

 

4. Антиподія - присутність однієї політичної програми в трьох іпостасях на трьох різних каналах. Мені здається, це не на користь розвитку українського телебачення. Вони всі мають право на існування, але не можуть три однакові проекти виходити на різних каналах і відрізнятися лише обличчями, які намагаються модерувати розмову в студії. Мені здається, це неправильно, це серйозний ляпас у бік людей, які б могли робити серйозні програми. Нехай ICTV має пальму першості, вони розробляли цей проект, але вихід таких проектів на інших каналах не робить їм честі.

 

5. Криза вплинула на телепростір. Прикро, що багатьох людей змусили або піти, або суттєво зменшили їм зарплату. Погано те, що зменшилися кошти на виробництво нових проектів. Адже нині глядача годують або старими консервами, або крутять по другому-третьому колу те, що стоїть на полицях. Це завжди погано.

 

З іншого боку, криза має стимулювати людей робити якісний продукт за копійки. Хоча протягом останніх 10 років стосовно телебачення ми казали один одному: це не можна зробити за копійки, цукерка має виглядати красиво. Втім, телевізійники знають, що телебачення - це велика омана, варто камері відхилитися в якійсь бік - і ми побачимо страшні стіни й те, що за декорацією. В принципі, можна робити цікаві продукти за невеликі гроші.

 

Вплив кризи, звісно, відчутний і ми, швидше за все, ще не відчули впливу всієї кризи. Думаю, відчуємо й побачимо це в новому сезоні, коли більшість каналів опиняться з порожніми руками. А дозволити собі щось яскраве й цікаве зможуть лише кілька телеканалів. Можливо, цей еволюційний процес дозволить скоротити кількість каналів, яка є нерентабельною та економічно невигідною у масштабах країни. Тепер усі про це говорять, але ніхто не робить першого кроку. Це станеться тоді, коли телебачення в нашій країні перестане бути елементом політичного тиску та впливу.

 

Утім, я, мабуть, сам собі суперечу, бо зважаючи на дату виборів - це не станеться принаймні до січня наступного року. Але очевидно, цей процес зможе вималювати нову конфігурацію каналів на українському ринку.

 

 

Євгенія Близнюк, маркетинг-директор «1+1»:

1. Безперечно - «Україна має талант!». Щиро радію за колег. Шоу зроблено дуже якісно, на всіх етапах. І - що найголовніше - зроблено командою самого каналу, а не продакшн-студій. Розвиток власного виробництва - єдиний правильний шлях для вітчизняних каналів на сьогодні.

 

Впевнена, гучною подією стане й серіал «Тільки кохання», який ми почали знімати. «Тільки кохання» - перший 100%-во український серіал, із українськими акторами, мовою, подіями. Такого досвіду ринок ще не мав, буде дуже цікаво подивитися на результати.

 

2. Криза - головна антиподія для всього ринку виробництва, зокрема щодо вітчизняного контенту. Виробничі бюджети суттєво зменшилися, скоротилася кількість активних проектів, багато з них залишаються на рівні розробок. З іншого боку, це позитивно впливає на мобільність думок творчих людей :). Адже треба за значно меншу суму зробити якісний продукт.

 

3. Перехід «1+1» на самостійний продаж реклами. Це було непросте і сміливе рішення, нині - складний період становлення. Це рішення, безперечно, вплинуло на ландшафт українського ринку телереклами, але період трансформацій ще не завершено. Думаю, найцікавіше попереду.

 

4. Цінова війна, яку на початку 2009 року розв'язали гравці рекламного ринку, дуже боляче вдарила по всій індустрії. Замість узгоджених антикризових заходів гравці ринку вимушені змагатися в мистецтві переговорів та кулуарних домовленостей. Ця ситуація вже відкинула ринок на кілька років назад, виходити з неї ми будемо довго, важко та, що важливо, всі разом - переможців у ціновій війні не буде. Телебачення цього року недоотримає суттєву суму.

 

 

Лаврентій Малазонія, телепродюсер:

1. Абсолютно точно - это «Україна має талант!». Абсолютно чистый проект - чистое ведение, чистое судейство, суперталанты... Респект!!!

 

2. Такой уж «антиподії року» не замечал - наше телевидение движется туда, куда все идут строем. Макдональдизация телевидения - это то, о чем я говорил ТК несколько лет назад. И ничего страшного в этом нет: телемир велик и всегда можно найти свой «ресторанчик», если уж так хочется. А если не можется, то поплевать, а то и харкнуть в этот фаст-фуд всегда позволят :)...

 

Хотя «антиподія року» может произойти, и она связана с «Интером». Я не апологет «Интера», скорее наоборот. Но то, как нынешний премьер-министр регулярно «пиарит» этот канал, особенно вчера во Львове... У меня создается впечатление, что Тимошенко в некоем сговоре с «Интером». Такое ощущение, что к премьерским роликам «Ура, авиация!», «Ура, энергетика!», «Ура...» добавится «Ура, «Интер»!». И если этот сговор каким-то образом маятниково формализируется (каким-то образом, да), тогда смело можно будет констатировать «антиподію не тільки року»!

 

3. Если коротко, то спурт ТРК «Україна». Они смогли, как - неважно. Важно, чтобы смогли еще раз. И уж тут-то важно, чтобы ключевым в следующем спурте стала «Україна», а ТРК - вторичным.

 

4. Сползание «1+1» на пятое место. Потому что.

 

5. А что, собственно, такого уж страшного в кризисах? Человек создал телевидение. Вот если придется слишком часто доказывать обратное - да, тогда это кризис. И для человека, и для телевидения.

 

 

Вікторія Горенштейн, голова правління «Української медійної групи»:

1. Безусловно, проект канала СТБ «Україна має талант!». Яркое, живое, очень эмоциональное, захватывающее с первой же программы шоу, сделанное на высоком профессиональном уровне. Вместе с предыдущим проектом «Танцюють всі!» талант-шоу охватило разные регионы страны и усилило позиции СТБ среди ведущих телеканалов Украины. Как зритель я благодарна за этот телевизионный праздник и подаренный огромный заряд положительных эмоций.

 

2. Поскольку производство телевизионного продукта всегда является результатом тяжелого труда целого коллектива людей, я считаю, что их работа достойна уважения и подобного рода вопросы, как мне кажется, некорректны и неэтичны. Ведь непризнанный или не так оцененный конечный результат не значит, что в продукт не были вложены профессиональные и человеческие затраты.

 

3. Достижения Нового канала: грамотное программирование позволяет каналу удерживать лидерство по самой привлекательной для рекламодателей и телеканалов аудитории 14-49. А также показ телесериала «Доктор Хаус» на СТБ. При этом хочу отметить также правильное программирование, позволившее сериалу стать популярным в Украине. Ведь, например, на российском телевидении этот сериал, признанный в мире самым популярным сериалом 2008 года, провалился.

 

4. Возможно, стремительная потеря лидирующих позиций телеканала «1+1»: ведь сильная конкуренция всегда подстегивает развитие и совершенствование.

 

5. Это большой удар по производству телевизионного продукта, повлекший значительное сокращение бюджетов, персонала, проектов. Телеканалы стараются достойно выйти из создавшейся ситуации, используя как старые запасы, так и более взвешенно относясь к производству телевизионного продукта. С другой стороны, качество самого производства от сокращения объемов производства только повысится, что усилит конкуренцию и выведет телерынок на новый виток развития.

 

 

Єгор Бенкендорф, директор компанії «Інтер Медіа Продакшн» (група «Інтер»)::

1. Звісно ж, серіал «Територія краси» виробництва студій «Інтер Медіа Продакшн» та Film.Ua для каналу «Інтер». З точки зору телевізійника - це професійно зроблений і високоякісний вітчизняний телепродукт. І глядач це розуміє, доказом чого є високі рейтинги телесеріалу.

 

2. Гадаю, антиподії не було. Українські телевиробники створюють новий вітчизняний контент за непростих економічних обставин. Тому будь-який новий продукт - це вже велике досягнення. Я, звісно, маю певні зауваження до окремих програм, але це не значить, що вони були настільки поганими, щоби стати антиподією. Просто деякі програми можна було б зробити краще.

 

3. Цього року телеринок сильно «штромило», тому головна подія - це те, що телеринок взагалі залишився ринком і не перетворився на базар, як то було в жорстких 90-х. Ну, і, звісно ж, найбільших успіхів на телеринку цього року досягла «Інтер-реклама», з чим я й вітаю колег.

 

4. Головна антиподія цього року вплинула не лише на телеринок, та й не лише на Україні. Я зарікся вимовляти це слово, але гадаю, всім зрозуміло, про що мова. Через скорочення бюджетів телеглядач цього сезону, напевно, недодивися багатьох нових та цікавих програм.

 

5. Бюджети стали меншими, проте ми навчились економити. Поменшало проектів, але тепер над кожним проектом працюєш, як над останнім. Багато людей втратило роботу, але найкращі залишились... Я поки не знаю, чи це добро, чи погано... Побачимо.

 

 

Михайло Павлов, головний продюсер ICTV:

1. Безусловно, я хотел бы поздравить СТБ с форматом «Україна має талант!», который получил самые высокие рейтинговые показатели. Это связано с тем, что наше телевидение развивается в коммерчески развлекательном направлении, к сожалению.

 

Почему к сожалению? На мой взгляд, у нас появилась ниша для думающей аудитории, которой тоже чего-то хочется в этом ассортименте. Мы стараемся своей программой «Свобода слова» удерживать эту зону.

 

2. Мне не хотелось бы анализировать не свой контент. Есть этика телевизионных отношений. Даже если бы и было антисобытие, я бы его не называл. Слава Богу, что производится контент - это уже хорошо.

 

3. Основное событие - это финансово-экономический кризис. Возможно, он позволит иначе взглянуть на агрессивную конкуренцию между каналами. Кризис заставит пересмотреть внутренние ресурсы каналов и экспериментировать больше с собственным производством.

 

4. Я бы назвал антисобытием то, что до сих пор государство не выработало стратегии по развитию телевизионного рынка. В основном работают разрешительными либо запрещающими мерами, а системной стратегии в развитии индустрии, где бы поощрялось собственное производство, нет. Появляются сигналы о развитии проектов общественного телевидения - дай Бог, чтобы это случилось.

 

5. Помимо того фактора, что я уже называл (кризис даст толчок производству собственного контента), самое важное - потребительская идеология нашего телевидения и гламур отойдут на второй план, и мы будем больше думать о том, какими бы мы хотели, чтобы становились наши зрители. Я оптимист и надеюсь на то, что между людьми по одну и по другую сторону экрана будет найден баланс ответственности.

 

 

Григорій Тичина, голова правління ЗАТ «Телекомпанія "ТЕТ"»:

1. І за якістю продукту, і за відгуком у телеглядачів це, безперечно, шоу «Україна має талант!».

 

2. На мою думку, рік минув досить спокійно й буденно. Навіть якщо й були якісь невдалі запуски програмного продукту, то вони минули непомітно, без гучних, «яскравих» провалів.

 

З іншого боку, антиподією, яка негативно вплинула на виробництво і придбання контенту, стала економічна криза.

 

3-4. На обидва запитання буде одна відповідь - економічна криза, яка спричинила падіння вітчизняного ринку телевізійної реклами на 70%.

 

Причому в Україні ринок реклами впав значно більше, ніж ринки інших східноєвропейських країн, у тому числі Росії. Мені важко знайти цьому зрозуміле пояснення. Пояснення, що звучать з боку рекламодавців, на мою думку, є малопереконливими.

 

5. Криза поки що не сильно змінила телевізійний простір, оскільки телеканали продовжують працювати на програмному продукті, придбаному до кризи. На мою думку, вплив кризи буде помітнішим у другому півріччі 2009 року й особливо в 2010 році, коли старі запаси вичерпаються. Водночас, уже тепер ми можемо спостерігати збільшення повторних показів навіть до початку літа.

 

 

Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту масової інформації:

1. Я думаю, що ми можемо говорити про проекти каналу СТБ «Танцюють всі!» і «Україна має талант!», бо це соціальні проекти, спрямовані не на зірок, а на звичайних українців. Канал виконав серйозну соціальну функцію, й інтерес до якісного, професійно зробленого шоу відповідний. Ставка на оригінальні підходи, на українців в ефірі фактично виправдала себе. Такі проекти здатні зробити канал одним із лідерів, по суті вивести його в топ телерейтингів.

 

2. Я би вказала на перетворення новин ТСН «1+1» на новий «жовтий формат». Для мене антиподією є скочування новин і телеканалу, започаткованих як стандарт новин та українського контенту, до чорнухи і жовтухи. Це означає втрату всіх серйозних напрацювань, і це, як ми бачимо, негативно позначилося на рейтингу. До антиподій можна додати «свободи», їхнє перетворення з дискусійних майданчиків пошуку виходу на такий собі цирк. Це стосується і проекту Шустера, і «Свободи на "Інтері"»: замовні люди, замовні теми, та й рівень дискусії сам по собі довів, що в Україні фактично немає реальних майданчиків для серйозного обговорення проблем і пошуку відповіді на глобальні питання. Це дуже негативно вплинуло на політичний процес, який нині перетворився на змагання акторів із телевізора.

 

3. Я думаю, це криза. На ринку тон задавала саме вона, ця криза виявилася глибшою, ніж очікували. В принципі, вона характерна не тільки для телеринку, а й для медіаринку в цілому. Очевидно, що друковані ЗМІ постраждали більше, але й для телеканалів ця криза стала початком пошуку нових форм роботи з глядачем. Ми побачили, що посилилася присутність телеканалів в інтернеті, запускаються портали, дуже багато інтерактивів, голосувань і таке інше.

 

4. В принципі, я не особливо досліджую ринок, але думаю, що зміна менеджменту на «Плюсах». Це призвело до зміни стратегії каналу, і тепер ми не бачимо того лідера ринку, якого ми звикли бачити.

 

Підготували Мар'яна Закусило, Світлана Остапа і Наталія Данькова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10449
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
?
5402 дн. тому
А...дякую за персен))
Otar Dovzhenko
5402 дн. тому
"?", очевидно, йдеться про день напередодні того дня, коли Лаврентій давав коментар)) точна дата безнадійно втрачена
?
5402 дн. тому
Лаврентiю, щодо сценарiю можливих подiй та полiтичних iнтрг навколо Iнтера згодна, але учора Тимошенко не була у Лемберзi. Якась помилка мабуть. За УМТ та ДХ дiйсно, респект СТБ!
жирная точка
5402 дн. тому
панюточка, если плюсы поставили на твоем "творчестве" точку, после интнра и нового, то правильно сделали:)Вот и обижайся себе дальше донесхочу! Профессионалы видят, что по рейтингам на люсах показатели пошли вверх именно по ТСН, по всем другим показателям 1+1 в глубокой ж..е 5-го места. И это еще не предел. Тебя с Ткачиком да на какойнить трк хацапетовка-цены б не было. Хотя вы и так обесценились
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду