Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 4 жовтня 2008 року

9 Жовтня 2008
32747
9 Жовтня 2008
10:51

Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 4 жовтня 2008 року

32747
Програма «5 копійок» із Романом Чайкою, 5 канал, 4 жовтня 2008 року
ВЕДУЧИЙ: Загадкова річ є політика. Знаєте, вона нагадує трубку залежності, з якого кінця подивився, такий результат і отримав. От подивіться, спочатку на засіданні РНБО Президент сказав, що наша економіка в глибокій кризі, а поїхав на форум інвестиційний, каже, що в нас повний ренесанс у всіх галузях економіки. Прем’єр-міністр сказала, що в нас інфляція, пам’ятаєте, так, тому що ми глибоко інтегровані в світову економіку, де теж інфляція. А от цього тижня сказала, що в нас світова криза нам не страшна, бо зовсім не інтегровані в цю економіку. І зрозумій, як воно буде. Так само і стосується питання коаліції, не треба шукати відповідь на це запитання, бо відповідь просто очевидна. Коаліція буде, бо її не буде. Такий ефект нашої політики. До речі, те, що колайдер андронний перевиборів вже запущено свідчить і подарунок для нашої програми. От подивіться, який значок подарували нам і сказали, що це буде не що інше, як подарунок на всю виборчу кампанію, яка от, от має розпочатися.
Значок: «Владу буде передано не вам!»
ВЕДУЧИЙ: А от чи розпочнеться, звичайно, нам важко сказати, тому що друзі сідають і домовляються, а як в них це виходить, давайте згадаємо.
Сюжет: «За круглим столом, де запеклі «друзі» знову ліпили свою коаліцію важливим є кут зору. Наприклад, з куточку, де сидів бютівець Олег Ляшко нашоукраїнський В’ячеслав Кириленко виглядав йому не дуже приємно.
Олег Ляшко: «Лежить нога на ногу. Значить, через губу говорить з Прем’єром, з партнерами. Тобто, демонструю всім своїм, поведінкою, що да, пішли ви кудись там далеко».  
 З того крісла, де сидів захисник Вітчизни Кармазін, це виглядало ще крутіше.  
Юрій Кармазін: «Ну, типу, подивись на себе в дзеркало, типу клоун».
 А от Роману Заричу, що сидів поряд побратима В’ячеслава той у профіль видавався такий Бог толерантності.
Роман Зварич: «З нашого боку максимальна коректність, максимальна толерантність. У відповідь ми отримали, фактично хамську поведінку, хамські звороти на адресу керівника нашої фракції».
 І кожен учасник коаліційного столу сказав.
«Кавказька полонянка». «Абидно, ну, клянусь, абидно, ничего не сделал».
 А сам В’ячеслав Кириленко образився на Прем’єра Юлію Тимошенко, мовляв вона хоче мене скинути з віртуального лідера віртуальної фракції НУ-НС. На таку абідку Прем’єр-міністр відповіла, яка годиться, по державницькі.
Юлія Тимошенко: «Просто ябіда».  
ВЕДУЧИЙ: Ну, поки друзі домовляються, ми маємо можливість сьогодні з’ясувати, бо завершується цей політичний серіал. Так все-таки, яка партія яку обіграла, обманула, обійшла на повороті, а де програла. Сьогодні будемо з’ясовувати це в нашій програмі. У нас представники трьох найбільших парламентських фракцій. Кирило Куликов, «Наша Україна – Народна самооборона». Вітаємо Вас. Святослав Олійник від Блоку Юлії Тимошенко. Вас вітаємо. І Олександр Стоян від «Партії Регіонів». Їх візаві будуть. Інна Ведернікова Інтернет-видання «Оглядач», «Обозреватель». Вітаємо Вас. Юрій Свірко, главред газети «Обзор». Вітаємо Вас. і також, головний редактор тижневика «Коментарі» Вадим Денисенко. Вітаємо теж. У наших глядачів запитаємо, нагадаємо, що кожен з вас на нещодавніх перевиборах голосував за «свою», ну, розумієте, за «свою» партію, за яку він голосував. Так от, на цих виборах «свою» партію, якщо вважаєте, що покараєте, дзвоніть першим номером телефону. Якщо підтримаєте, дзвоніть другим номером телефону. А з Кирилом Куликовим і Іною Ведерніковою, ми розпочинаємо раунд перший. Право п’яти копійок, право на репліку в наших глядачів, червоні картки в наших експертів. Фактично, блок «Наша Україна – Народна самооборона» підійшли до перевиборів цілком зруйнованим блоком. Ну, це очевидний факт, який ми бачимо на сьогодні, тому я дам таке запитання, як дільничний міліціонер. Як докотилися до такого життя, головна причина?
Кирило Куликов, народний депутат, НУ-НС: Вы знаете, Вы знаете…
ВЕДУЧИЙ: Ваших п’ять копійок і починайте.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Я, конечно, пропустил бы даму вперёд, но, с Вашего позволения. Вы знаете, мы подошли к выборам не с разваленным блоком, а мы подошли к выборам с разваленной страной. Мы подошли к выборам с людьми, которые ни во что не верят и на эти выборы просто не придут. Вот с чем мы подошли к этим выборам. Мы подошли к выборам с полным недоверием, с полной апатией и с ужасным международным имиджем страны, которая когда-то была на первых полосах всех газет и люди просто одевали оранжевые шарфики и выходили на улицы и поддерживали. Вот с чем мы подошли к выборам.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я хочу сказать.
ВЕДУЧИЙ: Інно, можна, основна причина блоку. Ваших п’ять копійок, прошу. Основна причина «НУ-НС», чому вони з таким результатом підійшли?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я хочу сказать, что мы, действительно, подошли к выборам с разваленным блоком и разваленной страной по причине всего лишь той, что у нас есть Президент, и есть блок, который оказался слабее этого Президента. И, который не имеет свого мнения в какой-то степени. Вот поэтому мы пришли к такой ситуации. В частности, о «Народной самообороне» я могу говорить очень много, потому что, если бы вы хотели строить партию, если бы вы хотели иметь своё мнение, Вы бы этим занимались, вот так, скажем так.
ВЕДУЧИЙ: Хочете реагувати, чи Ви погоджуєтеся, що це була головна причина? Погоджуєтесь? Давайте ми з’ясуємо один момент. Здавалося би, ніби не найкращі результати, а перемога у Вас очевидна. От хто з вашого блоку зумів примусити велику фракцію БЮТ виконати всі, як казав пан Сухий дебільні ультиматуми, от хто зумів зробити такий подвиг?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: История долгая и комичная. Есть полторы минуты послушать, я скажу. Значит, существует два политика. Ну, вообще у нас в блоке «НУ-НС» существуют чёткие позиции, у нас, если ты выступаешь за соединение демократической коалиции, то ты рука Кремля, сто процентов. Ты рука Кремля, за сохранение демократической коалиции, вот и всё. Если ты выступаешь за её развал, то ты национальный патриот, это, действительно, стране выгодно, это важно. Значит, было два проекта документа. Мы вообще выступали как самооборона о которой можно многое говорить, за то, чтобы мы выходили на переговоры без ультиматумов, потому что выходить на переговоры с ультиматумом, заведомо ведом результат. Значит, было два документа, пророссийский, прокремлёвский политик Борис Иванович Тарасюк наработал, это смешно, наработал документ, который был чисто дипломатический, где были прописаны нормы, например, начать переговоры о выводе до такого-то года. 
Плакат з залу: «Не думають про нас політики скажені, а дбають по всяк час лиш про свої кишені».
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Продолжить наработку таких-то документов. И был документ товарища Зварича, в котором было написано, БЮТу визнати, БЮТу зізнатися, і БЮТу покаятися. Я сказал… А дальше мельче были вопросы, ну, например, там визнання кримінальної відповідальності за голодомор.  
ВЕДУЧИЙ: За заперечення голодомору.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: За заперечення голодомору. Я предлагаю ещё за русский язык сразу же туда. Визнання кримінальної відповідальності за те, що ти розмовляєш на русском языке, ну, это правильно в рамках всего этого. Соответственно, мы пытались принять документ Тарасюка. Большинством голосов политсовета этот документ был принят, но, оказалось, что этого не достаточно, потому что нужно две трети этих голосов. Ради того, чтобы выйти на переговоры, любой компромисс был достигнут.
ВЕДУЧИЙ: Так все-таки, хто кому, хто там? Це Зварич є переможець, який змусив БЮТ виконати?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Ну, в данной ситуации, победитель, нет. Знаете, выборы без выборов.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Маємо дві червоні картки. Прошу, пане Олійник, кому червона картка, з чим не згодні?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Пані Інні. Я категорично не згоден з тим, що фракція «НУ-НС» не гідна чи якось там не виконала надії нашого Президента. Ні, це абсолютно не так. Це він йшов на вибори головним лідером цієї політичної сили і він просто зобов’язаний відповідати за те, що вона робить, це перше. Тобто, не можна знімати відповідальність з нього. А по-друге, як раз, я вважаю з точністю до навпаки, що там люди більше здорові і такі прогресивні, які, як раз роблять те, що треба, а Президент шукає якийсь спосіб, щоб провести свою якусь темну політику. 
ВЕДУЧИЙ: Прошу передати мікрофон пану Стояну. А ми, пані Інно, хочете реагувати на цю червону картку?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я послушаю.
ВЕДУЧИЙ: І ще одна червона картка. Кому і за що?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Обом, тому що знову починається з’ясування хто винний, чи «НУ-НС», чи Блок Тимошенко.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: И Чайку добавьте, він з’ясовував.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Обидві політичні сили винні в тому, що країна в цьому колапсі, тому що вони сформували коаліцію, вони дев’ять місяців не займалися тим, чим повинні були займатися. Вони не виконали ні одної обіцянки, зокрема соціальної. А з’ясовували хто з них головніший. І, навіть, останній місяць, ось цей місяць, коли ми почали знову працювати в Верховній Раді, не внесли ні одного закону, який би був в інтересах держави, а вносили закони, хто більше візьме влади, тому відповідальність на двох політичних силах.
ВЕДУЧИЙ: Ваші червоні картки, прошу…
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Можно я скажу.
ВЕДУЧИЙ: Ви хочете відреагувати, прошу.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Вы меня не совсем правильно поняли, потому что, я как раз имела в виду то, что Вы сказали. Я хочу сказать одно, проблема «НУ-НС» и Президента только в одном, когда весь последний год, когда работало правительство, и Президент занимал совершенно чёткую позицию по отношению к правительству и в парламенте, и в обществе, фракция «НУ-НС» молчала. Фракция не проявляла, я не знаю…
ВЕДУЧИЙ: А що мали б, на Вашу думку, зробити, як би мали діяти?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Вы знаете, когда идёт… Ну, если есть фракция «Народная самооборона».
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Группа. 
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Даже не фракция, а группа, группа, да. У Вас есть своё виденье проблемы, страна рушиться, Вы же сказали, она рушится.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Высказывали, высказывали.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Высказывайте, влияйте, говорите об этом.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Поверьте, извините, пожалуйста, но я всегда говорил, что политика и колбаса должны делаться за закрытыми дверями, в теши, потому что если народ будет узнавать, из чего делается колбаса и политика, они просто возненавидят и то, и другое, причём, наверное, политику гораздо больше. Потому «НУ-НС», стратегия «НУ-НС» вся ошибка была. Потому что на фракции «НУ-НС» ни один вопрос не голосовался, ни один, вот такая стратегия лидера фракции.
ВЕДУЧИЙ: А можна…
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Ни один вопрос. И поэтому выходит 73 депутата, совершенно с различными мнениями, никакой партийной дисциплины, можно заявлять всё, что угодно. Я всё равно буду считать, что если у нас есть государство Украина и если есть позиция называемая Президентом Украины, мне не важно как его фамилия, мне важно то, что я буду уважать институт.
ВЕДУЧИЙ: Пане Кирило.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: А то, что сейчас происходит, я просто развожу руками, nocomments.  
ВЕДУЧИЙ: Пане Кирило, скажіть, будь ласка, от взаємне поборення, про яке говорить пані Інна, от обливання брудом, однозначно є безкоштовною рекламою. Однозначно, як каже пані Герман, вона каже: «Це безкоштовна реклама для Президента України Януковича 2010». Ну, і цей очевидний, навіть для трієчника очевидний такий шлях. Так от, скажіть, будь ласка, чому в вашій фракції, загалом спрацював колективний інстинкт самозбереження?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: А у нас, Вы понимаете, у нас самоубийство с целью самоспасения, у нас такая вот, лозунг выдвинут во фракции. И я бы сказал, что есть, наверное, ошибочное мнение, не ради президента Януковича, а ради, кто-то хочет повторить путь Премер-министра Берлус Конни, я даже могу назвать его фамилию, одного человека, в той же фракции «Партии Регионов».
ВЕДУЧИЙ: Хто це?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: И это, отнюдь, не Янукович. Я думаю, что Вы догадаетесь у кого есть телеканалы, футбольные клубы, такой же авторитет, у кого-то есть шанс стать украинским Берлус Конни.
ВЕДУЧИЙ: Ну, назвіть його, Ви ж недоторканний, Ви можете спокійно.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Его знает вся Украина, Ренат Ахметов.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Шлях Берлус Конни.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Все знают его фамилию. И это реальная дорога, которая открывается, на сегодняшний день, для этого народного депутата.
ВЕДУЧИЙ: А тепер, пані Інно, оцініть от те, що сказав пан Кирило, разом з тим, що чутки від депутатів, поза камерою, які вони говорили цього тижня, полягають в тому, що, а може бути такий сценарій і так зроблені перевибори, і так буде відставлений уряд, що в результаті буде дуже дивна конфігурація майбутньої Верховної Ради і уряд з прем’єр-міністром Ахметовим. Так говорили минулого тижня і ми маємо теж зараз цю ж саму версію. Наскільки вона життєдайна?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Вы знаете, что касается перевыборов, то я вообще считаю, что сегодня мы не должны забывать Грузию, мы не должны забывать все эти события, когда все три политических лидера показали стране, что они не лидеры. Я имею в виду здесь и позицию Виктора Андреевича, который говоря о погибших в Поте забывал о погибших в Цхинвале, да, и это крайность. Я говорю о Юлии Владимировне, которая долго молчала, чем создала прецедент дальнейшему развитию событий. Я говорю о Януковиче, который проснулся и вдруг признал Южную Осетию и Абхазию. То есть, люди, которые не проявили глобального виденья в этой трудной ситуации, как внутри страны, так и внешне. Это раз. Что касается… Да? 
ВЕДУЧИЙ: Я хотів би, що ми повернулися зараз. Я зрозумів Вашу оцінку.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Да.
ВЕДУЧИЙ: Але, от, наприклад, група «Народна самооборона», яка вже заявила, що на наступні вибори вони вже точно не підуть в складі блоку «НУ-НС».
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: С кем они пойдут?
ВЕДУЧИЙ: Ні, не в цьому плані.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: А что?
ВЕДУЧИЙ: Ми подивимося з ким вони підуть. В чому їх хоча б є якийсь виграш, от від цієї ситуації, в чому виграла партія «Вперед Україна» і «Народна самооборона»? Ви бачите якийсь виграш? 
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я не вижу выигрышей у этой партии, она не стала партией, потому что вы не строили партию, вы были внутри блока и, в общем, занимали то такую, то такую позицию благодаря своему лидеру, который занимает пост Министра МВД. Я не знаю, что выиграла «Народная самооборона», как по мне, ничего. Нужно было изначально идти…
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: А я считаю, что все парламентские партии проиграли, реально проиграли все парламентские партии. Если произойдут выборы. А я не уверен, что выборы и Вы, наверное, со мной согласитесь, что выборы состоятся и придут более 50-ти процентов граждан Украины. Значит, мы будем иметь парламентский хаос длинною в полгода, да. Но, если мы приведём партию, то мы приведём в этот верховный совет радикалов, по сравнению с которыми нынешние народные депутаты покажутся просто ангелами.
Плакат з залу: «Чи діждемося Вашінгтона з новим і проведним законом».
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: У нас с одной стороны будет сидеть Тягнибок, с другой стороны будет сидеть у нас инициативный и предприимчивый Леонид Михайлович Черновецкий. И вот тогда мы наложим и схему на страну, и тогда первым законопроектом мы примем где москаля повісити, где ещё кого-то там  втопити.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Дело в том, что когда Вы сказали о неявке, да, низкой явке и возможности срыва вообще существования нового парламента, эти сценарии обсуждаются сегодня в масс-медиа очень, довольно широко. И явка, и подсчёт голосов там какой-то сфальсифицированный. Вот это вся риторика, которую предлагает сегодня общество Президента по поводу руки Москвы, предательства общенациональных интересов. Поездка господина Тягнибока и его партии «Свобода» в Крым, да, когда мы говорим об отнятии автономии.  
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: О специальной провокации.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: И мы все знаем, кто финансирует партию «Свобода», что это господин Третьяков.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Кто?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Третьяков.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Спасибо. Я не знал, за это спасибо.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: И дорожки идут, дорожки идут в Секретариат Президента. И у меня вопрос, расчет на то, что Москва будет давать какие-то тезисы на этот счёт и мы будем эту риторику развивать. Ещё, Ваш лидер, «Народной самообороны» недавно в «Зеркале недели», буквально в субботу, сказал следующую фразу: «Я не могу сейчас говорить всю правду, потому что я Министр и ещё нет выборов, но я скажу завтра всё». Господа, у меня вопрос, что ещё наши политики хотят нам сказать на этих выборах? Мне страшно. 
ВЕДУЧИЙ: Прошу дати відповідь на це конкретне питання.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Вы знаете, уже больше чем сказать, больше чем сказано уже сказать нечего.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я цитировала Вашего лидера.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Для того, чтобы собраться нужно помолчать, в этой ситуации. Но, я считаю, что любые выборы на сегодня, перед лицом крупнейшего финансового кризиса, кризиса ликвидности на рынке, это лишь убийство страны. То есть, мы, на сегодняшний день намеренно идём на раскол страны на две. Но давайте тогда не будем лицемерить, и давайте сознаемся, что мы хотим создать восточную Украину и Галичину, например.
ВЕДУЧИЙ: Пане Кирило, давайте…
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Но ещё один маленький вопрос. Как страна два года может жить без основного финансового документа, без бюджета. У нас не приняты изменения к бюджету 2008-ого года, у нас не принят бюджет 2009-го года. Но мы всё продолжаем тупо заниматься политикой, это самое важное.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Можно?
ВЕДУЧИЙ: Маленьке уточнення і Ваших п’ять копійок. Маленьке уточнення, якщо Ви вже почали цитувати лідера. «Народна самооборона» свою місію на попередніх перевиборах озвучила: «Об’єднати «Нашу Україну» і БЮТ, щоб вони не сварилися».
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Это так и было.
ВЕДУЧИЙ: Ви провалили місію?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Почему, мы об’єднали. Мы всё что могли сделать, мы сделали. Мы объединили, мы создали фракцию демократическую, мы создали демократическую коалицию. Мы выполнили то обязательство, которое мы брали на себя. Мы шли не взирая, с «Нашей Украиной» не взирая на то, что были совершенно разные мнения и мнения, небольшим числом голосов победило мнение…
ВЕДУЧИЙ: Тобто, місія виконана?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Идти с «Нашей Украиной», в ущерб рейтингу, но надо было объединять демократические силы, а не их разъединять.
ВЕДУЧИЙ: Я у Вас забрав п’ять копійок, прошу.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: У меня к Вам сражу вопрос. Как Вы считаете, есть ли смысл в дальнейшем выполнении вашей миссии, которую, я считаю, вы не выполнили? И по поводу выборов, перевыборов хочу ещё сказать. Преступление в том, что мы пойдём на перевыборы, именно, момент даже не столько внутренний, а сколько внешний, понимаете, когда влиять на Украину хотят и Штаты, и Россия, то сегодня, вот в этот момент идти на перевыборы это преступление со стороны политиков. 
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Бешенная проблема, самое главное, что не хочет, никто не хочет влиять на Украину, ни Штаты, ни Россия, в сегодняшних условиях.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Это наше заблуждение, что кто-то на кого-то хочет влиять.
ВЕДУЧИЙ: Пані Інно, пане Кирило, це гонг, значить, ця частина дискусії, яка тривала завершена. Але зараз, як раз експерти, які видали за цей раунд лишень дві червоні картки мають можливість висловити з чим вони були незгодні. Отже, прошу, з чим були не згодні на аргументи сторін. Тільки прошу в мікрофон.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Мне больше всего не понравился аргумент, когда здесь высказывали, что народ не придёт на выборы. Во-первых, ещё выборы не объявлены. Во-вторых, ещё не известно, пойдёт ли народ на выборы. Я почему-то думаю, что пойдёт. Даже 28-го, даже 31-го декабря. Потому что народ, действительно, устал от этой Верховной Рады, но это не значит, что он не хочет другую Верховную Раду, новую. Может быть, наоборот, он пойдёт более активно, и будет избирать других депутатов и другие партии. Что касается всех остальных аргументов, что придёт Тягнибок и Леонид Черновецкий. Во-первых, тоже не понятно, почему это плохо. Чем больше голосов разных в Верховной Раде, тем, может быть, будет и лучше. Хотя, наверное, самая идеальная конструкция была бы, чтобы новая коалиция состояла из одной фракции. Мы уже видели коалицию из трёх фракций, видели из двух. Пора уже довести дело до того, чтобы была одна фракция.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Если Вы считаете, что Черновецкий - это хорошо, я перед Вами преклоняюсь.
ВЕДУЧИЙ: Пане Олійник, Ваші зауваження, крім червоної картки до аргументів сторін.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Черговий раз послухав і зрозумів, а кому взагалі потрібні вибори зараз, мені стає… От це зараз саме головне питання. Я так дивлюся, політичні сили не хочуть вибори, депутати окремі теж не хочуть вибори. Виходить так, що вибори потрібні якійсь маргінальній кучці людей, які знаходяться сьогодні на Банковій. І, до речі, тоді не погано, нехай би вони йшли тоді на вибори. Я думаю, що якщо будуть ці вибори, що буде, дійсно, найгіршим варіантом, то це мусять бути вибори, своєрідний такий екзамен Президенту діючому, на те, чи має він довіру, взагалі, чи він правильно робить, чи він взагалі якусь легітимність політичну має. От, наприклад, як в Латвії, є така думка президента, що парламент повинне достроково обратися, воно виходить на референдум. Підтримав референдум, пішли дострокові вибори до парламенту. Не підтримав, пішов у відставку президент, назавжди пішов. І більше його ніхто не бачить, він не заважає нікому працювати. От, власне кажучи, питання залишається, кому вони взагалі потрібні.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Денисенко, Ваші зауваження на аргументи сторін.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Перед нами малюється якась проста апокаліптична картина. Якщо стануться вибори, то таке відчуття, ніби завтра просто держави не стане. Але, насправді, давайте подивимося на сьогоднішній день, коли вибори ще не оголошенні. Тимошенко не довіряє Президенту, Президент не довіряє Тимошенко і всі вони одночасно не довіряють Януковичу. І вони не змогли домовитись там, ні Тимошенко, ні Президент не змогли домовитись зі своєю, з певними частинами «Партії Регіонів». Тобто, про яку подальшу роботу цієї Верховної Ради ми можемо говорити. Ми можемо говорити лише про те, що, якщо вибори не будуть оголошенні, грубо кажучи сьогодні, завтра, післязавтра, вони будуть оголошені через півтора-два місяці. І ми все одно на них вийдемо, якщо не 31-го грудня, то, грубо кажучи 15-го березня. І хочемо ми того, чи не хочемо, але суспільство все одно повинно пройти цей час очищення. Ну, багато хто говорив, що найкраще для держави, коли зникне всі три політика. І, насправді, доки цього не станеться, то буде у нас, нажаль от така велика і складна ситуація.
ВЕДУЧИЙ: Пане Стоян, з чим були незгодні Ви, слухаючи аргументи?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: По-перше, я не згоден з тим, що обговорюється тема виборів, тому що та політична сила або той політичний лідер, який сьогодні штовхає народ України на вибори, він просто злочинець перед народом України. Колапс в економіці всесвітній, економічна криза в державі, відсутність соціальної політики, високі ціни, а добавте ще до цього вибори, ще політична нестабільність. Тому ця людина повинна нести відповідальність. Але я можу відповісти на питання, хто дуже хоче позачергових виборів, хто дуже боїться позачергових виборів і кому вони не потрібні. Так от, якщо сказати, хто дуже хоче позачергових виборів, їх хоче Президент Віктор Ющенко. Чому? По-перше, тому що це єдиний спосіб позбавитися зараз свого конкурента Юлію Тимошенко. По-друге, в цій ситуації, коли в вирій будуть втягнуті всі політичні сили у вибори і три місяці Президент буде самостійно, самостійно правити… Але я продовжу потім думку, коли я буду стояти тут. 
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я продовжу цю думку, тому що…
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, дякую. Станом на цю хвилину, до речі, 73 відсотки тих, хто дивиться нашу програму, це не соціологія, але про цих, хто дивиться, готові і дальше підтримати «свою» партію, за яку вони голосували. Така у нас цифра зараз. Я всіх попрошу вас, у вас дві картки, червона – це недовіра, зелена – це довіра. Аргументи Кирила Куликова прошу оцінити, ми хочемо побачити, як Вас переконав пан Кирило. Ну, можемо Вас привітати, у Вас думки розділилися 50 на 50, так. І от я хотів, щоб люди тепер змогли, найбільша теза, на якій зараз дискутували це, чи справді хочуть чи не хочуть люди перевиборів. От коли політики говорять, що всі люди не хочуть перевиборів, я хочу почути, що думаєте ви.
Гість у студії: Насправді, люди повинні зрозуміти, що вибори є потрібна річ. Хоча, спочатку, коли, наприклад, я почув про те, що будуть перевибори, я як економіст сказав, що навіщо тратити знову гроші на перевибори. Проте, справді, як на мене, це є очищення влади, по-перше. А по-друге, люди самі можуть побачити себе.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Тобто, зрозуміло Ваш аргумент. А хто ще може дати, чому нам перевибори, так лякають нас політики, що вони погані?
Гість у студії: Ну, Вы знаете, я не согласен с предыдущим парнем, который говорил, потому что, я считаю, что перевыборы ничего нового нам не принесут. Ну, плюс-минус один процент какой-то партии. Допустим, «Наша Украина» какой-то процент потеряет, какая-то партия процент получит.
ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви не вірите в зміну конфігурації?
Гість у студії: Я не думаю, я не думаю, что что-то изменится, да.
ВЕДУЧИЙ: Давайте почуємо, може хтось вірить і дасть аргумент зараз нашим учасникам дискусії, що перевибори просто супер потрібні.
Гість у студії: Вони не потрібні, вони, дійсно, потрібні лише Президенту. Чому? Тому що знаєте, був принцип пірата Чорної Бороди, він час від часу вбивав члена команди, щоб показати цим свою силу. 
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ось такі думки породилися під час цієї дискусії. Ймовірний супротивник не страшний, небезпечним є ймовірний союзник. Реклама, панове.
 (Реклама).
ВЕДУЧИЙ: Політична мудрість: брехня – це боротьба за правду іншими засобами. Ми не про це говоримо сьогодні в «П’яти копійках», а навпаки про те, яка з партій вийшла переможцем в результаті цієї політичної кризи, або хоча б здобула додаткові очки обігравши інших учасників цієї політичної драми. А от у наших глядачів ми вже запитуємо з прицілом на перевибори. На виборах, за «свою» партію, «свою» – це ту, за яку ви голосували минулий раз. Покараю – дзвоніть першим номером телефону. Підтримаю – дзвоніть другим номером телефону. А от дискусію продовжують, бютівець Святослав Олійник і Вадим Денисенко від щотижневика «Коментарі». Раунд другий. Я хочу вам зараз подарувати, як відпрацьовують політики, так, свої робочі моменти у цій дискусії, як вони по-різному можуть оцінити ситуацію, в якій вони опинились. Хочете побачити, як можна одну і ту ж саму Верховну Раду побачити з двох кінців трубки, про яку я говорив. Нагадаємо, як дивилися на неї подвійно цього тижня.
Сюжет: «У вирі хаосу і кризи політики по-різному бачать міцний бункер Верховної Ради. Усе ще спікеру, Арсенію Яценюку той парламент здається непотопляемым крейсером.
Арсеній Яценюк: «Я, як капітан корабля, не «Титаніка», дорогі друзі, а як капітан корабля, буду робити все для того, щоб цей корабель плив далі».
 А от лідеру найпринциповішої фракції Володимиру Литвину, якому вже таким капітаном Верховного не «Титаніка» довелося поплавати, нинішня Рада нагадує не корабель, а видається великою стодолою.
Володимир Литвин: «Причина головна і визначальна, Верховну Раду женуть на вибори. І Верховна Рада, народні депутати, ідуть приречено на забій».
 А от чому барани та вівці на забій ідуть сумирно і приречено, науці і досі не відомо. А може й справді це «Титанік» повний овець?»
ВЕДУЧИЙ: І це буде моє перше запитання. Сумирно йдете на забій, якщо взяти тезу Вашого, майже союзника, по майже коаліції, пана Литвина. Чому так сумирно всі депутати ідуть на забій?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Я, з Вашого дозволу, все-таки за БЮТ буду говорити. І хочу сказати, що, дійсно, коли ідуть вибори, я думаю, що багато політичних сил схожі в чомусь, тому що вони агітують, щось людям пропонують. І часто, деякі більш розумні, деякі, якісь спекулятивні тези. Але потім партії починають відрізнятися і відрізняються вони тим, якась партія знаходиться при владі, і фактично, це є влада, і вона зовсім по іншому себе позиціонує. Інші партії, які не несуть відповідальності, як влада, зрозуміло, більш вільні, або більш динамічні в своєму, в своїх ідеях і втіленню їх у життя.
ВЕДУЧИЙ: Ну, це теорія, на практиці це зовсім інакше.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: А на практиці це так і є. сьогодні…
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: То чому ж Ви йдете так спокійно. Я повернусь до питання.
ВЕДУЧИЙ: Так, запитання досить просте.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Дайте мені п’ять копійок.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Беріть, беріть.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Справа в тому, що БЮТ як раз сьогодні є партія влади. І, відповідно, це уряд, Прем’єр-міністр і люди дивляться як раз на владу, на уряд, вони не дивляться на політичні партії, на сьогоднішній день.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: В зв’язку з тим, що ви партія влади, ви не можете сумирно йти на вибори. Ви повинні бути сумирними, але не йти сумирно.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Саме тому ми відповідаємо за ситуацію. А це означає в тих сьогоднішніх реаліях, сьогодні, завтра, вчора, дійсно, змінюється картина. І нам треба, ми зобов’язані вибирати оптимальний шлях. Від того оптимального вибору залежить те, як завтра буде. І коли, ми ж всі бачили ту хронологію…
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Що є оптимальний шлях?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Оптимальний шлях, це коли є ситуація, яка вимагає вибору, то прийняття рішення треба робити як най оптимальним.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Хоч трошки конкретики, хоч капельку.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Наприклад, коли нам пропонують в межах коаліції проголосувати абсолютно про вокативну заяву по Грузії, яка нас просто веде, ну, настільки, ну, просто в небезпечну ситуацію.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Вчора ви заявили, що ви за неї проголосуєте.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ні, ні, ніколи ми так не заявляли, це треба говорити. Ми голосуємо ту заяву, яка відповідає позиції Євросоюзу. Ми не хочемо робити заступ і втягувати країну в хаос дуже поганих відносин з Росією.
ВЕДУЧИЙ: Можна я зараз, поки ми дві червоні картки зразу. Дві, я так зрозумів, дві. Прошу. До кого зауваження?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: У мене є зауваження до пана Олійника. Пане Олійник, коли другого вересня Ви разом з нашою політичною силою проголосували за п’ять чи шість законів і сказали, що вони потрібні Україні, вони потрібні державі і крапка. Це заявив ваш Кириленко. А другого жовтня ви повністю за ці закони не голосуєте, бо вони знову потрібні Україні і народу. Де Ваш оптимізм, оптимальність і де Ваша порядність, і де Ваша відповідальність взагалі за те, що робите.
ВЕДУЧИЙ: Поки мікрофон буде рухатися, можете відреагувати на це зауваження.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: І це був другого вересня абсолютно правильний крок. Ми і зараз підтверджуємо правильність всіх цих законів.
ВЕДУЧИЙ: А в чому правильність була?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ну, давайте хоч один з цих законів. Ну, наприклад…
ВЕДУЧИЙ: Ні, ні, в чому правильність була вашої відміни, скасування цих законів.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: А чому ж ви першого жовтня…
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Хвилиночку.
ВЕДУЧИЙ: Скасування.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Правильно, ці закони треба було доводити до логічного завершення, подолати вето, підписати спікером і надрукувати. І коли сьогодні ми опинилися в ситуації безкоаліційності, ці закони не варті нічого, тому що вони не доведенні до логічного кінця.
ВЕДУЧИЙ: Тобто, ви не вірили, що вони стануть законами, так, правильно я розумію?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Та це ж очевидно, я розумію так. Якщо б от це…
ВЕДУЧИЙ: Пане Кирило, Ваша червона картка зразу.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: У мене зауваження до Вадима Денисенка. По-перше, позиція, що до заяви по Грузії, не консолідована і в «НУ-НС», це по-перше. Те, що підписала вчора Прем’єр-міністр – це європейська постанова, заява по Грузії. Те ж саме підписав і Президент України. Тому я не зовсім розумію, коли голова фракції настоює на іншій заяві, може він не підтримує Президента? Для мене це не зрозуміло, коли він виражає зовсім агресивну і окрему позицію від Президента України. 
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я думаю, що тут все зрозуміло.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Тут запитання не до мене, насправді.
ВЕДУЧИЙ: Так. Пане, Вадиме, можна, тепер Ви розпочнете, що до БЮТ, тільки Ви тепер подивитесь на них збоку. Давайте, от нам так видається в цій студії, що БЮТ розпочали як переможці, так, раптом результативні голосування і, результатом станом на сьогодні вони стоять і тій самій точці виходу, нульовий варіант. Тільки, якщо на початку, вони починали це голосування була коаліція у них, то тепер є Уряд коаліційний, тільки коаліції немає. Чи вони мають під час цієї кризи, від другого вересня, до сьогодні якісь здобутки, на Вашу думку, кого вони переграли?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, мені тяжко сказати кого переграли, насправді, але, я думаю, що вся ця ситуація, яка відбулася другого жовтня, пов’язана із майбутніми виборами. І з тим, що БЮТ прекрасно розуміє, що всі соціологи говорять про те, що голосування з «Партією Регіонів» забирає велику масу людей, велику масу виборців на західній Україні. І, тому, довелося відігравати…
ВЕДУЧИЙ: На користь кого забирає?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, на користь того ж самого Тягнибока, на користь частини людей, які не прийдуть взагалі голосувати. І тільки по цій причині, я думаю, вони почали відігравати назад.
ВЕДУЧИЙ: Тобто вони програли? Прошу, Ваші аргументи.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Знаєте, все ж таки, повертаючись до оптимального рішення. Правда, це правда, ми розуміємо, що деякі дії можуть негативно сказатися на рейтингу.
Плакат з залу: «А вы, друзья, как не садитесь, в музыканты не годитесь! Крылов».
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Але я хочу привести приклад. От Саакашвілі у Грузії має дуже гарний рейтинг, але вже не має країни, вже не має економіки. І вже не має країна цього завтрашнього дня.
Плакат з залу: «Ми маємо свободу вибору».  
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: От в чому питання. І тому, я тому я вам скажу, що якщо питання…
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, я думаю все-таки, що це ми трошки перегинаємо палку. Я думаю, що…
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Абсолютно не перегинаємо палку. Я думаю, Вам варто поговорити з будь-якою молодою людиною, яка сьогодні живе в Грузії, там вино, яке є національним продуктом, вже можна ноги в ньому мити, його просто немає куди дівати. А ми не хочемо, щоб молоком своїм мили ноги, тому що його споживає тільки Росія.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ні, ну, насправді, Ви ж прекрасно розумієте, що якщо ми зараз почнемо говорити про молоко, то ми дуже далеко зайдемо в сторону від виборів. Але, на сьогоднішній день, якщо ми візьмемо Грузію, я думаю, що не настільки все трагічно, як Ви зараз це малюєте.
ВЕДУЧИЙ: Давайте від Грузії, до нас.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Да.
ВЕДУЧИЙ: Я все-таки, хочу зрозуміти, все, що ви робили протягом от цієї політичної кризи, розпочавши її ще в коаліції з «НУ-НС», закінчивши її в процесі формування якоїсь коаліції, ви весь час втрачали в рейтингах, так, принаймні, кажуть соціологи. А от хто здобував, так це Янукович, як кандидат в президенти 2010. Може у вас є якась домовленість, може ви навмисно це робили?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Я не хочу зараз говорити за Януковича, тут є представник «Партії Регіонів», він скаже.
ВЕДУЧИЙ: А от Ви поясніть за себе, для чого ви воювали з «НУ-НС», з якими зробили коаліцію, для того, щоб підкупити «Партію Регіонів»?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, давайте скажемо правду. «НУ-НС» вийшов би з коаліції і так, і так, але був би приводом не голосування наше по Грузії, а так приводом взяли спільне голосування з «Партією Регіонів». До того спільного голосування хочу повернутися. П’ять чи шість законів, які ми скасували. Але три четверті цих законів пішли в роботу, з ними погодився навіть Президент цей специфічний. Він їх підписав і це дуже й дуже, до речі, корисні закони. Ми просто показали логіку, як парламент може працювати в режимі консолідованих рішень і так…
ВЕДУЧИЙ: Супер. Ви показали логіку, це може бути перемогою, але перше ми відреагуємо на червону картку, Інна Ведерникова має червону картку до Вас. І тоді буде запитання що до перемоги. 
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Вы знаете, у меня красная карточка для двух оппонентов. Во-первых, я хочу сказать, что наши политики, наверное, заигрались в погоне за электоратом. Потому что БЮТ на протяжении последнего года четыре раза менял позицию по «Закону о Кабинете министров». Вы сказали о том, что законы нужно довести до ума. А вот «Закон о временных следственных комиссиях» чем он плох, например, да. Вы от него тоже уже отказались. Я хочу сказать, что сначала Тимошенко, БЮТ голосуют с «Партией Регионов», потом она создаёт коалицию с… Когда голосуют, вы сделали очень правильную вещь, вы заявили… Минутку, хочу добавит. Что вы хотите сбалансировать власть в стране и прекратить, наконец-то вот эти распри. Это гениальная задача и ради неё нужно было многим жертвовать, но…
ВЕДУЧИЙ: Добре. Чому Ви цього не зробили? Я зрозумів. Чому Ви не довели?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Було чітко сказано, ми безоговорочно, не читаючи приймаємо всі ультимативні вимоги «НУ-НС». Тобто, я не хочу, щоб коли я говорю «НУ-НС» це стосувалося, наприклад, колег самооборони, але того деструктивного начала, яке є там в тому «НУ-НС», який висував ультимативні вимоги.
ВЕДУЧИЙ: Що це має спільного до демократії, коли Ви кажете, ми не читаючи підпишемо будь-які ці?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Люди добрі, я хочу нагадати…
ВЕДУЧИЙ: А якщо вам завтра підсунуть, там розстріляти кожного третього.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ультимативні вимоги, ультимативні вимоги, які нам підсовували, тому що фактично, це була ціна, або ми йдемо в хаос виборів і перманентно, ми десь років з півтора пробудемо до виборів президентських. А це, це страшний мінус для країни, це просто вона ослаблена з середини. І, фактично, з цією країною ніхто не хоче мати справу.
ВЕДУЧИЙ: Тоді, дивіться, давайте ми подивимося, як на вас дивляться з експертного середовища. Скажіть, будь ласка, «Партія Регіонів» і БЮТ вдруге зійшлися, фактично вже от, от створивши коаліцію. Що цього разу завадило БЮТ довести до кінця справу, от так, як каже Ведернікова, так, збалансувати незалежно від того, що будуть говорити довкола. Що їх тепер зупинило?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, я думаю, що це не тільки БЮТ. Насправді, це питання, в яке завжди буде упиратися, можливо, майбутня, чи нинішня, чи майбутня коаліція – це кадрове питання. Насправді, хто буде із них спікером, хто буде із них прем’єр-міністром. Хто буде із них першим, а хто не зовсім другим. Але, насправді, те, що Ви говорили, що там багато чого зроблено я буду говорити відповідаючи на попереднє раундне питання, що ж в майбутньому нас чекає. І багато хто говорить, що наступні вибори нічого не дадуть іншого. Насправді, вони уже зараз, можна сказати, дадуть інше, тому що в народній свідомості, в свідомості широких мас ще рік тому ніхто ніколи не міг сказати, що буде єдиний блок Тимошенко плюс «Регіони». Зараз про це вже починають говорити, що це можливо. І, в принципі, це вже не починає лякати людей. І з психологічної точки зору для виборця, це, можливо, один із великих позитивів, я вважаю. 
ВЕДУЧИЙ: Прошу відреагувати, а, може, виборці так реагують через те, що вони вже просто змучилися від тої всієї біганини?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, тут, тут я скажу не за весь БЮТ, я скажу за себе, як член БЮТ, який, як раз є прихильником. Я вважаю, що це була б правильна ситуація, можливо, в цій, яку ми зараз маємо, коли б ми об’єдналися з «Партією Регіонів». Чому я так кажу, можливо, тому що я з Дніпропетровської області, я знаю як там люди до цього ставляться. От людина пише: «Дайте гроші людям».
Плакат з залу: «Як ви такі хороші, дайте людям гроші!»
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Да, сьогодні зареєстрований бюджет…
ВЕДУЧИЙ: Так казали, коли йшли більшовики до влади, вони теж так казали, дайте гроші людям.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Слухайте, бюджет, бюджет, бюджет…
Плакат з залу: «Президенту не потрібна помаранчева коаліція».
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Так говорять абсолютно всі, хто йде на вибори, насправді.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ні, ні. Бюджет рекордний. Ні, ні, ні, друзі, ні. Але рекордний бюджет зареєстрований триста мільярдів дохідна частина, це, як раз, от ті гроші. Да. Скажіть, будь ласка, а ми сьогодні будемо замість того, щоб приймати цей бюджет, і в мене там реально, наприклад, десь 40-50 мільйонів субвенцій на округ, в який я вніс пропозиції.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: У Вас це не погано, да, це хорошо Ви сказали. 
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Пояснюю. Ні, ні, друзі, як раз з колегою, не з цим колегою, не з паном Олександром, з іншим колегою з «Партії Регіонів», з яким ми працюємо на окрузі, ми дали 50 мільйонів пропозицій. От нас що цікавить сьогодні в тому бюджеті. Тоді нам є що йти і про що говорити.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, насправді, написати 300 мільйонів, це не виконати 300 мільйонів. Давайте, знаєте, приклад київського бюджету теж показує, що було написано 25 мільярдів, а, насправді цього не було.
ВЕДУЧИЙ: Давайте я вас поверну до, все-таки до ситуації, щоб зрозуміти, хто ж тут ходить в дамках, а в кого шах і мат може бути. Скажіть, будь ласка, пан Зарубінський, який представляв позицію «Блоку Литвина» на троїстому союзі, яким мала бути нова коаліція, сказав: «Ні, ми не попались на їх вудочку і ми зрозуміли цю розводку». Так хто розводив «Блоку Литвина», Блок Юлії Тимошенко?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, я думаю, в принципі, те, що «Блок Литвина» відправив на ці переговори пана Зарубінського вже говорило про те, що «Блок Литвина» не збирався йти на ці вибори, на цю коаліцію. Тобто, всі розуміють, що це не настільки серйозна фігура, щоб брати участь у настільки серйозних переговорах.
ВЕДУЧИЙ: Але це були рятівні голоси для коаліції.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, але те, що Зарубінський пішов, те, що…
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Можна, я добре слово скажу. На тих переговорах, про які йде мова, брали участь, як раз представники, заступники, керівників фракцій. Литвин це лідер цієї фракції, він свою позицію чітко висловив. До речі, він і сказав хто заважає, що це окрема частина «НУ-НС» заважає.
ВЕДУЧИЙ: Так хто, у них відчуття, що їх хотіли кинути, розвести, як вони казали, за завісою. Хто? Це ви були? Чи «Наша Україна – Народна самооборона»? 
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Володимир Литвин, нажаль, ми просто зараз…
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, як бютівець може сказати, що БЮТ розвів Литвина?
ВЕДУЧИЙ: А раптом там окрема позиція.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ні, я думаю, що…
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Він про це сказав своїми словами. Він сказав про те, що є купка людей в «НУ-НС», яка не дає створити коаліцію і підписати цю коаліційну угоду. Він сам це чітко і ясно сказав.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Насправді, це відома була річ і тут…
ВЕДУЧИЙ: Прошу тоді пояснити феномен, як сприймати це, як силу чи як слабкість, що БЮТ виконує будь-які тепер ультиматуми? Притому авторів цих ультиматумів, цих забаганок вони не знають, бо питаєшся в них, називають всіх авторів, які тільки можуть бути в Україні.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Я думаю, що треба це розглядати, це треба розглядати виключно як передвиборчий хід. Тому що всі розуміють, що зараз…
ВЕДУЧИЙ: А мета, мета такого ходу?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Мета, в принципі, ще більше наступити на електорат «Нашої України», от і все.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ну, ми чітко сказали про те, що БЮТ зробить все, щоб сьогодні непотрібні вибори не відбулися. Але коли вони вже відбудуться, я просто хочу повторити, тоді це будуть вибори, за які мусить відповідати та людина, яка на ці вибори штовхає країну. Тобто, Президент мусить відповісти по результатах цих виборів. Якщо його сила політична візьме менше, ніж 14 відсотків, попереднього року, хай він іде у відставку, хай він…
ВЕДУЧИЙ: Але ж це не президентську вибори. Чому?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Це, чесно кажучи, це настільки дивна абсолютно постановка питання.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Пояснюю. А чому вона дивна?
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: 2010 року, людина спокійно піде собі у відставку, якщо до того часу ви її не відправите у відставку самі. От і все, тобто, в принципі, не так довго чекати.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ні, люди добрі, я вам поясню до чого тут Президент. Це саме він підписує указ про дострокові вибори. Це саме його документ іде в основу цього указу. До речі, один із тих законів, який ми в першому читанні проголосували, як раз, робив неможливим в поза конституційний спосіб ліквідувати парламент.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, а що ж конституційного тоді в тому, що людина піде в відставку, якщо набере менше 14-ти відсотків. Ви розумієте, ми зараз граємося в юридичну еквілібристику.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Це, а це, як раз, не юридична, це політична.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, в політичну еквілібристику.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Це навіть не еквілібристика, це елементарна, здрава логіка. Коли людина робить дію і ця людина є президентом, вона повинна відповідати за свої дії. 
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Тоді, якщо Тимошенко набере менше, ніж на минулих виборах, вона не має права претендувати на прем’єрський пост, правильно, з Вашої логіки виходячи?
ВЕДУЧИЙ: Цікава логіка. Вашими словами пробують Вас бити. А ну?
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ні, тут, до речі… 
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, що ні, ну, скажіть... 
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Послухайте, люди добрі.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Скажіть, що тоді ми йдемо у відставку, якщо ми набираємо менше, ніж на минулих виборах. А Янукович взагалі повинен заявити, що він більше ніколи не буде балотуватися в Прем’єри, якщо набере менше, ніж зараз.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Коли ми говоримо про першу особу, якою є Президент, це є одна особа. Коли суб’єктом коаліції є фракція…
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: А Тимошенко, це дві особи? Це теж одна особа.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Люди добрі, є люди, які в решті утворюють фракцію і це є парламентаризм. Чим він відрізняться від тоталітаризму, який уособлює в собі сьогодні одна людина, це Президент.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, панове. Бачите, це як раз був нам сигнал про те, що ця частина дискусії завершена. Але тепер як раз експерти скажуть з чим були не згодні слухаючи цю частину дискусії. Їм слово. Пане Юрію, прошу.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Я не згоден перед усім з тим, що Президент має відповідати за все. А чим думав БЮТ, коли голосував у вересні за ці закони, він прораховував свої подальші дії і всі дії Президента. На відміну, від попередніх парламентських виборів, Президент має підстави підписати указ про дострокові вибори, немає коаліції. Тоді коаліція була. Там скільки б «Партія Регіонів» не закидала, що було там чотири незаконні укази чи три, тепер перший указ буде вже законний, тому що немає коаліції. Ви з цим не погоджуєтеся хіба?
ВЕДУЧИЙ: Це є риторичне зараз запитання. Ми зараз зберемо всі думки. Пане Кирило, з чим були незгодні Ви?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Я незгодний, все стою на своїй точці зору, що ми обговорюємо політичне питання, те, що зараз у світі є найважливіше економічне питання. Це питання повинні вирішувати, це питання вирішують всі країни, від Америки вирішують, до Росії це питання. Кожен уряд думає про те, як виділити кошти, щоб врятувати фондовий ринок, щоб врятувати банки, щоб врятувати своїх громадян.
ВЕДУЧИЙ: Ну, ми тут не уряд, щоб говорити про це.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Ми про це не думаємо, тому що ми не даємо уряду працювати, ми не даємо країні програму уряду, тому що уряд не може прийняти програму уряду. А для чого ми приймаємо бюджет. Під яку програму ми приймаємо бюджет. Що буде робити уряд без програми. Ми нічого не можемо зробити, тому що ми розуміємо, якщо у нас є уряд, ми оберемо його на три місяці, а після того ми його знімемо. Тому уряд повинен працювати на електорат, тому що він готується до виборів. Тому це буде кожного разу така чехарда. Зараз потрібно те, щоб дати можливість уряду працювати системно, планомірно. Потрібно виконувати бюджет і потрібно працювати на країні, а не на політику.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пані Інно, прошу Ваші зауваження на аргументи сторін.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Господин Куликов, по-моему, начал предвыборную компанию, вопрос только в какой политической силе Вы пойдёте. У меня два вопроса, господин Олейник.
ВЕДУЧИЙ: Давайте Ваші зауваження, питань зараз немає вже.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Хорошо, хорошо. Тогда я просто их озвучу. Вы, наверное, единственную вещь, которую Вы сказали совершенно объективно и честно вот в этом диалоге, что БЮТу, действительно, было бы лучше объединиться с «Партией Регионов». Единственное, Вы не договорили почему лучше и почему это объединение не произошло.
ВЕДУЧИЙ: А чому краще? Ну, Ви скажіть, чому краще б було. Ви кажете, Ви не сказали, значить, Ви знаєте?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Наверное, систематизировать власть, изменить Конституцию и так далее. И вопрос почему этого объединения не произошло. Во-вторых, с кем БЮТ будет объединятся после перевыборов. То есть, прозвучало мнение о том, что избиратель уже может допустить союз БЮТ и «Партии Регионов». Будет ли БЮТ строить свою предвыборную кампанию, вот с риторикой антирегиональной.
ВЕДУЧИЙ: Давайте доживемо, все-таки до виборів, подивимося як буде будувати свою передвиборчу кампанію БЮТ, ще поки що указ не озвучили. Ваші зауваження на аргументи сторін.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я хочу підтримати одну позицію колеги Олійника, який сказав, що з «Партією Регіонів» було б краще. І це ми показали працюючи три тижні.
ВЕДУЧИЙ: Це була особиста думка.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: І Ви знаєте, і моя особиста думка до певного часу була такою як і в Вас, але коли другого жовтня ви зрадили нашу політичну силу, і не подолали вето ні по одному закону Президента, ми зрозуміли, що вам не потрібні інтереси держави, вам не потрібні люди, вам потрібна влада. І ще одне, пане Олійник, коли ми голосували з вами, ми хотіли голосувати за маленький закон, щоб прожитковий мінімум визначався не урядом, а законом. Бо на прожитковому мінімумі мінімальна зарплата, мінімальна пенсія. А пенсія занижена сьогодні на 102 гривні, бо прожитковий мінімум, обрахований на споживчому кошику 2000-го року. Ми сказали, давайте це зробимо. Прибігає ваш Кириленко і каже: «Ні». В першому читані. Вам не потрібні соціальні закони, вам потрібні політичні закони, вам потрібна влада. 
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ось чому партія припинала всякі стосунки з вами, ви не є надійними партнерами.
ВЕДУЧИЙ: Прошу, можете відреагувати, бо до Вас зверталися, перш, ніж ми будемо голосувати.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Тут було стільки закидів і більше всього до мене, да. Значить, що до Президента. По-перше, голова колгоспу не може не відповідати за те, що там робиться, і тому, якщо він робить цю дію, то хай він відповідає за це і не треба цього знімати. Що стосується «Партії Регіонів». Ми показали консолідовану роботу парламенту. Там чотири з половиною фракції брали участь у тих голосуваннях.
ВЕДУЧИЙ: Так ви зрадили «Партію Регіонів» чи не зрадили? Мене це цікавить.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Це взагалі, це взагалі не правильна постановка питання. Що значить, зрадили «Партію Регіонів», коли «Партія Регіонів» хай відповідає за себе, а ми будемо відповідати за себе.
ВЕДУЧИЙ: Добре. Тепер, панове, оскільки ви говорили про голову колгоспу, то ми як колгоспники зараз і проголосуємо зараз. Аргументи в цій запальній дискусії, червона картка – це не переконав вас пан Олійник, зелена, це значить, його аргументи були сильнішими. Отже, маємо от таке голосування. Я думаю, що почнемо, давайте зараз від голосу досвіду. Якщо можна, ми хочемо зрозуміти, от коли ви слухаєте партії, так, які зараз аргументують хто кого переграв, хто кому що обіцяв, що показав, що не показав. Тут вже знову звучать слова зрадники, так. Що Ви скажете цим партіям?
Гість у студії: Я хочу сказати, що той крок, що зробила Юлія Тимошенкоі БЮТ прийнявши ультиматум «НУ-НС», це дуже сильний хід, дуже сильний хід. Цей крок зразу показав хто хоче виборів, хто не хоче. І показав хто есть ху.  
ВЕДУЧИЙ: А кому це нагадувало зраду? От є хто може аргументувати? Так, от прошу, молодий чоловік хоче сказати, що це була зрада БЮТ «Партії Регіонів». Аргументуйте це.
Гість у студії: Зараз у нас дуже рідко говорять про політичну відповідальність. Дуже часто говорять, але ніколи не виконують. Дивіться, якщо б таке сталося на заході, то ця партія, мабуть, вже давно б пішла. І я ще хочу сказати.
ВЕДУЧИЙ: Яка з них, «Партія Регіонів» чи БЮТ?
Гість у студії: Ні, БЮТ. Але, я хочу ще одне сказати, Ви знаєте, зараз 298 народних депутатів з Києва і Київської області. І зараз, за попередніми розрахунками до парламенту прийде ще «Блоку Черновецького». Скажіть, будь ласка, раніше, політики казали весь народ, ми боремося за весь народ, зараз вони, навіть про це не кажуть. Тому про який народ ми говоримо, якщо ми говоримо про вибори?
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Отже, тут ще натяк є на те, що київський клан прийде до влади, розумієте. Я Вам мушу сказати, що, що таке визначення вірний партнер 2008 – це людина, яка зрадила тебе не більше, ніж три рази. Реклама, панове. 
 (Реклама).
ВЕДУЧИЙ: «Тату, а в чому правда життя?» «Правда життя в тому, синку, що всі брешуть». «А в чому ж тоді смисл життя?» «Смисл життя саме в тому, щоб добувати з цього правду». «П’ять копійок», власне, зараз цим і займається, вишукуючи різноманітні елементи правди, хто програв, хто виграв, під час цієї політичної кризи. Але, спочатку вам нагадаємо кращі моменти кризи, все-таки, попри всю її сірість і скучність були там і перлини. Зокрема цього тижня. Отже, хто отримав приз перл політичної кризи, побачите.
Сюжет: «У будь-якій країні парламент, що від французького «парле», є місцем для дебатів та промов. Високе мистецтво парламентаризму продемонстрував Ярослав Сухий.
Ярослав Сухий: «Юля Володимирівна Тимошенко прийняла всі ваші дебільні ультиматуми. Але чорт з вами, от ви цього захотіли, ви це й сьогодні отримали. Вам флаг у руки... То я вам хочу сказати, тримайте вуса при собі, у вас вуса в окуляри вже залізли… Скажіть, будь ласка, це не ви, демократи, варнякали на всю Україну, що ви звільнили з роботи 20 тисяч держслужбовців в 2005-му році. Звідки виніс…
Голос із залу: Мало, мало.
Ярослав Сухий: Мало. Чудненько. Павло, то ти нині такий сміливий, подивимося, що з тобою завтра буде. Юрій Богданович, Вашому енурезу це не загрожує, він у Вас з дитинства, Ви не переживайте».
 І люди тепер знову поділяться. Одні будуть голосувати, із співчуття, за тих, у кого вуса так влізли в окуляри, що загострився вроджений енурез. А інші підтримають «своего пацана», бо той круто вміє засадити, як в жлобському «Камеді клабі».
ВЕДУЧИЙ: Як би це не стосувалось нас, то сказав би, побільше криз нам веселих і різних. Але мусимо все-таки повертатися до реалій. Отже, Олександр Стоян, «Партія Регіонів» і Юрій Свірко від гезети «Обоз» починають третій…
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: «Обзор».
ВЕДУЧИЙ: «Обзор», перепрошую. Третій раунд. Моє перше запитання. Фактично, «Партія Регіонів» вже, ну, майже пішли в коаліцію з БЮТ, бо понад 50-70-75 відсотків симпатиків «Партії Регіонів» сказали, що коаліція партії БЮТ і «ПР» - це те, що вони хочуть. Такий був результат. А тут Тарас Чорновіл, коли покидав ряди партії цього тижня сказав, що керівництво, як там було, злякалося. Як пишуть «Коментарі», Янукович знову злякався Ахметова. Я загубився в версіях чому це не сталося. Ваша думка і чи це є програш, чи виграш, що вона не створилася, ця коаліція? Прошу. 
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Я, насправді, теж загубився в версіях. Я думаю, що ми б хотіли почути представника «Партії Регіонів» з цього приводу, тому що починати, я думаю, не треба з Тараса Чорновола, а, можливо, варто почати з Раїси Богатирьової, а чому вона пішла, чи її пішли з «Партії Регіонів» і що там відбувається. Тому що поки сваряться «НУ-НС» і БЮТ, «Партія Регіонів» виглядає така, на білому коні. А, насправді, там теж не моноліт. 
ВЕДУЧИЙ: Це, значить, що Ви вважаєте, що це програш, що вони втратили два обличчя своєї п’ятірки?
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Насправді, я думаю, що програли всі хіба окрім лише Литвина, який, нібито потрібен країні, от він поки що не замішаний в жодній коаліції і він думає, що він виграє на наступних виборах.
ВЕДУЧИЙ: Сміливіше кидайте. Отже, Ви в програші, вважає пан Юрій.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я б хотів сказати інше. Хто в виграші, в програші від тих голосувань, від тих подій, які відбулися протягом місяця. Ви знаєте, я прийшов до такої думки, що в Україні з’явилося два політичні шулери, які грають підкидного дурня, хто більше підкине. Один із них, чи одна із них Юлія Тимошенко, яка за допомогою «Партії Регіонів» проголосувала всі закони, щоб позбавити багатьох повноважень Президента і прибрати на свою сторону. І ми на це пішли, чому, тому що у нас йшли переговори відносно майбутньої коаліції.
ВЕДУЧИЙ: Бо ви хотіли теж відібрати повноваження в Президента, раз ви голосували.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми хотіли унормувати, скажемо, баланс влади. З другого боку.
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, давайте зрозуміємо, ви голосуєте разом. В цей момент, коли ви голосуєте, БЮТ відбирають повноваження, а ви, в той час, гармонізуєте, так виходить?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми гармонізуємо повноваження Президента і уряду. І ми це зробили. Можливо, дещо більше дали повноважень уряду, чому, тому що Президент сьогодні не здатний користуватися тими повноваженнями. І далі, що відбувається далі, Президент починає залякувати Тимошенко, залякувати тим, що будуть позачергові вибори. А для Тимошенко в край дуже страшно віддати владу і тому вона пішла на всі поступки. Більше того, пане Романе і присутній мій колега, я хочу сказати…
ВЕДУЧИЙ: Тобто, підсумуйте.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я не здивуюсь… Я підсумую. Якщо завтра з’ясується, що в кабінеті Тимошенко сидить Ющенко, а в кабінетах віце-прем’єрів сидять, сидить секретаріат. І вона зайде, а він скаже: «Вибачте, у мене там вибило електрику, а мені ж треба керувати державою». І це проковтне Тимошенко, бо їй дуже хочеться бути Прем’єром. Тому… Зараз я закінчу, дайте, будь ласка, я закінчу.
ВЕДУЧИЙ: Ви маєте право на п’ять копійок.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Коли другого жовтня під тиском Президента повернули йому усі повноваження, Юля, як то кажуть, по-шаманила, повернула повноваження, він знову на коні і він кинув Тимошенко. Ось це політичне шулерство. А хто виграв? Програв народ України, тому що його штовхають на вибори.
ВЕДУЧИЙ: Ну, Ви завжди праві, ми вже звикли.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Безумовно, виграла «Партія Регіонів», тому що ми зрозуміли, з цими політичними шулерами, нам не по шляху і ми з ними більше не матимемо ніяких стосунків.
ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, аналізуйте, в чому виграла «Партія Регіонів».
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: А чому ж ви Юлії Тимошенко не допомогли протистояти цьому шулерству? Чи Тарас Чорновіл знову помилився, щось не те сказав?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ні, Тарас Чорновіл не помилився. А чому, ми допомагали Юлії Тимошенко. Ми пропонували, оскільки ми разом проголосували закони, то давайте ми подолаємо вето Президента і йдемо до кінця на вибори. Але я хотів би ще, пане Романе, відповісти ще на одне питання.
ВЕДУЧИЙ: В чому ви виграли?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми виграли в тому, що ми побачили справжнє обличчя тих людей, які між собою були в коаліції, вони це самі показали, коли, скажемо, між собою гризлися і в решті решт п’ять лідерів політичних заявили, що вони не хочуть бути навіть з Президентом. Ми виграли в тому, що народ зрозумів, що і в 2005-му році ці політичні шарлатани скориставшись народом прийшли до влади і що вони не утримались у цій владі, і що знову, вони не спроможні бути в владі. І народ уже третій раз на граблі не наступить. Народ зробить висновки відносно цих людей.
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, Ви вже зібрали дві червоні картки, три, навіть. Це очевидно, що якщо Ви будете говорити Юлія Володимирівна, Ви будете завжди мати від БЮТ картку і це теж є елемент сталої традиції політичної.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Це дуже добре. Це буде тема для дискусії.
ВЕДУЧИЙ: Прошу, давайте, давайте зберемо всі ваші червоні картки.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Насправді, в принципі, я ніколи не думав, що «Партія Регіонів» настільки не далекоглядна. Ви в одній фразі самі собі заперечували. Ви сказали, що ви тільки зараз побачили справжнє обличчя Тимошенко, я Вас цитую. І в той же час Ви зразу ж, через одну фразу сказали, що з 2005-го року Ви бачили це обличчя. Я можу нагадувати скільки Ви про неї говорили. Тобто, Ви якось визначтесь, чи то Ви тільки зараз зрозуміли хто така Тимошенко, чи Ви вже років три, як це зрозуміли.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми давно зрозуміли, що таке «помаранчева» коаліція, що таке «помаранчева» влада, яка була неспроможна нічого зробити, і тому…
ВЕДУЧИЙ: А чому Ви?..
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: І тому, все-таки в інтересах громадян України, стабільності, ми сказали, що ми попробуємо зробити широку коаліцію, щоб працювати на державу.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: І знову дозволили, щоб вами скористалися.
ВЕДУЧИЙ: Ваша червона картка. Дивіться, ще дві червоні картки і починаємо далі.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Небольшая ремарка, дело в том, что в известном, в юмореске «95-го квартала» шулера было два и это известные люди, господин Президент и, в данном случае, не Виктор Фёдорович, а Ренат Леонидович. И мне кажется, что с Вашим политическим опытом и с Вашим опытом хождения по ток-шоу, Вам уже нужно рассказывать и об этих вещах тоже.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: О ком?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: О том, какие истинные политические шулеры делают сегодня политический кризис.
ВЕДУЧИЙ: Ви нам скажіть, якщо Ви знаєте, скажіть, ми нічого не знаємо?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Я хочу сказать, что Тимошенко и БЮТ пошли на договор с «Регионами» если бы…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Оскільки, оскільки Ви мені…
ВЕДУЧИЙ: Якби що?
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Если бы Ахметов был за.
ВЕДУЧИЙ: От зараз ми про це поговоримо, але ще одна червона картка. Давайте ми відіб’ємо уже всі, всі зауваження до Вас, щоб ми комплексно відповідали.
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Я спочатку хотів червону картку виставити на якийсь конкретний вислів, а потім зрозумів, що взагалі тут конкретного вислову немає, тут є якась трибунна промова, яка схожа більше на передвиборчу агітацію. І тому моя червона картка стосується просто цього стилю. Або ми серйозно говоримо, ну, хай з гумором, але серйозно і про серйозні речі, або просто трибунним таким стилем говоримо те, якби зараз йшла б вже передвиборча кампанія.
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, ми виставимо рахунок за рекламу політичну.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми не хочемо брати участі у виборах і тому у мене немає передвиборчої промови. Але, я хочу сказати, хто дуже хоче виборів і чому, те, що я почав говорити на початку.
ВЕДУЧИЙ: Ви скажіть нам відповідь на ключове питання.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я відповім на це питання.
ВЕДУЧИЙ: Чому Ахметов був проти, чи справді Ренат Ахметов зіграв роль розвалу вашої потенційної коаліції «Партії Регіонів» і БЮТ, яка от, от мала бути вже оголошена?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я не бачу участі в цій дії Ахметова. Я бачу участь в цій дії, негативне ставлення і закулісні переговори Блоку Юлії Тимошенко. Вона домовлялась з нами, а потім раптом заявляє: «Ні, я тільки хочу бути в демократичній коаліції». І почала публічно працювати з «Нашою Україною». Причому тут Ренат? Але все-таки, хочу, пане Романе, сказати хто сьогодні зацікавлений в позачергових виборах, перш за все Президент.
ВЕДУЧИЙ: Чому?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Чому? Я поясню чому. Тому що, Президент має єдиний легітимний спосіб відсторонити Тимошенко від влади.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: По-друге. Я закінчу, дайте, мій колего.
ВЕДУЧИЙ: Пан Юрій образиться, я потім буду йому винен.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: По-друге, по-друге, Президенту хочеться покерувати ще п’ять-шість місяців, коли буде політичний хаос. Хто дуже не хоче цих виборів? Не хоче Тимошенко, чому, тому що вона… 
ВЕДУЧИЙ: І Ренат Ахметов.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тому що вона позбавляється посади Прем’єра, по-перше. По-друге, Тимошенко, Тимошенко, коли йдуть вибори, їй треба про щось сказати людям, а про що сказати, де армія, де заощадження, де все інше. Про що людям казати, вона розуміє, що вона втрачає рейтинг і для неї ці вибори не вигідні.
ВЕДУЧИЙ: Говоріть, у нас право п’яти копійок працює.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Вона скаже, що винен у всьому Ющенко, який не дав їй зробити армію…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Так, безумовно.
ВЕДУЧИЙ: Давайте дочекаємося виборів і будемо слухати…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але це вже було в 2005-му році.
ВЕДУЧИЙ: Давайте дочекаємося, пане Юрію, дочекаємося виборів і будемо дивитися, що вони говорять.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: І вона скаже, що винна «Партія Регіонів», яка…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я дякую Вам за підтримку, вона, дійсно, це скаже. Але, хай скаже людям, що вона зробила для людей за десять місяців будучи у владі.
ВЕДУЧИЙ: І я маю право на п’ять копійок.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ось чому вона не хоче цих виборів, вона їх просто боїться.
ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, скажіть, будь ласка, от власне, на що нам очікувати, тобто, риторика всіх політичних сил, найбільших політичних фракцій…
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Однакова.
ВЕДУЧИЙ: Є однаковою. Вони тільки міняються, тобто, варіант, коли «Партія Регіонів» говорить, там винуваті «НУ-НС» або Президент вставляється, коли говорить БЮТ – «Партія Регіонів». Тобто, ми бачимо, як підставляється, але риторика та ж сама. Тобто, як в цьому може виборець на перевиборах розібратися, якщо тут далі йде просто тільки зміна назви партії? 
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Я, нажаль, думаю, що виборець не зможе розібратися. Тут тримали плакат: «Дайте людям гроші». Нажаль, вже не показують. «НУ-НС» підтримав це і БЮТ, я думаю, що «Партія Регіонів» теж сказала б, що давайте людям гроші. 
Плакат з залу: «На кол!»
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Хоча, насправді, гроші з бюджету, це не дають людям, це забирають, забирають у них і про це ніхто не говорить. Найбільші дві головні проблеми України, якщо в Росії, там дураки и дороги, в Білорусії, там теж два «Л»: Лукашенко і лояльність до нього, то в Україні – це «Конституція» і корупція. І цей бюджет, який…
ВЕДУЧИЙ: А де наші дураки і дороги?
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Це не найбільші проблеми тут в Україні. Треба розібратися, перед усім з «Конституцією», що там відбувається. Теж, кажуть, от будуть вибори, все погано, Президент керуватиме. Чому, Верховна Рада працює, попри те, що вибори оголошені, уряд працює, до нового уряду, поки він не сформований.
ВЕДУЧИЙ: Тобто, нас лякають? Це теж технологія, лякати, що перевибори.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Звичайно. Ніхто не прийде на вибори. Чому ніхто не піде на вибори? Всі підуть на вибори, якщо захочуть.
ВЕДУЧИЙ: Можна, тепер я від Вас почую. По одній червоній картці, ми просто сприймаємо, що це була теж незгода Ваша. Ви можете пояснити два феномена, але, давайте по порядку. Перше, скажіть тоді, якщо Ви так зараз говорили знов запально про «помаранчевих», які вам всі вже давно відомі, які вони є насправді, то поясніть, чому ви звинувачуєте «помаранчевих» у всіх смертних гріхах, так, а так само звинувачували і ваших учасників, вашої політичної сили, Колесникова, Ківалова, Клює ва і так далі. А в результаті, «помаранчеві» їх не тюрмами нагороджували, а орденами. Чому? 
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Тому що цю люди, мабуть заслужили ордени. А, може, це з одної сторони, а з другого боку, мабуть Президент зрозумів з ким треба мати справу і, даючи ордени, він робив, як би, аванс цим людям. Але хочу інше сказати…
ВЕДУЧИЙ: Тобто, спочатку посадили пана Колесникова, а потім дали орден. Сто процентів аванс.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Спочатку получка, а потім аванс.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Пане Романе, пане Романе.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Он сто процентов понял с кем нужно иметь дело.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Да. Але, я хочу інше, все-таки відповісти на Ваше питання. Якщо докопуватись до істини за три роки президентства, три вибори до Верховної Ради. Хто дестабілізує ситуацію, хто сьогодні знову провокує ситуацію. Хто оголосив дострокові вибори в 2007-му році. Я хотів би, щоб ми задумались, чи нам потрібний такий Президент українському народу.
ВЕДУЧИЙ: Ми задумалися, але…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: І це всі біди, всі проблеми, повірте мені, навколо цієї людини.
ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нажаль, Блок Тимошенко і «Наша Україна» підіграють цьому Президенту.
ВЕДУЧИЙ: Давайте змоделюємо ситуацію. Пане Олександр, я скористався правом п’яти копійок.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Треба ставити питання людині, яка не спроможна сьогодні керувати державою. Ось всі проблеми, не треба шукати проблем «Партії Регіонів».
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександр, я думав, що то тільки Нестора Шуфрича так важко зупинити. Я вже кинув п’ять копійок, я теж маю право на них конституційне. Скажіть, будь ласка…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нате, будь ласка, ще.
ВЕДУЧИЙ: Та, ні, ні, я маю запас. Тільки хочу запитати в пана Юрія. Подивіться, очевидним виглядає, принаймні, так нам говорять політики, що «Партія Регіонів» має бути найбільш зацікавлена в цих виборах, бо в них, ніби найкраща ситуація, до свого електорату, вони ще ніби будуть додавати зараз і розчарованих. Чому ж вони так проти перевиборів?
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: А по-перше, я не думаю, що вони додаватимуть щось до свого електорату, тому що, теж багато втрат зазнали. По-друге, така риторика, Президент поганий. Ви розберіться там в «Партії Регіонів» чи взагалі потрібна посада Президента чи просто не потрібно, що її займав Ющенко, а можливо щоб, а ні Ющенко, а ні Тимошенко, от лише Янукович, чи той самий Ахметов.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: А ми давно розібралися і розібрався парламент. У нас парламентсько-президентська держава.
ВЕДУЧИЙ: І президент у нас…
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: І тому ми, коли голосували з Юлею Тимошенко другого вересня, про обмеження повноважень президента, ми, як раз мали на увазі, щоб передати більше повноважень уряду, відповідальності, і більше повноважень Верховній Раді. Бо ті повноваження, які сьогодні має президент, любий, навіть, якщо Ющенко, чи любий інший, це занадто багато. Все-таки повинні відповідати і парламент, і уряд за те, що робиться в державі. 
ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, давайте заглянемо, якщо включиться указ про перевибори, а вже на нього всі підстави, як то кажуть, законодавчі є, то, скажіть, будь ласка, в майбутньому парламенті, от Ви зараз критикуєте знову всіх і «Нашу Україну – Народну самооборону», і БЮТ, з ким ви, крім комуністів ще зможете зробити уряд свій і коаліцію?
Плакат з залу: «БЮТ запутался J».
ВЕДУЧИЙ: Може й ви почнете їх вже обнімати і цілувати, і нарешті якось зробите свою коаліцію?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Дуже просто, дуже просто, пане Романе. Враховуючи те, що в 2006-му році ми мали дуже потужну фракцію і нам не хватало декілька голосів.
ВЕДУЧИЙ: Так з ким ви зробите коаліцію?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: А враховуючи те, що сьогодні такий стан і люди розуміють, що більше не можна допускати до влади ні президентську партію…
ВЕДУЧИЙ: То з ким?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Ми самі підемо, ми візьмемо більшість і будемо формувати уряд.
ВЕДУЧИЙ: Ось в що вірять зараз «Партія Регіонів» в результаті хто програв, хто виграв. Принаймні, вони себе відчувають переможцями. Зараз експертам є можливість висловити незгоду на аргументи сторін, їм слово. 
Святослав Олійник, народний депутат, БЮТ: Ви знаєте, я от це послухав і що виходить. От в таких студіях, як ця, тут є певна реальність, от ми зараз тут знаходимося і люди на нас дивляться, як своєрідне таке кіно. Але і є інша реальність, абсолютно реальне життя по той бік телевізора. І для того, щоб зрозуміти, про вибори чи потрібні вони, чи не потрібні, чи благо це, чи є зло, треба просто частіше бувати там, де, не тільки в центрі країни, не тільки в столиці, а просто розуміти, що там, на сьогоднішній день є актуальним. Я переконаний, що хто там буває, знає, що актуальним є прийняття бюджету, тому що від нього залежать сьогодні ті, хто займається бюджетною сферою, вчителі, наприклад, і лікарі. Це не якісь там елементарні гасла, це просто, це просто порозуміння того, що відбувається. Тому, БЮТ не боїться виборів, він піде на вибори і нам є з чим іти. Ми покажемо наші досягнення по бюджету, ми покажемо той проект, який нам вже не дають зараз прийняти і інші питання. Тому ми за себе не переживаємо, ми просто говоримо, що це найгірший варіант із всіх, які сьогодні можуть бути. Навіть, той поганий варіант, який би міг бути при коаліції широкій. 
ВЕДУЧИЙ: Пане Кирило, прошу, тепер Ваші зауваження на аргументи сторін.
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Дуже дякую. По-перше, по-перше, я розмовляв з дуже багатьма членами «Партії Регіонів» і вони проти виборів, реально проти виборів. І вони звинувачують керівництво фракцій і партій, яке не знайшло можливості домовитися. Те, що сьогодні країні потрібна стабільність, це зрозуміло всім.
ВЕДУЧИЙ: Тарас Чорновіл тому й пішов?
Кирило Куликов, народний депутат, «НУ-НС»: Я вважаю, що так. І Тарас казав, що те, що вони не змогли домовитися, що те, що вони підставили, тобто, хто кого підставив це як з’ясування питання, хто почав війну у Грузії, це перше. І друге, я стовідсотково впевнений, що вибори можливо проводити три рази за чотири роки, але в такій країні, як Канада, тому що там теж позачергові вибори. Тому що потрібно бути Канадою, потрібно мати економічне становище, потрібно мати такий достаток людей, які живуть у цій країні. І тоді можливо проводити вибори хоч кожного року.
ВЕДУЧИЙ: Зауваження від Інни Ведернікової на аргументи сторін.
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: Сначала господину Стояну. Дело в том, что я бы так залихвацки не говорила, что вы возьмёте больше всего процентов, потому что когда голосовали «Закон о шахтёрской доблести и славе», то в ложе правительственном сидели шахтёры Луганска, и об этом не забывайте. Эксперту. Ну, в то время, как Вы трибунный политик и Вам в этом амплуа удобно, я хочу сказать Вам. Вы знаете, когда Вы говорите о перевыборах, да, как эксперт и что когда придёт команда Черновецкого в парламент, то это не так уж плохо, я прошу не забывать, что команда Черновецкого отрабатывала очень хорошую систему подкупа избирателей на киевских выборах. И если эта система будет действовать в стране, это ужасно, это, во-первых. И во-вторых, Вы сказали, что когда Президент распустит Парламент, ничего страшного, он будет действовать до избрания следующего, Вы забыли 2007-ой год, когда ни один закон принятый парламентом вот в этом промежутке не был утверждён. Да, и это говорил сам Президент.
Плакат з залу: «Олигархо-влада в паническом страхе от новых выборов!»
Інна Ведернікова, журналіст Інтернет-видання «Оглядач»: То есть, не забывайте, у нас не будет Верховной Рады в момент перевыборов, вот эти два месяца. 
ВЕДУЧИЙ: Пан Денисенко, Ваші зауваження.
Вадим Денисенко, головний редактор газети «Коментарі»: Ну, насправді, хотілось би сказати, що складне і, мабуть, дуже важливе питання для України, потрібні чи не потрібні вибори. Найближчим часом ми перетворили на такий собі трибунний спіч. Ну, в принципі, в цьому абсолютну перемогу, я вважаю, і треба броньовик дати пану Стояну, тому що краще за нього і полум’яніше ніхто не говорив. Але, насправді, вся проблема всіх трьох представників політичних сил полягає в тому, що ми всі на перед знаємо, що вони скажуть. В принципі, виходив пан Стоян, я розумів, що він буде говорити, він тільки не сказав про вісім соціальних законів, які він підготував. Насправді, прийшов би сюди Шуфрич, Литвин або ще хто-небудь, ми всі знаємо про що вони будуть говорити. Ми знаємо наперед, на півроку, що ці люди скажуть. І в цьому є, напевно, найбільша проблема українського політикуму.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Я хотів зразу, щоб Ви відреагували, так пане Олександре. Але я хотів, щоб Ви зразу пояснили дуже цікавий феномен. Коли ми почали нашу програму, було 77 відсотків тих людей, які за ті партії, які вони називають «своїми», за які вони голосували, віддали б і зараз на перевиборах свої голоси. Поки ви говорили в студії, може це експерти, може я такий противний, вже 50 відсотків тільки готові знову, навіть ще менші вже, так, готові голосувати за «свою» партію. Що для Вас це означає? У вас розчаровуються у всіх?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Я думаю, що це означає те, що, мабуть, дуже мало людей, які підтримують «Партію Регіонів» дивляться цю передачу, бо паралельно іде ще одна програма цікава. Але не в цьому справа. Я хочу сказати ось що…
ВЕДУЧИЙ: «Танці з вовками» чи що?
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Відповідаю колезі моєму, що назвав би закони і таке інше. Дійсно, я назвав би і вісім законів, я назвав би і 20 законів соціальних. Я скажу чому, коли ми всі йшли на вибори і «Партія Регіонів» і «Наша Україна», і Блок Юлії Тимошенко, ми всі йшли під соціальними гаслами. 
ВЕДУЧИЙ: Правильно, ви всі були більшими комуністами, ніж комуністи.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Нічого не виконали. Почекайте. Не більшими.
ВЕДУЧИЙ: Більшими.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Але вони нічого не зробили. Навіщо потрібен той парламент, який нічого не робить для людей.
ВЕДУЧИЙ: Отже, Ви за перевибори.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Дайте я закінчу. 
ВЕДУЧИЙ: Все, пане Олександре, я хочу ще дати слово експерту.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: «Партія Регіонів» категорично проти позачергових виборів, категорично.
ВЕДУЧИЙ: Позиція зрозуміла.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: Категорично, це наша позиція.
ВЕДУЧИЙ: Я попрошу, зелена картка, вас переконав пан Олександр, червона – не переконав. Прошу проголосувати. От аудиторія в нашій студії, так молодих людей. Отже, Ви все-таки назбирали більше червоних, а чому? Ви найполум’яніший на трибуні. Ми зараз почуємо чому не переконав. От хочу вибрати когось, хто. Вас не переконав, чому? 
Гість у студії: Так. Ну, перше, давайте подивимося, що буде після виборів. Після виборів, в принципі, та партія, та фракція, яка потіряє свій електорат це буде тільки «НУ-НС», «НУ-НС». Замість «НУ-НС» прийдуть, в принципі, тільки маленькі партії. «Партія Регіонів» і БЮТ зможуть домовлятися тільки з ними, оскільки «Блок Литвина» поки що нейтральний, а вони не наберуть, або не загублять, тут не відомо.
ВЕДУЧИЙ: А кого переконав, я хочу побачити зелену картку. Прошу, от давайте, ми вже Вашу думку чули. Ваша, так. 
Гість у студії: Мене переконала последняя фраза Александра Стояна. Почему, потому что он правду сказал, что за последних 17 лет «Конституцию» извратили, правосудия в государстве нет. Все партии вот эти, вот, олигархично-капиталистичны, они не работали на народ, на государство, а работали только себе в карман. 
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло Ваш аргумент.
Гість у студії: Ну, вывод, вывод напрашивается такой, что нечего…
ВЕДУЧИЙ: А я хочу ще від пана Юрія. Дякую.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Можна мені відреагувати?
ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, а можна відреагувати Вам і на те, і пояснити…
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: На всі репліки?
ВЕДУЧИЙ: Так, прошу. Ваша репліка.
Юрій Свірко, головний редактор газети «Обзор»: Перше, тут казали багато потрібні чи не потрібні вибори. Є «Конституція», про що я вже нагадував, головна проблема України. Створіть, будь ласка, коаліцію і вибори не потрібні. Якщо ви не спроможні створити, то вибори потрібні, вони необхідні. Грузію нагадав пан Куликов. Я чомусь пригадав коаліційну угоду, де там є хоч слово про Грузію чи про руку Москви. Треба говорити виконали чи не виконали коаліційну угоду, не треба нові, новації запроваджувати.
ВЕДУЧИЙ: Панове, я дякую. Хоча нам підкинули ідею, що перевибори можна вже оголошувати за цим принципом, наприклад, що не було, ніхто не голосував за партію «ЄЦ», «Єдиний центр», а вона вже є, і це вже є порушенням достатнім для указу чергового. Чи доживемо ми в найближчі хвилини до указу ніхто не знає, хоча нас лякають якимись різними датами, починаючи вже від завтрашнього дня. Взагалі, можна зрозуміти, що будь-яка політична гра вартує свічок. Бачите, 54 відсотки телеглядачів, які дивились нас готові підтримати «свою» партію, але вже, 53, а 47 відсотків вже готові покарати на найближчих перевиборах цю партію, яку вони називали колись «своєю». Отже, гра-таки вартує свічок.
Олександр Стоян, народний депутат, «Партія Регіонів»: То вони не хочуть більше підтримувати БЮТ і «Нашу Україну», я так розумію.
ВЕДУЧИЙ: При умові, я маю на увазі, що гра вартує свічок, при умові, що це не геморойні свічки – це така мудрість політична. І такий простий висновок з цієї затяжної кризи нам напрошується. До речі, кажуть, що для танго завжди потрібні двоє, а у нас і далі трійця, при тому бермудська трійця. Як танцюють під завісу танго, це наш подарунок вам.

Сюжет: (Показують Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко).

 

 Розшифровка надана компанією Sourcer.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32747
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хтось
5670 дн. тому
Не поняв...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду