Валентина Семенюк-Самсоненко та Андрій Портнов у програмі «Дуель» з Сергієм Рахманіним, ТРК «Україна», 22 травня 2008 року

23 Травня 2008
32563
23 Травня 2008
10:24

Валентина Семенюк-Самсоненко та Андрій Портнов у програмі «Дуель» з Сергієм Рахманіним, ТРК «Україна», 22 травня 2008 року

32563
Валентина Семенюк-Самсоненко та Андрій Портнов у програмі «Дуель» з Сергієм Рахманіним, ТРК «Україна», 22 травня 2008 року

Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я, Валентина Семенюк-Самсоненко, викликаю на дуель народного депутата України Портнова за те, що рейдерським захопленням Фонду державного майна саме вчиняв він, як депутат Верховної Ради України, при допомозі Прем'єр-міністра України. Рейдерське захоплення могло призвести до втрати об'єктів стратегічного призначення, розпродаж його за безцінь. Це позор для України, це позор для депутатського мандату.

Андрій Портнов, народний депутат України: Я, Андрей Портнов, народный депутат Украины, фракция Блока Юлии Тимошенко. Вызов Валентины Петровны принимаю. Но отвечать ничем не буду. Потому что Валентина Петровна – женщина, и беседу с ней буду строить исключительно в интеллектуальном русле.

Голос за кадром: На майданчик запрошується Голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк-Самсоненко. На майданчик запрошується народний депутат України Андрій Портнов. Панове, Сергій Рахманін.

ВЕДУЧИЙ: Шановні дуелянти, ви готові? Прошу. Перш, ніж розпочати, пропоную вашій увазі невеличкий портрет наших дуелянтів.

 

Валентина Семенюк-Самсоненко – за вдачею поміркований життєлюб, на початку кар'єри була керівником драмгуртка. Віддає перевагу рожевому кольору, залюбки рибалить та катається на велосипеді. Віддає належне творчості Лесі України та Омара Хайяма. Шанує кров'янку зі шкварками. Не проти випити за те, щоб не збувалися Віктора Пензеника. Не любить слабких людей. Автор вислову: «Був час, коли каміння розкидали, тепер прийшов мій час їх збирати».

 

Андрій Портнов – за вдачею стриманий мізантроп, вважає себе самодостатньою людиною. Завжди обережний у виборі друзів, не завжди обережний у висловлюваннях. Із задоволенням відвідує лазню, полюбляє полювання, тричі на тиждень відвідує спортивний зал. Не вживає спиртного та солодкого. Охоче читає книги політиків. Ненавидить політичних блазнів. Автор вислову: «Якби мені не подобалася політика, я б, напевно, працював трактористом у колгоспі».

 

ВЕДУЧИЙ: Я нагадаю, що за умовами нашого проекту за вашими діями уважно слідкуватиме суворе суддівське журі. Наприкінці нашого поєдинку вони винесуть свій вердикт. Сьогодні нашими суддями є Олександр Бондар, колишній Голова Фонду держмайна; Віталій Кулик, політичний експерт; Володимир Прядко, теж колишній керівник Фонду держмайна; та Ігор Бураковський, економічний експерт. Крім того, за вашими діями слідкуватимуть телеглядачі, вони також голосуватимуть за вас, і винесуть свій вирок. Нагадаю нашим глядачам, що телефони інтерактиву працюють протягом усієї програми.

Голос за кадром: Якщо ви голосуєте за Валентину Семенюк-Самсоненко, набирайте 8-044-537-55-01, якщо за Андрія Портнова – ваш номер 8-044-537-55-02. Проголосувати можна також за допомогою sms. Для цього відправте повідомлення з кодом учасника на номер 4554. Ми чекаємо на ваші дзвінки і sms протягом усієї програми.

 

Поєдинок перший

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, сьогодні Верховна Рада, принаймні так пропонувалося і передбачалося, мала розглянути питання про зміну керівництва Фонду державного майна. Теоретично передбачалося, що відбудеться голосування про усунення пані Семенюк-Самсоненко, і про призначення нового керівника Фонду держмайна, на посаду якого пропонувала фракція Блоку Юлії Тимошенко присутнього тут Андрія Портнова. Але як і застережувала переважна більшість об'єктивних експертів, цього не сталося. І тому конфлікт навколо Фонду держмайна, він триває, він триває вже кілька місяців. І насправді на сьогодні ситуація є такою, що цей конфлікт може призвести до розриву між БЮТ і «НУ-НС», до розриву між Президентом та Прем’єром, і, можливо, до відставки Прем’єра чи до усунення зі своєї посади керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги. Принаймні, такі пропозиції, такі версії висловлюють експерти. Отже, хто зацікавлений у роздмухуванні скандалу навколо Фонду держмайна, і чим, врешті-решт, закінчиться ця історія? Пане Андрію, моє перше питання до Вас. В заяві БЮТ, яка нещодавно була оприлюднена, говорилося дуже багато, і дуже часто вживалося слово «корупція» по відношенню до нинішнього чинного керівництва Фонду державного майна. Чи є у вашої політичної сили достатньо підстав, аби робити такі заяви? І чи готові довести те, що, як сказано було в заяві, «нинішнє керівництво Фонду кришує корупціонерів»?

Андрій Портнов, народний депутат України: Спасибо Вам за вопрос. Прежде, чем говорить о том, будет это или не будет это доведено, я хочу уже остановиться на фактах. Каким образом доводится коррупция или нарушение закона.

ВЕДУЧИЙ: Ну, в суді, наскільки я знаю.

Андрій Портнов, народний депутат України: Это доводится в судебном порядке. Если мы возьмем приватизацию «Лугансктепловоза», то ее незаконность доведена в суде первой инстанции, второй, третьей и Верховным Судом Украины. В решении сказано, что Фонд государственного имущества под руководством многоуважаемой Валентины Петровны нарушил закон, создал неравные условия для участников, чем вызвал большое количество споров и судебных процессов. В результате чего государству нанесен ущерб. Вот это конкретное действие, которое установлено решением Верховного Суда. Второе действие, которое должно за этим последовать, - это должны быть меры правоохранительного реагирования. В связи с тем, что сегодня правоохранительная система координирует свою деятельность с теми силами, которые не дают работать сегодня правительству и формировать доходную часть бюджета. В эти силы входит Секретариат Президента, на эти силы сегодня опирается Валентина Петровна. Поэтому правоохранительную оценку на этом этапе дать не представляется возможным. Я привел вам лишь один пример. Я не хочу сейчас углубляться в то, что Фонд государственного имущества практически подарил за бесценок все детские сады, общежития вместе с людьми, поставил на баланс частных структур, которые их не содержат.

ВЕДУЧИЙ: Ну, звинувачень ще мало. Хотілося б почути Валентину Петрівну.

Андрій Портнов, народний депутат України: Это то, что вынесено решениями судов.

ВЕДУЧИЙ: Вам є, що відповісти на це?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Перш за все, я б хотіла відповісти, що… Що стосується «Луганськтепловозу», то получається дуже дивна ситуація. Заступник Голови Фонду державного майна України пан Парфененко, який очолював комісію по приватизації «Луганськтепловозу», зі сторони Кабінету міністрів, залишається на займаній посаді. І я не в оправдання хочу сказати чи перекласти вину на когось. Справа в тому, що приватизацію «Луганськтеполовозу» проводить не Семенюк, а проводить комісія, яка сформовується з галузевих міністерств, представників органів місцевого самоврядування, представників правоохоронних органів, які входять до складу комісії. І «Луганськтепловоз» був проданий по рішенню суду.

ВЕДУЧИЙ: Пані Валентина, я би хотів…

Андрій Портнов, народний депутат України: Вы подписали этот протокол?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я іще раз хочу сказати, що по рішенню суду.

Андрій Портнов, народний депутат України: Но Вы подписали..?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Также само, коли ми говоримо про те, що 8 мільярдів гривень Юлія Володимирівна отримала на єдиній енергетичній системі, теж по рішенню суду. Так це корупція чи не корупція? Друге питання, що стосується…

Андрій Портнов, народний депутат України: Наоборот там.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я вибачаюсь. Давайте ми будемо толерантними. Тим більше, що Ви говорили про те, що я ще жінка. Крім того, якщо ми говоримо про корупцію, тоді виникає питання – чому тільки на голову ставиться це питання, не на всіх членів комісії. Тому що там входить представник мінпрома, мін, всіх, хто входить до складу комісії.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, у мене виникло інше питання.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: І я можу сказати, що питання…

ВЕДУЧИЙ: Чому питання про корупцію виникло тільки зараз? Якщо було відомо про факти корупції, чому почали говорити про це саме зараз, тоді, коли виникло питання про зміну керівника Фонду? Насправді я хотів би трошки відійти від теми. Даруйте, але я не думаю, що переважна більшість наших глядачів знає про обставини приватизації «Луганськтеполовозу». Але всі знають про конфлікт між Фондом держмайна, навколо Фонду держмайна. Ви представляєте політичну силу, яка знаходиться в опозиції до влади. Це не Ваша війна. Президент нещодавно, коли виник конфлікт навколо «Одеського припортового», сказав, «цей Фонд держмайна не в змозі провести правову, об'єктивну, коректну, прозору приватизацію». Ну, після цього, напевно, було б доцільно подати у відставку, і зняти питання.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Ви знаєте, я перш за все, хочу відповісти на питання політичне, те, яке Ви задали. Справа в тому, що у Парламенті вже соціалістів нема, не заважають. У владі залишилася я одна, як представник політичної партії, і сьогодні вигідно повісити, вибачте, всіх, всі провини, включаючи те, що було сказано. Дитячі садочки були зупинено приватизацію саме тоді, коли я була головою спеціальної контрольної комісії, приймала постанови. Гуртожитки, які сьогодні я повертаю, тільки по рішенню суду, і це можуть підтвердити сотні громадян, які отримали, дякуючи позиції моїй, отримати житло у вигляді кімнат в гуртожитках. Це все те, що зроблено позитивне, і люди можуть про це говорити. Тому я сьогодні вимагаю одного – щоб ми всі жили по закону. І якщо ми говоримо про те, що повинно бути зняття, то повинно бути правово врегульоване це питання. Недавно депутат від їхньої фракції подав проект закону, в якому зазначив про те, що нема процедури звільнення керівника Фонду держмайна. Прийміть, будь ласка. Я хочу, щоб влада була не безперервною.

ВЕДУЧИЙ: Ще б хотілося, щоб Закон ухвалили нарешті «Про Фонд держмайна». Але…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Що повинен був… І про Фонд держмайна. І повинна бути процедура передачі портфелей від одного чиновника до іншого.

ВЕДУЧИЙ: Правовий бік – це добре. А політичний бік?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Але політичний…

ВЕДУЧИЙ: В моєму розумінні – от є влада, є опозиція, розумієте. Сенс критикувати владу, коли представник твоєї партії знаходиться у цій владі? Логіка?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я ще раз хочу сказати. Це буде продовжуватись. Нема значення, хто знаходиться сьогодні на цій посаді, чи на посаді будь-якого міністерства. Доти, поки не буде передачі портфелей від одного до іншого, доти будуть іти звинувачення. Так, як ми чуємо – паливенерго не розрахувався на газ, не склав договорів. От, якби був акт прийому-передачі, процедурно виписаний, Кабінет міністрів уходить, підписує акт прийому-передачі. Уходить керівник Фонду державного майна, будь ласка, підписуємо акт прийому-передачі. І я тоді буду знати, скільки я передала майна. Тому що коли я прийшла, і ми зараз створили реєстр державного майна. Там чітко зазначено – майно, яке є на території України, майно, яке знаходиться за кордоном, посольства, чітко зазначено, які активи держави в документарній формі, бездокументарній.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: І якщо передати сьогодні от так просто – на тобі ключ, завтра будеш тисячу звинувачень до того, що знайдуть якусь кому, крапку. Ні, будь ласка, давайте, виписуйте процедуру. І коли…

ВЕДУЧИЙ: Питань нема.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: І коли фракція БЮТ говорить про правову державу, давайте робити правову державу.

ВЕДУЧИЙ: Але з огляду на те, як у нас виписують закони і процедури, я думаю, що це відбудеться нескоро. У мене питання до Вас. Час спливає. Складається таке враження, що навіть якщо Верховна Рада проголосує за Вашу кандидатуру як керівника, нового керівника Фонду держмайна. Радше за все це буде зроблено голосами, там, або Партії Регіонів, або «Блоку Литвина». Але, радше за все, якась дуже значна частина «НУ-НС» не проголосує за Вас. Ну, так скидається. А Вам не здається, що справді у це питання, локальна насправді питання керівника Фонду держмайна, воно призвести до розвалу коаліції і до остаточного розриву між Тимошенко і Ющенко?

Андрій Портнов, народний депутат України: Во-первых, я хочу парировать часть вопросов, о которых сказала Валентина Петровна. Вот, Валентина Петровна, когда заявляете о том, что должен быть акт приема-передачи, о том, что имущество должно быть передано от одного руководителя к другому, чтобы все сохранить. А кто вот противоречит тому, что Вы говорите? Вы, когда об этом говорите, Вы же знаете, что так происходит десятки лет уже, когда один министр…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Так чтоб этого не происходило, то это надо сделать, поставить на правовую основу.

Андрій Портнов, народний депутат України: Послушайте, подождите, когда один министр оставляет министерство, второй приходит, конечно же, они по акту приема-передачи принимают все имущество. И Вы знаете, Сергей, подождите, я хочу

ВЕДУЧИЙ: Мені не хочеться здаватися нахабою, але мені здається, що це страшенно не так, щоб дуже непокоїть.

Андрій Портнов, народний депутат України: И вы знаете, правопреемственность, эта правопреемственность по-другому не бывает. Оставляют визы, подписи сотрудники, которые подчинялись руководителю Фонда.

ВЕДУЧИЙ: Хотілося б почути про розрив все-таки.

Андрій Портнов, народний депутат України: Разрыв отношений Вы имеете в виду..?

ВЕДУЧИЙ: Між Ющенко і Тимошенко, між «НУ-НС» і БЮТ.

Андрій Портнов, народний депутат України: Очевидно сегодня, что Президент Украины вместе с теми политическими силами, которые находятся в оппозиции. Ну, для тех политических сил, которые находятся в оппозиции, это природно, так они в этом русле должны себя вести, они должны оппонировать власти. Объединившись между собой, сегодня осуществляют три вектора, направленных на возможную отставку правительства. Первый вектор – это работа в Парламенте через нарушения частью фракции «Наша Украина» коалиционных договоренностей, 13 человек подконтрольны Президенту Ющенко, вышли, фактически, из парламентского большинства, и присоединились в полную координацию своих действий с оппозицией – с Партией Регионов, с Коммунистической партией.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, розрив уже відбувся незалежно від того, що відбувається зараз?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Дайте, я отвечу Вам. Второй вектор – это в правительстве…

ВЕДУЧИЙ: Даруйте, час вичерпано. Я думаю, що ми повернемось до цього питання, повернемось за сім хвилин. Зараз у вас буде час відпочити, підготуватися до другого раунду, в якому на перший план вийдуть ваші секунданти, які ставитимуть питання опонентам. А ми зараз послухаємо суддів, і перервемось на невеличку рекламу. Будь ласка, вам слово.

Олександр Бондар, колишній Голова Фонду держмайна: Я вже багато часу чую виступи Валентини Петрівни. І більше всього мене дивує те, що я, як колишній Голова Фонду, весь час чую – я зробила це, я зробила те. Начебто людей, працівників у Фонді держмайна не існує. Ніхто, крім Валентини Петрівни, не працює, і взагалі тільки вона одна все робить. І в той же час винні в «Луганськтепловозі» заступники, комісія, будь-то, тільки не Ви. Ви, Валентина Петрівна, все ж таки для себе визначить – чи Ви щось робите в Фонді, чи Фонд держмайна і його працівники. Щоб ми розуміли, хто за що відповідає. Я бачу, як Ви його захищаєте, звинувачуючи заступників і комісію у всіх бідах, які Вам тільки інкримінував Портнов.

Віталій Кулик, політичний експерт: Ну, власне кажучи, коли почався конфлікт Портнов - Семенюк, ми чули від вас, власне кажучи, ті ж самі закиди один до одного – «Луганськтепловоз», корупція, єдині енергетичні системи. Тобто, обмін ударами, які зараз ви здійснили, вони повторюються із програми в програму, і з статті в статтю, з інтерв'ю в інтерв'ю. Власне кажучи, нічого нового ми не почули. А стосовно садочків і гуртожитків, як для експертів, так і для пересічних українців достатньо важко розібратися, тому що, скажімо, в 2005-му році під час виселення людей з гуртожитків під Києвом були навіть факти самоспалення, проте Фонд держмайна і правоохоронці тоді умили руки, і ніякі розслідування тоді не велося. Власне кажучи, тут питань багато, але немає зрозумілості. Тому, наприклад, я ставлю обом, скажімо так, тим, хто приймав участь у дуелі, нічию з мінусовими показниками. Тому що від вас ми так і не почули нічого нового, і нічого цікавого.

Володимир Прядко, перший Голова Фонду держмайна: Мені, як першому Голові Фонду дежрмайна, дуже прикро, що організація, яка, Фонд державного майна, стала предметом таких пристальних розмов на всіх рівнях влади. Перший раунд не може дати, звичайно, великих плюсів чи мінусів, тому що вони ще, дуелянти не розкрилися. Але мені здається, Валентино Петрівно, що захищаєтесь, Ви, звичайно, програєте. Ви весь час говорите про те, що ми вже давно чули. Андрію Володимировичу, Вам би хотів сказати – більш впевнено нападайте.

Ігор Бураковський, економічний експерт: Я хотів би сказати, що, дійсно, на сьогоднішній день ми маємо відомі позиції. І в цьому сенсі бажано говорити не тільки про позиції, але і що буде зроблено. І проблема, очевидно, полягає у тому, що діяльність такої інституції, як Фонд державного майна, багато в чому визначається саме лідерськими і, я б сказав би, інтелектуальними і іншими якостями його керівника. Тому в цьому сенсі чим більше ми будемо говорити про зміст, чим більше ми будемо говорити про доведення результатів до логічного кінця, тим буде краще. І я тут підтримую якраз пана Портнова в тому сенсі, що, на жаль, на сьогоднішній день у нас не працює до кінця судова система. У нас були питання, пов'язані, скажімо, з реприватизацією «Криворіжсталі». Фактично, було покарано, як би ми до цього не ставилися, інвестора, да. Але до тих людей, які, очевидно, в Фонді робили щось неправильно, руки не дійшли. І дуже погано, що такі речі зараз продовжуються після прийняття відповідних судових рішень. Дякую (реклама).

Голос за кадром: За правилами нашої дуелі, зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримуйте їх і ви своїми дзвінками.

 

Поєдинок другий

 

ВЕДУЧИЙ: Радий вас вітати. Маю надію, що ви достатньо відпочили. Невеличке зауваження, якщо хочете, дружня порада. Таке склалося враження, що вам є, що сказати одне одному, но ви так стримуєтесь. Не стримуйте себе, дружньо раджу.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Добре.

ВЕДУЧИЙ: Тому що насправді, не ображайтеся, вам не багато є, що втрачати. Тепер слово візьмуть ваші секунданти. Вони ставитимуть питання нашим опонентам. Ви маєте можливість підтримувати дискусію. Будь ласка, назвіться, і Ваше питання.

Ярослав Мендусь, Соціалістична партія України: Ярослав Мендусь, представляю Соціалістичну партію України. Пане Андрію, я з приємністю згадую нашу спільну роботу в комітеті Верховної Ради п'ятого скликання з питань правосуддя. І можу сказати, що з задоволенням констатував Вашу фаховість як професійного юриста. Я віддавав завжди Вам належне, коли в умовах організації, так званого, антиконституційного перевороту Ви, не дивлячись на те, що Ви були і залишаєтесь членом Блоку Юлії Тимошенко, абсолютно фахово і професійно давали оцінку фактам, коли силові органи захоплювали Конституційний Суд або суди загальної юрисдикції. Ви були абсолютно принциповим, коли назвали, так звані, дострокові вибори антиконституційними. Свого часу в 2005-му році Ви були об’єктом…

ВЕДУЧИЙ: Пане Ярославе, я вибачаюсь, це дуже важливо, якщо можна, стисло.

Ярослав Мендусь, Соціалістична партія України: Стисло. Але це ж все-таки шановна Людина.

ВЕДУЧИЙ: Все розумію.

Ярослав Мендусь, Соціалістична партія України: В 2005-му році Ви були об'єктом переслідування з боку нинішнього колеги по фракції пана Луценка. Сьогодні Ви опинились в іншій ролі. Юлія Тимошенко, по суті, здійснює рейдерське захоплення Фонду державного майна, а Вас зробила своєрідним інструментом цього дійства. Я слідкую за Вашими коментарями. І бачу, що це дійство Вам не по душі, і ця роль Вам не по душі. І щиро бажаю, щоб Ви якнайшвидше з нею покінчили. Моє запитання: чи відомо Вам, коли планує Ваша патронеса закінчити шоу навколо Фонду державного майна? Дякую.

Андрій Портнов, народний депутат України: Я, Ярослав, просил бы быть корректным по отношению к Премьер-министру Украины Юлии Тимошенко. А спасибо Вам за то, что Вы сказали о нашей с Вами совместной работе. Ярослав, отвечаю Вам на вопрос. Чем отличается та ситуация от этой. В этой ситуации в Фонд государственного имущества мы пришли вдвоем без охраны с Премьер-министром Украины. Без охраны – подчеркиваю. Нас встретили 50 вооруженных на всех лестничных площадках работников президентской охраны. В этот раз мы действовали на основании коллегиального единогласного постановления правительства о новых кадровых назначениях, о временном отстранении нашей уважаемой Валентины Петровны, определения Конституционного Суда Украины и двух определений Административного суда города Киева. Какая еще должна быть правовая основа для того, чтобы мы поменял руководство Фонда государственного имущества? Это ответ на Ваш вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, я завжди не міг зрозуміти, чому. Багато питань виникло б само по собі, якби справді був нарешті ухвалений Закон «Про Фонд державного майна», який, щодо якого застосовував вето пан Леонід Кучма. Зараз те саме робить пан Віктор Ющенко.

Андрій Портнов, народний депутат України: Согласен полностью.

ВЕДУЧИЙ: Всі сваряться. І таке враження, що нікому не цікаво, і ніхто не зацікавлений в тому, щоб цей Закон з'явився, бо там можна судити на всі лади. І, до речі, віддаю належне Вам, коли Ви запропонували бути коректнішим по відношенню до Прем’єра. Але ж Ви теж не завжди коректні по відношенню до Президента, як символу держави, до речі. Будь ласка, назвіться, і Ваше питання.

Святослав Олійник, народний депутат України: Святослав Олійник, народний депутат України. Я, Валентина Петровна, знаете, вот, когда-то некоторое время назад в стране, в которой раньше входила в состав большой страны Советский Союз, были определенные типы руководителей. Вот, они управляли заводами, фабриками, они управляли колхозами, радгоспами. И тогда была определенная категория экономических представлений – были «пятилетки», были «разнорядки», были, плановая экономика была, да. Потом времена поменялись. Сегодня, действительно, мы оперируем словами «инвесторы», «фондовый рынок», «корпоративные отношения». В том числе окружные, конституционные и другие суды, это все очень сложные категории, они требуют иного мировоззрения.

ВЕДУЧИЙ: Хотілося б почути питання.

Святослав Олійник, народний депутат України: Принципиально нового мировоззрения. И, в связи с этим, не стоит ли задуматься, ну, если человек не соответствует новому мировоззрению, если время идет вперед. Но стоит ли страну тянуть назад, находясь на…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Святослав Олійник, народний депутат України: И я второй вопрос тут же задам, если можно. Потому что про «Лугансктепловоз», про «ОПЗ» очень много говорят. Но Вы, как член Социалистической партии, Вы прекрасно знаете даже лучше меня, что когда прошла приватизация колхозов, люди на сегодняшний день, до сегодняшнего дня ищут свои майновые паи. Вот, Вы за три года, что Вы сделали для того, чтобы люди свои майновые паи нашли в колхозах? Вот, не надо о высоких материях, давайте поговорим о том, что действительно тревожит людей, в том числе на Вашем округе, где Вы избирались мажоритарным депутатом.

ВЕДУЧИЙ: Чи є шанс знайти..? Пане Валентино, прошу.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я дуже дякую за запитання. І хочу сказати, що я іду вперед з необернутою головою. І якщо Ви почитали програму Соціалістичної партії, то ми за різні форми власності – це по-перше. По-друге, як молодому депутату, шанованому мною депутатом, бо саме я приймала Конституцію, і саме будучи в Парламенті не одне скликання, хочу сказати, що приватизації колгоспів не було. Було прийнято Закон «Про колективні сільськогосподарські підприємства» в 1991-му році. Було розпаювання. І питання приватизації по даному навіть не можна ставити. Все вирішує тільки колектив. Але та форма розпаювання, яка була запропонована, призвела до того, що люди, які сьогодні працюють у колективних господарствах, політика держави велася таким чином, щоб колективні господарства великотоварного виробництва не було. Бо ще в 1990-му році Організація Об'єднаних Націй констатувала – якщо Україна останеться з такими колективною формою організації праці і колективною формою організації виробництва з великотоварним виробництвом, вона буде конкурентом на зовнішньому ринку. І тому почали «разделяй и властвуй». Почали спочатку з нав’язування фермерства, і таке інше. І я Вам можу сказати, як автор Закону «Про колективні сільськогосподарські підприємства», – це те, що дало можливість там, де були гарні керівники підприємств, зберегти ті колективні підприємства. І мені сьогодні, наприклад, слухаючи у Парламенті представлення Закону «Про бюджет», де було запропоновано зняти НДС, відмінити Закон «Про податок на додану вартість», який ішов як субсидування для колективних підприємств. Все це пропонується і нині для того, щоб задушити колективні підприємства, задушити великотоварне виробництво, при цьому розповідаючи про великі політичні, так би мовити, замовлення. Я ще раз кажу, соціалісти – за різні форми власності, за різне колективне господарювання. І те, що робили ми, впродовж того періоду, коли були в Парламенті.

ВЕДУЧИЙ: Це була палка промова Валентини Семенюк, яка, до речі, є кандидатом у Президенти від Соціалістичної партії України. І, пане Андрію, якщо колгоспи будуть конкурентоспроможними, може, Ви повернетеся до своєї старої мрії – бути, працювати трактористом у заможному колгоспі.

Андрій Портнов, народний депутат України: Вы знаете, я хочу ответить Вам.

ВЕДУЧИЙ: А зараз, у нас не встигнуть просто секунданти задати питання. У нас цілий раунд буде попереду.

Андрій Портнов, народний депутат України: Давайте.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, Ваше питання. І назвіться, якщо не важко.

Володимир Чемериз, громадська організація «Інститут «Республіка»: Володимир Чемериз, представляю громадську організацію «Інститут «Республіка». Я би хотів відійти від особистого протистояння. На мою думку, немає дискусії між Портновим і Семенюк. Є різні підходи не тільки до приватизації, а взагалі до державної політики загалом. З одного боку Валентина Семенюк – це в першу чергу протидія приватизації і в соціальній сфері, і багатьох стратегічних підприємств. З іншого боку призначення урядом Портнова і заяви Прем'єр-міністра полягають в тому, що нам необхідно одразу ж продати «Одеський припортовий завод», і не тільки його, а і масу інших підприємств, в тому числі стратегічних. Питання полягає в чому. Чи справді продаж стратегічних підприємств, а, по суті, практично розпродаж уже всього, що залишилося в державній власності, - є вашою стратегічною метою? І якщо так, я просто хотів пару слів додати.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. У нас немає часу на пару слів. Пане Володимире, п'ять секунд.

Володимир Чемериз, громадська організація «Інститут «Республіка»: Якщо так, то навіщо це робити?

Андрій Портнов, народний депутат України: Спасибо Вам за вопрос. Первое – приватизацию «Одесского припортового завода» придумали провести Президент Виктор Ющенко в своем письме к правительству Януковича. Более того, где он настаивает вместе с трубой его продать. И Валентина Петровна нами уважаемая в своем приказе о начале приватизации. Как эта вся конструкция в доходную часть бюджета, и после этого, когда мы пришли, мы лишь продолжали эту позицию. Просто когда мы пришли, Валентина Петровна решила приостановить конкурс.

ВЕДУЧИЙ: То Ви проти чи за?

Андрій Портнов, народний депутат України: Что касается конкурса. Вот, вы знаете, у нас есть ошибочное мировоззрение, что вот сегодня предприятие платит налоги, а завтра оно не будет платить. Практика показывает, что оно не только увеличивает налоги, но и усиливает социальную составляющую в таких обществах. Обращаю ваше внимание, что условиями социальными для привлечения инвестора на «Одесский припортовый завод», который наше правительство сделало, предусматривается в первые пять лет миллиарды гривен, модернизация на миллиарды гривен, социальный пакет, увеличение заработной платы, вплоть до путевок, для путевок для работников и расширение всех видов социальных льгот для трудящихся. Чем это плохо, скажите. И при этом еще за это предприятие государственный бюджет может получить от 10 до 15 миллиардов гривен при стартовой цене в 600 миллионов долларов. Вдумайтесь, мы за эти деньги, кроме того, что будет на этом предприятии уплачены налоги в местные бюджеты, сможем провести массу инфраструктурных программ в стране, таких, как строительство дорог, мостов, эстакад.

ВЕДУЧИЙ: Можемо чи проводимо? У нас є сумний досвід приватизації.

Андрій Портнов, народний депутат України: У нас, я говорю сейчас об этих, я сейчас говорю о тех деньгах, которые мы недополучили. Это кроме всего социального пакета. Поэтому приватизацию «Одесского припортового завода» придумало не правительство Тимошенко и Ваша точка зрения по поводу того, что мы должны срочно приватизировать и деньги проесть, - оно просто ошибочно.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: А провод до приватизації не включений.

ВЕДУЧИЙ: Назвіть себе і Ваше питання, будь ласка.

Володимир Петров, медіа-експерт: Владимир Петров, медиа-эксперт. Валентина Петровна, при всем моем уважении, когда Вы в начале программы сказали о том, что на Вас вешают всех собак, и о том, что Вы не принимаете конкретных решений, их принимают комиссии, комитеты. Вы говорите с позиции женщины и спекулируете на сериальных эмоциях. Что не позволительно для главного завхоза страны. По моему мнению, есть конфликт между правленцами с 1994-го по 2004-й год и новыми управленцами с 2004-го по нынешний 2008-й. Возможно, этот конфликт можно разрубить тем, что просто поменяются команды. Я спрошу у Вас не как у женщины, а как у госслужащего. Сколько Вы собираетесь еще работать на госслужбе? То есть, проще. Возможно, Вы собираетесь в ближайшее время на пенсию, и конфликта между Портновым и Семенюк просто нет?

ВЕДУЧИЙ: Мені питання це не видається дуже коректним. Але скільки б Ви, от, хотіли попрацювати на державній службі?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я сьогодні не трималась і не просилась на цю посаду. Мене рекомендував Парламент, і за мене проголосували 313 голосів. І як державний службовець, як людина, яка знає ціну відповідальності, хочу прозвітуватися в Парламенті, і щоб процедура була не тільки виписана для Семенюк, а для тих голів Фондів, Кабінетів міністрів, які будуть приходити після мене. Я хочу, щоб була диктатура закону і всі діяли по закону, а не по поняттям. Це перше. Друге питання – відносно мого віку і моєї роботи – я Вам можу сказати одне. Знаєте, маючи п'ять внуків, які за мене дивляться і переживають, як за бабцю, я можу сказати одне – не дождетесь, щоб швидко пішла, і я доб’юся одного – повинен бути закон, закон для всіх.

ВЕДУЧИЙ: Ви знаєте, сумний висновок. Чим частіше згадують закон, тим рідше він виконується. Ну, це так, думки вголос. Пані Валентино, до речі, одразу після того, як змінився уряд. І постало питання про те, що Валентина Семенюк, радше за все, не залишиться на посаді Голови Фонду держмайна, я маю на увазі ще той уряд.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я і при четвертому працюю.

ВЕДУЧИЙ: Правильно. І тоді, я пам'ятаю, що Соціалістична партія говорила про те, навіть заява офіційна була, що навіть не обговорюється це, щоб Семенюк залишилась на своїй посаді. Що трапилось, чому Ваша партія раптом змінила свою позицію?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Зміни у партії думок не було. Була лише одна вимога, про яку ставила. Це те, що потрібно припинити шельмувати і називати колектив Фонду державного майна зграєю корупціонерів. Бо тільки може суд оприділити, є там корупція чи немає. Я хочу, до речі, сказати, ні одного протоколу, ні одної кримінальної справи проти працівників Фонду і проти мене особисто нема.

ВЕДУЧИЙ: А Ви, до речі, вірите в повну об'єктивність суддів? Я пам’ятаю Вашу заяву, де ставили під сумнів неупередженість судової системи України.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Ви знаєте, я б не хотіла говорити. Есть люди и есть людишки. Есть судьи, які приймають інколи замовні питання. Тому часто позбавляються навіть в Парламенті свого суддівського сану. Тому я можу одне сказати.

ВЕДУЧИЙ: А де ж знати? В нього ж табличка на дверях не висить – суддя або суддішка?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Ви знаєте, я Вам хочу сказати, коли я в судах була не по одному об'єкту, навіть сама виходила туди на засідання судове, брала з собою телебачення, працівників не тільки Фонду державного майна, а і обласна рада, районна рада, міські ради, які відповідають за соціально-економічний ста на території, тому вони зацікавлені в тому, щоб підприємство працювало. І я брала їх на суд. Ви знаєте, коли іде відкритість судових засідань, рішення приймаються дуже виважені. І я в цьому можу…

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Так я, на жаль, і не зрозумів, чому Соціалістична партія змінила своє ставлення до Вашого перебування на посаді Голови Фонду держмайна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Соціалістична партія вимагає одного – щоб все було по закону.

Андрій Портнов, народний депутат України: Время заканчивается уже.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, я хотів почути від Вас відповідь на наступне питання. Ви говорили про те, що в діях Президента є склад злочину, він буде доведений. Це сказано буквально днями. В який спосіб ви будете це доводити, позиватись до суду?

Андрій Портнов, народний депутат України: С чем связано было это заявление. Вы знаете, что в прошлую пятницу на заседании Совета национальной безопасности и обороны Президент Украины лично дал поручение перед телевизионными экранами Генеральному Прокурору и Главе Служби безопасности Украины возбудить уголовные дела против Портнова и Главы казначейства.

ВЕДУЧИЙ: Продовжуйте.

Андрій Портнов, народний депутат України: Дальше появился Указ Президента, где сказано, что это надо сделать до 9 утра понедельника, через два дня. А, вот, в Уголовно-процессуальном кодексе у нас нормы, когда Президент дает…

ВЕДУЧИЙ: У Вас є відеозапис, аудиозапис, свідки того, що це відбувалось саме так?

Андрій Портнов, народний депутат України: Конечно. Стенограмма Совета национальной безопасности заседания обороны – раз, и второе – Указ Президента, который обнародован. Там так и написано – до 9 утра. Это обозначает, что Президент Украины вмешался в деятельность следственного органа, и письменно зафиксировал состав преступления. Мы обязательно это зафиксируем, и это обязательно этому будет дан наш правовой ответ.

ВЕДУЧИЙ: Правовий в який спосіб? Позиватися до суду?

Андрій Портнов, народний депутат України: Сейчас это сделать невозможно. Потому что Генеральный Прокурор находится под полным контролем Секретариата Президента. Что касается суда, вы знаете, абсолютно несложно сегодня пойти и обжаловать решение о возбуждении уголовного дела. Но я специально даю возможность следствию доказать любой факт. Хочу вам сказать, уголовное дело возбуждено в понедельник утром. Я до сих пор не видел следователя еще с понедельника. И я звоню ему, следователю на мобильный, и говорю, что я за ним соскучился. Потому что меня до сих пор официально не допросили и не взяли ни одного документа.

ВЕДУЧИЙ: Все, зрозуміло.

Андрій Портнов, народний депутат України: Скажите, пожалуйста, это следствие? Это правовая система? А сегодня против Жвании возбуждено уголовное дело.

ВЕДУЧИЙ: Ми зараз про це поговоримо. Будь ласка, у вас є буквально кілька секунд відпочити. Бо практично без перерви. Будь ласка. Дякую. Буквально за кілька секунд ми продовжимо наш двобій. На нас чекає третій раунд. Але перед цим ми почуємо точку зору суддів. Будь ласка, вам слово.

Ігор Бураковський, економічний експерт: Якщо говорити безпосередньо по змісту, да, то, як мені здається, цей конкретний раунд все ж таки залишився за паном Портновим. Тому що, з моєї точки зору, дійсно, ми повинні розуміти, що є різні сільськогосподарські підприємства, є великі і маленькі ферми. Вони прекрасно уживаються один з одним. І питання полягає не в тому – а вони приватизовані чи неприватизовані. І друге, що мені, чесно кажучи, не дуже сподобалося, це оці постійні розмови про те, що хтось там на заході хоче нас, так би мовити, порушити. Чесно кажучи, мене вже втомили, як експерта. Оця теорія змови проти української держави десь за межами країни.

Володимир Прядко, перший Голова Фонду держмайна: Ви знаєте, я погоджуюсь з Вами. Справа в тому, що мені пригадується 1994-й рік, коли Комуністична партія разом з Соціалістичною партією призупинили приватизацію. Якщо Ви пам'ятаєте, була постанова Верховної Ради. І здається таким чином, що пан Портнов більш грунтовно, більш підготовлено в другому раунді говорив про проблеми і юридичні. Валентина Петрівна знову поверталась до своєї теми про те, що хтось заважає працювати. Я думаю, таким чином.

Віталій Кулик, політичний експерт: Ви знаєте, коли ми бачили цей раунд, мені здалося, що все ж таки була, більш жвавішим був, ніж перший. І цей пов'язано не лише з некоректною поведінкою секундантів пана Портнова, за що варто поставити їм жовту картку принаймні зараз. Вони спровокували дискусію. І коли ми говоримо про їх поведінку, то така логіка, вона закінчується тим, що варто заборонити займати посаду Голови Фонду держмайна не лише жінці, не лише соціалістам. І можемо подовжити цей список далі. З моєї точки зору, ця дискусія поки що є, не є предметною. Тобто, обговорюються лише формальні речі, обговорюються проблеми – чому Президент повівся так чи інакше. Не називаються конкретні факти чи конкретні аргументи на захист своєї лінії поведінки як з боку Семенюк, так і з боку Портнова. І, власне кажучи, коли ми говоримо про Портнова і про Семенюк, фактично, мова іде про двох колишніх або тих, хто в короткостроковій перспективі не будуть керівниками Фонду держмайна. Очевидно, що Портнова не буде призначено, а Семенюк, очевидно, що знімуть. І це відбудеться уже зараз.

Олександр Бондар, колишній Голова Фонду держмайна: Ну, я хочу сказати, що час на відповіді Портнов витрачав менше, а конкретики було більше. Семенюк, як завжди, не відповідала на поставлені питання. І мене, як колишнього керівника Фонду, я обговорював це питання з першим Головою Фонду Прядко, я – четвертий, Семенюк – шоста. Турбує більше інше питання. Що я не почув того, що для Валентини Петрівни Фонд став рідним домом. Вона каже, що вона буде залишатись на посаді стільки, скільки вона хоче. Ми не дочекаємось. А кожний день оцього конфлікту руйнує структуру, руйнує приватизацію, руйнує будь-які реформи на Україні. І до початку вона казала, що прийшов час збирати каміння. Але я думаю, що дійде час, перебуваючи на Фонді і далі в цьому конфлікті, що вже каміння не залишиться від Фонду, і не розкидати, не збирати нічого буде. Я хотів би все ж таки, щоб Валентина Петрівна, пропрацювавши три роки в Фонді, подумала про людей, які там працюють, в якому стані вони зараз знаходяться. І я їй казав ще декілька місяців тому. Я подав заяву, пішов добровільно, і не влаштовував такий цирк і шоу, який саме називається.

Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого.

 

Поєдинок третій

 

ВЕДУЧИЙ: Отже, останній раунд, найскладніший, найважчий. Саме в цьому раунду ви можете, маєте можливість переконати і суддів, і глядачів в тому, що саме ваші аргументи є найбільш переконливими. Ви знаєте, отут сьогодні дуже багато говорили про суперечності певні між старою командою, новою командою. От, ви знаєте, як якраз дуже багато розбіжностей між вами не бачу. В тому числі і в, не знаю, в можливості стримувати свої емоції і заощаджувати аргументи. Не треба, треба бути щедрішим до народу свого. Пане Андрію, на відміну від переважної більшості ваших колег по фракції, Ви якраз дуже мало химерного і примарного промовляєте. Ви щойно говорили багато речей, які є об'єктивними, про ті суперечності, які, на превеликий жаль, є, ну, медичним фактом, довершеним фактом. Ну, Ви можете сказати про те, що, фактично, коаліції, як стійкого, стабільного політичного союзу, вже не існує? Бо після того, як Юлія Тимошенко звинуватила Ющенко в тому, що він вдається до дій, схожих до дій Кучми, що є політичні репресії. Ви згадали справу Жванії. Фактично, ми можемо говорити про те, що коаліції вже не існує. Це факт чи ні?

Андрій Портнов, народний депутат України: Давайте так. Что такое коалиция? Коалиция – это количество парламентариев, необходимых для того, чтобы, с математической точки зрения, с точки зрения наличия 226 голосов, проводить необходимые для государства законы. Сегодня математически такая коалиция…

ВЕДУЧИЙ: Ухвалювати державну політику, зрештою.

Андрій Портнов, народний депутат України: Такая коалиция сегодня есть? Ухвалювати державну політику через прийняття відповідних законів та постанов. Сегодня коалиция есть фактически. К сожалению, в коалиции 13 человек вышли самостоятельно, беспринципно за рамки коалиционного соглашения, в одностороннем порядке нарушив все договоренности. И работают, фактически, сегодня в антиправительственном режиме. Кто им помогает в этом? Им помогает в это оппозиция, но она это делает, потому что такая ее природа оппозиции – и экономическая, и правовая, и политическая. Так оппозиция должна делать, она должна бороться. А вот коалиция сама с собой бороться не имеет никакого права. И оканчивая первую свою фразу, которую в первом раунде я сказал, что через 13 человек в Парламенте идет первая часть блокирования. Через часть представителей министров от «Нашей Украины», которые полностью согласовывают свои действия с Президентом, идет борьба в середине правительства. И третья позиция – это когда все правительственные акты, даже если они через такую, очень сложную систему появляются на свет – а это борьба с земельной мафией, это установление аукционов, это социальный пакет – она блокируется президентскими указами. Зачем это делается? Это делается для того, чтобы показать людям, что правительство не справляется с экономической программой. Не будет человек, живущий в Луганской и Донецкой области, живущий в сельской местности разбираться хорошо в том, что является, что такое программа приватизации. Не понимает этого человек. Он видит, что курс доллара сегодня резко изменился. Но человек не понимает, что это Национальный банк, Главу которого назначил Президент, у которого сегодня антиправительственная программа. Поэтому через эти три механизма…

ВЕДУЧИЙ: От я і питаю, я не дуже розумію, чому тоді Прем’єр-міністр України залишається на своїй посаді? І працювати не дають?

Андрій Портнов, народний депутат України: Я отвечаю на вопрос. Что, фактически, коалиция сегодня… Отвечая на Ваш вопрос, коалиция практически сегодня действует не в полном объеме, она не может реализовать ту программу в силу субъективных причин. И пусть народ просто увидит и даст этому самооценку.

ВЕДУЧИЙ: Прем'єр-міністру не дають працювати, уряду не дають працювати суб’єктивні причини? Це суб’єктивні причини?

Андрій Портнов, народний депутат України: Скажите, Вы Сергей, Вы верите в то, что Вы сказали? Вы спрашиваете это с удивлением сейчас, Сергей.

ВЕДУЧИЙ: Сенс збереження такого уряду і такої коаліції?

Андрій Портнов, народний депутат України: Любой человек, который смотрит на ситуацию, он это видит.

ВЕДУЧИЙ: Я дивуюсь не тому, що воно відбулося.

Андрій Портнов, народний депутат України: А Валентина Петровна, например, является элементом этой игры. Вот я, Валентина Петровна, Вам хочу сказать, вот даже Вам, как кандидату в президенты. Вы же кандидат в президенты.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: У нас еще президентская кампания не началась. Так что я Вас прошу…

Андрій Портнов, народний депутат України: И у Вас, кстати, уже рейтинг… Но Вы заявили уже, Вы уже заявили. И у Вас уже рейтинг, в одной конкурентной среде уже Вы с Президентом Ющенко.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: У нас еще президентская кампания не началась, я еще раз повторяю.

Андрій Портнов, народний депутат України: У Вас уже один рейтинг с Президентом Ющенко. Я Вас поздравляю уже. Я хочу Вам сказать, что Валентина Петровна сегодня обслуживает интересы Банковой тоже. И тоже является элементом блокирования доходной части бюджета. Валентина Петровна не выполнила государственную программу приватизации. И не додала бюджету 9,3 миллиарда гривен. А это обозначает, что на эту сумму будет меньше пенсий, стипендий, социальных выплат и остальных социальных позиций. Вот же о чем нужно говорить, Сергей. Вы же сами это видите прекрасно.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я хотіла б в першу чергу, Сереженька, сказати і всім громадянам, що сьогодні Семенюк не блокує наповненість бюджету. Відповідно до Закону «Про бюджет», є можливість, якщо державі потрібно робити займ, це можна робити. І перекривати всі відповідні…

Андрій Портнов, народний депутат України: Занимать у иностранных государств деньги, Валентина Петровна? Зачем Вы это говорите?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я еще раз говорю, кроме всего, если сегодня, доповідаючи Закон «Про бюджет», Юлія Володимирівна говорить про 17% збільшення бюджету. Тоді виникає питання – так де ж ті гроші, чому ж ви не закриваєте соціальні програми? І ще одне.

Андрій Портнов, народний депутат України: А они на других статьях расходов, Валентина Петровна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: На початку нашого виступу стояло питання, що в Указі Президента по рішенню Ради національної безпеки зазначено, що відкрити кримінальні справи. Я ще раз хочу уточнити. В Указі Президента зазначено, що відкрити рахунки Фонду державного майна для того, що інституція Фонд державного майна України міг працювати. До речі, у мене там була платіжка на перерахування 13 мільйонів гривень до бюджету, в тому самому числі і для тих же людей, які сьогодні… Тому я хотіла б…

ВЕДУЧИЙ: Пані Валентина, у мене одразу питання. Вибачте, вибачте, вибачте. Ви щойно послалися на рішення Ради національної безпеки. Поясніть мені, будь ласка, чим розписано пояснення, що питання, які стосуються приватизації, регулюються рішеннями Ради національної безпеки або указами Президента?

Андрій Портнов, народний депутат України: Очень мудрый вопрос.

ВЕДУЧИЙ: Це в Конституції записано чи в законодавстві? Я не бачив такого. Чому ці питання регулюються рішеннями, указами Президента і рішеннями Ради національної безпеки? Хто це дозволив?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Справа в тому, що відповідно до стратегії, і відповідно до програми, з листом, з яким я звернулась до Президента, було моє звернення в частині того, що Фонд державного майна був заблокований.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, з Вашим листом регулюється?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Згідно з моїм листом. Було заблоковано відповідні рахунки Фонду державного майна України. Програмою, рішенням Ради національної безпеки №200, розглядаючи питання економічної безпеки, було зазначено, щоб прийняти нові проекту законів, програму приватизації, і таке інше, для того, щоб ці проекти провести і виконувати програми в тому числі і соціальні, повинна бути працювати інституція Фонд державного майна.

ВЕДУЧИЙ: Чи не простіше Президенту було б зняти вето з закону на, на Закон «Про Фонд держмайна»? Який Ви, до речі, відстоювали?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Він сьогодні… Да, я й до цього часу відстоюю, що Фонд державного майна України повинен мати відповідний закон. І люди повинні працювати по закону. Для того, щоб я виконувала програми в тому числі і соціальні, про які говорять. Якщо ми ідемо на приватизацію, то давайте будемо брати ті підприємства, які збиткові, які сьогодні потребують інвестицій, і для того, щоб відновити роботу цих підприємств, щоб вони давали людям зарплату, давали робочі місця…

Андрій Портнов, народний депутат України: Давайте. Согласен, давайте. Так Вы ж не делаете.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Тому потрібно продавати не прибуткові підприємства, а збиткові. Ви ж сьогодні і для цього робили захоплення, щоб продавати прибуткові підприємства.

Андрій Портнов, народний депутат України: Так это Вы подписали приватизацию этого прибуткового підприємства. Вы подписали, Ваша подпись стоит.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Якщо Ви говорите, я ще раз говорю, підприємство «Одеський припортовий завод» дає щорічно 450 мільйонів гривень щодо до бюджету.

Андрій Портнов, народний депутат України: Так Ваша подпись стоит на приватизации, Валентина Петровна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Саме цей об'єкт. Але його треба продавати, ви хотіли саме…

Андрій Портнов, народний депутат України: Так Вы же хотели так продать, Ваша подпись там стоит.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я зупиняла такий відповідний, зупиняла в 2007-му році.

Андрій Портнов, народний депутат України: Нет, но Вы ж, ну, как?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: І зупиняла сьогодні. І саме тому я заважаю вам.

Андрій Портнов, народний депутат України: Спасибо, я понял.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Бо ваше завдання сьогодні – розпродати все.

Андрій Портнов, народний депутат України: У нас такого завдання нету.

ВЕДУЧИЙ: Логіки… Ви знаєте, я пам'ятаю інтерв'ю Валентини Петрівни десь зразка 2006-го року, коли там навіть в назву матеріалу було винесено. Коли вона говорила, що все, що можна було продати, вже продали. Тепер треба навчитися користуватися і керувати тим, що залишилось. Сьогодні виявляється, що не все розпродали.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: 21% залишилось в руках держави.

ВЕДУЧИЙ: Є багато підприємств, які треба… Тобто, в 2006-му році виявилось, що нічого нема, а зараз виявляється, що є, що. Так у мене питання. До Вас, до речі. Блок Юлії Тимошенко погодився зняти питання про створення конституційної комісії і внесення змін і доповнень до чинного Основного Закону в разі, якщо буде розв'язано питання про Фонд державного майна. У мене питання до Вас, як до правника, і до людини, яка непогано розуміється на конституційному праві, наскільки я можу розуміти. Якщо це справді таке стратегічне питання, і коріння всіх наших лих, як казала Юлія Володимирівна, у Конституції, чи можна розмінювати таке питання на локальне питання – на Фонд державного майна? Де логіка?

Андрій Портнов, народний депутат України: Конечно же, нельзя. И вы сегодня прокомментировали ошибочное сообщение, которое средства массовой информации сообщили без ссылки на источник. А потом растиражировали.

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Тимошенко такого питання не ставила?

Андрій Портнов, народний депутат України: Конечно же, Премьер-министр никогда бы, и наша политическая сила, не пошла бы на размен конституционных вопросов, связанных с тем, чтобы общество жило по строго структурированным правилам, на вопрос кадровый какого-то маленького чиновника в Фонде государственного имущества. Пусть это Портнов или пусть это не Портнов. Разницы совершенно никакой нет. Эта информация не соответствует действительности. Мы выступали и выступаем за скорейшие конституционные изменения для того, чтобы все органы власти жили в той системе координат, которые мы четко определим законом и Конституцией.

ВЕДУЧИЙ: От, ви знаєте, у мене таке враження, що насправді, якщо не заглиблюватися в деталі, які зрозумілі лише фахівцям, я себе до них не відношу, на щастя чи на жаль, то питання приватизації, питання Фонду державного майна полягає в вузько прагматичній площині. От, коли, я навіть спостерігав, конфлікти між Президентом Ющенко і Прем’єром Тимошенко виникали виключно тоді, коли йшлося про керування корпоративними правами. «Турбоатома», «Одеського припортового», «Укртелекома», тобто, ідеться банально про керування фінансовими потоками. Це так чи ні?

Андрій Портнов, народний депутат України: Я отвечу Вам, совершенно точно Вы спросили. Хочу Вам сказать, мы проанализировали, сделали диаграмму – указы Президента Ющенко в момент наличия того или иного по лояльности правительства. Вот, когда Юрий Иванович Ехануров возглавлял правительство, и нужно было приватизировать «Одесский припортовый завод», то Президент Ющенко требовал приватизации вместе с трубой. Потом от Виктора Януковича сначала требовал, потом запретил, затем опять требовал, и с Валентиной Петровной подписывали соответствующие документы, нам опять запретил. Надо проанализировать – почему у одного человека и у одной команды непоследовательность действий, несоразмерная непоследовательность действий является объективным фактором руководства и всей политической деятельности. Надо проанализировать, и ответить себе на этот вопрос. Чтобы общество знало – почему команда одна ведет себя таким образом. Вы, Валентина Петровна, критиковали Президента Ющенко все время за это. В данный момент времени Вам немножко это выгодно, и Вы его не критикуете, и Вы понимаете, что Вы потеряете.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я хочу сказати, що я критикую будь-яку людину на посаді не за як особистість, а за відповідні дії. І якщо я говорила, що приватизація «Одеського припортового» не може іти з трубою, до речі, там і немає, і того немає труби, і немає, і не було.

Андрій Портнов, народний депутат України: Нет трубы?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: І я можу сказати, що я була і тоді, і зараз послідовна. І коли Віктор Андрійович видав Указ Президента із приватизацію при Януковичі, то я так само видала наказ, і не говорила, що я не буду чогось не виконувати. Бо я виконувала те, що написано в Указі.

ВЕДУЧИЙ: І звинуватили Віктора Ющенко у зв'язку з олігархічними кланами. Я дуже добре це пам’ятаю.

Андрій Портнов, народний депутат України: Повторите сейчас это, пожалуйста, Валентина Петровна.

ВЕДУЧИЙ: А зараз…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я ще раз можу вам сказати, в 2007-му році, я ще раз говорю, називала конкретні приклади. І те, що стосується «Одеського припортового», назви там не було. Що стосується сьогодні, Президент Ющенко наклав так само вето по тій же самій причині, що приватизація «Одеського припортового» не повинна іти із трубою. І самий головний аргумент – це продаж об'єктів саме тоді, коли падіння на фондовому ринку. Сьогодні в усьому світі, і в Україні, за одну неділю падає фондовий ринок на 11%. Це плюс до всього, ще й інфляції.

ВЕДУЧИЙ: У нас все падає в країні.

Андрій Портнов, народний депутат України: Я хочу обратить внимание, Валентина Петровна про 11% говорит уже месяц, четвертый месяц. Про 11% каждую неделю, посчитайте, сколько недель в месяце, по 11% уменьшьте.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я іще раз кажу, будь ласка, подивіться сьогодні, подивіться ще раз, на фондовому ринку відбувається.

Андрій Портнов, народний депутат України: Ну, не бывает такого, Валентина Петровна, ну, надо чуть-чуть это…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Тому я говорю як людина, яка ссилається на документах ПФТС, і це чітко зазначено.

ВЕДУЧИЙ: Але на забувайте про глядачів. Вони не є знавцями фондового ринку.

Андрій Портнов, народний депутат України: Можно, я по фондовому рынку два слова скажу? Да. Давайте тогда не буду углубляться. Не буду в это тогда углубляться. Валентина Петровна, эта информация просто не соответствует действительности. Фондовые рынки не падают так стремительно, как Вы говорите. Отдельные эпизоды на международных рынках ценных бумаг сегодня имеют место, Украины это не касается в связи с неразвитостью инфраструктуры фондовой. Поэтому инвесторы, которые пришли, и 24 заявки подали, – этот сам факт свидетельствует о том, что Украина имела до ваших согласованных действий с Президентом Ющенко имела, серьезную инвестиционную привлекательность. Мы постараемся сделать все для того, чтобы вернуть государство в это русло, и поэтому мы инициируем изменение руководства Фонда госимущества. Но я не хочу, чтобы Вы подумали, Валентина Петровна, что мне очень хочется туда на Вашу должность. В подтверждение хочу сказать, если бы я сильно хотел, Валентина Петровна, занять Вашу должность, я бы не позволил себе критиковать Президента Ющенко.

ВЕДУЧИЙ: А ще не хочеться?

Андрій Портнов, народний депутат України: Контролирующего фракцию «Наша Украина», которая единственная, которая…

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви свідомо провокуєте Юлію Тимошенко?

Андрій Портнов, народний депутат України: Не свідомо. Это обозначает, что я не меняю свою позицию, являюсь последовательным, даже несмотря на то, что это повредит мне стать руководителем центрального органа исполнительной власти.

ВЕДУЧИЙ: А подбати про Прем’єра? А те, що Ви наражаєте на удар Прем’єра, від якої залежить? Або залежить від Вас?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я звертаю, Серьожа, я хочу звернути увагу, і особливо жителів, які дивляться сьогодні цей раунд. В першу чергу ви подивіться, приватизація іде саме тоді, коли падіння на фондовому ринку і в світі, і в Україні. Тому і прийшло 24 покупці.

ВЕДУЧИЙ: Приватизація іде тоді, коли починається чергова кампанія.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Тому що коли іде саме пониження… Ні, саме тому, коли ці об'єкти треба продавати за безцінь. От так і відбувалась розпродажа цих об’єктів.

ВЕДУЧИЙ: Якщо проаналізувати наші інфляційні стрибки і розмови про приватизацію, чітко пов'язано з кампанією.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Тому я ще раз хочу сказати.

Андрій Портнов, народний депутат України: Ну, как? 24, это же свободная конкуренция, 24 компании.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я іще раз хочу сказати, що сьогодні в держави залишилось 21% державної власності. У більшості країн світу ці об’єкти…

Андрій Портнов, народний депутат України: Это же не мы продали. Это ж Вы, Вы же три года руководили Фондом.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Ні, я ще раз говорю, при Семенюк продано всього 17 об’єктів і до бюджету направлено 29 мільярдів гривень.

ВЕДУЧИЙ: То це добре чи погано?

Андрій Портнов, народний депутат України: О! А зачем? Так а зачем Вы продали 17 объектов? А зачем Вы так много продали? А мы меньше собираемся продать.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я іще раз кажу, 17 для того, щоб відновити виробництво. Ви спитайте, будь ласка, у людей на «Луганськтепловозі», як вони мають сьогодні зарплату, як мають роботу, як мають…

Андрій Портнов, народний депутат України: Вы – 17, а мы меньше хотим продать. Зачем так много продали, полстраны?

ВЕДУЧИЙ: Я маю нахабство втрутитись у розмову двох знавців.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Потому что я еще раз говорю, не полстраны.

ВЕДУЧИЙ: Можна я приверну до себе вашу увагу?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я іще раз говорю, я продала те, що уже непотрібно, те, що уже не працювало, відновити роботу саме тих підприємств, щоб люди мали роботу і зарплату.

ВЕДУЧИЙ: Ви так гарно розповідаєте, мені теж хочеться щось продати.

Андрій Портнов, народний депутат України: Вы знаете, мы Вас все любим, Валентина Петровна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Ну, это хорошо.

ВЕДУЧИЙ: А, от, пан Прядко не дасть збрехати, свого часу, коли виникло питання про створення Фонду держмайна, була навіть така дуже кумедна програма, згідно з якою планували за п’ять років розпродати левову частку державних підприємств, і після цього зліквідувати Фонд державного майна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Да, і пан Пензеник…

Андрій Портнов, народний депутат України: Стала на заваді цього процесу.

ВЕДУЧИЙ: Потім з'ясувалося, що цей процес довгий, тривалий, як довга пісня, як все у нас. У нас перехідній період триває 17 років існування незалежності. У мене питання. Конституція дуже чітко розподіляє всі державні органи, взагалі всю владу в державі на законодавчу, виконавчу і судову. Але у нас є ціла низка структур, які не туди, не туди. От, Генпрокуратура – це що, або Фонд державного майна? Буцім-то виконавчий орган, але якщо подивитися, то, фактично, уряд ним не керує. Може, дурне питання, абсолютно дилетантське, поставтеся до нього з розумінням. Може, взагалі зліквідувати Фонд державного майна? Створити відповідний департамент у центральному виконавчому органі, і зняти всі ці проблеми – взаємні звинувачення, хто продав, хто не продав, хто вкрав, хто не вкрав? Може, питання таким чином зняти? Може, простіше так?

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я хочу сказати, коли ми приймали Конституцію в 1996-му році, в Конституції чітко було зазначено – Антимонопольний комітет, Фонд державного майна України, Держтелерадіо України – сьогодні чітко є органи, які мають спеціальний статус. І сьогодні якщо ми говоримо про правову державу, гарант Конституції впливає через підписання законів і контролює інституції, в тому числі…

ВЕДУЧИЙ: Тільки в правовій державі…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я ще раз кажу, інституції, які мають спеціальний статус. До речі, одна інституція – тільки Фонд державного майна – не має Закону «Про Фонд державного майна». Тому і всім хочеться рулить, тому що там є ще, що продати і розпродати.

ВЕДУЧИЙ: Ліквідувати, і не буде, чим рулити.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Хочете – будь ласка, приходьте. Але зробіть все по закону. Прийміть Закон «Про Фонд державного майна».

Андрій Портнов, народний депутат України: А чего хочется рулить? Да, с удовольствием, Валентина Петровна. Ваша фракция «ЕЦ» блокирует нам работу коалиции. Мы не можем принять Ваш закон.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: У мене нема фракції у Парламенті. Нашої фракції нема, тому і треба було Юлії Володимирівні розпочати дострокові вибори. Щоб саме соціалісти вам не заважали.

Андрій Портнов, народний депутат України: Вы находитесь в одной системе координат фракции «ЕЦ» - «единый центр» она называется.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Раніше ви говорили, що соціалісти вам в Парламенті заважали. Зараз вам ніхто не заважає.

Андрій Портнов, народний депутат України: Надо было 20%, и Вы бы нам не заважали, Валентина Петровна.

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Вам уже ніхто не заважає зараз. Так в себе розберіться.

ВЕДУЧИЙ: Останнє питання. З вашої точки зору, я розумію, що питання не зовсім коректне. Але я розраховую на Вашу відвертість і на Вашу мужність. В разі, якщо питання про Голову Фонду державного майна не розв'яжеться в той спосіб, як хочеться Юлії Володимирівні, це може призвести до її відставки з посади Прем’єра?

Андрій Портнов, народний депутат України: Могу вам сказать одно. Юлия Владимировна не будет подавать в отставку. Это твердое решение.

ВЕДУЧИЙ: Чому?

Андрій Портнов, народний депутат України: Мы будем даже в этих сложнейших условиях работать, создавать условия для того, чтобы создавать благо украинскому народу. Несмотря на то, что нам сегодня мешают, нам удается пока провести те программы, которые запланированы и Законом «О бюджете», и пока еще проектом программы правительства. Что касается Фонда государственного имущества, я поступил, считаю, этично для того, чтобы из-за фамилии Портнов не возникал такой скандал. Я предложил нашей фракции снять мою кандидатуру, предложить какую-то компромиссную. Я попросил это сделать только потому, что я все равно буду критиковать Президента. Потому что я считаю, что он возглавляет коррупцию в нашей стране. Он лично возглавляет коррупцию. Поэтому я свою кандидатуру снял. Наша фракция собралась и единогласно второй раз внесла меня в Парламент. Если для того, чтобы было спокойствие в Парламенте, нужно будет мне отойти в сторону, я сделаю это с удовольствием. Давайте примем решение. Но Валентину Петровну мы все равно будем менять на какого-то другого человека, который…

Валентина Семенюк-Самсоненко, Голова Фонду державного майна України: Я хочу, чтобы все прошло по закону, и передача по закону. Чтобы я знала, кому я отдала национальное имущество, и кто за него будет отвечать, и сколько его сегодня есть в стране.

ВЕДУЧИЙ: Мені страшенно прикро, але час дуелі вичерпано. І перед тим, як перейти до наших підсумків, я пропоную послухати найгостріші моменти цієї дуелі. Найурочистіший, тривожний момент – підбиття підсумків. Слово суддям, вони мають визначити нашого переможця. Будь ласка, Олександр Бондар.

Олександр Бондар, колишній Голова Фонду держмайна: Багато чули про те, що потрібен Закон «Про Фонд держмайна». П'ять голів Фонду працювали без закону, і отакого, що ми бачимо зараз навколо Фонду держмайна, ми ніколи не спостерігали. Жоден закон про Фонд не зобов’язує його керівника виконувати інші закони, які існують в державі. Є Закон «Про Кабінет міністрів» і «Про державну службу», де визначено, що заступників Голови Фонду призначає і звільнює постановами Кабінет міністрів. Валентина Петрівна звільняє своїми наказами заступників і призначає. Тобто, якщо буде Закон «Про Фонд держмайна», де буде написано інше, все рівно його будуть порушувати. А тепер для того, щоб глядачам було легше зрозуміти, яка сторона права, хто які підходи відстоює. Тут справа не в тому, що, от, казав експерт, що один хоче продавати, інший – ні. «Одеський припортовий завод» був затверджений Валентиною Петрівною Семенюк в 2007-му році, коли уряд очолював Янукович. Там було написано, хто переможе. Коли уряд Тимошенко підготував умови, де 21 учасник могли приймати участь, і де не було ніяких обмежень для участі, Валентина Петрівна цей наказ не підписує, підписує заступник. То хто які підходи до приватизації відстоює. Я підтримую Портнова свідомо, тому що він відстоює, і уряд Тимошенко, відкриту, прозору приватизацію. Ту приватизацію, яку проводить Валентина Петрівна Семенюк, - це «Луганськтепловоз», «Комсомольське рудоуправління» - я, як експерт, підтримувати не можу. От мій діагноз цьому діалогу.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. будь ласка, Віталій Кулик.

Віталій Кулик, політичний експерт: Ну, мені краще з цього приводу. Я не є членом ніякої політичної партії, я просто незалежним експертом. І повністю погоджуюсь з тезою пана Рахманіна, що ми живемо в дивний перехідний період – із нікуди в нікуди. І, власне кажучи, в мене п'ять висновків, які є, я виніс з цієї передачі. Перше – це криза довіри інвесторів до Фонду державного майна та держави України. Фактично, те, що зараз ми спостерігаємо в Фонді держмайна, призводить до спаду як інвестиційної активності, так і зневіри в більшості інвесторів в тому, що держава Україна може бути ефективним партнером. Друге – це криза довіри у громадян до політики приватизації. Оскільки внятно, зрозуміло ніхто не пояснив, нащо продавати «Одеський припортовий» чи «Укртелеком». А ще краще пояснили б народу, нащо взагалі приватизація, і що вона дає конкретній людині, як це впливає на нашу кишеню. Третє – це, скажімо, криза легітимності прийняття державних рішень в державі. Фактично, все, що відбувається навколо Фонду державного майна, воно підвішує легітимність будь-якого державного рішення. Не зрозуміло, хто правий, хто винний. Суди не працюють.

ВЕДУЧИЙ: Якщо можна, стисліше, у нас час програми вже добігає кінця.

Віталій Кулик, політичний експерт: Зрозуміло. І третє – це справа, мабуть, тут не в якості та у світогляді команд Портнова і Семенюк. Справа, можливо, в тому, що доцільно було відсторонити Семенюк і Портнова, і, скажімо, передати Фонд державного майна, скажімо, нашому колезі пану Бондару. Принаймні, за його час жодних конфліктів, жодних скандалів не було.

ВЕДУЧИЙ: У нас Бондар переможець? Я не зрозумів.

Віталій Кулик, політичний експерт: І останнє хотів би зазначити, що по тональності пана Портнова ми побачили, що жодним суперклеєм коаліцію БЮТу і «НУ-НСу» вже не склеїш. Те, що раніше називалось, скажімо, Антикризова коаліція називалась – брак по расчету, то зараз ця коаліція, фактично, розпадається на наших очах.

ВЕДУЧИЙ: Це ми і так зрозуміли. Переможця хотілося б почути. Переможець?

Віталій Кулик, політичний експерт: Переможець? Нема тут переможців. І, на жаль, була дуже млява дискусія.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, Володимир Прядко.

Володимир Прядко, перший Голова Фонду держмайна: Мені легко говорити, тому що я не прихильник ні Соціалістичної партії, ні БЮТ. Не буду поширюватись, чому я не прихильник. Просто сказав так, воно для мене є. Ми зараз розглядаємо дві кандидатури, два дуелянта – Валентину Петрівну і Андрія Володимировича. Мені, на мій погляд, Валентино Петрівно, на превеликий жаль, у Ваших словах дуже часто звучало «я». Я підтримую свого колегу Бондаря, що я – це колектив. Я ще раз повертаюсь, що мені прикро, що ту організацію, яку створив, так понукають і штурхають. І, ну, Ваша невпевненість, може, навіть Ви не зовсім щирі в деяких питаннях, які ми, як фахівці, знаємо. Мені подобається, що в пана Портнова, що він, по-перше, принциповий, і володіє добре проблемами. Я вважаю, що все-таки 1:0 на користь Портнова. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Будь ласка, Ігор Бураковський.

Ігор Бураковський, економічний експерт: Ви знаєте, ми обговорюємо надзвичайно складну тему. І учасники дискусії, і ми, експерти, і всі люди, які сидять в аудиторії, – вони є заручниками тієї політичної ситуації. Тому мені, чесно кажучи, важко оцінювати. Бо є цілком конкретні економічні речі, конкретні економічні показники. І коли ми весь час намагаємося розглядати через призму політики, ми втрачаємо, в принципі, сенс, про що ми говоримо. І це мене дуже турбує. Тому я приєднуюсь до колег. В мене менше висновків, ніж у мого колеги, але у мене три основні висновки. Перший висновок полягає в тому, так би мовити, всі питання стосовно діючого керівництва знімаються тоді, будь-якого керівництва – Фонду держмайна чи якоїсь іншої інституції – тоді, коли ми бачимо реальні дії. Ми бачимо реальні, відкриті приватизаційні тендери, ми бачимо великі надходження, і всі питання одразу знімаються. Тобто, діями ми можемо все, так би мовити, довести і показати. Другий момент – мені, чесно кажучи, не дуже подобається те, що обидва, хтось більше, хтось менше, і так далі, ми весь час намагалися поставити питання приватизації. Я ще раз хочу сказати, техніко-економічне питання, широкий, так би мовити, політичний загал і, на жаль, так би мовити, це для багатьох використовується як інструмент політичної боротьби, і це абсолютно неприпустимо. Третє – якщо говорити стосовно змісту і стосовно того, що мені, скажімо, імпонує, то прослухавши виступи обох, я хочу сказати, що я не все сприймаю те, що говорив пан Портнов, одразу хочу сказати. Але мені імпонують його принципи, мені імпонує його позиція. І, як мені здається, ця людина має певне, скажімо, стратегічне бачення, що і як далі робити для того, щоб відновити і продовжувати процес приватизації. Це зовсім не означає, що я хотів би, умовно кажучи, перекреслити якісь особисті властивості пані Валентини Семенюк, але я вибачаюсь, новое время – новые песни. Дякую.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Отже, перший підсумок нашої дуелі. Отже, за версією суддів перемогу отримав пан Портнов. Натомість за версією наших телеглядачів з величезним відривом перемогу отримала пані Семенюк. Вони так і залишилися по різні боки бар’єрів навіть з точки зору суддів. І взагалі одна розумна людина колись зауважила, що ніщо так не розділяє владу і народ, як гроші, особливо гроші великі. Коли починається тема приватизації, влада віддаляється від народу безконечно. І допоки існує Фонд державного майна і приватизація, ми будемо по різні боки цього бар’єру. Дуель продовжується, тому що життя триває. Я вам дякую.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду