Без фальшивих нот

6 Серпня 2008
16942
6 Серпня 2008
08:08

Без фальшивих нот

16942
Хто підсилює негативні стереотипи і розпалює ворожнечу між народами у кримських медіа.
Без фальшивих нот
Мартін Лютер Кінг десь писав: «Око за око, а людина осліпне». Наслідки поширеної в інформаційній війні стратегії «брехня за брехню» є не менш згубними. Спробуйте тримати мелодію, якщо всі навколо фальшивлять – це непросто!
 
Не наважусь визначати, хто фальшивить більше, а хто менше. Спробую розібратися в засобах, які підсилюють негативні стереотипи і, свідомо чи ні, розпалюють ворожнечу в Криму.
 
Серед численних статей, що так чи інакше висвітлюють міжнаціональні відносини на півострові, три вимагають особливої уваги. Це дві статті Наталії Астахової «Принесённые ветром» й «Посеявший ветер пожинает бурю» в газеті «Крымская правда», а також нещодавно, 17 липня, опублікована на шпальтах тої ж газети й «Часу пік» стаття Наталії Кисєльової «Виктим не предлагать, или Преступная политика меджлиса»
 
Авторка останньої статті наводить купу прикладів «явної русофобії», нібито опублікованих в «етнічній пресі». Зазирнувши в оригінал, читач переконається, що такі висловлювання і справді «ліплять з росіян ворога». Будь-які слова, що зневажають якусь етнічну групу чи народ, заслуговують на осуд. Тут із авторкою можна було би погодитися, якби не два «але».
 
Нагадаю: до цитування зазвичай вдаються, коли хочуть підкреслити, що це чиїсь, а не наші слова. Але кому ж належать слова, які так рясно цитує авторка статті? Вона не вказує жодного імені, жодного посилання. Повний анонім у лапках.
 
Утім, джерело кількох цитат нам таки вдалося відшукати – це нескладно, зважаючи на те, що цитують їх не перший рік. Схоже, авторка має ті самі джерела інформації, що й автор минулорічного огляду, опублікованого на praesto.ru. З того огляду, зокрема, можна дізнатися, що першоджерелом висловів про «дебілізм» росіян та «бидло» є числа «Голосу Криму» за 2001-2002 роки. Є ще одне джерело такої ж давнини – твір татарського письменника, котрий мешкає в Москві. Вік названих текстів анітрохи їх не прикрашає, тим більше не виправдовує. Але з іншого боку, цей вік має значення, коли йдеться про ситуацію в Криму 2008 року.
 
Виникає, звичайно, питання: звідки решта анонімних повідомлень? Можливу відповідь підказує пані Астахова, яка наводить відгуки своїх читачів. По-людськи розуміємо, що цитує вона тільки листи від однодумців. Ефект так само очікуваний: ці абсолютно незнайомі нам люди «підтверджують» думку автора. Не виключено, що якісь жахливі русофобські цитати мають аналогічне походження. Звісно, сам факт, що є люди з такими думками, залишається прикрим, але ж це все-таки посутньо змінює ситуацію. За завідомо недостовірну інформацію й розпалювання міжнаціональної ворожнечі відповідають автор і редакція, що опублікувала матеріал, й аж ніяк не Мар’я Петрівна, яка пише захоплені листи на їхню підтримку, навіть якщо ми зможемо знайти цю шановну пані.
 
А якщо мета полягає в тому, щоби показати, як «нас» ображають і які ми молодці, що терпимо, то можна навести якнайбільше прикладів. Яка різниця, звідки вони і якими роками датовані!
 
Усі три статті досить чітко визначають «винуватих» в усіх бідах Криму. Для Астахової це кримські татари; Кисєльова в усьому звинувачує «так званий меджліс кримськотатарського народу». Слід зазначити, що всі тексти багаті на слова в лапках, що ставлять під сумнів не тільки самі слова, але й щирість авторів, які наголошують на своїй відданості терпимості та добрим відносинам між різними етнічними групами. Їх тексти так само густо рясніють фразами в дужках. Останні мають (для автора) ту перевагу, що вкладають досить чіткий зміст, який можна, у разі потреби, заперечувати. Про Меджліс, наприклад, вона твердить, що той «на деле сколачивает себе политический (и не только политический) капитал».
 
В намаганні викласти своє специфічне розуміння відносин між Меджлісом і татарським народом п. Кисєльова вдається до того, що при всьому бажанні не можемо без лапок назвати «психологією». Складається враження, що вона розробила свою теорію, а тепер перетворює її на слова, які не те щоби прості або складні, а просто не ті. Меджліс нібито займається «виктимизацией» кримськотатарського народу. В це насичене поняття вона вкладає те, що «меджлис внушает крымским татарам, что они являются жертвами преступления» (що є, до речі, чистісінькою правдою – як інакше назвати сталінську депортацію?), й твердження, що він культивує «девиантное поведение». Вся ця ахінея, зокрема слова, що ріжуть вухо та розум, спрямовані на те, щоби створити імідж розбещених і ненажерливих дітей та «збагатити» це враження асоціативною силою слова із лексикону правоохоронних органів.
 
Добре, нехай текст не доповнює наші знання в галузі психології – може, він дає якусь іншу важливу інформацію? Стаття рясніє статистичними даними. Щоправда, якщо придивитися ближче, виникає безліч запитань. Найбільш незрозумілі – твердження авторки щодо земельного питання та «докази», які вона наводить (лапки мої і я їх вживаю без жодного лукавства, аби висловити повний скептицизм). Авторка твердить, що в земельному питанні «на самом деле дискриминации подвергаются крымчане нетатарского происхождения». Вона тріумфально наводить «статистику Республіканського комітету з земельних ресурсів АРК». Невідомо, звідки авторка взяла ці «дані», оскільки їх немає на офіційному сайті комітету, та й у самому шановному органі про них не чули. Статистика гіпнотизує людей не гірше, ніж фари – кроликів, але хотілось би знати, хто є джерелом такого магічного впливу.
 
Адже питання надзвичайно важливе, оскільки тих, хто не в курсі справи, цифри відверто вражають. Якщо «обеспеченность крымскотатарских семей участками, выделенными под строительство жилья, составляет 147,7%, в то время как аналогичный показатель для семей просто крымчан недотягивает даже до пятидесяти процентов», куди ж дивиться кримський парламент? Чому ж виборці голосують за депутатів, які думають про потреби лише 10% населення півострова?
 
Втім, можна дійти висновку, що влада опам’яталася і зрозуміла, що вона, так би мовити, збилася з рахунку. Автор пояснює, що спікер парламенту Анатолій Гриценко «считает, что именно отсутствие сводного реестра по учёту репатриантов, получивших и претендующих на получение земли и жилья в Крыму, даёт предпосылки для той вакханалии, которая сегодня имеет место в земельной сфере полуострова и является поводом для периодически проводимых акций протеста». Пані Кисєльова обурюється виступами Меджлісу проти реєстру. Вона пише дуже багато гнівних слів, звинувачуючи його у відсутності логіки. Правду кажучи, абсолютно не розумію, в чому ж полягає цей обурливий брак логіки. Заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров пояснює, що «земельний кадастр Криму вкрай необхідний. Хоч би для того, щоб нарешті усвідомити масштаби земельного свавілля” на півострові, що, у свою чергу, дозволить побачити справжніх самозахопників кримської землі».
 
Таке враження, що авторка перевтомилася або розраховує на розумову втому читачів і вже на автоматі до останнього продовжує «доводити», ніби Меджліс намагається приховувати реальну ситуацію.
 
Але що виходить, якщо йти строго по тексту статті? За зведений реєстр виключно репатріантів виступає кримський парламент і п. Кисєльова, а земельний кадастр, який дасть повну картину земельних відносин усіх мешканців півострова, в тому числі й кримських татар, підтримує Меджліс. Україну, до речі, вже давно критикують за те, що в нас не створено земельний кадастр. Міжнародні структури підкреслюють важливість такого кадастру для протидії корупції. А тут за нього виступає Меджліс, який Наталія Кисєльова звинувачує в усіх гріхах…
 
Схоже, навіть коли всі в хорі фальшивлять, усе ж таки вирізняються окремі ноти. Точніше, можна їх вирізнити, якщо слухати уважніше. Дуже непросто безпомилково визначити, хто є жертвою маніпулювання та махінацій, а хто вважає нас за ідіотів і є зацікавленим у нарощуванні напруженості в Криму. Непросто, але можна і, головне, вкрай необхідно.
 
Галя Койнаш, Харківська правозахисна група
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16942
Читайте також
11.03.2009 07:04
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
28 114
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
5738 дн. тому
Вопросы следующие: 1. Что это ХарькОвська правозахисна група так озаботилась нападками крымских журналистов на чиновно0бюрократический орган - меджлис? В ХарькОве что, все уже правозащищены? Да у вас антисемиты вовсю местных евреев обижают! Одного требуют незаконно переизбрать, другого - нзаконно задерживают. А Харківська правозахисна група занята крымскими пытаннямы. Может, в полном составе отдыхает в Крымку? Ну так тогда и надо честно признаться, что мол будучи на оотдыхе читала местную туземную прэссу... А то сразу Мартин Лютер Кинг! 2. Причем вообще к крымским газетам Телекритика? О каком, собственно, "теле" идт речь? О теле Киселевой? Или о теле меджлиса, нуждающемся в правозащите? С какого перепугу именно ЗДЕСЬ и именно СЕЙЧАС и именно от Харківськой правозахисной групы пояляется статейка? Воняет что-то от нее заказухой... 3. Если уж Галя(с) взялась учить Наташу(с) объективности, не мешало бы подработать аргументацию. Ну, например: "Вона тріумфально наводить «статистику Республіканського комітету з земельних ресурсів АРК». Невідомо, звідки авторка взяла ці «дані», оскільки їх немає на офіційному сайті комітету, та й у самому шановному органі про них не чули". На официйному сайти комитэту этих даных, таки да, нэма. Но - недосказанность ведь тоже - ложь. А на этом самом "офіційному сайті" нет вообще никаких "даных", кроме состава комитета и его контактов (см. http://www.crimea-portal.gov.ua/index.php?v=2&tek=84&par=50&art=5151&date=). А вот то, что в комитете об этих "даных "нэ чулы" - уже откровенная ложь. Совсем недавно на одном из совещаний в Верховном Совете Крыма чиновник комитета в моем присутствии подтвердил достоверность этих данных. Да что там, их не опроверг НИКТО из крымских оппонентов Киселевой. Есть и личные наблюдения. У меня соседи - крымские татары: честные работяги, не олигархи. У одного - 3 участка, у другого 5. А один имеет их 9 (девять!!!). И дело тут не в лоховатости местной власти. Точнее - не только в ней. А в том, что крымские татары нашли способ участия в земельном дерибане - т.н. "самозахваты". Власти делают вид, что с ними борются, а под шумок - толкают землю направо и, главным образом, налево. Кто в абсолютном проигрыше? А вот эти самые 90 (точнее 88) процентов "крымчан нетатарского происхож
Андрей
5738 дн. тому
А ведь не шмогла Галя Койнаш не сфальшивить(с). То ли действительно много фальши ВОКРУГ, то ли фальш у Гали ВНУТРИ... Как там у Мартина нашего Лютера Кинга? Зуб за зуб - голливудская улыбка? Зачем же проповедовать в первых строках то, что в следующих сам и нарушаешь? Ну и имеюся вопросы...
соня
5739 дн. тому
2 кисельова... а можно вопросик задать, а за что? и по какому праву Ви решаете, кто звери (Вы зоолог?????), и кого надо стрелять (Вы судья????? или хотя бы прокурор?????) пока чет Вашему слову вериться с трудом;)
5739 дн. тому
Вы почитайте эту статью про наводнение этих крымских тварей. Они же скоро будут западенских детей убивать. http://www.sevastopol.su/news.php?id=5943
Махмуд
5739 дн. тому
Проблеми існуватимуть доти, доки росіяни, які вважають себе християнами, не покаються у злочині геноциду проти кримських татар 1944 року. Люди, які підтримують звірства комуністичної язичницької влади - бузувіри-язичники. І якщо кримські татари раптом обуряться і почнуть різати їх як свиней - я "за"!
Кисєлева
5739 дн. тому
Это не мы розпалюэм вражду, а кримскотатарские звери, которых нужно разтрелять
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду