Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 27 грудня 2007 року

28 Грудня 2007
24824
28 Грудня 2007
11:45

Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 27 грудня 2007 року

24824
Телепрограма «Дуель» з Олександром Мельничуком, ТРК «Україна», 27 грудня 2007 року
Голос за кадром: Добрий вечір. У прямому ефірі конфлікт-шоу «Дуель».
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я, Юрій Мірошниченко, хотів би, щоб на цій програмі ми обговорили найбільш актуальні проблеми сьогоднішньої політики. Це формування уряду, це ухвалення бюджету. На дуель запрошую Володимира Яворівського. І саме з ним хотів би обговорити, чи змогла Юлія Тимошенко відокремити в своєму уряді бізнес від влади, чи зможе за одну ніч фахово розглянути Верховна Рада проект бюджету, і ухвалити його.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я, Володимир Яворівський, який представляє Блок Юлії Тимошенко у цій програмі, а також я представляю і демократичну коаліцію в українському Парламенті. З такою тихою, тихим спокоєм і тихою радістю приймаю виклик Юрія Мірошниченка, який представляє Партію Регіонів і сьогоднішню меншість у Парламенті. Роблю я це тому, що його питання трішки запізніло. Сьогодні у Парламенті, з якого я щойно прийшов, понад чотириста голосів проголосували за той бюджет, який запропонував уряд Юлії Тимошенко.
Голос за кадром: На майданчик запрошується народний депутат від Партії Регіонів Юрій Мірошниченко. На майданчик запрошується народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський. Панове, Олександр Мельничук.
ВЕДУЧИЙ: Панове, я впевнений, що ви готові до поєдинку. Тому одразу до бар’єрів. Перш, ніж ми розпочнемо цей двобій, я представлю суддів. Сьогодні це політолог Олеся Домащенко; Cтаніслав Куценко, голова української студентської спілки; телеведуча Лариса Губіна; і Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер. Кожен з них має визначити переможця цієї дуелі. Сподіваюся, що їхні оцінки не будуть залежати від власних симпатій. Крім того протягом програми за вас голосуватимуть глядачі. І саме їх голоси стануть вирішальними. Телефоні інтерактиву працюють протягом усієї програми, ви зараз бачите на своїх екранах. А переможця ми дізнаємося в самому кінці програми.
Голос за кадром: Поєдинок перший.
ВЕДУЧИЙ: Отже, не втрачаємо час. Пане Яворівський, Вам кинули виклик, Ви маєте право першим зробити постріл, тобто, поставити питання.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я вже казав, що це дуже нормальний, людський виклик. Ми із паном Юрієм провели в ефірах українських, по-моєму, за останній рік, мабуть, годин десь десять, дванадцять. Завжди демонстрували толерантність. І я думаю, що цього разу буде те саме.
ВЕДУЧИЙ: Ну, перед дуеллю…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я, до речі, двічі переписував цей виклик, оскільки сказали – без реверансів.
ВЕДУЧИЙ: Добре. Питання.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Моє запитання… Моє запитання таке – пане Юрію, Вам, з моєї точки зору, Вам дуже поталанило в житті. Ви молодий депутат, прийшли до Парламенту. І відразу, фактично, стали представником влади. Бо ви належали до тієї групи політичної, до тої коаліції, якій належала влада. Я розумію, як це складно молодій людині одразу потрапити до влади. Дуже легко, щоб і голова пішла обертом, і повірити в те, що вже взяв Бога за бороду, і що все взагалі нормально, і таке інше. Сьогодні Ви перебуваєте…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Невже я справляв таке враження?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Так. Сьогодні Ви перебуваєте в опозиції, вже про це сказано легально. Через те моє питання з двох складається. Одне – як відбувається Ваша адаптація…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: В опозиції?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: В опозиції. Бо я в опозиції був дуже багато, і це дуже просто. І друге моє запитання. Ви оголосили про створення тіньового уряду. Це прекрасна ідея. Україна цим уже прославилася, бо тіньових урядів дуже мало, фактично, одиниці.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це перший.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: А Україна вже має тіньовий уряд. Через я вже собі починаю думати. В Україні дуже велика тіньова економіка, десь, кажуть, відсотків сорок, яка, значить, там, в конвертах і таке інше. Так я собі зараз думаю. Невже це ви взялися, нарешті появилися господарі цієї тіньової економіки. І тепер уже є міністр, всі міністри, які будуть займатися, є тіньовий банк, є тіньова, міністр тіньової, збирання, значить, податків, митар, там, і тому подібне.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні, такого немає.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: І завершую запитання.
ВЕДУЧИЙ: Ви ще будете мати час.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Оскільки від вас пішла, якщо від нас до вас перейшли сіряки, в основному. Даруйте, що я так кажу, але це так.
ВЕДУЧИЙ: То вже це третє питання. Ви ще будете мати час.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Зараз. А від вас пішла дуже яскрава – Богатирьова. То в мене таке враження. Ви вважаєте, що Рада національної безпеки теж тіньова чи ні?
ВЕДУЧИЙ: Признавайтесь, зізнавайтесь.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, по-перше, я…
ВЕДУЧИЙ: Зізнавайтесь в усьому зразу.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: По-перше, я хотів би сказати, що дійсно вдячний Вам за те, що Ви прийняли моє запрошення до дискусії. Я абсолютно погоджуюсь з тим, що мені поталанило. Поталанило в тому, що я є членом Партії Регіонів, що мені довірили таку велику честь – бути в цій фракції, в цій партії. Я багато років, до речі, був в опозиції, очолюючи партію «Нова генерація України». І прийшов до Партії Регіонів, коли вона була в опозиції. А це був 2005 рік. І саме той складний рік, коли, ну, було досить важко, скажімо так, в опозиції, оскільки були політичні репресії, були переслідування, були звільнення тотальні, і так далі.
ВЕДУЧИЙ: Отже, можете передавати досвід старшим колегам.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Тому я думаю, що, Ви бачите на моєму обличчі посмішку, мені не прийдеться адаптуватися. Тому що я абсолютно комфортно почуваюся в публічній політиці. Щодо тіньового уряду – то це перший тіньовий уряд в історії України, створений парламентською партією. Це тіньовий уряд, який, до речі, ми з вами, обговорюючи і ухвалюючи в першому читанні Закон України «Про опозицію», передбачили в ньому. І бачите, Ви не наважились його створити, ми зробили. Для чого він створений – Ви знаєте.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ви нам не дали цього зробити, чесно скажіть. Перше читання ви підтримали нас, до другого читання не дійшло. Крапка. Але ми вам…
ВЕДУЧИЙ: І самі не ухвалили, закону ж немає.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ми дійшли до того, що ми утворили…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Але ми вам… Я хочу, нас дивляться люди, Юрію, я хочу сказати, що сьогодні склалась така ситуація, ми створюємо такі тепличні умови для опозиції, що незабаром ніхто при владі не захоче бути. Займуть чергу в опозицію іти.
ВЕДУЧИЙ: А ще не створили, а ще не створили. Давайте за тіньову економіку мусимо все-таки взнати.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Тепер щодо тіньової економіки. Звичайно, це наша спільна проблема. Давайте, ми з цього глузувати не будемо, тому що є таке явище, нам треба легалізувати всі ті тіньові схеми, які ще залишилися. Особлива велика проблема – це виплата зарплат в конвертах. Тому що з них не платяться податки. Тіньовий уряд покликаний опанувати, пропонувати альтернативні рішення, можливо, і ми сподіваємось, діючий уряд буде брати на озброєння корисні речі. В будь-якому разі це елемент публічної політики. Наші громадяни, які присутні сьогодні в студії, і які нас зараз дивляться, будуть порівнювати аргументи і опозиції, і коаліції, і будуть робити свій власний висновок відносно того, як урядує сьогоднішня коаліція. Як може урядувати завтрашня коаліція. І в такий спосіб Україна отримає більш ефективні рішення і більш ефективну владу. Це мета Партії Регіонів.
ВЕДУЧИЙ: Ну, можна, а можна почути оцінку і те, що декому хочеться, не хочеться, вірніше, віддавати портфелі, і хай буде статус міністра, хоч в тіньовому уряді, але був.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, це смішно, це смішно.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: До речі, Вам нічого не дісталось?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні. Мені не дісталося. Тому що я все-таки буду зосереджувати свою роботу за своїм фахом. Ви знаєте, я правник, я став членом комітету з питань правової політики. А це комітет, який буде опрацьовувати зміни до Конституції, це комітет, до якого входять два лідери фракцій, зокрема і Віктор Януковича у моєму комітеті. Ми сподіваємось на плідну співпрацю і з Президентом, і з діючою коаліцією з тим, щоб зміни до Конституції збільшили повноваження і можливості регіонів, збалансували владу.
ВЕДУЧИЙ: Ну, це зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Підвищили підконтрольність з боку громадян влади.
ВЕДУЧИЙ: І Ваше питання.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Це пропозиція для опозиції, я її сприймаю цілковито. Прекрасно.
ВЕДУЧИЙ: Виходячи з того, що…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: А, виходячи з того, що я сказав.
ВЕДУЧИЙ: Да.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Хотів би запитати Вас, пане Володимире, дійсно, уряд, і, напевно, з нього ми почнемо сьогоднішню дискусію, я озвучив вже своє питання. Скажіть, будь ласка, багато і дуже багато, абсолютно справедливо Блок Юлії Тимошенко говорив про необхідність відокремлення бізнесу від влади. Це було передвиборче зобов’язання Віктор Ющенко, Ви пам’ятаєте, на Майдані, всій Україні він про це сказав. І ви нас жорстко критикували за те, що були певні присутність влади у бізнесі, зокрема у нашій фракції. Тепер як Ви поясните присутність, скажімо, олігархів, бізнесменів в уряді, причому на тих ділянках, де збираються податки, на тих ділянках, де працює митниця, на тих ділянках, де розподіляються кошти держави.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Будь ласка.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Як це порівняти з тими передвиборчими обіцянками, які ви робили всій Україні.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Відповідаю, пане Юрію. Я відразу хочу сказати, нас слухають люди, ідеального уряду ще не було ніколи, і немає зараз. Це теза, яку я кажу і на якій я стою.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але прагнути до цього треба.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: І уряд Юлії Тимошенко не ідеальний уряд. Ви маєте рацію, що на Майдані Ющенко заявляв, і люди в це повірили.
ВЕДУЧИЙ: Відверто.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Що опліч інших гасел, що бандити повинні сидіти в тюрмах, одне із найяскравіших було – це те, що треба відділити бізнес від влади. Але, на превеликий жаль, я чесно констатую, дивлячись Вам в очі і людям, про те, що бізнес від влади уже в цей період післяпомаранчевий не відділено, навпаки вона ще більше зрослася, і ваш крупний бізнес зрісся з владою, і наш бізнес зрісся з владою
ВЕДУЧИЙ: Як Ви це пояснюєте?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я це точно кажу, і тут лукавити не потрібно. Але з іншого боку ми не повинні виглядати папуасами, і ми повинні сказати, так чи інакше суспільство буде насичуватися багатими людьми. І серед цих багатих людей не всі злодії, не всі дурні, не всі тумаки, і не всі хапуги. Є люди, які створили цей капітал своїм інтелектом. Через те, Юрію, я би сьогодні не ставив питання тільки так, що о, він має гроші, значить, він гад, сволоч, він обов’язково щось вкрав. Але те, що на нас дивляться… Дозвольте сказати, Юрію, я Вас слухав, прошу.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Все.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ми з Вами домовлялися. Більших інтелігентів серед політиків, ніж ми з Вами, немає, Ви знаєте. Через те, да, через те я ще раз кажу, я так само, як і Ви, я людина, яка не має жодного бізнесу, ні я, ні моя родина, ні навіть моє найближче оточення. І я переконаний, що таким політик повинен бути. Зате я маю моральне право говорити Кучмі, писати йому листи, Ющенкові говорити все, що я про нього думаю. Це так би мовити, дає свободу нам. Я розумію Вас, коли, скажімо, Буряк іде на…
ВЕДУЧИЙ: Податкову.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: На податкову цю. Я розумію, що мені б хотілося, щоб ця людина прийшла абсолютно чесна, чиста, і про неї б ніхто… Але даруйте, він банкір. Він заробив гроші, йому треба сказати: «Знаєш що, ти банкір, ти відійти, ти сиди, бо ти нічого не тямиш». Через те, Юрію, я радий, що є така опозиція. Мені дуже подобається фраза, був такий англійський письменник, але письменник, який тричі був Прем’єром, Дізраілі, британським.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Так.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: В нього була геніальна фраза, він про себе, коли його обирали головою уряду, він казав: «Я виліз на вершину намиленого стовпа». Тобто, дуже легко з нього з’їхати. Але в нього була ще одна колосальна фраза. «Той уряд приречений на неуспіх, в якого немає сильної опозиції». Я за те, щоб ви були сильною опозицією. І якщо чи Буряк, чи, скажімо, чи хтось інший із наших, ви побачите, що він зловживає або що він десь опікується якимось своїм бізнесом, я перший, хто разом з Вами підніметься на трибуну Верховної Ради, і скаже: «Е-е, ні, братці, ви не туди йдете, ідіть у відставку».
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, я готовий аплодувати такій позиції.
ВЕДУЧИЙ: Я розумію. Але ви не можете заперечувати, що люди вміють рахувати.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але разом з тим Ви не відповіли…
ВЕДУЧИЙ: Люди, які заробили гроші, вони їх вміють рахувати.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ви знаєте, проблема відокремлення від бізнесу від влади полягає не тільки в тому, щоб не допустити до влади людей, які багаті.
ВЕДУЧИЙ: Від виконавчої влади. В Парламенті ж багатіїв вистачає.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Справа в тому, що…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Не треба зловживати – от в чому суть.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Питання в іншому.
ВЕДУЧИЙ: Ви говорили зараз.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Справа в тому, що багата людина – вона є залежною людиною. Якщо пан Яворівський був би міністром чи навіть керівником податкової адміністрації, я впевнений, що не було би жодного з тих людей, хто би йому опонував, щоб смикнути за якісь, можливо, старі зв’язки, старі зобов’язання, можливо, десь разом повертали ПДВ з відкатами, можливо, ще десь якось. Ви розумієте. І тоді ця людина є заручником своїх капіталів, саме про це говорив Ющенко на Майдані. Саме це він на увазі мав. Він не казав, що всі вони злочинці. Бо заможні люди – це люди, безперечно, розумні, але вони є і залежні від своїх капіталів. І саме в тому повинна бути принципова позиція демократичної, адже ви назвалися демократичною коаліцією. Це велика планка, це велике зобов’язання на вас. І ви йдете…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, я…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І ви йдете і повторюєте наші помилки.
ВЕДУЧИЙ: Знаєте, що…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Оскільки я маю відповідати…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ще вчора ви нас нещадно критикували за це, і сьогодні повторюєте ту саму помилку.
ВЕДУЧИЙ: Знаєте, що тут цікаво.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І це буде замкнене коло.
ВЕДУЧИЙ: Як приймалось рішення, наскільки відкрито про це.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, я хочу, я хочу… Треба чіткіше ставити питання. У вас до Буряка є якась підозра, скажімо, до цього банкіра, Ви знаєте, що за ним є якийсь хвіст корупційний? Я, скажімо, не знаю. Друге питання. Ви класний юрист. Я Вас за це шаную. Ви знаєте, що в світі, в тих же самих демократичних суспільствах, де є стабільна демократія, є дуже багаті люди. Але коли вони йдуть у владу, вони віддають свій бізнес, передають незалежній інституції, і вона ним керує.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Так.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Вони виходять з влади, вони повертаються туди і мають… Чому ми не можемо так робити? Чи ми будемо знову обирати доярку, брати, скажімо, через те, що вона доярка, і конюха будемо вести до Парламенту і в уряд. Юрію, так не може бути.
ВЕДУЧИЙ: Якою хтось буде керувати.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ми маємо брати, перепрошую, ми маємо брати спеціалістів в сфері державного управління. І якщо Ви порівнюєте багатіїв.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: У Вас є зауваження..? От, ми на Буряку зупинилися. У Вас є якісь зауваження до нього, як до управлінця?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Зараз, я закінчу думку. І якщо ми порівнюємо закордонних, там, багатіїв в Сполучених Штатах, в Франції, в Англії, і так далі, - це люди, які народилися багатими. До них не може, вони не є заручниками своїх капіталів.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: То що робити з Ахметовим тоді?
ВЕДУЧИЙ: В Буряка, там традиція в банкірській…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юра, даруй, що робити з Ахметовим зараз?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Наші люди стали багатіями останні шістнадцять років.
ВЕДУЧИЙ: І не у владі принаймні.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І вони, звичайно, пройшли складний шлях. Ви знаєте, навіть Прем’єр-міністр нашої країни перебуває зараз, скажімо, за гратами. Ну, не зовсім за гратами, але обмежений в свободі. Бувший наш Прем’єр-міністр, так що говорити про підприємців. І помилок, можливо, було багато. І я не хочу зараз зводити рахунки чи з Буряком, чи з будь-яким іншим. Ідеться про побудову демократії. Демократія – це система, це змагальність, це чесність, це порядність.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, дорогий, ну, це ж риторика. Ви говорите загальні фрази, Юра.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І без цього неможливо розвивати…
ВЕДУЧИЙ: А мені здається, що ви говорите про одне і те саме, розумієте.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ви говорите загальні фрази. Я Вам кажу конкретно про конкретних людей. Хорошковський – для мене він, я його дуже мало знаю. Але, Юрію, я пам’ятаю один момент. В той час, коли уряд Януковича, пригадуєте, заламували руки, щоб Україна вступала в єдиний економічний простір. Піднімається молодий міністр, якщо я не помиляюся, він, здається, був міністром економіки.
ВЕДУЧИЙ: Економіки, так.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Піднімається, і каже: «Я категорично проти». І подає у відставку. Оце для мене чиновник найвищого штибу, є його погляди. Якщо його погляди не відповідають, він взяв і подав у відставку. А, скажімо, я не хочу називати прізвища, один з віце, колись був міністром оборони. І коли він вистрілив у літак, який збив єврейських пасажирів, московський літак. Ну, не він особисто, а його армія. І коли його запитали: «Чого Ви не подаєте у відставку?».
ВЕДУЧИЙ: Ну, не його армія, а народна армія.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Він каже: «Не дождутся. Я армию просто так не брошу». Юрію, і в той самий момент в Литві, де вже є демократія, міністр внутрішніх справ подарував, одному дитячому майданчику подарував пожежну машину, де діти по ній вибиралися, і звідти сказали з парашутом із вишки. І через три роки після того, як він подарував цю машину, вона якось обламалася, і одна дитина покалічилася, через три роки. І міністр внутрішніх справ подав у відставку. Я хочу, щоб у мене, як українця, який тут живе, щоб у мене був такий уряд і були такі міністри. А Хорошковський такий жест зробив.
ВЕДУЧИЙ: Я думаю, що Регіони точно так само не проти.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я, от, Вас слухаю. Ви, звичайно, чудовий оратор. Я Вас поважаю. Але я не можу збагнути, Ви що, заперечуєте вчорашні свої слова і вже виступаєте за поєднання політики з владою, ой, бізнесу з владою.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Боже борони. Я кажу про конкретних людей, Юра.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні, чекайте. Ми говоримо про принципи. Ми говоримо про принципи.
ВЕДУЧИЙ: А хто ще може прийти у владу, хто ще з багатіїв.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ви зараз намагаєтесь переконати мене, наших присутніх в залі громадян і телеглядачів в тому, що у владу мають іти бізнесмени.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юра, ну, давайте, поясніть, як люди нас можуть зрозуміти. Що робити нам із Ахметовим, ну, що робити з ним?
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Но він не у владі і не мав посади. Дякую, панове. Ми продовжимо цю розмову буквально за кілька хвилин. Ви зараз маєте час відпочити, набратися сил. Глядачі продовжують голосувати. Що про наших учасників думають судді, ми дізнаємося прямо зараз.
Станіслав Куценко, голова української студентської спілки: Мені дуже цікаво, чому питання про Богатирьову і Раду національної безпеки залишилося в підвішеному стані. Тому що багато говорилося про Буряка, а от питання про те, чи це дійсно чисто політичне питання, чи все-таки у Партії Регіонів почалась боротьба якихось, там, можливо, бізнес-інтересів із політичними. В чому питання тут криється. Про це чомусь не обговорювали детально.
Олеся Домащенко, політолог: Повністю погоджуюсь. В мене взагалі склалось таке враження, що пан Мірошниченко намагався відійти від конкретних питань і говорив якимись ідеалами, загальними поняттями. Він відходив зовсім від якихось конкретних запитань, навіть коли пішла мова про тіньовий уряд. Дуже гарно було сказано про те, що є це, щось ідеальне поняття, і так має бути. Але, в принципі, згадати про те, що буквально декілька місяців тому Партія Регіонів сама була при владі, і не говорить про те, що їх уряд мав помилки якісь, чи щось таке. Тобто, мені взагалі дуже сподобалось, як пан Володимир вів дискусію. Наскільки він був, з гумором підійшов до всього цього. І говорив про дуже серйозні речі з такою іронією, сарказмом. Вважаю це великим плюсом насправді. І окрім того…
Станіслав Куценко, голова української студентської спілки: Я думаю, дійсно, обидва опоненти були досить влучними у своїх висловах. Мені сподобалось все-таки думка, яку я підтримую, що досвід старшої людини і дійсно запал молодої доповнив один одного, дійсно, толерантність видна. І будемо сподіватись, що в такому ж стилі далі це буде продовжуватись. І все-таки хотілося б більше про бізнес і владу більше чути.
Олеся Домащенко, політолог: Згодна.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Твої враження, Ларисочка.
Лариса Губіна, телеведуча: Здається мені, що наші дуелянти дуже прихильно один до одного ставляться. Я навіть не помітила, щоб, власне, вони там якось так, палили один в одного.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Абсолютно.
Лариса Губіна, телеведуча: Двадцять реверансів, двадцять компліментів на адресу один одного.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Так, так. Я вважаю, що треба віддати належне при моєму скептичному ставленні до української еліти взагалі, і до політичної зокрема, і пан Мірошниченко, і пан Яворівський гідно представляють як свої політичні сили, так і взагалі український політикум. І відчутно, що їм приємно находитись, в них немає антипатії, тому і замало тут конфлікту.
Лариса Губіна, телеведуча: Мені здається, що пан Яворівський як мудрий і хитрий лис, зустрів більш молодшого хитрого, мудрого лиса, і грають в таку гру, знаєш, - от ми тепер влада, але ми колись були опозиція, а тепер ви опозиція, а ми тепер влада.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Відчувається, відчувається. Просто емоційний прийом Яворівського, тому що, дійсно, нарешті є Прем’єр-міністр Тимошенко, нарешті сьогодні проголосували бюджет. І тому він в доброму гуморі. І він, і це відчувається. Але, от, дуже вдало пан Мірошниченко апелює до цього тезису – помаранчевих, щодо відокремлення влади від бізнесу..
Лариса Губіна, телеведуча: Так що Ви хочете, щоб прийшли…
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Тому що це насправді утопічна абсолютно ідея. Не можна відокремити бізнес від влади, в будь-якому Парламенті, припустимо, вісімдесят відсотків – це юристи. І юристи, які працювали в приватних…
Лариса Губіна, телеведуча: Вони добре знають, як формально відокремити бізнес від влади.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Ні. Вони працювали в юридичних приватних компаніях, тому абсолютно неможливо відокремити абсолютно бізнес від влади.
ВЕДУЧИЙ: На початку нашого століття один американський письменник, людина атлетичної статури, спортсмен викликав на дуель журналіста з «Чикагосан». Поки письменник, готуюсь до поєдинку, старанно фехтував і стріляв у тирі, журналіст написав йому листа, в якому повідомив, що обирає за зброю торти, котрими і запропонував битися на відстані у шість кроків. Письменник розлютився, він розумів, що втрачає лице при будь-якій відповіді. Тому вирішив втратити його хоча б чистим, без залишків крему, і взяв свій виклик назад (реклама).
Голос за кадром: За правилами нашої дуелі, зараз в боротьбу вступають секунданти. Вони можуть надати серйозну допомогу дуелянтам. Підтримайте і ви їх своїми дзвінками. Поєдинок другий.
ВЕДУЧИЙ: Ну що ж, ми продовжуємо дуель найбільших інтелігентів української політики, за їх власним визначенням.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Бійки не буде, бійки не буде.
ВЕДУЧИЙ: Зараз у двобій вступають секунданти. Першим має слово секундант пана Мірошниченка. Будь ласка, назвіться і Ваше питання.
Михайло Чечетов, Партія Регіонів: Михаил Чечетов, Партия Регионов. У меня вопрос к Владимиру Яворівському.
ВЕДУЧИЙ: Питання.
Михайло Чечетов, Партія Регіонів: Скажите, пожалуйста, вот, вы все время везде называете себя демократами. Я имею в виду не персонально Вас, а представителей Вашей фракции, коалиции. Вы называете свои партии демократическими. Вы сразу повесили ярлык на свой блок, что он, или коалиция, что это самая демократическая. Но ведь о том, демократическая или не демократическая, судят не по словам, а по делам. И, вот, если посмотреть по делам, то получается, политика двойных стандартов. С одной стороны вы себя называете демократами, а с другой стороны вы ратуете за то, чтоб вернуть в парламентаризм крепостное право, вернуть императивный мандат, и как бы запретить депутату, ну, самое главное, что он должен делать в Парламенте. Запретить депутату в Парламенте думать и сознательно принимать решения. То есть, вы ратуете за то, чтобы депутат оставлял голову в тумбочке дома, приходил, и, как говорится, так вот, интуитивно следил за, интуитивно смотрел, а голова в тумбочке дома осталась, в рот своим бонзам, и нажимал на кнопки. Европа вся над этим смеется, такого же быть не может. Что же мы делаем? В европейских странах это считают отход крепостного, это крепостное право, это каменный век. Даже в племени Тумбу-юмбу этого нет. Партия Регионов…
ВЕДУЧИЙ: І в чому питання?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Нехай говорить.
Михайло Чечетов, Партія Регіонів: Сейчас я задам. Партия Регионов, как демократическая, европейская партия…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Він так солодко говорить, мені так приємно.
ВЕДУЧИЙ: Просто на часу на відповідь може не залишитись.
Михайло Чечетов, Партія Регіонів: Пожалуйста. Ну, принял наш человек, Раиса Богатырева, решила уйти работать в структуры государственной власти. На здоровье, пусть уходит. Мы демократически восприняли, и мы не ратуем за то, чтобы надевать смирительные рубашки на депутатов, чтобы Боже упаси, чтобы они не думали, и так только заглядывали в рот своим бонзам. Потому вопрос еще раз.
ВЕДУЧИЙ: Давайте, формулюйте.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Почему вы называете с одной стороны себя демократами, а с другой стороны пытаетесь привнести в парламентаризм крепостное право, над которым смеется вся Европа? Да с такими подходами нас и через триста лет в Европе не примут.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Про тумбочки…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І відносно імперативного мандату…
ВЕДУЧИЙ: Зараз ні. Зараз говорять Ваші секунданти. Кажіть, кажіть.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Пане Михайле, Ви мені як соловейко наспівали просто. Ви же знаєте моє ставлення до Вас, і таке інше. Я хочу Вас, по-перше, заспокоїти. І дуже б хотів, щоб Ви, Михайле, задумалися над таким питанням – на сьогодні, оскільки ми маємо більшість, вона є, реально вона є. То не нам потрібен мандат імперативний, і вам потрібен, ви його побачите. Ви побачите, Михайле, що буде робитися із вашою фракцією. Я дуже хочу, я при людях кажу, я дуже хочу, щоб була сильна, розумна опозиція. Це нам потрібно, вкрай потрібно, через те ми демократи. Ви цієї опозиції не хотіли, через те ми демократи. І ще, Михайле, і ще одне. Я, Ви звертаєтесь до мене. Я маю моральне право вважати себе демократом. Я був останнім народним депутатом СРСР, був і депутатом СРСР, і України майже всі скликання. І головою комітету, і таке інше. Я нічого не приватизував, я нічого не привласнив, я нічого не одірвав от пирога оцього народу, який отут сидить. Я, даруйте мені, не наробив якихось помилок, я не міняв своїх поглядів. Чому Ви мені не дозволяєте називати себе українським демократом?
ВЕДУЧИЙ: А Ви зможете піти проти волі фракції і проголосувати всупереч?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ви особисто підтримуєте імперативний мандат чи ні? І як Ви будете голосувати за це?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу, я вам ще раз кажу, при сьогоднішній ембріональній українській політиці, коли все продається, коли все розторговується, сьогодні я вважаю, що я на якийсь певний період цей імперативний мандат потрібен. Ще раз кажу, не нам, вам, Михайле. Сьогодні перейшла Богатирьова. Завтра перейдуть інші.
ВЕДУЧИЙ: Ну, давайте за них не будемо розписуватись.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Через те, почекайте, Ви мене питаєте. Я ще раз кажу, це моя позиція.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Володимире, зрозуміло, позиція зрозуміла.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я вважаю, що на короткий період імперативний мандат потрібен.
ВЕДУЧИЙ: Ми продовжуємо.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: У Швейцарії на один голос є більшість. І ця більшість не розвалюється.
ВЕДУЧИЙ: І вона працює.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Якби вона була в нас, цього одного депутата або купили б давним-давно, або вбили б його. Ось чому потрібен.
ВЕДУЧИЙ: Ну, у Вас на три більше. Зрозуміла позиція, дякую. Будь ласка, назвіться, і Ваше питання.
Андрій Порубій, «Наша Україна – Народна Самооборона»: Порубій Андрій, фракція «Наша Україна – Народна Самооборона». Пане Юрій, минає 2007 рік, в цьому році усі політичні прогнози, які робила Партія Регіонів, не справдились. Ви говорили, що перевиборів не буде, а вони були. Ви говорили, що не відбудеться коаліція помаранчева – вона відбулася. Ви говорили, що не буде обраний Голова Верховної Ради, а він обраний, обраний Прем’єр-міністр, обраний уряд. Чи не здається Вам, що на сьогодні Партія Регіонів перебуває в глибокій і системній кризі і відхід Богатирьової тому є підтвердження, відійшла від ідейних своїх підстав, союз з комуністами тому є підтвердження. І що необхідність політикам Вашого штибу - молодим, сучасним, європейським – об’єднуватись для створення на вашому фланзі нової, європейської, сучасної партії без отих залишків пострадянського мислення, яке на сьогодні, на жаль, дуже присутнє є у вашій політичній силі.
ВЕДУЧИЙ: Нова генерація два.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Дякую. Дякую Вам за запитання. Дякую за добрі слова. Але я вважаю, що є вже така партія в Україні, і це Партія Регіонів.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Есть такая.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я пройшов досить тривалий час. В 99 році було створено партію «Нова генерація України». І я свідомо прийняв для себе рішення про приєднання до Партії Регіонів. Щодо наших прогнозів, то, звичайно, я не можу підтвердити, що ми говорили, що не буде обрано Голову Верховної Ради. Це було би неправильно. Оскільки Верховна Рада не може працювати без Голови.
Андрій Порубій, «Наша Україна – Народна Самооборона»: Ви говорили, що коаліція буде не здатна обрати.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ми ніколи не стверджували, що не може бути і не потрібно обирати Прем’єр-міністра.
ВЕДУЧИЙ: Ну, принаймні ви сумнівались, так?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Звичайно, ми залишали право за помаранчевими політичними силами.
Андрій Порубій, «Наша Україна – Народна Самооборона»: Я уточню. Ви говорили, що помаранчева коаліція не буде спроможна це зробити.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Створити таку коаліцію. Я, дозвольте, я закінчу. Разом з тим ми завжди говорили, що згідно з європейською традицією, перший, хто отримує право або доручення в деяких країнах від Президента утворити коаліцію – це та політична сила, яка набрала найбільшу кількість голосів. І це Партія Регіонів. Ми, на відміну від наших опонентів, будуємо демократію в Україні, і цей шлях нелегкий. І в нашій партії це теж складний процес. Я можу сказати, що людей з радянським або пострадянським мисленням вистачає в усіх політичних партіях, ми працюємо в одній залі, і інколи є такі дискусії в середині фракцій наших колег і опонентів, що, можливо, і не позаздриш. Тому я вважаю, що ми повинні не ділитися. Ось в чому був головний прогноз Партії Регіонів – не ділитися, але об’єднуватися. Ми говорили, що країні потрібна коаліція, яка би налічувала понад триста голосів. Ми говорили про те, що ми готові до цього діалогу.
ВЕДУЧИЙ: Можливо.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ми говорили про те, що здоровий глузд, але не амбіції повинні взяти гору, коли формується коаліція.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І, на жаль, ці прогнози не справдилися. Але те, що це необхідно, я переконаний.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Позиція зрозуміла. Слово, будь ласка, Вам. Називайте, ставте питання пану Яворівському.
Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Дякую. Володимир Зубанов, Партія Регіонів України. Пане Володимире, ми разом будуємо демократію. Щось в нашій державі робиться вперше. Як Ви казали, наприклад, тіньовий уряд. Це не просто. Ваша політична сила йшла на вибори і багато чого обіцяла. Наприклад, з першого січня професійну армію. Але якщо подивитися на той бюджет, який ми будемо приймати, то там навіть не передбачені кошти на професійну армію на наступний рік. Чи немає у Вас бажання вперше в історії нашої держави України, от сьогодні, перед Новим роком, вибачитися перед виборцями і перед людьми України. І сказати: «Шановні батьки, ми вибачаємося від імені Вашої сили за те, що ми ввели вас в оману. Ми дуже хотіли отримати ваші голоси». Чи готові Ви зараз таке вибачитися?
ВЕДУЧИЙ: Удар під дих.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Шановний мій колего, ви заторкнули дуже таку, слизьку тему, на яку я постійно собі ось в розумі кажу, що не зайди за червону лінію. Бо якщо говорити про вибачення, то я би міг перерахувати вам набагато більше, за що б ви мусили вибачитися. Даруйте мені, Блок Юлії Тимошенко і Тимошенко йшла на вибори як лідер політичної сили. І запропонувала ідею. Всі пропонували різні ідеї. Одні – що вони скоротять, скажімо, там, депутатську недоторканість. Ми висунули ідею про те, що час перейти до професійної української армії. Армія сьогодні ламає дітей. Батьки проводжають в армію і бояться – повернеться живим чи не повернеться живим. Це правда. Через те вона сказала як політичний лідер. І вона на цьому стоїть і досі. Але сьогодні вона Прем’єр-міністр. Є Президент, який є Головнокомандуючим в той самий час. І Ви розумієте, сьогодні Юлі ви хочете, щоб ми знову сьогодні Україну дерли, ви знову хочете, щоб почалася громадянська війна між урядом і Президентом. Володимире, ми вже пережили це. Через те сьогодні, оскільки все-таки Президент, як Головнокомандуючий, наполягає і говорить про те, що цього сьогодні, з першого січня, робити не можна, що ми це зробимо пізніше. Не вийшло першого січня, хай це буде, скажімо, із другого півріччя. Володимире, але за що вибачатися? Ми що, нагрішили? Ми в когось щось украли? Ми запропонували ідею, яку, на жаль, ну, скажімо, не підтримав Головнокомандуючий, і не підтримав, до речі, і міністр оборони. Але ідея прекрасна. Ми все одно перейдемо на професійну армію. І нічого наших дітей там калічити. Хто хоче йти в армію, хай йде в професійну армію, отримує високу заробітну плату.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Має прекрасний одяг, має заробітну плату, має житло. І хай охороняють нашу країну.
Володимир Зубанов, Партія Регіонів: Пане Володимире…
ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Пане Володимире, зрозуміло. Тепер слово Вашому секунданту. Будь ласка.
Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко:Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко. Пане Юрію, ось Ви тільки що розповідали про відділення бізнесу та влади. І я згадав одну таку дуже цікаву історію, яку розповідав Ваш колега з Партії Регіонів. Він так шутив, що коли фракція Партія Регіонів збирається, то капіталізація фракції більша, ніж бюджет України, ось. Але я хотів задати питання не про це. А задати питання про принципи формування ось вашого уряду як той, що був при владі півтора року, і той, що зараз сформований, майже такий самий. Ось дивіться. Під час роботи цього уряду було найбільша кількість катастроф в Україні. Поїзда сходили, ще трагедії відбувалися. На жаль, відповіддю на це було те, що, наприклад, міністр транспорту ваш брав літак за державний кошт, який коштував державі чотириста гривень, і з дівчиною літав до Парижу. І такі випадки непоодинокі. Але за все, за весь час роботи уряду жодного стягнення, жодного звільнення, навіть жодного покарання за певні прорахунки уряду.
ВЕДУЧИЙ: І питання?
Валерій Писаренко, Блок Юлії Тимошенко:Скажіть, будь ласка, за яким принципом ви набираєте людей, і чи у вас є там якась кругова порука, тому що ви ні до кого не застосовуєте стягнень, і не змінюєте своїх людей у владі? Дякую.
ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Дякую. Дякую, Валерію, за запитання. Звичайно, уряд – це обличчя будь-якої політичної сили і будь-якої коаліції. Наш уряд, я вважаю, є предметом гордості нашої політичної сили. Адже ми забезпечили найвищі темпи зростання до того моменту, поки ви не спровокували політичну кризу, розвалили Парламент, знищили, фактично, правове поле. І, як наслідок, отримали зараз на кінець року, оскільки економіка має певну інерцію, інфляцію, зростання цін, і так далі, і так далі. Те, до речі, з чим вам прийдеться зараз і боротися. Щодо тих катастроф, про які Ви говорите. Ми, я особисто брав статистику. Так от катастроф, різних проблем, які є, в цьому році навіть менше, і, до речі, Шуфрич про це говорив на одній із програм на телебаченні. Навіть менше, ніж в інші роки. Але в нас була опозиція. У нас була, як каже пан Володимир, ефективна опозиція. Вона жодного кроку не давала уряду ступити, щоб не роздути будь-яку проблему на рівень катастрофи. Я вважаю, особисто я вважаю, що це позитивний результат роботи нашого уряду. Ми дали можливість опозиції нам ефективно опонувати. Ми готові були запропонувати опозиції і Закон «Про опозицію». До речі, от, поруч з Вами колега сидить з «Нашої України», вони категорично заперечували. Вони не голосували за Закон «Про опозицію». А ми, Партія Регіонів, провладна тоді, стрижень коаліції, ми підтримали БЮТ, коли голосували в першому читанні.
ВЕДУЧИЙ: Для себе готували?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні, ми готували для України. Тому що ми, я ще раз наголошую, будуємо демократію. А це правила. А за цими правилами…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, ви робили його для себе, цей закон.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: За цими правилами кожен крок міністра має бути під контролем. Для цього потрібен, можливо, і опонент його персональний в тіньовому уряді. Для цього потрібно ставити перед усім суспільством на вид, що робить уряд, де він помиляється, як далі працювати.
ВЕДУЧИЙ: Все правильно. Але Закон же не ухвалений до кінця. В третьому читанні не ухвалений.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це не наша провина, ви знаєте, Парламент призупинив свою роботу.
ВЕДУЧИЙ: А він буде ухвалений? Так.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Наші колеги склали мандати. Вони звинуватили нас, що ми не можемо голосувати за…
ВЕДУЧИЙ: В якому вигляді..?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Як результат, ми не отримали цього Закону. Я ще раз наголошую. Нам нема, за що соромитись. Кожен з наших міністрів не представляв бізнес, кожен з наших міністрів з дня до ночі працював, щоб покращити життя людей. Кожен з наших міністрів, навіть роблячи помилки, в ту саму секунду виправляв їх. І кожен з наших міністрів отримував сувору оцінку з боку своїх колег по фракції.
ВЕДУЧИЙ: Я думаю, що про бізнес Вам зараз скажуть.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: А можна коротеньке запитання ще?
ВЕДУЧИЙ: Достатньо.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Пане Юрію, запитав мене наш ведучий долю цього Закону.
ВЕДУЧИЙ: Звичайно.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я переконаний, що доля цього Закону «Про опозицію»…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: До речі, будете голосувати за нього?
ВЕДУЧИЙ: Так. Власне, в цьому питання. Третє читання, будь ласка.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Чекайте, я все скажу. Юрію, доля цього Закону прекрасна і щаслива. Тому що готували його ми, ви погодилися, щоб задобрити десь нас, і трошки нас так приспати, проголосували в першому читанні.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Що вам не роби, все не так.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: У другому читанні вони вже голосувати за нього не могли. Але зараз ви маєте таку більшість, яка вас на руках носить. Ми ж вас просимо, створіть опозицію, і все буде нормально, і проголосуємо.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: То Ви підтримаєте?
ВЕДУЧИЙ: Так чи ні? Ну, скажіть.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Так-так.
ВЕДУЧИЙ: Все. Ловимо на слові. Добре. Панове, дякую, можете відпочити, набратися сил. Далі глядачі продовжують голосувати. Відповіді, звичайно, були дуже, це були відповіді стовідсоткових політиків, не кажучи «да», «ні», там, якісь свої враження, і так далі. Ну, що ж, будемо сподіватися, що в третьому раунді все буде значно гостріше. Зараз своє слово скажуть судді.
Голос за кадром: За правилами нашої програми, переможцем дуелі буде визнано учасника, за якого проголосують більше глядачів. Дзвоніть, номери телефонів на ваших екранах.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Як на мене, не зовсім був вдалий вибір секундантів пана Мірошниченка, тому що представники вже старої політичної генерації. І мені особисто дуже важко сприймати пана Чечетова, як об’єктивного на сьогодні політика.
Лариса Губіна, телеведуча: З такою риторикою, да.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Згадуючи той шлейф, який тягнеться за часів, коли ще, коли він був Головою Фонду держмайна, і піддався тиску Кучми, і підставив «Криворіжсталь» під нечесну приватизацію. Тобто, сьогодні, щиро кажучи, важко його сприймати як абсолютно незаангажованого політика.
Лариса Губіна, телеведуча: Ну, в мене, чесно кажучи, вразила позиція пана Юрія Мірошниченка про те, що він підраховував, там, яка кількість аварій і катастроф, скільки людей загинуло під час при минулому уряді і при нинішньому. Мені здається, що це надто цинічна позиція, і це дуже великий мінус для нього, як для політика. Просто неприпустимі речі, мені здається, пролунали тут зараз.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Ну, тут важко, ти знаєш, я не знаю справді, чи є якісь, можливість, дійсно, зважити, зважити, зважити.
Лариса Губіна, телеведуча: Ну, це не важель для того, щоб визначати, який уряд кращий. Де більше людей загинуло, а де менше.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Дай Боже, щоб в майбутньому у нас не було таких катастроф. І щоб з кожним роком їх ставало менше і менше.
Олеся Домащенко, політолог: Не знаю, Стасе, чи ти помітив, але тенденція першого раунду, здається, збереглася, і на всі запитання пан Мірошниченко знову ж таки шукав якісь виходи такі, абстрактні. Навіть коли мені дуже сподобалось, говорилось про кризу в Партії Регіонів і вихід знову ж таки Богатирьової, він про це забув, і почав розповідати про переваги уряду Януковича, і таке інше.
Станіслав Куценко, голова української студентської спілки: Тут цікаво те, що Юрій наголошував не один раз про те, що ми будуємо демократію. Залишилося придивитися, щоб це було дійсно на ділі. Мені дуже сподобалося про імперативний мандат. Дійсно вважаю, що зараз настільки прив’язана політика до бізнесу, що інакшого виходу немає. Тому що часто фінансові інтереси привалюють над політичними і ідеологією. Тому іншого виходу немає. І професійна армія – це, дійсно, позитив. Тому що, я думаю, матерям зараз, дійсно, для них це важливе питання. І студентам, які так само хочуть в професійну армію піти, щоб заробити трохи грошей, а потім, дійсно, реалізовувати себе, як професіонала, далі отримувати вищу освіту. Тому ці моменти, дійсно, варто відзначити.
Олеся Домащенко, політолог: Повністю згодна. Взагалі мені здається, секунданти попрацювали на славу.
ВЕДУЧИЙ: Бісмарк якось посварився з одним вченим, і згаряча викликав його на дуель. Вчений, звичайно, знав, що генерал відмінно володіє будь-якою зброєю. Але користуючись правом обирати її, прийшов на місце дуелі з тарілкою, на котрій лежали дві сосиски. І запропонував Бісмарку з’їсти, а він, мовляв, візьме іншу. В одну з сосисок, за словами вченого, було покладено отруту. Бісмарк відмовився від дуелі, дотепно заявивши: «Герої не об’їдаються до смерті» (реклама).
Голос за кадром: Учасники дуелі готуються до завершальної сутички. Їм доведеться відповідати на запитання ведучого. Поєдинок третій.
ВЕДУЧИЙ: Ну, що ж, я думаю, ви встигли відпочити. Хоча і, очевидно, сильно не напружувались, відповідаючи на попередні запитання. У вас є чимало часу…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: В нас немає агресії, тому нема потреби відпочивати.
ВЕДУЧИЙ: Зачекайте. Дайте я скажу. Зараз у вас ще залишилось чимало часу для того, щоб переконати наших глядачів, вони продовжують голосувати за кожного з вас. Ну, і, власне, пити кров у цьому раунді буду я. і почнемо з Вас. Пане Мірошниченко, Ви не відповіли на запитання пана Яворівського стосовно вчинку пані Богатирьової. Тобто, прозвучало ніби так, що вона пішла з вашого табору до їхнього, до президентського, скажімо так.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це неправда.
ВЕДУЧИЙ: Ваш коментар.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: До речі, про це питання говорив мій колега, пан Чечетов Михайло Васильович. Він сказав, що це було рішення Раїси Василівни…
ВЕДУЧИЙ: Особисте?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це не рішення партії. Мало того, партія висловилася з цього приводу. І не підтримала цей вчинок. Але разом з тим, я ще раз наголошую, Партія Регіонів є демократичною. Раїса Василівна зробила свій вибір. Це вибір, який ми поважаємо. Але не поділяємо. І відповідно Партія Регіонів, як опозиційна політична сила, яка має принципи, яка має переконання, яка обстоює інтереси російськомовної громади України, тих людей, які виступають за те, щоб Україна мала позаблоковий, нейтральний статус, не вступаючи в НАТО, яка має ціле коло питань, за які ми відповідаємо перед своїми виборцями, звичайно, вона буде жорстко опанувати. І саме тому ми не можемо інтегрувати своїх представників у владу.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: З тим, щоб не нести відповідальність за ті дії, які буде робити уряд. Але разом з тим, я ще раз наголошую, кріпосництва в Партії Регіонів немає.
ВЕДУЧИЙ: І для того, щоб…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Вона зробила свій вибір, вона матиме відповідальність за це, вже виборці дали оцінку її діям.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Але це ніяк не…
ВЕДУЧИЙ: Для того, щоб остаточно зняти питання, чи може це свідчити про початок розколу в партії?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Звичайно, ні.
ВЕДУЧИЙ: Тут тоже абсолютно однозначно: так чи ні?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні.
ВЕДУЧИЙ: Ні. Зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я би сказав, як в Одесі, не дочекаються. З початку створення Партії Регіонів завжди говорили про те, що вона розколюється. Це свідома, можливо, спец навіть операція, але я ще раз наголошую, Партія Регіонів, як ніколи, монолітна. Завжди опозиція гуртує людей. І зараз Партія Регіонів продемонструє, як кажуть, взірець єдності.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Яворівський, тепер до Вас питання. Дуже просто. Це стосується бюджету, про який сьогодні йшла мова на Верховній Раді, звідки Ви щойно приїхали, і який Ви тримаєте в руках, так.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ось він.
ВЕДУЧИЙ: Так. Там Ви голосно сказали про те, що на Університет Поплавського передбачено 102 мільйони гривень, наскільки я розумію, на всі інші вищі учбові заклади – 170. От, Ви вважаєте, за цю ніч це питання буде знято?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я думаю, що воно мусить бути знято. Тому що це рішення не Яворівського, це рішення нашого комітету, який сьогодні засідав.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Безперечно.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Але це просто кричуща несправедливість. Я ще раз, може, не всі чули, я виступив сьогодні і сказав, що в нас є десять вузів, які готують культурних працівників: акторів, кінорежисерів, музикантів, консерваторії – десять вузів. Так от на всі дев’ять вузів виділено 178 мільйонів, а на один Інститут Поплавського, Університет Поплавського виділено 102 мільйони. До речі, Університет, який…
ВЕДУЧИЙ: Чому так? Тут уже проблема, чому?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Тут це бізнес на владу, бачите, як, лобізм.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ні-ні. Юрію, давайте вже ми тут, це третій тайм, і ми вже повинні трішки…
ВЕДУЧИЙ: Так і відповідайте, бо час спливає.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу сказати про те, що, Юрію, я виступав і чітко дуже сказав, що новий уряд…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це неправда.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Новий уряд навіть не торкнувся до бюджету культури, утримання культури. Це повністю все те, що залишилося від вашого уряду. Юрію, я перехрещуся перед людьми, покажу Вам.
ВЕДУЧИЙ: За ніч встигнуть розібрати всі ці завали?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Через те ми вимагаємо, ми передали наші зауваженні, ще деякі є, до бюджетного комітету, і хочемо вірити, якщо вони зараз, скажімо, не приймать, може бути і таке. Я політик не кожен, не може казати – ніколи. Якщо станеться так, що це не буде враховано, то в лютому місяці, коли ми будемо переглядати, так не може бути, не може один Поплавський з’їдати п’ятдесят відсотків бюджету на культуру.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло, зрозуміло.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я хотів би потиснути руку пану Володимиру, тому що якраз про цей факт сьогодні говорила і Ганна Герман.
ВЕДУЧИЙ: Теж про бюджет маю запитання і до Вас. Так.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І коли ті статті…
ВЕДУЧИЙ: Навіть прокоментували вже, що БЮТ і Партія Регіонів довкола…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Так, абсолютно точно.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Вона говорила після мене, але нічого, вона…
ВЕДУЧИЙ: Ні, прекрасно, гарна ідея, гарну ідею завжди треба підтримувати. Те, що не сподобалося, наскільки я розумію, Партії Регіонів у цьому бюджеті, - це те, що уряд не хоче фінансувати інвестиційні програми, пов’язані з великим бізнесом.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ви знаєте…
ВЕДУЧИЙ: Чому бізнес не може заробити сам?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Питання є. Ви трошки, хотів би уточнити, власне, нашу позицію. Перше – зауваження до бюджету. Він є неконституційним, він суперечить бюджетному кодексу. Він є таким, який, власне, за що критикували попередній бюджет, вносить зміни до податкового законодавства, що не припустимо. І, власне, він не може бути розглянутий за одну добу.
ВЕДУЧИЙ: Але 410 голосів.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це щодо правової сторони. Тому що я мушу про це сказати. Я в комітеті з питань правової політики, ми сьогодні ставили це питання. Ми повинні, вимушені дати оцінку, що це неконституційний закон. Але разом з тим сьогодні ми підтримали…
ВЕДУЧИЙ: І рекомендуєте ухвалювати комітет…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Підтримали те, щоб Верховна Рада прийняла до розгляду цей бюджет. Тому що розуміємо, в новий рік має увійти країна з новим бюджетом. Як вийти з цієї колізії? Я думаю, думають зараз і в бюджетному комітеті, думають і керівники фракцій. Що нам не подобається насправді. Велика доля популізму і пустих грошей буде брошено на ринок в Україні. Я майже переконаний, що ці гроші, які збільшуються, мільярди… От, сама Тимошенко казала, і Пензеник, 70 мільярдів гривень лише на пільги і доплати, які були по тих законах, які визначив Конституційний Суд. І, уявляєте, якщо людям дати незабезпечені, просто надруковані гроші, пусті в руки, говорячи, що це ми вам повертаємо заощадження, вони підуть до магазину, і не зможуть нічого на них купити. Оце ми не можемо допустити.
ВЕДУЧИЙ: Ну, там такі механізми, що ніби не буде.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: От, проти цього Партія Регіонів виступає.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, ну, вже…
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Яворівський, Ви говорили про скасування призову, як про ідею, яку озвучила лідер вашої партії. Згадали про ідею ваших партнерів по коаліції скасувати недоторканість. В той же час, наскільки я розумію, в цьому бюджеті передбачені кошти на пільги депутатам і урядовцям. От, що буде з недоторканістю.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Відповідаю. Юлія Тимошенко сьогодні з трибуни, з парламентської трибуни заявила, що, фактично, всі пільги, які були в народних депутатів, не закладені до цього бюджету, крапка. Все, і на цю тему більше говорити нічого.
ВЕДУЧИЙ: Закладені чи ні? Тому що ми не читали, ми не бачили цього бюджету.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Справа в тому, що…
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Не закладені, повністю всі пільги, які були, там, оздоровчі, і тому подібне. Даруйте мені, при такій…
ВЕДУЧИЙ: А не простіше ухвалити закон, і все? І тоді і не треба буде закладати.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ви розумієте, для того, щоб ухвалити закон щодо недоторканості, скажімо, мені, Володимиру Яворівському, недоторканість не потрібна, абсолютно ні до чого. Бо якщо мене хтось зустріне в під’їзді темному, то я ж не буду кричати, що ось мій мандат, і не чіпайте мене. Ви розумієте, про що я кажу. Через те для того, щоб ніхто не ховався в Парламенті від відповідальності, карної відповідальності, потрібно недоторканість зняти. Але проблема, Юрій тут не заперечить мені, проблема в тому, що для цього потрібно 300 голосів.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Як я і казав Вам.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, якщо ви даєте нам ще сто голосів, я тисну Вашу руку, і недоторканості нема. Ми такі самі, як ви.
ВЕДУЧИЙ: І на новий рік.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Послухайте, я скажу, мені легко відповідати на це запитання. Тому що Партія Регіонів вже проголосувала за скасування недоторканості.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, не смішіть, Ви ж юрист.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: І пільги.
ВЕДУЧИЙ: Всі за, а закону нема, супер.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Це було ще на минулому скликанні. Але разом з тим ми знову повернулися до коаліції національної єдності, ми знову повернулися до того питання, про яке ми говорили на початку програми. Не можна ті виклики, які зараз об’єктивно постали перед Україною, вирішити коаліцією в 227 парламентарів, треба об’єднувати зусилля, нам треба змінювати Конституцію, нам треба віддавати владу на місця, нам треба не чубитись, і в тому числі на цій програмі. Можливо, комусь не сподобається наш сьогоднішній діалог. А я вважаю, що це, можливо, вперше люди зрозуміють зміст дискусії. Не просто такий діалог: дурак - сам собі дурак.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ні, Юрію…
ВЕДУЧИЙ: Нічого. Але в Парламенті було купа прикладів, коли об’єднувалися довкола того самого Закону «Про опозицію».
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Да.
ВЕДУЧИЙ: Це нормально.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я думаю, що, Юрію, найкращий варіант, а люди нас в цьому підтримають, ніколи, ось кажу, як перед Господом Богом, ніколи в Парламенті не знімуть недоторканість із депутатів. Треба винести на референдум народний, народ 99,9 відсотків дасть.
ВЕДУЧИЙ: У нас референдуми якось буксують в державі.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Але треба Закон «Про референдум» уточнити, щоб він мав правові наслідки. І все, і крапка.
ВЕДУЧИЙ: Без імплементації в Парламенті.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я особисто є прихильником і тим, хто наполягає, за те, щоб всі конституційні закони, є багато законів, які вимагає від нас ухвалити Конституція. А ми ще не ухвалили.
ВЕДУЧИЙ: Ну, от. Крім того, і є питання, порушене питання…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: А тільки кризи робимо у нас, і більше…
ВЕДУЧИЙ: Питання порушене, зокрема і вашою партією, про офіційний статус російської мови. Сьогодні Президент під час прес-конференції сказав, що він категорично проти. Чи означає це, що питання закрито вже?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ви знаєте…
ВЕДУЧИЙ: І ви референдуми теж намагались проводити.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: У політичних партій є свої принципи, на базі яких грунтується ідеологія, програма і передвиборча програма. Так от Партія Регіонів сьогодні, я ще раз наголошую, представляє в тому числі і права, це не питання мови, російськомовної громади. Це такі самі громадяни України. Вони так само люблять Україну. Моя мама не говорить українською. Але вона не може звернутися до суду, вона не зможе отримати довідку, вона не зможе написати заяву до органу влади, тому що їй кажуть – державною мовою. Чому вони позбавлені громадянських прав?
ВЕДУЧИЙ: Їм повинні надати всю потрібну допомогу?
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Чому ми повинні ділити наших громадян на білих і чорних, своїх і чужих?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Пане Юрію, Ви юрист.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ми захищаємо ці права.
ВЕДУЧИЙ: Пане Володимире, Ви скажіть.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ну, трошки подивіться на мене, я на Вас весь час дивлюсь. Юрію, Ви можете зараз ось людям пред’явити бодай один конкретний приклад, що людина російськомовна вирішила звернутися до суду, і їй в суді відмовили, сказали: «Ні, іди, перепиши українською мовою». Я такого прикладу не знаю. В мене дружина росіянка. Але я хочу сказати у відповідь на Ваше питання. Ми не закриваємо російську мову. Російська мова в Україні функціонувала, і буде ще дуже довго функціонувати, і дай їй Боже здоров’я. але російська мова має свою базу - це велику могутню Росію, де їй нічого не загрожує. Україна, українська мова має один єдиний п’ятачок на землі, де ця мова може бути державною – це Україна. Через те треба закрити спекулятивне питання, але не закривати російську мову, хай розмовляють російськомовні. Я отримую на радіо на свою програму такі патріотичні листи, написані російською мовою, що українською таких немає. Через те це надумане питання.
ВЕДУЧИЙ: Добре.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: І не спекулюймо ним.
ВЕДУЧИЙ: Є ще одне питання.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Так чому ж ви позбавляєте цих людей. Ви зараз про Росію говорите. А я про українців дбаю, про українців, які мають російську…
ВЕДУЧИЙ: Панове, є ще одне питання, воно дуже пов’язане з цим.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Чому маємо думати про росіян, про Росію. Ми думаємо про тих, хто живе тут.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Юрію, ми так гарно з Вами почали, і чогось у Вас здали нерви в кінці.
ВЕДУЧИЙ: Зачекайте. Є ще одне питання, яке дуже тісно з цим пов’язане. Цього тижня…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ні-ні.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я можу сказати, скільки театрів…
ВЕДУЧИЙ: Цього тижня. Пане Володимире, послухайте мене. Цього тижня прозвучали навіть заяви від поважних політиків про те, що варто було б повернути графу «національність». От Ви особисто як до цього ставитесь?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Це дуже складне питання. Я би так просто на нього одним махом би не відповідав. Я не бачу нічого поганого в тому, що в паспорті… До речі, ми ж говоримо про те, що не буде паспортів, буде така пластикова карточка, де людина, вона буде така, що не замокне, нічого, і вона вкладається в комп’ютер, і за десять хвилин. Де за десять хвилин, за десять секунд, той, кому потрібно, органом знає, і національність, і хто народився, і таке інше.
ВЕДУЧИЙ: То там повинно бути написано чи ні?
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Через те, можливо, навіть у цій пластиковій карточці це і не буде писатися. Є країни, де пишуть, є країни, де не пишуть. Давайте продискутуємо, поговоримо, порадимося. Але я б не казав, що не можна, і я б не сказав, що обов’язково потрібно робити.
ВЕДУЧИЙ: Ваша позиція.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Я пошлюся на європейський досвід. Я пошлюся на досвід розвинутих країн демократії. Ніде немає позначки «національність». Тому що це може стати підставою для когось за національною ознакою, якомусь чиновнику, якомусь політику, якомусь начальнику, який сидить і працює на підприємстві, за національною ознакою чинити дискримінацію. Саме тому цього допустити не можна.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Це ж не аргумент, що якомусь чиновнику раптом заманеться…
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Людина сама визначає.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: В нас такі чиновники, що їм заманеться що хочете, якщо хабаря не дасте.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Пане Володимире, людина сама має право озвучити чи ні національність. Але обов’язок її записувати в документ, я думаю, не має бути.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ось я і кажу, що це питання, над яким треба подискутувати.
ВЕДУЧИЙ: Добре. Пане Яворівський, ми торкнулися внутріпартійних справ Партії Регіонів. Тепер внутріпартійні справи БЮТ. Сьогодні з’явилася інформація, що Ваш член Блоку Григорій Омельченко передав до СБУ та Генпрокуратури документи про те, про ніби продаж місць у передвиборчому списку.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Ви знаєте, ми вже так наслухалися цих легенд. Я думаю, що це все треба розслідувати, розібратися в цьому. Я перечитав документи, які є в Інтернеті. Я встиг, ідучи сюди, перечитати. І скажу тільки одне єдине для людей, які нас дивляться, які, можливо, не знають, про що йдеться. Ідеться про те, що двоє людей, я зараз не пам’ятаю їхні прізвища, нібито для того, щоб бути в списках Блоку Юлії Тимошенко, їм, значить, сказали про те, що вони мають дати по сім мільйонів доларів. Один з них нібито дав, і переказав, переказав на якусь офшорну фірму, а другий не дав. Але найцікавіше те, що десятого числа, десятого вересня його вивели зі списків БЮТу, як такого, що не працював на виборах, таке пояснення. Але уявіть собі, я ще раз повторюю, десятого вересня його виводять зі списків, викидають, як такого, який не вів виборчу кампанію, а тринадцятого числа, знаючи, що він уже не є в списках, він бере і переказує сім мільйонів, люди добрі. Сім мільйонів переказує в офшори.
ВЕДУЧИЙ: Невідомо, кому.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Для мене це абсолютно безграмотна, дешева провокація. Хай розбираються Служба безпеки і…
ВЕДУЧИЙ: Добре. Ну, і так, щоб гідно поставити крапку в цій всій історії, в нашій дуелі, я думаю, що ми сьогодні не обійдемося без новорічних привітань.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Звичайно.
ВЕДУЧИЙ: Давайте, починаємо з Вас.
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Ну, звичайно, я хотів би привітати і всіх, хто в залі, і тих, хто нас зараз дивиться, з наступаючим Новим 2008 роком. Я дуже сподіваюся, що в родинах всіх наших телеглядачів, всіх наших громадян, політиків в тому числі, буде мир і спокій, щоб всі ми досягли єдності, порозуміння, працювали разом на Україну і на наш український народ. Дякую вам.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Та дали б мені сказати.
ВЕДУЧИЙ: Кажіть.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Я, звертаючись до наших телеглядачів, і до присутніх, і до ведучого, хочу сказати, це був для України неймовірно важкий рік, рік випробування. І подій з цього року могло б вистачити на десятиліття. Ми пройшли випробування і достроковими виборами, утворенням коаліції. Все нормально. Виявляється, що в нас, в українців, є голови на плечах.
ВЕДУЧИЙ: А не в тумбочках.
Володимир Яворівський, Блок Юлії Тимошенко: Да. І ми не тільки вогнем дихаємо один на одного. Все в Україні буде нормально, побачите, і голови наші не в тумбочках, а на наших плечах, Міша, щоб ти це знав.
ВЕДУЧИЙ: Добре, Слава Богу. Ну, що ж, відпочивайте. Зараз після невеликої перерви скажуть судді. Ну, і, звісно, ми оголосимо вердикт наших глядачів.
Голос за кадром: До завершення дуелі залишилося кілька хвилин. Але у вас є ще можливість вплинути на результат. Продовжуйте голосувати (реклама). Настав вирішальний момент. Зараз буде оголошено переможця.
ВЕДУЧИЙ: Ну, що ж, фінальний акорд. За правилами нашої дуелі, спочатку висловлюються суді. Будь ласка, ми вас слухаємо.
Станіслав Куценко, голова української студентської спілки: Ну, що ж, якщо говорити взагалі про підсумки програми, то, дійсно, це позитив. Позитивно те, що було піднято питання про те, що буде будуватись демократія. Тепер нам треба перейти до слів, і побачити, які це будуть, дійсно, дії. Другий позитивний момент те, що зрозуміло, що політика – це лоббі, але це має бути лоббі не тільки бізнесу, але це має бути і певні політичні питання лоббіюватися, ідеологічні. Цікавим питання було про заощадження, піднімалось обома опонентами. Дійсно, якщо вони будуть виплачені, які механізми потім боротьби з інфляцією. Тому що варто пам’ятати, що інфляцію пожинаємо ми – прості громадяни. Так само цікаве питання недоторканості. Я думаю, що багато хто вже втомився від того, що повністю прикриваються деякі махінації, і громадяни за те, щоб недоторканість була знята. І, дійсно, варто подумати про те, що армія професійна – це крок у майбутнє. Ці всі питання, дійсно, були актуальними. І будемо сподіватися, що вони будуть втілені в життя.
ВЕДУЧИЙ: І хто переміг?
Станіслав Куценко, голова української студентської спілки: Я вважаю, що перемогла сьогодні толерантність.
ВЕДУЧИЙ: Дякую, це був Станіслав Куценко. Олеся Домащенко, Ваша версія.
Олеся Домащенко, політолог: Дякую. На мою думку, дуель сьогодні пройшла дійсно достойно. І радує одну, що політики, не дивлячись на те, який лагер вони представляють, можуть вести достойну бесіду, достойну риторику. Це дуже радує, дійсно, це дуже прекрасно, на мою думку. Було піднято багато тем. Єдиним мінусом, який був сьогодні, на мою думку, - це те, що пан Юрій, він дещо розмито відповідав на запитання. І навіть коли говорилось про дещо конкретні речі, ну, знову ж таки про посади чи про бюджет, не наводились конкретні факти, на жаль. А мені здається, це дуже цікаво було б і нам, суддям, і глядачам. А говорилося дещо про, загальними поняттями про абстрактні якісь речі. Все ж таки дуже порадував досвід пана Яворівського, який з гумором говорив про досить чіткі, важливі знову ж таки питання суспільні. Тому я вважаю, що, в принципі, цілком дуель вдалася. Дякую вам, панове.
ВЕДУЧИЙ: Спасибо. Спасибо за Ваші враження. Лариса Губіна, будь ласка.
Лариса Губіна, телеведуча: Оскільки програма називається «Дуель», то я би все ж таки сьогодні говорила про вдалі і невдалі постріли з обох боків. Мені здається, що невдалих пострілів сьогодні у пана Юрія було більше. І найперший невдалий постріл, мені здається, це той, що сама тема, яку Ви оголосили, вона не те, що популістська, а вона взагалі утопічна. І Вам про це нагадали вдалим пострілом з боку ваших опонентів, коли сказали, що коли збираються представники вашої партії, то їхня капіталізація перевищує загалом бюджет нашої країни, от. І Ви, як нова опозиція, не повинні забувати, що ви ще недавно були владою, і у вас були такі самі підходи до ведення політики в країні. І ще про невдалі постріли. Коли Ви говорите про те, що Ви думаєте зранку до ночі про те, як би зробити життя людей краще, то мені здається, що після цієї фрази багатьом людям навпаки стає гірше. Тому що коли звучить фраза «зранку до ночі», то це, знаєте, як у психології є такий тест на те, коли людина говорить неправду. Чи переходите ви коли-небудь світло, дорогу на червоне світло світлофора. Не можна категорично так ставитися, ну, до таких речей.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Лариса Губіна, телеведуча: Я можу продовжувати.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Пане Чекалкін.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Ви знаєте, в мене була ситуація нещодавно. Я підходив до свого під’їзду, і раптом на мене згори щось полилося. І я не одразу збагнув, що це була пісня Михайла Поплавського, знаєте. Як кажуть, хіба ревуть воли, як Михайло Поплавський.
ВЕДУЧИЙ: То він точно програв сьогодні.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: Навіть влаштували нещодавно демонстрацію таку, ну, я розігрував Колю Катеринчука. Кажу, ми, знаєте, ми влаштували тут біля вежі на Подолі демонстрацію з транспарантами, де написано: «Стою біля вежі, і думка в мені, а скільки ж вона передала фігні», м’яко кажучи, знаєте.
ВЕДУЧИЙ: Хто переможець?
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: То я за те, щоб дійсно менше було в ефірі у нас Михайло Поплавських, краще, я знаю, Славу Вакарчука, набагато більше смаку і справжньої музики.
ВЕДУЧИЙ: А з тих, хто сьогодні був.
Дмитро Чекалкін, гуморист, продюсер: А з тих, хто сьогодні, я маю надати, дійсно, віддати належне, досить толерантно вони ставились один до одного. Не вистачало, можливо, конфлікту між ними, тому що вони, дійсно, дуже прихильно ставляться один до одного. А я би все ж таки невеличку надав пану Яворівському та його секундантам, які теж ставили набагато вдаліші питання, ніж опоненти.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Хочу ще раз нагадати, що визначають переможця глядачі. І вони зробили свій вибір. Що стосується мого вердикту, то він, знаєте, як фраза з відомого фільму: «По крайней мере мы попытались».
Юрій Мірошниченко, Партія Регіонів: Мені приємно, що мені так багато уваги приділили судді.
ВЕДУЧИЙ: Дякую. Все. Шановні учасники, залишайтесь, будь ласка, на майданчику, і ви дізнаєтеся, хто з вас переміг. А я вітаю глядачів, всіх, кого зацікавила сьогоднішня дуель, всі наші попередні дуелі, з наступаючим Новим роком. Зичу яскравих вражень від життя, здоров’я, ну, і насиченого подіями Нового року. Чекайте на вирок.
Голос за кадром: За результатами голосування глядачів переміг Юрій Мірошниченко.
 
Стенограма надана компанією Sourcer
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24824
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду