Проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»

2 Квітня 2008
25637
2 Квітня 2008
10:22

Проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»

25637
Проект Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»
Міністерство юстиції України оприлюднило проект Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.  Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 30 квітня 2008 року на електронну адресу: krasnostup@minjust.gov.ua.
 
 
Проект
 
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації
 
Цей Закон визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування, посилює правову основу незалежної діяльності друкованих засобів масової інформації, засад політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності у висвітленні такими засобами процесів та подій, що відбуваються в Україні та за її межами.
Стаття 1. Сфера дії Закону
1. Дія цього Закону поширюється на друковані засоби масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади та органи місцевого самоврядування (далі - друковані засоби масової інформації), і редакції друкованих засобів масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади та органи місцевого самоврядування (далі - редакції).
Стаття 2. Етапи реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій
1. Реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: підготовчий (2009-2010 роки) та основний (2011-2012 роки).
2. На підготовчому етапі здійснюється реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій, згідно з переліком, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, організовується підвищення кваліфікації працівників таких редакцій відповідно до законодавства, а також складення Зведеного списку об’єктів реформування.
3. До переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, які братимуть участь у реформуванні на підготовчому етапі, включаються друковані засоби масової інформації та редакції, що звернулися з відповідним клопотанням до центрального органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах.
4. За результатами підготовчого етапу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах проводить аналіз ходу його реалізації та у разі потреби готує пропозиції щодо внесення змін до відповідних нормативно-правових актів.
5. На основному етапі здійснюється реформування інших друкованих засобів масової інформації та редакцій.
6. На обох етапах реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій на договірних засадах здійснюється висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів України, депутатів сільських, селищних, міських, районних і обласних рад, публікація прийнятих такими органами нормативно-правових актів, інших рішень про свою діяльність та інформації, обов’язковість оприлюднення якої передбачено законодавством.
Стаття 3. Способи реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій
1. Реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється такими способами:
1) вихід органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у господарське товариство із збереженням назви та тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації;
2) вихід органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції - у разі відсутності державного (комунального) майна у майні такої редакції відповідно до статті 7 цього Закону;
3) приватизація майна редакції, що перебуває у державній чи комунальній власності, відповідно до законодавства з питань приватизації та з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вихід органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції - у разі коли трудовий колектив редакції не подає протягом установленого цим Законом строку пропозиції щодо своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації;
4) перетворення друкованих засобів масової інформації, засновниками яких є органи законодавчої, виконавчої та судової влади, інші державні органи, в офіційні друковані видання.
2. Протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності цим Законом засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції зобов’язані погасити борги з обов’язкових платежів, ліквідувати заборгованість із заробітної плати та виконати інші фінансові зобов’язання відповідно до законодавства.
Стаття 4. Порядок прийняття рішення про реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій
1. Рішення про реформування друкованого засобу масової інформації приймається його засновником (співзасновниками) та засновником (співзасновниками) редакції з обов’язковим урахуванням думки трудового колективу щодо способу реформування.
2. Протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом трудовий колектив редакції на загальних зборах, на яких присутні не менш як три чверті загальної кількості працівників, що перебувають в її штаті, приймає рішення про свою участь у реформуванні друкованого засобу масової інформації та подає засновникам (співзасновникам) пропозицію стосовно способу реформування.
3. У місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації затверджують рішення про спосіб реформування та доводять його до відома трудового колективу, центрального органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах для внесення такої інформації до Зведеного списку об’єктів реформування та органу, що здійснює державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації.
4. У разі коли трудовий колектив редакції протягом установленого цим Законом строку не повідомляє про свою участь у реформуванні друкованого засобу масової інформації, його засновники (співзасновники) у тижневий строк приймають рішення про спосіб реформування друкованого засобу масової інформації та/або його редакції відповідно до цього Закону. Зазначене рішення у п’ятнадцятиденний строк доводиться до відома трудового колективу редакції, центрального органу виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, уповноважених органів управління, які є засновниками (співзасновниками) зазначених друкованих засобів масової інформації та редакцій відповідно до Закону України "Про управління об’єктами державної власності" та органу, що здійснює державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації.
Спори між засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації та засновниками (співзасновниками) редакції щодо способу реформування друкованого засобу масової інформації та редакції вирішуються у судовому порядку.
5. Рішення засновників (співзасновників) про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції публікується в цьому ж друкованому засобі масової інформації протягом місяця після його прийняття.
Стаття 5. Особливості управління майном редакцій державних та комунальних друкованих засобів масової інформації у процесі їх реформування
1. Управління майном редакцій державних друкованих засобів масової інформації до завершення процесу їх реформування здійснюється уповноваженими органами управління, які є засновниками (співзасновниками) зазначених друкованих засобів масової інформації та редакцій відповідно до Закону України "Про управління об’єктами державної власності".
2. Управління майном редакцій комунальних друкованих засобів масової інформації до завершення процесу реформування здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування, які є засновниками (співзасновниками) зазначених друкованих засобів масової інформації та редакцій.
3. З моменту набрання чинності цим Законом та до завершення процесу реформування відповідних друкованих засобів масової інформації та редакцій органам державної влади та органам місцевого самоврядування, які є їх засновниками (співзасновниками), забороняється проведення операцій, наслідком яких може стати відчуження майна редакцій, зокрема його продаж, обмін та застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача та реалізація для погашення заборгованості, передача в оренду, внесення його до статутних фондів інших суб’єктів господарювання, передача в управління та здійснення операцій з борговими вимогами і зобов’язаннями (факторинг).
4. При перетворенні редакцій у господарські товариства, що утворюються членами трудового колективу редакцій, установчі документи новоутворюваних господарських товариств обов’язково погоджуються з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, які є засновниками відповідних друкованих засобів масової інформації та редакцій.
5. Центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах здійснює моніторинг процесу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій з метою забезпечення їх функціонування та збереження цільового призначення та тематичної спрямованості.
Стаття 6. Зведений список об’єктів реформування
1. Центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах забезпечує складення, ведення та оновлення Зведеного списку об’єктів реформування на підставі інформації, що подається засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації та редакцій у порядку та за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах.
2. Зведений список об’єктів реформування містить інформацію про засновників (співзасновників) друкованих засобів масової інформації та редакцій, приміщення, в яких розташовані редакції, перелік майна, що перебуває на їх балансі, джерела фінансування, а також про рішення засновників (співзасновників) щодо реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій.
Стаття 7. Вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції
1. Вихід органів державної влади та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції оформляється угодою, укладеною між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, що є засновниками (співзасновниками), та правонаступниками (співзасновниками, трудовим колективом редакції) відповідно до вимог цивільного законодавства. Зазначена угода, до якої обов’язково включаються умови стосовно збереження тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації, є підставою для подання правонаступниками заяви про перереєстрацію друкованого засобу масової інформації в порядку, визначеному Законом України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні". У разі відмови трудового колективу редакції та інших засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації від укладення цієї угоди, правонаступники визначаються на конкурсних засадах.
2. Порядок проведення конкурсу визначає центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах.
Стаття 8. Перетворення друкованих засобів масової інформації в офіційні друковані видання
1. Друковані засоби масової інформації, засновниками яких є органи законодавчої, виконавчої та судової влади, інші державні органи, можуть перетворюватися в офіційні друковані видання за рішенням їх засновників (співзасновників).
2. У разі коли органи законодавчої, виконавчої та судової влади, інші державні органи, виступають засновниками (співзасновниками) декількох друкованих засобів масової інформації, перетворення в офіційне друковане видання можливе лише одного з таких друкованих засобів масової інформації.
Інші друковані засоби масової інформації, що не перетворилися в офіційні друковані видання, реформуються відповідно до цього Закону.
3. Офіційні друковані видання вносяться Міністерством юстиції до Єдиного державного реєстру офіційних друкованих видань. Порядок внесення офіційних друкованих видань до Єдиного державного реєстру офіційних друкованих видань визначається Кабінетом Міністрів України.
4. В офіційних друкованих виданнях забороняється розміщувати рекламу або будь-яку іншу інформацію, обов’язковість оприлюднення якої не передбачено законодавством.
5. Обов’язкові безоплатні примірники офіційних друкованих видань після друкування доставляються одержувачам відповідно до Закону України "Про обов’язковий примірник документів".
Стаття 9. Перетворення редакції членами її трудового колективу у господарське товариство
1. Перетворення редакції членами її трудового колективу у господарське товариство здійснюється відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України.
Обов’язковими умовами перетворення редакції членами її трудового колективу у господарське товариство є забезпечення випуску друкованого засобу масової інформації та збереження його тематичної спрямованості. Виконання зазначених умов контролює центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах.
2. У процесі реформування майно (крім приміщень), яке перебуває та/або станом на 31 грудня 2005 року перебувало на балансі редакції (майно,
надане редакції засновником (співзасновником) друкованого засобу масової інформації у постійне користування, та майно, придбане трудовим колективом редакції) передається у власність зазначеному господарському товариству безоплатно за умови забезпечення функціонування та збереження тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.
3. Розподіл часток між членами трудового колективу господарського товариства здійснюється відповідно до їх внеску за рішенням загальних зборів трудового колективу з урахуванням балансової вартості майна.
4. У разі виходу із господарського товариства засновника (учасника) господарського товариства частка майна, отримана ним під час реформування друкованого засобу масової інформації, не підлягає видачі зазначеному засновнику (учаснику), а розподіляється між учасниками господарського товариства, які працюють на момент виходу з господарського товариства засновника (учасника).
5. У разі припинення випуску друкованого засобу масової інформації або зміни його тематичної спрямованості після процесу реформування центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах вживає заходів для повернення майна відповідно до державної або комунальної власності з метою подальшої приватизації на конкурентних засадах у порядку, визначеному законодавством України з питань приватизації. При цьому органи місцевого самоврядування можуть делегувати державним органам приватизації повноваження щодо приватизації майна редакцій, яке повернуто у комунальну власність, за умови відшкодування витрат, пов’язаних з продажем такого майна.
6. У статуті редакції, перетвореної членами її трудового колективу у господарське товариство, зазначається тематична спрямованість друкованого засобу масової інформації та обов’язково передбачається умова стосовно всебічного висвітлення подій, що відбуваються у регіоні розповсюдження друкованого засобу масової інформації, із забезпеченням плюралізму висловлення думок.
Стаття 10. Надання редакціям приміщень у процесі реформування
1. Редакції у процесі реформування мають переважне право на забезпечення приміщеннями для провадження своєї діяльності.
2. Редакції, на балансі яких на 31 грудня 2005 року перебували приміщення, забезпечуються приміщеннями безоплатно.
3. Приміщення державної або комунальної форми власності, у яких на час реформування відповідно до договору оренди перебували редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 25 років за ставками, установленими для бюджетних організацій. Договір оренди укладається між редакцією та Фондом державного майна України та/або його регіональними відділеннями.
У разі неможливості продовження строку дії договору оренди органи місцевого самоврядування надають такій редакції рівноцінне приміщення на таких самих умовах.
4. Норми цієї статті не застосовуються до друкованих засобів масової інформації:
заснованих за участю юридичних або фізичних осіб, до сфери діяльності яких належить виробництво та постачання паперу, поліграфічного обладнання і технічних засобів мовлення;
заснованих за участю міжнародних організацій або юридичних чи фізичних осіб інших держав, осіб без громадянства.
Стаття 11. Особливості приватизації майна редакцій
1. Засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації приймають рішення про відчуження майна або частки у майні редакції, що є державною чи комунальною власністю, на конкурентних засадах у порядку, визначеному законодавством з питань приватизації, якщо трудовий колектив редакції протягом установленого цим Законом строку не внесе пропозицію стосовно перетворення редакції членами її трудового колективу у господарське товариство.
2. Про прийняте рішення засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації повідомляють у місячний строк центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, орган приватизації та трудовий колектив редакції.
3. Рішення засновників (співзасновників) друкованих засобів масової інформації про відчуження майна або частки у майні редакції, що є державною чи комунальною власністю, на конкурентних засадах у порядку, визначеному законодавством з питань приватизації, публікується протягом місяця в цьому самому друкованому засобі масової інформації.
4. До договору купівлі-продажу включаються умови щодо забезпечення діяльності та збереження тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації, а також забезпечення соціальних гарантій журналістам друкованого засобу масової інформації.
Стаття 12. Припинення випуску друкованого засобу масової інформації та діяльності редакції
1. Засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції приймають рішення про припинення випуску друкованого засобу масової інформації, якщо:
трудовий колектив редакції протягом установленого цим Законом строку не вніс пропозицію стосовно своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації;
приватизація в установленому цим Законом порядку не відбулася.
2. Про прийняте рішення засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції повідомляють центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах, а також орган, що здійснює державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації.
3. Рішення засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації про припинення випуску друкованого засобу масової інформації публікується в цьому самому друкованому засобі масової інформації протягом місяця.
Стаття 13. Соціальні гарантії журналістам редакцій
1. Журналістам реформованих редакцій, що досягли установленого законодавством пенсійного віку та мають не менш як 20 років страхового стажу на посадах журналістів у державних і комунальних друкованих засобах масової інформації, стаж роботи в яких зараховується до стажу державної служби, пенсії нараховуються із застосуванням норми, методики та порядку нарахування пенсії державному службовцю.
Стаття 14. Відповідальність за порушення законодавства про реформування друкованих засобів масової інформації
1. За невиконання норм цього Закону службові особи, інші працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування несуть відповідальність відповідно до законодавства.
Стаття 15. Прикінцеві та перехідні положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.
Пункти 1, 6 і 8 частини 2 цієї статті набирають чинності з 1 січня 2013 року, а пункти 2, 3, 4, 5 і 7 частини 2 цієї статті - з дня опублікування Закону.
Закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону.
Будь-яке фінансування друкованих засобів масової інформації та редакцій з 1 січня 2013 року з Державного та місцевих бюджетів припиняється.
2. Внести зміни до таких законодавчих актів України:
1) доповнити пункт 6 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 37-38, ст. 189; 2004 р., № 8, ст. 64, № 23, ст. 323; 2007 р., № 7-8, ст. 66, № 8, ст. 67) після слів "кінематографії та" словами "аудіовізуальних (електронних)";
2) доповнити абзац третій частини третьої статті 21 Закону України "Про інформацію" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 48, ст. 650) після слів "в друкованих засобах масової інформації" словами "на підставі договорів між органами державної влади та органами місцевого самоврядування і редакціями засобів масової інформації (іншими установами, що виконують їх функції)";
3) у Законі України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 1, ст. 1, № 46, ст. 427):
частину першу статті 1 викласти в такій редакції:

 

доповнити статтю 8 після частини першої новою частиною такого змісту:

 

У зв’язку з цим частини другу і третю вважати відповідно частинами третьою і четвертою;
доповнити частину першу статті 15 пунктом 4 такого змісту:

 

перше речення частини третьої статті 18 після слів і цифри "частини першої статті 3 цього Закону" доповнити словами ", вимог Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації";
4) у Законі України "Про місцеве самоврядування в Україні" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., № 24, ст. 170; 1998 р., № 48, ст. 292; 1999 р., № 41, ст. 372; 2001 р., № 9, ст. 39, № 32, ст. 172; 2004 р., № 19, ст. 259, № 23, ст. 323; 2005 р., № 21, ст. 303, № 49, ст. 519; 2006 р., № 16, ст. 133; 2007 р., № 7-8, ст. 66; № 18-19, ст. 269; Офіційний вісник України, 2008 р., № 1, ст. 1):
пункт 8 частини першої статті 26 після слова "заснування" доповнити словами "аудіовізуальних (електронних)";
доповнити пункт 7 частини першої статті 43 після слова "заснування" словами "аудіовізуальних (електронних)";
5) у Законі України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., № 49, ст. 299; 1998 р., № 45, ст. 271):
абзац шостий статті 1 викласти в такій редакції:

 

у статті 7 слова "друкованих чи" виключити;
у статті 22:
у першому реченні слова "в офіційних виданнях" замінити словами "в офіційних друкованих виданнях", а слова "та друкованих засобах масової інформації" виключити;
у другому реченні слова "Недержавні друковані" замінити словом "Друковані";
текст статті 23 викласти у такій редакції:

 

6) у Законі України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (Відомості Верховної Ради України, 1997 р., № 50, ст. 302; 2002 р., № 2, ст. 5, № 29, ст. 200, № 50, ст. 368; 2005 р., № 17-19, ст. 267):
у пункті "в" частини першої статті 1:
абзаци перший і третій виключити;
в абзаці другому слова "комунальний засіб масової інформації - аудіовізуальний чи друкований засіб масової інформації" замінити словами "комунальний аудіовізуальний засіб масової інформації - аудіовізуальний засіб масової інформації";
у статті 4:
у частині третій:
абзац перший викласти у такій редакції:

 

в абзаці другому слова "районним, міським та міськрайонним газетам" виключити;
у частині четвертій слова "у частинах другій і третій" замінити словами "у частині другій";
частину другу статті 6 виключити;
у статті 7:
у назві статті слова "районних, міських та міськрайонних газет" виключити;
у частині першій слова "районних, міських та міськрайонних газет і" виключити;
у частині третій слова "на місцеві газети в кожному районі і місті та" виключити;
у частині п’ятій слова "редакціями газет та" виключити;
у статті 8:
у назві статті слова "районних, міських та міськрайонних газет" виключити;
у першому реченні частини третьої слова "районних, міських та міськрайонних газет і" виключити;
у статті 11:
у частині другій слова "редакцій друкованих періодичних видань органів державної влади," виключити;
у частині п’ятій статті 14 слова "керівника редакції друкованого засобу масової інформації," виключити;
7) у статті 12 Закону України "Про рекламу" (Відомості Верховної Ради України, 2004 р., № 8, ст. 62) виключити:
у частині четвертій слова", діяльність яких повністю або частково фінансується з державного або місцевих бюджетів,";
частину п’яту;
8) частину п’яту статті 22 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 265; 2006 р., № 18, ст. 155) виключити.
 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації"
1.Обґрунтування необхідності прийняття Закону України
Парламентська Асамблея Ради Європи закликала органи влади України розпочати роздержавлення друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування (підпункт 12.4 пункту 12 Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи "Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною" від 5 жовтня 2005 року № 1466).
У зв’язку з цим, Указом Президента України від 20 січня 2006 року № 39 "Про План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи" передбачено підготовку відповідно до стандартів Ради Європи та подання в установленому порядку Кабінету Міністрів України законопроекту про обмеження впливу органів державної влади та органів місцевого самоврядування на друковані засоби масової інформації.
З огляду на наведене, а також на виконання пункту 41 Орієнтовного плану законопроектної роботи на 2006 рік, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 року № 747, та доручень Прем’єр-міністра від 3 лютого 2006 року № 2571/11/1-06 (до Указу Президента України від 20 січня 2006 року № 39) і Віце-прем’єр-міністра України Івана Васюника від 12 лютого 2008 року № 2588/1/1-08 Міністерством юстиції розроблено проект Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації".
Суть проблеми, на розв’язання якої спрямовується проект Закону, полягає у практиці попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються державними і комунальними друкованими засобами масової інформації, їх засновниками, що дає змогу останнім маніпулювати суспільною свідомістю і особистою думкою громадян.
2. Мета і шляхи її досягнення
Проект Закону розроблено з метою запровадження реформування друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування, що сприятиме встановленню правової основи незалежної діяльності друкованих засобів масової інформації, з урахуванням положень Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи "Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною" від 05 жовтня 2005 року № 1466.
Механізмом досягнення вказаної мети є передбачення у проекті Закону положень стосовно обмеження впливу органів державної влади та органів місцевого самоврядування на друковані засоби масової інформації, зведення до мінімуму використання друкованих засобів масової інформації з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян, а також забезпечення соціальних гарантій журналістам реформованих державних та комунальних друкованих засобів масової інформації.
Проект Закону визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації, випадки безоплатного надання приміщень та майна юридичним особам, що виконують функції редакцій друкованих засобів масової інформації у процесі реформування; передбачає соціальні гарантії журналістам редакцій державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.
Реформування друкованих засобів масової інформації передбачається здійснювати у два етапи. Підготовчий етап розпочинається з дня опублікування Закону. На цьому етапі здійснюватиметься реформування редакцій друкованих засобів масової інформації, які виявили бажання взяти в ньому участь. Перелік таких редакцій затверджуватиме Кабінет Міністрів України за поданням Національної спілки журналістів України, погодженим з центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах. Основний етап розпочинається через два роки з дня опублікування Закону.
3. Правові аспекти
Правовою підставою розроблення проекту Закону України є Указ Президента України від 20 січня 2006 року № 39 "Про План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи".
У даній сфері суспільних відносин діють наступні нормативно-правові акти:
Закон України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)";
Закон України "Про приватизацію державного майна";
Закон України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні";
Закон України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації";
Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні";
Закон України "Про інформацію";
Закон України "Про рекламу";
Указ Президента України від 10 червня 1997 року № 503 "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності";
Указ Президента України від 20 січня 2006 року № 39 "Про План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи".
Реалізація проекту Закону України передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України, Законів України "Про інформацію", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", "Про рекламу" та "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення".
Крім того, зазначаємо, що проект Закону стосується прав та обов’язків громадян.
4. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація Закону не потребуватиме додаткових фінансових та інших витрат.
5. Позиція заінтересованих органів
Проект Закону стосується інтересів інших центральних органів виконавчої влади, а саме: Державного комітету телебачення та радіомовлення, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства оборони, Антимонопольного комітету, Фонду державного майна, Головного контрольно-ревізійного управління та Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва.
6. Регіональний аспект
Проект Закону України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.
7. Громадське обговорення
21 та 28 березня 2006 року, 20 квітня 2006 року, 16 червня 2006 року (м. Київ), 21 червня 2006 року (м. Одеса) та 12 жовтня 2006 року (м. Харків) Міністерством юстиції були проведені засідання "круглих столів" за участю представників заінтересованих органів виконавчої влади, громадських організацій та засобів масової інформації, з обговорення спірних положень проекту Закону. Одночасно, проект Закону було розміщено на офіційному сайті Міністерства юстиції.
Крім цього, проект Закону обговорювався 20 та 24 січня 2007 року за участю представників органів державної влади, зокрема, Держкомтелерадіо, Фонду державного майна та Національної спілки журналістів України, а також 17 лютого 2007 року на нараді під головуванням Віце-прем’єр-міністра України.
Результати проведених консультацій з громадськістю, їх пропозиції та зауваження значною мірою були враховані у проекті Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації", зокрема, у частині визначення випадків безоплатного надання приміщень та майна господарським товариствам, утвореним членами трудових колективів редакцій друкованих засобів масової інформації, а також у частині умов забезпечення соціальних гарантій журналістам державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.
8. Прогноз результатів
Реалізація Закону України "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації" забезпечуватиме створення економічно незалежних друкованих засобів масової інформації, належних умов їх діяльності, що сприятиме покращенню інформаційного забезпечення громадян України.
За результатами підготовчого етапу реформування друкованих засобів масової інформації (2 роки з дня опублікування Закону) центральний орган виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах проводитиме аналіз ходу реформування та у разі потреби готуватиме пропозиції щодо внесення змін до відповідних нормативно-правових актів.
Результати реалізації Закону в повному обсязі можна буде відстежити з 1 січня 2012 року, оскільки до визначеного терміну всі державні і комунальні друковані засоби масової інформації мають бути реформовані.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25637
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду