Почути голос живих

19 Листопада 2008
45033
19 Листопада 2008
15:23

Почути голос живих

45033
Режисер Сергій Буковський завершив роботу над своїм новим історико-документальним фільмом «Живі», який присвячено Голодомору 1932-33 років в Україні.
Почути голос живих
Напередодні 22 листопада, Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій, режисер Сергій Буковський запросив своїх друзів та невелике коло журналістів на передпрем’єрний показ нового історико-документального фільму «Живі». На цій події, що відбулася в офісі кіностудії «Листопад Фільм», була присутня й «Детектор медіа».
 
За словами режисера, створення фільму було ініційовано Віктором Ющенко та на всіх етапах виробництва фінансово підтримувалося Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000». Президент, який своїми наполегливими намаганнями привернути увагу українців і всього світу до голодомору як геноциду нашої нації накликав на себе чимало критики, з’являється у 75-хвилинному фільмі всього раз. Разом із донькою Віталіною на закинутому хоружівському цвинтарі він згадує, як у дитинстві дивувався, для чого його бабця тримала на горищі мішки з сухарями. За внутрішньою логікою фільму Віктор Ющенко просто встає в один ряд живих – тих, що пам’ятають часи, переживши які, кажуть дотепер: «Краще б ми не народжувалися…».
 
 
Безбородова Марія Федорівна, 1926 р.н. Житомирська обл., Ружинський р-н, с. Ярославка
 
Незважаючи на те, що робота над фільмом розпочалася з нуля і тривала майже рік, сам автор визнає, що він зі своєю знімальною групою не орали цілину, нагадуючи, що у роки перебудови вперше відкрили цей матеріал для глядача українські режисери Павло Фаренюк, Микола Лактіонов-Стезенко, Олександр Коваль, Сергій Лосєв, Олександр Криварчук. Зйомкам «Живих» передувала ґрунтовна дослідницька робота, було опитано кілька сотень очевидців в різних областях України, яким у 1932-33 роках було від п'яти до чотирнадцяти років. «Пізно ми схаменулися. Треба було записувати спогади цих людей ще  у 90-х», - із жалем говорить Вікторія Бондар, виконавчий продюсер та один зі сценаристів фільму. Окрім пошуку свідків, знімальна група «Живих» провела за допомогою своїх консультантів (серед них – Андреа Граціозі, Мирослав Попович, Ян Яцек Брускі, Оксана Пахльовська та інші) велику роботу в архівах України, Росії, Польщі, Італії. «Можу з усією відповідальністю сказати: кіноархіву Голодомору не існує, тому що із зрозумілих причин ніхто не міг знімати, що відбувалося в українських селах. Але є фотографії тих часів, – говорить режисер фільму. – Те, що ми інколи бачимо в історико-документальних фільмах з цієї теми – хроніка 1920-х чи початку 1940-х років, яку особливо західні режисери часто приймають за кіноархівні зйомки 1932-33 років».
 
Єрмоленко Ганна Антонівна, 1907 р. н., Харківська обл., Кигичівський р-н, с. Крутоярівка
 
Одна з сюжетних ліній фільму – історія британського журналіста Гарета Джонса, випускника Кембриджу та радника колишнього прем’єр-міністра Сполученого Королівства Дейвіда Ллойда Джорджа. Сер Джонс ще влітку 1931 року дістав пропозицію підготувати інформацію про Радянський Союз, який дехто з його сучасників бачив справжнім раєм на землі. Ризикуючи власним життям, він нелегально перетнув україно-російський кордон, мандрував Україною та на власні очі побачив, що насправді діялося в ті роки на землях, які нещодавно годували всю Європу. Британський журналіст публікував статті у кількох британських та американських виданнях, щоб привернути увагу до ситуації в Україні, але його правда виявилася нікому не потрібною. Включити в сценарій історію життя журналіста Гарета Джонса та його трагічної загибелі в Монголії (свою версію тих подій дають автори фільму) запропонував продюсер Марк Едвардс, який співпрацював із Сергієм Буковським у його попередньому проекті - «Назви своє ім’я». «Ми сподіваємося, що завдяки цьому історія українського голодомору стане більш зрозумілою та близькою європейському глядачеві, - каже Сергій. – Частину зйомок ми проводили в Уельсі, а  щоденники британського журналіста попросили озвучити для картини його троюрідного небожа Найджела Коллі».
 
 
Плотнір Федір Миколайович, 1918 р. н., Кіровоградська обл., Олександрійський р-н, с. Нова Прага
 
Авторська позиція режисера та його колег у фільмі «Живі» - в тому, щоб не педалювати інтерпретацію Голодомору як геноциду українців. «Працюючи над картиною, ми свідомо уникали оповідей про жахи голодомору, випадки канібалізму тощо, хоча нічого страшнішого від цього немає. Одначе тут приховується елемент спекуляції – надто вже просто у такий спосіб натиснути на сльозогінні залози. Та й чи пояснює це що-небудь у самій трагедії, чи розкриває її сутність?..».
 
 
Кравченко Анастасія Сергіївна, 1927 р. н., Київська обл., Переяслав-Хмельницький р-н, с. Помоклі
 
Незважаючи на таку позицію режисера, фільм викликає надзвичайно щемливі відчуття від усвідомлення не тільки минулих жахіть, але й несправедливого, принизливого нинішнього становища 100-річної мешканки села Крутоярівка Харківської області Ганни Антонівни Єрмоленко та ще сотень тих, хто вижив і дочекався незалежної України. Живе у самотності і хворобах, на копійчану пенсію, без зубів і переконання, що життя минуло не даремно. «Культура пам'яті – звісно, дуже важливий момент державотворення, але на ідеї спільної пам'яті можна не тільки об'єднати людей, але й роз'єднати, якщо припуститися профанації. Я не вірю в командні заходи, коли ми всі йдемо та тужимо, ми це вже проходили. Я б хотів, щоб пам’ятали про живих. Любити людство легше, аніж одну маленьку зігнуту бабцю», - каже Сергій Буковський. У правдивості цих слів переконуєшся, коли спостерігаєш за черговою «стройкой вєка», на яку перетворилося сьогодні у Києві будівництво Меморіалу, присвяченому жертвам голодоморів. Близько півтисячі людей працюють тут у три зміни і навіть уночі. Тільки першу чергу будівництва оцінюють у 143 млн грн., скільки знадобиться ще – невідомо.Все – заради того, щоби вчасно (тобто на 22 листопада) звести Меморіал. Для героїв фільму Сергія Буковського його відкриття навряд чи стане святом. Їм важко, а інколи й страшно згадувати ті часи («Мене за це не посадять, що я вам наговорила?», - з усмішкою і водночас страхом в очах питає у фільмі знімальну групу одна старенька). Просто вони живі, і ми маємо чути їхній голос.
 
 
Зеленецький Володимир Петрович, 1928 р.н. ,Тернопільська обл., Гусятинський р-н, с. Шидлівці
 
Оскільки всі права на фільм та його прокат належать фонду «Україна 3000», Сергій не знає, чи зможе широка глядацька аудиторія в Україні побачити та почути «Живих». Єдина гарантована можливість це зробити – прийти 21 листопада о 18:00 на прем’єрний показ фільму у Будинку кіно. Вхід вільний. Офіційна ж прем’єра фільму запланована також на 21 листопада в Українському домі, але…у залі, який розраховано всього лише на 300 глядачів.
 
 
Бевх Марія Миронівна, 1923 року народження, Тернопільська обл., Гусятинський р-н, с. Шидлівці
 
Із неофіційних джерел «ТК» почула, що міністр культури Василь Вовкун начебто скасував запланований показ фільму в київській опері: мовляв, документальний фільм не збере повний зал… Коментарі зайві.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45033
Читайте також
20.11.2008 23:52
Олександр Горобець, «Українська правда»
24 118
22.10.2006 17:09
для «Української Правди»
1 255
18.10.2006 20:08
для «Детектор медіа»
1 911
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Freeria
32 дн. тому
Be careful and be sure to specify the information on the section Dosage Posology and method of administration in the instructions to the drug Nodutax directly from the package or from the pharmacist at the pharmacy buy generic propecia united states My DH has been on Clomid for 9 months
абдухес
5605 дн. тому
Сестра моя Жизнь есть свободно говорящий правду (а ей всегда приятно говорить свою правду) кремлёвский холоп
Жизнь - Радости
5605 дн. тому
....Дурак ты, а не радость. Я все помню, но не брызжу слюной от рабской ярости, как ты. Ни писать правильно , ни понять смысл написанного тебя, видно, не научили - так и будешь в холопах ходить и на каждом углу о своем прошлом плакаться. Было и прошло, помним и знаем, но надо жить дальше, а не идти по жизни с повернутой назад головой - так и вдерьмо недолго наступить, как минимум. Свобода слова - это не для рабов и прежде, чем научится ею пользоваться - научитесь, хотя бы, свободно жить.
Радость - Жизни
5605 дн. тому
Великий Носов (родился и вырос -в Ирпене на Цветочной улице!) предсказал в "Незнайке на Луне"с -ОСТРОВ ДУРАКОВ, ГДЕ КОРОТЫШКИ ПРИНУДИТЕЛЬНО ВЕСЕЛЯТСЯ , ПОКА НЕ ПРЕВРАЩАЮТСЯ В БАРАНОВ И ИМИ НЕ РЕШАЮТ МЯСНУЮ ПРОБЛЕМУ. Пока вы жаждете веселья и безделия, бородянские отращивают себе ряшиных шире ушей и ждут, что от вас останутся сплошные безлюдные. А ты, гадло, потрудись вспомни лишний раз, как главную хлебную страну твои чекистские дедушки чуть пустыней не сделали -и пусть у тебя твоя фуагра-виагра вместе с печенкой отвалится. Всё же более гуманный конец, чем тебе назначит народ-хозяин. Это я тебе на твоём общедостувном, аби готувалося краще
Жизнь
5606 дн. тому
Пока мы, как нация, будем производить на свет подобные произведения, которые наполнены не радостью жизни и счастьем, а горем и слезами, не видать нам светлого будущего... Такими же были практически все произведения украинских писателей в 19 веке - результат налицо - как жили в рабстве, так и живем. И я не хочу, чтобы моих детей учили рабской психологии в школе - жизни надо радоваться, но самое главное, нужно научить радоваться жизни. Зачем постоянно давить на больные места, достаточно просто помнить об этом, а не делать из ошибок и бед культ.
хоружий
5606 дн. тому
Булгактер - креатура діяспори, тож має сплатити всі до одного подані нею рахунки. Бук не знімав би голодомору на замовлення катерини, коли б перед тим не зняв би про жидомор на шекелі Пенчукера та з відеотекою Спілберга. Діяспора вирішила позначити світові, що криє жидів як Бог черепаху тими само руками. Усі зусилля та кошти за символічне жертвоприношення. Пропонуємо Букові І ОСОБЛИВО ЙОГО ЕНЕРГІЙНІЙ ЖІНОЧЦІ наступного разу розвести народи хуту і тутсі. Гонорар з обох постраждалих сторін брати виключно діамантами. Бо вони -вічні
Українська нація зроуміє причини Голодомору, коли пережеве новий Голодомор-4, який буде на відміну від 1933 року невиправданним і безглуздим,який все-таки виявиться для цієї нації останнім
5606 дн. тому
2Назарбай // 20.11.2008 09:49:14
5606 дн. тому
Шановний пане громадянине Назарбай, НІХТО, голосно пишу Вам, добродію, що НІХТО сьогодні не заперечує сам факт Годомору чи Великого голоду 1932-33 років. Це треба бути казна ким, щоб так кощунственно чинити, бо навіть більшовики у своїх розслідуваннях 1936-37 років називали кількість жертв від Голоду в 870 тис. в Радянській Україні, про що доречі націонал-демократи мовчать))))) Повторюсь для Вам, що сумніву підлягає не сам факт, а першопричини і кількість жертв. Голодомор не можна безпыдставно розглядати як геноцид. Нагадаю слова Саркасяна. ""До Ходжалы азербайджанцы думали, что с нами можно шутки шутить, они думали, что армяне не способны поднять руку на гражданское население. Мы сумели сломать этот стереотип."(с) Премьер-министр Армении С.Саркисян о Ходжалинском геноциде. Дай боже, щоб так по відношенню до русскіх не почав говорити Ющ, бо тоді вже вороття назад не буде.
Назарбай
5607 дн. тому
Де і коли можна подивитися цей фільм? Чи можна десь купити диск з записом? До ручі, у мене у самого є запис розповіді моєї бабусі про ті страшні часи. Тож ті хто заперечують голодомор (або пишуть це слово в лапках) грішать перед Богом
Сергію
5607 дн. тому
Доти, доки в нас будуть таки манкурти як ви, Сергію, нас душитимуть з усіх боків...
Сергій
5607 дн. тому
Цікаво, якщо фільм знамався за підтримки Ющенка, то як в ньому голодомор не може визнаватися геноцидом українців? Адже цю дурню помаранчеві навязують зараз усюди...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду