Телепрограма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, «ICTV», 30 листопада 2007 року

1 Грудня 2007
33143
1 Грудня 2007
13:08

Телепрограма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, «ICTV», 30 листопада 2007 року

33143
Телепрограма «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, «ICTV», 30 листопада 2007 року

Куликов: Добрий вечір. В ефірі програма "Свобода слова". Я Андрій Куликов. Цього тижня в парламенті проголошено утворення коаліції БЮТ – "НУ-НС". Але запитань про життєздатність Верховної Ради від цього не стало менше. Арсенія Яценюка, підтриманого президентом на посаду спікера, вже називають черговою жертвою спікеріади. Іванові Плющу натякнули, що він може позбутися мандату депутата, якщо не підпише коаліційну угоду. Є і інші запитання. Самі лідери коаліції визнають, що під питанням міцність коаліції. Блок Юлії Тимошенко каже, що міцність коаліції перевірять три голосування: за спікера, за прем’єра і за бюджет. А заява Олександра Турчинова про те, що голову парламенту можуть обирати відкритим голосуванням, вочевидь, свідчить про брак взаємної довіри в коаліції. Адже при відкритому, не таємному голосуванні, можна перевірити, хто за кого. Вірніше, хто проти кого. І з огляду на непрості взаємини в політикумі, ми запитали у глядачів "Свободи слова" "чи виконає коаліція блоку Юлії Тимошенко і "Наша Україна – Народна самооборона" передвиборчі обіцянки?".

 

І от які результати. 60 відсотків вважають, що не виконає коаліція свої передвиборчі обіцянки. І це буде синя крива під час ефіру. 46 – що виконає. Це червона крива під час ефіру, яка відбиватиме ставлення глядачів до того, що говоритимуть герої програми. Наші глядачі приїхали з різних регіонів України. Вони представляють все населення з огляду на вік, стать. Вони працюватимуть з пультами. І результати їхньої роботи ви побачите на екрані. Отже, В’ячеслав Кириленко взяв самовідвід. І тепер кандидат на посаду голови Верховної Ради Арсеній Яценюк. Це була пропозиція президента, завдяки якій шість непідписантів від "НУ-НС" поставили автографи під коаліційною угодою. Але фракція "Нашої України – Народної самооборони" ще не обговорювала цю пропозицію. Отже, можливі сюрпризи. І тому ми запитуємо головних героїв нашої програми. Хто має стати і хто стане головою Верховної Ради. Тільки не описуйте якості, а називайте прізвища. Микола Катеринчук, фракція "НУ-НС".

 

Катеринчук:Я думаю, Яценюк.

 

Куликов: Юрій Мірошниченко, фракція партія Регіонів.

 

Мірошниченко:Я думаю, що це має бути представник Партії регіонів.

 

Куликов: Андрій Шкіль, фракція БЮТ.

 

Шкіль: Я також думаю, що це буде Яценюк.

 

Куликов: І Михайло Сирота, фракція Блоку Литвина.

 

Сирота: Впевнений, що це буде народний депутат України.

 

Куликов: Отже, не всі депутати готові називати зараз прізвища. А ми повернемося до обговорення цієї теми після невеликої перерви.

 

(РЕКЛАМА).

 

Куликов: В ефірі програма "Свобода слова". Ми обговорюємо питання життєздатності коаліції і Верховної Ради. І щойно перед перервою ми запитали головних героїв, хто має стати і стане головою Верховної Ради. Представники БЮТ і "НУ-НС" назвали Арсенія Яценюка. Представник Партії регіонів вважає, що головою Верховної Ради стане представник Партії регіонів. А представник Блоку Литвина вважає, що обов’язково – народний депутат України. Отже, не всі депутати зараз наважуються називати ім’я наступного спікера. Ми також запитали нашу аудиторію, хто, на їхню думку, має стати головою Верховної Ради. І от які результати.

 

Увага на екран. На першому місці із 48-ма відсотками голосів глядачів в аудиторії Володимир Литвин. В’ячеслав Кириленко – 19 відсотків. Арсеній Яценюк – 18 відсотків. 12 відсотків глядачів вважають, що має бути Віктор Янукович. І за Івана Плюща в студії "Свободи слова" висловилися 3 відсотки глядачів. Але спікера Верховної Ради обирають не телеглядачі "Свободи слова". І ми продовжимо розмову з тими, кому доведеться голосувати за спікера, якою б кандидатура не була. Я запрошую до центрального мікрофона Миколу Катеринчука із фракції блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Пане Катеринчук, Арсеній Яценюк уже повернувся до Києва. Чи зустрічався він з фракцією? Які результати?

 

Катеринчук: Зустріч буде в понеділок. І саме в понеділок фракція буде визначатися по цій кандидатурі.

 

Куликов: Чи тисне на вас, на фракцію Секретаріат президента, щоб ви підтримали кандидатуру президента?

 

Катеринчук: Я думаю, що таке питання не доречне. Я думаю, що все проходить абсолютно демократично. І те, що Кириленко взяв самовідвід, – це було його рішення. І я думаю, що суспільство має оцінити його мужній крок, тому що він зняв свою кандидатуру, щоб питання створення "демократичної" коаліції було більш впевнено. І якщо ви бачите, сьогодні ми маємо коаліцію. Ми маємо уряд Януковича у відставці. І я думаю, що у вівторок або на наступному тижні ми оберемо спікера.

 

Куликов: Сьогоднішній лист колишнього непідписанта Віктора Тополова свідчить, що кандидатура Яценюка все ж таки може провалитися. І такі висловлювання лунали з лав фракції.

 

Катеринчук: Зараз важко про це казати, тому що всі питання будуть вирішені на фракції. До цього пройде політрада блоку. На політраді блоку ми обговорювали це питання, коли...

 

Куликов: А на політраду блоку цього разу зберуться всі?

 

Катеринчук: На політраді блоку були всі. Це політрада блоку, а не партії "Наша Україна". Хочу, щоб ви це розуміли. І на політраді блоку обговорювалося це питання про самовідвід Кириленка. Я можу сказати, що всі були проти, але розуміючи, на що він іде заради створення "демократичної" коаліції, заради створення демократичної влади в Україні, всі погодилися з тим, що ми маємо розглянути кандидатуру Яценюка.

 

Куликов: Ваші союзники з блоку Юлії Тимошенко вже ведуть мову про відкрите голосування за спікера та ще, можливо, і в пакеті з посадою прем’єр-міністра. Вам настільки не довіряють?

 

Катеринчук: Я думаю, що у вівторок... якщо у Партії регіонів не буде готовий їх підступний план обрання спікера некоаліційно, то у вівторок Адам Мартинюк закриє засідання. І жодне голосування по спікеру не відбудеться.

 

Куликов: Зразу ж запитання до представника Партії регіонів. У вас є такий підступний план?

 

Мірошниченко:У нас узагалі не було, немає і ніколи не буде підступних планів.

 

Куликов: Зрозуміло.

 

Мірошниченко:І ми діємо відкрито, прозоро і демократично.

 

Куликов: Зрозуміло. Пане Катеринчук, як можна довіряти заявам про єдність у коаліції, якщо, скажімо, навіть ваша партія готова голосувати проти імперативного мандату? А це одна з вимог блоку Юлії Тимошенко.

 

Катеринчук: Я думаю, що не треба дивитися зараз на емоційні заяви, а треба дивитися на ті рішення, ті кроки, які роблять політики. Європейська партія України не буде підтримувати закон "Про імперативний мандат" у тій редакції, в якій він пропонується. Тому що вважаємо, що він є неконституційним. Якщо буде інша редакція, про що ми і, в принципі, домовилися, то я думаю... я не виключаю того, що ми можемо розглянути цю пропозицію.

 

Куликов: Чи можна сказати, що на вашу позицію вплинули обставини, за яких довелося тиснути на депутатів, щоб вони підписували коаліційну угоду? Це свідчення того, що імперативний мандат може дуже придатися.

 

Катеринчук: Ви знаєте, імперативний мандат – це атавізм. Атавізм минулої влади. І його ні в якому разі не можна застосовувати в сучасних умовах. Тому що це не дасть можливості розвиватися демократії в Україні. Тому що будь-який депутат сьогодні має бути перш за все політично відповідальним. Але для цього ми маємо змінити виборчу формулу і раз і назавжди поставити будь-якого депутата під контроль суспільства.

 

Куликов: Зрозуміло.

 

Катеринчук: Це значить, що ми маємо побудувати виборчу систему з відкритими списками, де не партійний бос вирішує, кому бути на якому місці, а буде саме вирішувати народ України.

 

Куликов: Зрозуміло, пане Катеринчук. Це ми вже не раз чули. Зараз я хочу надати слово експертам у студії. Віталій Портников, журналіст.

 

Портников: Ви знаєте, мені здається, що треба все ж таки називати речі своїми іменами. Зараз українська політична еліта розділилася на рівно три партії. Перша партія – це партія, яка вважає, що Юлія Володимирівна Тимошенко має стати прем’єр-міністром Україні і, можливо, в майбутньому – президентом України. Друга партія... Цю партію, звичайно, очолює сама пані Тимошенко. Друга партія – це партія, яка вважає, що Юлія Володимирівна Тимошенко ніколи не може бути прем’єр-міністром України і тим більше – президентом. Умовним керівником цієї партії можемо назвати керівника Секретаріату президента. І є третя партія, яка вважає, що Юлія Володимирівна Тимошенко має стати прем’єр-міністром на кілька місяців, щоб потім її політична кар’єра закінчилася, і вона не могла претендувати на президентство. І от ми маємо просто боротьбу представників цих трьох партій. І, до речі, дивовижно те, що зараз інтереси запеклих прихильників Юлії Тимошенко, які бажають, щоб вона була прем’єром і президентом, співпадають з інтересами її запеклих ворогів, які хочуть її на кілька місяців допустити до влади, щоб скомпрометувати.

 

Куликов: Зрозуміло, пане Портников. Це думка журналіста. І думка політолога... Володимир Фесенко.

 

Фесенко: На мій погляд, президент своїм рішенням висунення Яценюка на посаду спікера фактично врятував "демократичну" коаліції і на певний час врятував сам народний союз "Наша Україна" і блок "Наша Україна – Народна самооборона". Дивує інше. Оце свято неслухняності в самій фракції "НУ-НС". Фактично оці зауваження до Яценюка і спроби ще раз розглянути цю кандидатуру – це нова спроба зруйнувати ту коаліцію, за яку вони виступають. І це дуже дивно. І на мій погляд, зараз головна проблема не лише коаліції БЮТ і "НУ-НС", а взагалі українського парламенту, – це проблема фракції "Наша Україна – Народна самооборона". Чим скоріше ця проблема буде розв’язана, тим більше визначеною буде перспектива і цієї коаліції, і парламенту взагалі.

 

Куликов: Пане Катеринчук, хочете відповісти?

 

Катеринчук:Дякую експерту за його думку. Я думаю, що як експерт ви маєте розуміти, що демократичні процедури, в тому числі і політичні, мають бути збережені. І тому якщо є якась кандидатура, то вона має виходити не від президента, тому що він не має на це політичного права, а це має бути саме фракція, яка є суб’єктом обрання... і створення коаліції, і обрання спікера. Тому абсолютно все йде логічно. Мені дуже шкода, що всередині партії "Наша Україна" не були розв’язані ті проблемні питання, які були. Але я можу сказати, що на сьогоднішній день все вже закінчилося. І я думаю, що ми будемо мати і дієву коаліцію, і дієвий уряд.

 

Куликов: Недовго чекати перевірити. Юрій Каракай, депутат від Партії регіонів.

 

Каракай: Чому ми говоримо про те, що політолог говорить, що висуває голову Верховної Ради – кандидатуру – президент, який не має таких повноважень, а ви говорите про те, що повинна висувати фракція. Але давайте подивимося на досвід демократії, який мають довгий період свого життя... Цей вибір робить свій народ. Бо висуває кандидатури і формує коаліцію та партія, яка набрала найбільшу кількість голосів. На жаль... на ваш жаль, це є ні "Наша Україна", ні партія БЮТ. Правильно?

 

Катеринчук: Я не розумію, про що ви говорите, тому що найбільшу кількість голосів набрала Партія регіонів...

 

Каракай: Я думаю, що ви прекрасно зрозуміли, про що я говорю.

 

Катеринчук: Вона зараз провалилася в коаліційній можливості зібрати коаліцію. Ви зараз в опозиції, наскільки я розумію. І сьогодні у вас претензій щодо висування спікера просто не може бути. Є рекомендація голови... почесного голови партії "Наша Україна"... народний союз "Наша Україна"... почесного голови є рекомендація. Цю рекомендацію і на всіх політичних органах всього блоку. Тому що ми виборчий блок. І фракція за результатом цих переговорів буде приймати рішення. Депутати будуть голосувати. І я впевнений, що в понеділок відбудеться таке обговорення і голосування.

 

Куликов: Володимир Скачко.

 

Каракай: Ми говоримо про фундаментальні принципи демократії. Коли це робить не почесний президент якоїсь партії, а саме народ робить вибір. І формує коаліцію та партія, яка набрала найбільшу кількість голосів. Ви прекрасно зрозуміли, про що я сказав.

 

Куликов: Ця теза зрозуміла.

 

Шкіль:Коли вона не сформувала, то тоді наступні формують. Ви не сформували коаліцію – і відповідним чином діємо ми. Ось і все. Ви пробували...

 

Мірошниченко:Почекайте. Ще процес не закінчено.

 

Шкіль:Ми вже почекали.

 

Мірошниченко:Десь ми вже чули про створення коаліції.

 

Шкіль:Відсутність логіки – це пробачається, коли говорять емоції. Але коли говорить математика, то я не знаю... Може, давайте, порахуємо. Є у вас тут... Ми порахуємо. 227.

 

Куликов: Пане Шкіль, у вас ще буде змога...

 

Мірошниченко:Давайте послухаємо Миколу. Не будемо заважати.

 

Куликов: 227. Оце – дуже показове число. Пане Катеринчук, чи залишилися ці 227 підписів зараз під коаліційною угодою? І що буде все ж таки з Іваном Плющем, якщо він все ж таки не підпише?

 

Катеринчук:Залишилися. І я хочу запевнити суспільство, що так і буде. І ця коаліція проіснує всі п’ять років. І я переконаний, що блок Литвина ще подумає, приєднатися їм чи ні. Тому що я тут у перерві питав: "Так де ви? Там чи тут?" Вони кажуть, що вони ще думають. Я думаю, що ми допоможемо їм швидше визначатися з приєднанням або в опозицію, або в коаліцію. Відносно Плюща, то я думаю, що він сам вирішить свою долю. У нього є пропозиція від усіх народних депутатів і тої партії, по списку якої він обрався, підписати коаліцію. Якщо ні, то фракція буде приймати рішення про його виключення з фракції.

 

Куликов: Пане Катеринчук, зараз розгоряється скандал щодо спроб підкупити депутатів від блоку Юлії Тимошенко. А нашоукраїнців і народносамооборонців намагаються підкупити?

 

Катеринчук:Ви знаєте, журналісти питали в мене. Там були деякі питання відносно тих осіб, які заявили про свою особу позицію відносно змісту коаліційної угоди і кандидатури спікера в "Нашій Україні". Я сказав, що підкуп цих людей не можливий. І вважаю, що якщо вони сьогодні поставили цей підпис, то це є свідченням того, що їх ніхто не підкупав. Тобто в них були інші мотиви. Вони їх пояснювали публічно. А те, що сьогодні розгортається скандал навколо депутатів від БЮТу, то я думаю, що вони пояснять і дадуть необхідну інформацію суспільство, щоб суспільство розуміло, що з чим бореться, і які інструменти тут включаються.

 

Куликов: Дякую, пане Катеринчук. І зараз будемо говорити з одним із тих, хто оприлюднює інформацію про те, як їм пропонували мільйони за неучасть у створенні коаліції. Це депутат від Блоку Юлії Тимошенко Віктор Уколов. Отже, пане Уколов, стисло, буквально в трьох словах. Хто? Скільки? І за що?

 

Уколов: 9-го листопада цього року ще до початку роботи Верховної Ради зі мною зустрівся посередник, член Кабінету Міністрів, який запропонував десять мільйонів доларів від...

 

Мірошниченко: Прізвище.

 

Уколов: Микола Рудьковський.

 

Мірошниченко: Чудово.

 

Уколов: Який запропонував десять мільйонів доларів від імені Андрія Клюєва для того, щоби я захворів і не... після того, як зареєструюся депутатом, не проголосував за "демократичну" коаліцію і не проголосував за спікера. І за прем’єр-міністра.

 

Куликов: Зрозуміло. І зараз ми покажемо кадри – трошки згодом, – які Віктор Уколов називає доказами спроб підкупу членів блоку Юлії Тимошенко.

 

Уколов: Не тільки Віктор Уколов. Це називає Блок Юлії Тимошенко. Сьогодні вісім народних депутатів провели прес-конференцію. Семеро з яких розказали кожен про пропозиції, які були до них. Про сім, десять мільйонів доларів. І це лише частина із тих кількох десятків депутатів БЮТ, які отримали такі пропозиції. Крім того, в нас є багато матеріалів. Це лише частинка цього відео. У нас – це у Блока Юлії Тимошенко. Це відео готується для СБУ.

 

Куликов: Пане Мірошниченко, пролунали звинувачення на адресу ваших однопартійців. Прокоментуйте.

 

Мірошниченко: По-перше, не на адресу наших однопартійців. Було прізвище члена не нашої партії, який начебто посилався на Андрія Клюєва.

 

Куликов: Було сказано "посередник".

 

Мірошниченко: Але я хотів би нагадати представникам... Ну який він посередник? Він є самостійний політик. І я думаю, що він буде позиватися до суду з цього приводу. А нашим опонентам і всім представникам суспільства, які присутні зараз у студії, я хочу нагадати справу про 300 мільйонів. Напевно, ви пам’ятаєте. Підкуп Мороза. І звинувачення тоді Клюєва тоді теж лунали. І чомусь сором’язливо наші опоненти забувають сказати про те, що було ухвалено рішення суду з цього приводу. І це рішення чітко зафіксувало абсолютну необґрунтованість – а якби я не був політиком, то сказав би "брехливість" – подібних звинувачень. Я переконаний, що це той самий сценарій. Я переконаний, що це інспіровано напередодні голосування за прем’єр-міністра і голову Верховної Ради. І я переконаний, що це все робиться заради того, щоби Юлія Володимирівна таки прийшла в Кабінет Міністрів.

 

Куликов: Віктор Уколов. Так.

 

Уколов: Дозвольте погодитися з вами. Я хочу погодитися зі своїм опонентом в тому, що це сценарій. Тільки сценарій партії Регіонів. І він повторюється другий раз. І якщо ми програємо знову судові процеси... Це буде не один судовий процес. Вам доведеться позиватися... В кожному разі сьогодні було названо шість прізвищ. Я назвав сьоме. І будуть називатися далі прізвища. І ми сподіваємося на демократичність системи. Судової системи. На її незалежність. Але врахуйте, будь ласка, одну річ – що таки справді посередник, який висловлює побажання дати хабара, не підпадає під кримінальну відповідальність за нашим законодавством. Тому що це лише розмова. Наприклад, якщо я скажу, що мені подобається он та дівчина, – це не означає, що мене треба засудити за зґвалтування. Ми не захотіли йти далі. Це надто гидко. Ці гроші смердять. Якби ми пішли далі, якби ми були розвідники, і побачили ці гроші – тоді це було би інакше.

 

Куликов: Зрозуміло, пане Уколов.

 

Мірошниченко: По-перше, дозвольте, я прокоментую. З правової точки зору. Буквально... Зараз... щойно ми почули, що від імені когось хтось пропонує. Тобто можна так собі уявити, що це могли зробити від імені Юлії Тимошенко. Могли, да?

 

Уколов: Рудьковський від імені Юлії Тимошенко. Член Кабінету Міністрів Януковича.

 

Мірошниченко: Ми могли записати, наприклад, розмову якоїсь людини і сказати, що Юлія Тимошенко намагається підкупити представників Партії регіонів заради того, щоб вони проголосували за неї як за прем’єра. Але ми не йдемо на такий бруд. І я ще раз наголошую, що все, що лунає зараз, – воно не підкріплено нічим. Адже мій колега розуміє, що якщо є факт корупції, то перший заклад, куди він мав піти, – це не прес-центр, а мав піти до Генеральної прокуратури або міліції.

 

Уколов: На наступному тижні.

 

Мірошниченко: Або якщо хочете, Служби безпеки України, про яку ви так часто говорите. Але чомусь жодної справи, жодного матеріалу там немає. І ніяких справ не заведено.

 

Уколов: Ми просто збираємо все докупи.

 

Мірошниченко: Я ще раз наголошує. Це чітко спланований піар напередодні потрібного голосування заради здобуття прем’єрського крісла. Нічим не гребують наші опоненти заради того, щоб посісти прем’єрське крісло.

 

Куликов: Про те, куди і за чим пішли депутати від БЮТ, ми розповімо після невеликої перерви, коли і покажемо кадри, які, кажуть, є доказами спроб підкупу.

 

(РЕКЛАМА).

 

Куликов: В ефірі програма "Свобода слова". Ми обговорюємо заяви про спроби підкупу депутатів від Блоку Юлії Тимошенко. І я хочу запитати представника блоку – Андрія Шкіля. Сьогодні Юлія Тимошенко сказала, що БЮТ звернеться до СБУ сьогодні ж з вимогою вивчити факти спроб підкупу і покарати винних. Уже звернулися і яка реакція?

 

Шкіль:Підготовлено відповідні заяви усіма тими, хто оприлюднив і ще оприлюднював до того, окрім тих восьми, що сьогодні зробили заяви з приводу підкупу. До заяв долучені відеоматеріали. Один з них, я думаю, ми подивимося.

 

Куликов: Так звернулися уже чи ні?

 

Шкіль:Звернулися, звичайно.

 

Мірошниченко: Прошу зафіксувати, що він сказав, що звернулися. Я сумніваюся.

 

Шкіль:Перепрошую, сумніви лишіть при собі.

 

Мірошниченко: Тобто не звернулися, Андрію?

 

Шкіль:Я кажу: сумніви лишіть при собі.

 

Мірошниченко: Оце маніпуляція і є.

 

Шкіль:Стосовно заяв представника партії Регіонів – я хотів би наголосити, що коли спиратися тільки на букву закону, юридичну норму, то ви пригадайте, будь ласка, діяльність вашого шефа, який написав у заяві, коли ставав прем’єр-міністром, що він ніколи судимий не був. Правда?

 

Мірошниченко: Я вам поясню чому. Біля вас є теж правник. Я думаю, він вам скаже, коли вважається людина судима: коли судимість не знята. Тому це теж маніпуляція.

 

Куликов: Панове, я закликаю вас повернутися до теми дискусії. І для того, щоб вам нагадати, про що йдеться, ми зараз покажемо кадри, які, як твердять депутати від БЮТ, є свідченням того, що їх намагалися підкупити. Увага на екран.

 

Запис: «Вчера мы встречались… с Клюевым и Ткаленко. Когда они составили перечень, сколько им надо денег на всё это – можно еб…ся. Тому – пять миллионов, тому – два миллиона, тому – должность, тому – сына за границу отправить, тому – квартиру купить, тому – ещё что-то…»

 

Куликов: Бютівці кажуть, що це помічник Андрія Клюєва. Віктор Уколов, прокоментуйте, що ми зараз бачили.

 

Уколов: Ми бачили перші десять секунд п’ятихвилинного запису, який телеканал ICTV не хоче показувати в ефір. Я наполягаю на тому, щоб ми побачили цей шматок до кінця.

 

Куликов: Ви вважаєте, що він достатньої якості, щоб його показувати?

 

Уколов: Абсолютно точно. Перепрошую, це не професійні оператори робили.

 

Куликов: Що там є ще?

 

Уколов: Там людина розповідає про те, що це гроші Віктора Януковича, що вони передаються в такій-то сумі. Будь ласка, поставте його. Давайте подивимося.

 

Куликов: Технічно це неможливо.

 

Мірошниченко: Я наполягаю. Тому що те, що ми побачили, абсолютно не свідчить про те, що комусь щось дають. І тим більше не можна впізнати людину, яка там є. Давайте ми би ще ноги зняли і сказали, що це хтось когось підкуповує. Або вже давайте в ефір, тому що дивляться мільйони людей, і розберемося зараз.

 

Уколов: Давайте до кінця.

 

Мірошниченко: Або давайте не будемо ганьбити самих себе в першу чергу.

 

Куликов: Наші технічні служби обов’язково подивляться, чи можна це випускати в ефір з технічного погляду.

 

Уколов: Андрію, я перепрошую. Давайте не перетворювати програму справді на ганьбу. Тому що вперше в історії України – і, можливо, навіть в історії Європи – вісім народних обранців заявляють про факт підкупу, готові доводити це в суді.

 

Мірошниченко: Але чомусь забули написати заяви до відповідних служб.

 

Уколов: Подали заяви до Служби безпеки України, а ви показуєте шматочок тільки.

 

Куликов: Шановні народні депутати, якби в нас було трохи більше часу – ми отримали цю касету, до речі, від вас – і в належному форматі, ми би встигли перегнати і показати більше. Зараз задовольніться тим, що є. Це ще не останній уривок, який ми покажемо. І ви можете переписати. У нас ще є один уривок, який ми зараз покажемо також на екрані. Увага на екран.

 

Сівкович? (запис): «Ты думаешь, мне нравится твой президент – или наш президент? Я, наверное, единственный человек, которого он больше всех не любит. И ты знаешь почему.

 

Забзалюк? (запис) : Ну да.

 

Сівкович? (запис): Но жизнь так складывается, что, получается, что я ему даже помогаю.

 

Забзалюк? (запис) : Как ситуация будет развиваться? Какие сценарии возможны?

 

Сівкович? (запис): Ну как? Сейчас "Наша Украина" будет дурака валять ещё недели две. Плюс наши – ну, ваши – там немножко будут дурака валять. Потом у нас не будет коалиции долго вообще никакой.

 

Забзалюк? (запис) : И Верховный Совет распустят?

 

Сівкович? (запис): Да нет.

 

Забзалюк? (запис) : Нет?

 

Сівкович? (запис): Нет. Верховный Совет Ющенко невыгодно распускать. Ему выгодно, чтоб он был такой, знаешь, – ни рыба ни мясо. Такой, чтобы не было коалиции БЮТа с "Нашей Украиной", что ему категорически…»

 

Куликов: Пане Уколов, що було це? Мені почулося, політінформація в парку: "Наша Україна" не хоче того…

 

Уколов: Це є розмова народного депутата від блоку Юлії Тимошенко із Володимиром Сівковичем в парку біля Маріїнського палацу.

 

Куликов: Де слова про підкуп, де слова про 10 або 20 мільйонів?

 

Уколов: Знову це фрагмент відео – це не все відео. Ваші технічні служби до кінця це не подивилися.

 

Мірошниченко: Знаєте, я би наполягав запросити зараз, подзвонити Сівковичу і з’ясувати з перших вуст. Тому що всі, хто присутні в студії, бачать, що це чиста маніпуляція. Ніяких підкупів, навіть розмов.

 

Куликов: Володимиру Сівковичу ми зараз спробуємо зателефонувати.

 

Мірошниченко: А щодо того, хто кого не любить, я вас запевняю: в кулуарах мільйон разів розмовляють депутати, як не люблять БЮТ "Нашу Україну", як "Наша Україна" не любить БЮТ.

 

Уколов: Після того, як буде проведене слідство, ми з’ясуємо, хто давав і кому.

 

Мірошниченко: Я тепер розумію, чому вони не пішли до прокуратури. Тому що це би не взяли у них.

 

Куликов: Андрій Шкіль.

 

Шкіль:Я перепрошую, що я перериваю палкий спіч, але я хотів би наголосити на тому, що оперативне відео – доброї якості, поганої якості – це не судити нам. Є Служба безпеки.

 

Мірошниченко: Так зміст, Андрію.

 

Шкіль:Я перепрошую, я не перебиваю вас. На жаль, виховання не дозволяє мені цього.

 

Мірошниченко: Коротше, всі побачили, що я був правий. Чиста маніпуляція.

 

Шкіль:Власне, я хотів би наголосити на тому: якщо ви так нервуєтеся – це означає, що ці відео в точку.

 

Мірошниченко: Ні, я не нервуюся. Мене сильно обурює зухвалість, з якою наші колеги з БЮТу фактично…

 

Куликов: Ми зв’язалися із Володимиром Сівковичем, якого звинувачують у тому…

 

Шкіль:Можна, я перед цим у тиші декілька фраз? Я тільки скажу, що для Служби безпеки і для будь-якої іншої правоохоронної структури буде достатньо свідчення людини, яка розмовляла, тексту, який там був, і навіть того відео, яке було, якщо там є склад. Повірте.

 

Мірошниченко: Факти треба, Андрію.

 

Куликов: Зараз я звернуся до Володимира Сівковича, який на телефонному зв’язку.

 

Мірошниченко: На щастя, недостатньо заяв.

 

Куликов: Зараз буде Володимир Сівкович, народний депутат від партії Регіонів, який зараз на телефонному зв’язку із студією "Свободи слова". Пане Сівкович, щойно тут були показані зняті на мобільний телефон кадри, де чути ваш голос. Було заявлено, що ви пропонуєте гроші народному депутату від блоку Юлії Тимошенко за те, щоби саботувати утворення або роботу коаліції. Ваш коментар?

 

Сівкович: По-перше, Андрію, ви говорите неправду, тому що там нічого не чути ні про які гроші.

 

Куликов: Я переповів те, що було сказано.

 

Сівкович: Ким?

 

Куликов: Героями програми.

 

Сівкович: Герої програми брешуть. Це по-перше. По-друге, ви перетворюєте в базар фактично передачу, чим принижуєте всю Верховну Раду і статус народного депутата. Навіщо БЮТ сьогодні принижує статус взагалі народного депутата – я не розумію. Навіщо вони позорять і плюндрують Верховну Раду – я не розумію. І це вже не вперше. Ви згадайте розпуск Верховної Ради. Це то, що стосується того, що ви говорите. Що стосується того запису, що там є. Я вам говорю: до мене звернувся депутат із БЮТ і сказав, що зі мною хоче терміново зустрітися Забзалюк Роман Омелянович. Я сказав, що хай під’їде в офіс, ми ж тут знаходимося в офісі. Він говорить: "Ні, там терміново. Треба зустрітися в Маріїнському парку". Це правда. Я під’їхав, там знаходився Забзалюк. Забзалюк почав зі мною говорити, розпитувати, як я бачу ситуацію політичну, прогнози і прочє, прочє. У зв’язку з тим, що я замерз, я говорю: "Слухай, я замерз. Поїхали до мене в офіс, або давай пізніше зустрінемося". Він говорить: "Хорошо". На цьому наша зустріч закінчилася. І те, що зараз говорять, що я комусь давав гроші, пропонував або ще щось, – це чиста провокація. Можливо, вона іде в обмін на те, що під час виборів, коли питався БЮТ покупати голоса студентів і інших, я запропонував схему їхнім кільком тисячникам, щоби вони брали бюлетень, ложили паспорта на цей бюлетень, де була галочка за БЮТ, а потім фотографували ці паспорта – тисячами, десятками тисяч – і йшли в БЮТ получати гроші. В результаті БЮТ заплатив гроші за фікцію. По-другому не можна було спинити цю ситуацію. Можливо, це помста за це.

 

Куликов: Тобто ви вважаєте, що провокацію було здійснено проти вас?

 

Сівкович: В даному випадку я не можу зрозуміти, чому я там взагалі знаходжуся. Це єдине оправдання. Оправдання, чому взагалі піднялася ця ситуація, – я думаю, що БЮТ дуже невпевнений по голосуванню за спікера у вівторок чи в середу – коли воно там буде – це голосування. І тому їм потрібна от сьогодні ця ситуація із підкупом і усіма цими скандалами для того, щоб на перспективу оправдатися.

 

Куликов: Микола Катеринчук.

 

Катеринчук:Я хотів би зараз звернутися до телеглядачів, щоб люди зрозуміли, про що йдеться. Йдеться про обвинувачення в політичній корупції, в спробі дати хабара – політичного хабара. Гроші – ви зрозуміли які: п’ять-десять мільйонів доларів. Я також не бачив цих плівок всіх. Але я вірю моїм колегам, які вийшли на прес-конференцію і публічно заявили про це. Це значить, що процесуальні дії, пов’язані з їх заявою, будуть проведені і Генеральною прокуратурою, і СБУ. Сьогодні без свідчень цих людей, без всього матеріалу вам зараз намагаються дати картинку урізану, щоб ви не сприймали це як серйозну проблему, що хтось когось там звинувачує, нічого такого не буває. Це страшні речі – коли політична позиція продається, коли люди хочуть залишитися при владі, використовуючи такі гроші. Це значить, що влада сьогодні не контролюється вами. Це значить, що сьогодні використовуються брудні схеми, щоб не дозволити демократичній коаліції сформувати владу. Але ці обвинувачення мають обов’язково бути вислухані в суді. Якщо тут кажуть сьогодні, що нема фактів, суд буде встановлювати факти.

 

Мірошниченко:І ми готові до цього, ми наполягаємо на цьому! І ми вже виграли один такий суд.

 

Катеринчук:А зараз треба сказати, що це серйозне питання. І те, що воно сьогодні виникло перед тим, як буде утворено демократичний уряд…

 

Куликов: Оскільки ви не хочете розмовляти з Володимиром Сівковичем, я дякую йому за участь у програмі. Зараз ми покажемо ще один уривок відеокадрів, отриманих від депутатів з блоку Юлії Тимошенко.

 

Бродський? (запис) : «Весь твой капитал – одна штучка, карточка. Капитала другого у тебя нет. Он упал тебе с неба, в принципе. Но с другой стороны… Я знаю одно: что не сейчас, так когда-то понадобится разговор всё равно. Может, будут другие какие-то условия, если будет уже что-то другое. Всё равно понадобится этот разговор. То есть это твоё дело: сейчас решать или завтра…»

 

Куликов: Ми отримали ці кадри у монтованому вже вигляді від депутатів з блоку Юлії Тимошенко. Віктор Уколов, що це було?

 

Мірошниченко: Подивіться: вони вже змонтували.

 

Уколов: Може, давайте ви будете вести програму?

 

Куликов: Пане Мірошниченку, запитання до Віктора Уколова.

 

Мірошниченко: Просто мене обурює зухвалість.

 

Уколов: Мене обурює зухвалість, з якою мені запропонували хабара в десять мільйонів. Розумієте, в чому справа?

 

Мірошниченко: Так чого ж ви не пішли до прокуратури?

 

Уколов: Пішов.

 

Мірошниченко: Чого ж ви не пішли в ту саму секунду, а збираєтеся ще 12 днів писати заяву?

 

Уколов: Тому що ми збираємо повністю всі такі…

 

Мірошниченко: Що ви збираєте? Вам конкретно запропонували – ви повинні були миттєво піти і написати заяву.

 

Уколов: Я хочу говорити з Андрієм Куликовим, який веде цю програму. Добре? Тому давайте говорити по черзі.

 

Мірошниченко: До речі, розмова була з вашим кумом, якого ви зараз представляєте. Я не знаю, як ви будете спілкуватися з ним.

 

Уколов: Це не ваша проблема.

 

Куликов: Зміст цього третього уривку – що ми побачили?

 

Уколов: Це ще одна зустріч. Тобто є певна технологія. На першу зустріч, як розповідали мені мої колеги, які отримували точно такі самі пропозиції, виходять родичі, знайомі, товариші, друзі, які пропонують це. Далі на другу зустріч, якщо ти погоджуєшся, ти переходиш як би на інший щабель.

 

Мірошниченко: А ви перейшли на нього, що так стверджуєте?

 

Уколов: Як мені пояснили ті, хто тут був, це вже другий щабель. Третім щаблем є безпосередньо віце-прем’єр Клюєв, який нібито дає гроші. Чому кажу "нібито" – тому що я туди не доходив. Мені було надто гидко це робити. Я хочу, щоб у цьому розібралася Служба безпеки України.

 

Куликов: Чому тільки Служба безпеки? Є запитання. Володимир Скачко, "Киевский телеграф".

 

Скачко: Ви розумієте, що тут усе перетворюється в якийсь балаган, а насправді справа дуже і дуже серйозна. І навряд чи можна сміятися з цього. Згадайте, з якого приводу Ющенко розпустив минулий парламент. Це політична корупція. І тому цілком можливо, що за певним сценарієм і нову Верховну Раду намагаються звинуватити в політичній корупції. Для чого? Для того, щоб на цю політичну корупцію сказати Ющенку: "Ти той розпустив – розпускай і цей". А чому це потрібно? Та тільки тому, що не створиться так звана так звана демократична чи так звана недемократична чи ще якась коаліція. І комусь для того, щоб списати свої прорахунки на когось, цілком можливо, треба завалити цю Верховну Раду. Чи є в БЮТу можливість завалити Верховну Раду? Є. Вони знову забирають 170 своїх голосів, кажуть: "Ми не хочемо працювати в парламенті, в якому панує політична корупція", – пан президент розпускає цю Верховну Раду. Невже це не зрозуміло? Це є політична технологія. Можливо, Уколов цього не розуміє. Так це його проблеми. Але ж все видно і написано білим по чорному.

 

Куликов: Дякую, пане Скачку. Швидко до Андрія Шкіля з БЮТ. Ви будете забирати мандати і розпускати?

 

Шкіль:Я хотів би підтримати пана Скачка в тому, що зараз це дуже серйозна тема. Не вартує її балаганізувати, перетворювати в балаган не вартує. Гіпотези будувати можна. Це невірна гіпотеза. Ми ніколи не виходили з того, що нам потрібно. Ми виходили з того, що потрібно Україні. Якщо б ми виходили з того, що б нам було потрібно, ми б, не дивлячись на таку, достатньо некультурну, поведінку представника Партії регіонів, домовились би з ними і поділили би цю країну навпіл. Повірте: ми цього не хотіли, не хочемо і робити ніколи не будемо.

 

Куликов: Пане Шкіль, ви будете забирати мандати?

 

Шкіль:Перепрошую, я завершу думку. Тут це не можна перетворювати в балаган, тому що щось показали, щось не показали. Є свідчення людей – народні вони депутати, до того ж. Вони обтяжені ще й довірою народу до себе, беруть на себе відповідальність посвідчити, що їх пробували підкупити. Можна вірити і не вірити фактам. Звертатися до генерального прокурора – ні, я розумію, що не всі нечесні люди походженням з Донецької області чи з донецького клану, але, в принципі, є підстави не звертатися до нині діючого прокурора у народного депутата. Але він може звернутися в інший правоохоронний орган – в Службу безпеки України. І звернення туди відбулося. І не одне, а вже восьми заяв. І думаю, що буде більше. Ось у чому є проблема. І це вартує обговорювати, а не вправлятися тут у фразеології.

 

Куликов: Юрій Каракай, партія Регіонів.

 

Каракай: Навіщо обманювати людей, які живуть в Україні?

 

Шкіль:Не обманюйте. Ви обіцяли покращити життя вже сьогодні.

 

Каракай: Якщо 9-го числа до вас хтось приходив, ви могли піти на наступну зустріч з професійною апаратурою запису – відео, аудіо – і 11-го числа викласти в Інтернет – для цього вам не потрібне "АйСіТіВі" – кадри, де конкретно Іванов, Петров, Сидоров щось вам пропонували. Але кадри нормальні, а не ті, які ви показуєте, яким потрібні ваш сурдоперевід, що ж там було. І все: на цьому припинилася б найменша можливість якогось політичного гіпотетично навіть підкупу. Досвід Польщі говорить про те. А ви обговорюєте якісь вісім записів з сурдопереводом, ще щось.

 

Мірошниченко:Я продовжу. Зверніть увагу, коли з’явилися ці кадри і коли пройшла прес-конференція. Не до голосування про створення коаліції. Адже вони стверджують, що це було намагання не дозволити створитися коаліції. А зараз, коли треба натиснути на президента, зараз, коли треба вишикувати в тому числі своїх колег, яким вони не довіряють, і зараз, коли вони хочуть, щоб публічна, прозора і чітка позиція партії Регіонів була не почута в суспільстві.

 

Катеринчук:Пане Мірошниченко, на президента не хвилюйтеся. Він сказав, що абсолютно демократична коаліція буде безальтернативна. Це по-перше. По-друге, ви ж були до останнього впевнені, що в нас не буде голосів. 227 для вас було як холодний душ. Я з вами спілкувався в парламенті. Ви завжди були впевнені, що не вистачить голосів.

 

Мірошниченко:Пане Миколо, але ми завжди говорили, що ми визнаємо право і інших створити коаліцію. Ми завжди говорили, що ми готові працювати і в опозиції. Ми говорили, що ми поважаємо наших колег, якщо вони утворять таку коаліцію. І це було публічно.

 

Куликов: Віктор Уколов, до вас були звернені закиди. Дайте відповідь.

 

Уколов:Перше: так, це політична корупція, так, це політична корупція у цьому парламенті. Але ми боремося з нею. Боремося з нею в два способи. Перше: ми не беремо. І це найголовніше. Друге: ми відкрито вперше в Україні взагалі – в історії – про це заявляємо. А тепер стосовно вашої пропозиції. Ви знаєте, говорили мені уже колеги: "Треба було, може, взяти і віддати на благодійність". Або: "Треба було не брати, а записати". Вибачте, я не розвідник. Я чесна людина. Я не хочу цих грошей. І я не хотів до останнього моменту розповідати про посередника, який мені це пропонував. Але коли я дізнався про масштаби, які відбуваються, коли кілька десятків депутатів отримали такі пропозиція, я і сім моїх колег змінили своє рішення і вийшли на прес-конференцію. І це не перша прес-конференція.

 

Куликов: Я запрошую до центрального мікрофона Юрія Мірошниченка – депутата з фракції Партії регіонів.

 

Шкіль:Я думаю, його можна там лишити, хай вже стоїть.

 

Мірошниченко:Андрію, я можу поступитися.

 

Шкіль:Та не треба мені поступатися. Просто не треба перебивати весь час. Виховання – це хороша річ.

 

Куликов: Пане Мірошниченку, в нас є до вас чимало запитань. Вашу позицію про відкриту і прозору позицію Партії регіонів ми почули. Відкрито і прозоро Партія регіонів готова проголосувати за спікера Яценюка?

 

Мірошниченко:Партія регіонів має своїх кандидатів на посаду спікера. Мало того, було б нелогічно, щоб найбільша фракція в парламенті не запропонувала свого представника.

 

Куликов: Кого ви будете пропонувати?

 

Мірошниченко:Дозвольте, я закінчу. Мало того, я хотів би нагадати всім, в тому числі в першу чергу, напевно, нашим телеглядачам і присутнім у студії, що голова Верховної Ради – це не посада коаліції, це людина, яка повинна організувати діяльність усього парламенту, це людина, яка має бути модератором…

 

Шкіль:А прем’єр-міністр має організувати життя всього народу.

 

Мірошниченко:…яка дозволить почути всі думки, яка дозволить почути і реалізувати всі корисні ініціативи. І це та людина, яка буде об’єднувати, а не намагатися проштовхнути, натиснути і передавити однією позицією інших депутатів.

 

Куликов: Зрозуміло. Пане Мірошниченку, назвіть нам ім’я такої людини з лав Пртії регіонів.

 

Шкіль:Прізвище назвіть.

 

Мірошниченко:Я вам скажу: ви почуєте це прізвище…

 

Шкіль:Прізвища немає.

 

Мірошниченко:Дозвольте, я скажу. Дивіться, як ви на мене напали всі. Я все скажу, все буде чудово. Щоб ви розуміли, що Партія регіонів зараз працює над більш масштабною системною проблемою. Партія регіонів, на відміну від наших колег "помаранчевих", будує в Україні демократію. І на відміну від них, саме це було головною мотивацією, коли ми пішли на дострокові вибори. Саме це для нас важливо, коли ми висуватимемо кандидатуру на посаду спікера. І ми говоримо про те, що нам не можна розмінюватися і дерибанити портфелі.

 

Куликов: Але прізвище ви зараз не готові назвати?

 

Мірошниченко:Я вам скажу, чому я не назву прізвище. Тому що в нашій традиції політичній, на жаль, назвати прізвище завчасно – це зробити таку, ведмежу, послугу людині, коли хочеш її просто спалити, як говорять політики. Тому Партія регіонів – це демократична політична сила, у нас буде засідання фракцій, ми ухвалимо колегіальне рішення, ми до нього вже готові, причому давно готові. Сюрпризів – я запевняю наших опонентів – не буде. І ви отримаєте кандидатуру від Партія регіонів. Якщо би ви в мене запитали: "Чи готова Партія регіонів підтримати кандидатуру не з представників Партія регіонів?" – я скажу, що ми готові розглядати і іншу кандидатуру, але якщо це буде результатом ширшого і глибшого і системнішого, скажімо, консенсусу, домовленості і компромісу, ніж звичайний дерибан портфелів. Оце я вас запевняю.

 

Куликов: А про те, яку саме іншу кандидатуру готова розглядати Партія регіонів, ми почуємо після невеликої перерви.

 

(РЕКЛАМА).

 

Куликов: В ефірі програма «Свобода слова». Ми обговорюємо питання життєздатності коаліції, а відтак – і Верховної Ради. І, зокрема, хто ж таки буде спікером. Пане Мірошниченко, депутат від Партія регіонів, спершу ви кажете, що це буде член Партія регіонів, а потім ви кажете, що готові розглядати й інші кандидатури. Так коли ж ви кажете правду?

 

Мірошниченко:Пане Андрію, я хотів би уточнити мою позицію. Я сказав, що це має бути представник Партія регіонів. І я пояснив чому. Тому що Партія регіонів має найбільшу фракцію, від її позиції залежатимуть ті рішення, які буде ухвалювати єдиний вищий законодавчий орган у країні. І тому цілком органічно, якщо така велика фракція запропонує свого представника – звичайно, того, який буде представляти помірковане, зважене, компромісне крило нашої партії, зможе дати можливість і нашим опонентам висловлюватись, і, звичайно, нашим прихильникам. Таким чином зможе об’єднати Верховну Раду і поновити довіру до законодавчого органу. Це важливо, і це те, що мало би бути. Тепер щодо того, чи ми будемо висувати свого представника. Звичайно, ми будемо висувати. Було б нелогічно, якби найбільша фракція свого представника на цю посаду не висувала. Але разом з тим, якщо ви запитаєте, чи Партія регіонів є колом радикалів, упертих, які працюють лише в ультимативний спосіб… Ні, ми готові й відкриті до діалогу. Ми готові до компромісів. Ми розуміємо, що інтереси наших виборців є важливішими навіть від наших корпоративних, партійних інтересів. І ми готові. Але в режимі, коли сядуть лідери фракцій і скажуть: «Добре, давайте відкладемо наші особисті амбіції й подумаємо, як найкраще організувати роботу парламенту». І отоді можна буде нормально, без емоцій визначити людину, яка з фахової точки зору… Адже це дуже складна робота – вести засідання, знати регламент. І, з іншого боку, ця людина буде здатна об’єднувати. Ось у якому контексті я говорив про можливість і готовність партії Регіонів до компромісної роботи.

 

Куликов: Зрозуміло. І про два крила у вашій партії…

 

Мірошниченко: Як і в будь-якій, до речі. Я скажу, що…

 

Куликов: А ми зараз будемо говорити про вашу партію.

 

Мірошниченко: Будь ласка. Я вдячний за таку увагу до партії Регіонів.

 

Куликов: Чому Партія регіонів усіляко зволікає з переходом в опозицію? Може, ви боїтеся остаточного розколу? Не секрет, справді, існування двох уламків, двох крил у вашій партії, двох центрів впливу. Рінат Ахметов і ліберально орієнтовані бізнесмени, Віктор Янукович і консервативна номенклатура.

 

Мірошниченко: Дозвольте. Я б вас попросив, пане Андрію, не маніпулювати. «Уламки» і «крила» – це абсолютно різні за значенням і змістом поняття. Партія регіонів ні в якому разі ніколи не мала, не має і не матиме ніяких уламків. А те, що є люди, які налаштовані більш радикально, – і це є природно… І вони вважають, що через чіткі, конкретні, десь радикальні кроки ми швидше досягнемо наших програмних цілей. А є ті люди, які більше зорієнтовані й ще зберегли готовність до діалогу з нашими опонентами. І вони говорять, що будь-яке рішення треба ухвалювати лише шляхом переговорів з тими, хто не погоджується з нами, – з нашими супротивниками, з нашими опонентами. Але, разом з тим, з нашими колегами. Я хотів би зараз на всю країну сказати: не вірте тим людям, які говорять, що в Партія регіонів є якийсь розкол. Не вірте тим людям, які вже багато років, з першого дня створення Партія регіонів, прогнозували, що ми розколемося і розвалимося. Партія регіонів є єдина, потужна і – я переконаний – дуже конструктивна команда. І тому жоден з тих сценаріїв, які намагаються нам запровадити ззовні, до речі, – він не буде реалізований.

 

Куликов: Ваше роз’яснення зрозуміло.

 

Мірошниченко: Це дивно для наших опонентів, що немає чвар, немає хамства, немає взаємного звинувачення, немає домагання принизити одне одного в Партія регіонів. І тому вони здивовані й шукають якісь штучні причини для того, щоб нас розколоти.

 

Куликов: Зрозуміло ваше роз’яснення, пане Мірошниченко.

 

Мірошниченко: Цього не відбудеться. Як говорять в Одесі, не дочекаєтесь.

 

Куликов: А зараз ми маємо повернутися до теми, яку щойно обговорювали. Це політична корупція. Тому що програму нашу дивився і почув звинувачення на свою адресу Микола Рудьковський. Він почув, що його звинувачують у тому, що він був посередником при спробі підкупу депутата від блоку Юлії Тимошенко. Зараз Микола Рудьковський на телефонному зв’язку. Вам слово, пане Рудьковський. Що ви скажете з цього приводу?

 

Рудьковський: Доброго вечора. По-перше, я не дивився передачі. Я знаходжуся у відпустці за межами України. І мені зателефонували мої друзі й говорять про те, що начебто хтось у прямому ефірі сказав про те, що я когось купував за десять мільйонів доларів. По-перше, я б хотів дізнатися, хто це сказав.

 

Куликов: Це сказав Віктор Уколов, депутат від Блоку Юлії Тимошенко.

 

Рудьковський: А, зрозуміло. Значить, по-друге. Якщо свого часу соціалістів звинувачували в тому, що не склалася «помаранчева» коаліція тоді – так причина була, що БЮТ хотів отримати все. Зараз, маючи 228 голосів, вони знову хочуть перекласти відповідальність на соціалістів. Нас уже нема в парламенті. Я зараз не займаюся політикою. Я виконую обов’язки міністра. Якщо потрібно знову перевісити відповідальність на Рудьковського чи на соціалістів – будь ласка, знаходьте виправдання для своєї безпорадності й для своєї жадності в собі. Шукайте причину в собі. Не можна купити того, хто не продається. Мені за п’ять років у парламенті жодної подібної пропозиції не було. Але якщо ви вважаєте, що можна, перевівши стрілки і відповідальність на Рудьковського, потім стояти чистенькими і не виконувати взяті зобов’язання перед громадянами, то ви робите помилку, бо люди розберуться. І мені прикро, пане Віктор… Я не знаю, що там з вами в БЮТі робили, але до цього ви були нормальною людиною. Мабуть, членство в БЮТі на вас абсолютно згубно вплинуло. Якби в мене було десять мільйонів доларів, я – я вам говорю – до кінця свого життя не займався б ні бізнесом, ні політикою. Я не знаю… Думаю, все-таки займався б по інтересах. Спортом.

 

Куликов: Пане Уколов, що ви маєте відповісти на це?

 

Уколов:Ви перестали говорити з паном Миколою Рудьковським?

 

Куликов: Я гадаю, він на зв’язку ще.

 

Рудьковський: Ні, я слухаю вас, пане Вікторе.

 

Куликов: Він слухає.

 

Уколов: Миколо, я маю нагадати дев’яте листопада, другий столик зправа в "Ле Гранд кафе". Коли ви мені зателефонували, попросили терміново побачитися. Сказали, що дають десяточку від імені Андрія Клюєва. Що треба брати, що це вдвічі більше, ніж дають зазвичай. І щоб не було, як із тими в минулому скликанні, які довго думали, тому їм дали половину. А також ви сказали, що у вас…

 

Мірошниченко: Пане Вікторе, вибачте. Я перепрошую. Я втручуся. Я не можу просто…

 

Рудьковський: Якщо дозволите, щоб я хоч відповів, шановні колеги…

 

Мірошниченко: Це як та повія, яка…

 

Куликов: Хай відповість Рудьковський, пане Мірошниченко.

 

Мірошниченко: Мені навіть ганебно чути це.

 

Уколов: Сьогодні пан Мірошниченко в усіх забирає слово, пане Миколо, так що відповідайте ви.

 

Рудьковський: Дозвольте. На жаль, я не присутній у студії. Ви знаєте, дуже часто… Я стикався рідко з такими ситуаціями. Але дуже часто бачив, як люди повністю змінюються, попавши в політику. Я просто здивований, пане Вікторе, що ви можете подібне говорити. Адже це відверта брехня. Я готовий разом з вами піти на детектор брехні, пройти його. І хай бачить уся держава, що ви відверто брешете для того, щоб спасти імідж Юлії Володимирівни і перевісити відповідальність за вашу безпорадність знову на соціалістів і на Рудьковського. Мене все, що у вас там відбувається, вже не цікавить. Я добросовісно виконую свої обов’язки. Сформуйте швидше коаліцію і перестаньте пити кров мені й усім громадянам України. Беріть відповідальність. Ви знову хочете усунутися, перекласти всю відповідальність на соціалістів, на «регіоналів» і так далі.

 

Куликов: Зрозуміло. Дякую, пане Рудьковський, за участь у програмі. Ми повертаємося до обговорення теми коаліції й того, що відбувається у Верховній Раді.

 

Мірошниченко: Дозвольте, я одну буквально фразу…

 

Куликов: Пане Мірошниченко, дозвольте я буквально задам вам зараз одне запитання.

 

Мірошниченко: Добре.

 

Куликов: Чи правда, що чинні представники Партії регіонів не припиняють переговорів із Секретаріатом президента?

 

Мірошниченко: Шановний Андрію, я все ж таки прокоментую те, що ми зараз почули, тому що я вважаю…

 

Куликов: Ви не хочете відповідати на це незручне для вас запитання?

 

Мірошниченко: Пане Андрію, я скажу відповідь на це запитання. Я вважаю… І чому це дуже важливо? Що корупція як така і тим більше корупція у вищих ешелонах влади є та іржа, яку ми повинні – незалежно від того, в якій ми фракції, – вижигати таким залізом, таким вогнем, який би, напевно, спалив навіть думку про подібне явище. І в цьому питанні, я думаю, ми повинні зараз як ніколи бути принциповими. І для мене особисто це питання дуже і дуже важливе. І я думаю, що ми будемо ставити його і випрацьовувати реакцію – дуже принципову, жорстку реакцію від партії, коли зберемося на фракцію. Тому що це залишати без відповіді вже не можна. Не перший раз ми чуємо голослівні звинувачення, коли з 300-та мільйонів, я вважаю, абсолютно необґрунтовано зганьбили чесну людину Мороза. Я вважаю, абсолютно необґрунтовано звинувачували Клюєва тоді. І ми пішли до суду, довели, що ніяких близько там 300-та мільйонів не було. Але вони чомусь про це забувають. А мені здається, що тут така трохи собі психологія повії, яка чекає, коли ж її куплять. І мріє собі. Один каже: «Мені п’ять запропонували». Другий: «Десять». А третій – який був, до речі, зі мною на ефірі прямому на п’ятому каналі – коли почув, що комусь запропонували 15, каже: «Як це, комусь 15? А мені 20 запропонували!» Такий собі тоталізатор, знаєте.

 

Куликов: Зрозуміло.

 

Мірошниченко: Шановні колеги, от поруч із вами сидить Микола. Я чесно вам скажу: не заздрю вам, пане Миколо, працювати з такими колегами, бо завтра вони і вас звинуватять, що щось ви там хочете в них купити.

 

Куликов: Зрозуміло, пане Мірошниченко. Зараз Віктор Уколов.

 

Мірошниченко: Усі тут присутні народні обранці, давайте дамо слово… Ми з усіх фракцій. Давайте дамо слово, що ми візьмемо під особистий контроль, створимо, може, навіть тимчасову слідчу комісію Верховної Ради. Розберемося з цим питанням, прийдемо до цієї студії й чесно, дивлячись цим людям в очі, скажемо, хто тут брехав.

 

Куликов: Зрозуміло, пане Мірошниченко. Віктор Уколов.

 

Уколов: Справа в тому, що такі пропозиції були не лише членам блоку Юлії Тимошенко. Читаючи позавчора газету «Україна молода», я дізнався, що Олесь Доній сказав, що така ж пропозиція була до нього. Більше того: він сказав, що в нас із ним був один посередник. Цікаво було б почути Олеся в цій студії. Але питання в іншому. Я не маю претензій особливих до тих, хто дає. Ви мене зрозумійте, будь ласка.

 

Мірошниченко: А я маю! А я особисто маю!

 

Уколов: Я розумію: вони ваші гроші тратять! Тому ви маєте претензії! Будь ласка, не перебивайте мене!

 

Мірошниченко: Тому що давати і брати – це називається корупція, пане Вікторе.

 

Уколов: Прошу мене не перебивати, як я не перебивав вас! Так ось, є один єдиний спосіб боротьби з хабарництвом: не беріть, панове депутати. Не беріть. І ще раз: не беріть!

 

Куликов: Експерти хочуть висловитися. Віталій Портников.

 

Портников: У мене просто питання до Віктора Уколова, тому що я дійсно радий тому, що в студії й узагалі в засобах масової інформації почали, дякуючи панові Віктору, звучати прізвища посередників. Ми тепер знаємо людей. Але пан Віктор в інтерв’ю пресі, коли він тільки почав це говорити, сказав, що до нього звернулася досить близька людина. І тому він не хоче називати її прізвища. Зараз ми побачили по його діалогу з паном Миколою, що вони дійсно близькі. Я хочу в пана Віктора дізнатися про зміст його близьких взаємин – фактично як з родичем – з паном Рудьковським. Хай він розкаже про це. Що їх об’єднує? Вони – сім’я?

 

Уколов: Вам дуже цікаво почути? Ради Бога. Я хрестив його доньку в 1999-му році.

 

Мірошниченко:Тобто ви кум?

 

Уколов: Так.

 

Куликов: Зрозуміло. Володимир Скачко.

 

Уколов: Можете собі уявити, як важко мені було піти на цю програму!

 

Скачко:Тут є дивовижна штука: всі кажуть, що вони хочуть зробити людей щасливими, але на все не вистачає грошей. От я пропоную лідерам усіх фракцій дізнатися, хто кого купував, продати їх до бісової матері, накопити купу грошей. Один БЮТ уже на Уколових міг 80 мільйонів баксів заробити! А на Ляшку – 20.

 

Уколов: Можна було б на Скачках, бо Скачки би, мабуть, брали, так? На Уколових БЮТ не заробив, бо Уколов не брав. Я радий, що ви не є народним депутатом.

 

Куликов: Вікторія Підгірна, політолог.

 

Підгірна: Ви знаєте, я думаю, що тут питання в тому, що… Саме головне – що суспільство повинно цікавити, що є такі вісім-десять людей, які не беруть ці гроші. І це говорить про те, що вибори пройшли недаром. Що є імунітет у політиків не брати такі гроші. І я думаю, що Партії регіонів насправді не збиралася давати цих грошей. Це була просто перевірка на слабкість. Вони проводять цю політику в усіх частинах переговорного процесу. Тобто шукають слабкі місця. Але, на жаль, поки що не знайшли. Для них – на жаль. А для людей – на щастя.

 

Куликов: Я пропоную на цьому підбити риску під цим обговоренням і сказати…

 

Мірошниченко:Дозвольте, я все ж таки відреагую.

 

Куликов: Пане Мірошниченко, ви робите все, щоб уникнути відповіді на моє запитання, але відреагуйте стисло.

 

Мірошниченко:Я відреагую. Мені приємно, що навіть в експертному середовищі є впевненість, що Партії регіонів не пропонувала і не збиралася пропонувати. Я підтверджую. Тому що давайте подивимося на головне. Давні римляни у своєму судочинстві застосовували принцип, кому вигідно. Навіщо Партії регіонів було давати ці кошти? Партія регіонів вийшла і сказала: «Ми готової працювати в одній коаліції разом з вами. Ми готові обговорювали план майбутнього. Ми готові до відкритого діалогу». І сьогодні, на мій погляд, ця версія – я не стверджую, що вона правильна… Але, на мій погляд, сьогодні, коли БЮТ опинився перед ситуацією, коли прийдеться відповідати за ті гроші, які вони зобов’язалися повернути людям – заощадження – за два роки… За те, що вони збираються відмінити ПДВ, за те, що вони з першого січня скасують призов до Збройних сил… Коли вони зважили, скільки вони набрали зобов’язань нездійсненних, сьогодні їм конче необхідно знайти цапа-відбувайла.

 

Куликов: Зрозуміло суть вашого зауваження. Андрій Шкіль, БЮТ.

 

Шкіль:Я перепрошую. Якщо вам не подобається, що ми обіцяли, і ви вважаєте це порушенням закону про повернення заощаджень…

 

Мірошниченко:Ні.

 

Шкіль:Ви подайте в суд на нас.

 

Мірошниченко:Ми будемо вимагати, якщо ви будете в уряді, щоб ви це зробили.

 

Шкіль:Не допомагайте мені зараз виступати, я вас дуже прошу. Я в стані зробити це сам. Бо, чесно кажучи, якщо ви таким чином хочете будувати демократію в Україні, як ви будуєте передачу цю, то я дуже переживаю за демократію, повірте. Не треба таким чином діяти. Тепер я хотів би наголосити на одному. Ви знаєте, сміливість людей, які визнали, що їх хотіли купити, вони не взяли і продемонстрували, звичайно, викликає нерозуміння в Партії регіонів. Я вас розумію. Вас це дивує. А ви не дивуйтеся. Бо так само, як ви не вмієте відповідати за свої слова – «покращення життя вже сьогодні»… Життя покращилося, дійсно. Яка країна? Ми, як у Європі, живемо: літр бензину коштує один євро. Як у Європі. Казали, що наблизите до Європи, – наблизили. Тепер у мене є питання. Я хочу задати звичайне питання. Цінами точно наблизили. Інфляцією – поки що ні. Було сказано… Я не знаю, хто там буде підставною фігурою від партії Регіонів на посаду спікера, або не підставною – не знаю… А от за Плюща ви проголосуєте, якщо він самовисунеться, чи ні?

 

Мірошниченко:Андрію, я скажу вам одну річ…

 

Шкіль:Ви правду скажіть: так чи ні?

 

Мірошниченко:Я ще раз наголошую: партія Регіонів готується висувати свою кандидатуру. Плющ не є членом фракції Партії регіонів. І я думаю, що він достойний, щоб його висунула «Наша Україна – Народна самооборона». Це перше питання.

 

Шкіль:Я не казав про висування.

 

Мірошниченко:Я відповів вам?

 

Шкіль:Ні.

 

Мірошниченко:Я сказав, що Партії регіонів готує висувати представника своєї фракції.

 

Шкіль:Я вас не запитав, кого ви готуєте висувати. Я питав, чи ви проголосуєте.

 

Куликов:Зрозуміло. Відповіді на інші запитання – в тому числі про переговори… Пане Мірошниченко, вам буде надано слово. Ми почуємо відповіді на запитання після невеликої перерви.

 

(РЕКЛАМА).

 

Куликов:В ефірі програма “Свобода слова”. Ми обговорюємо питання життєспроможності коаліції, що і хто їй заважає. При мікрофоні – депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. До нього є запитання у депутата від “НУ-НС” Ксенії Ляпіної.

 

Ляпіна: Дякую, шановні колеги. Я б хотіла звернутися все ж таки до питання обрання голови Верховної Ради, оскільки це важливе для всіх питання майбутнього. Мені здається, що зараз Юрій – може, вільно, а може, невільно, – нав’язує певну модель: що голова Верховної Ради – це щось таке абстрактне, для всіх, об’єднуюче... Ну, слова про об’єднання – це, знаєте, лише слова, якщо за ними не стоїть конкретна процедурна норма. Хочу нагадати головне – за голову Верховної Ради мусять проголосувати 226 або більше народних депутатів. Постає питання: якщо у вас нема 226 депутатів, то ви можете висувати-засувати, висувати-засувати. Це абсолютно неважливо. А важливо, за яку кандидатуру реально можуть проголосувати, власне кажучи, при висуванні на голову Верховної Ради. І от тут починається друге випробування для новоствореної нашої демократичної коаліції. І ми це розуміємо, і ми будемо намагатися пройти його успішно – так, як ми пройшли перший іспит. В чому іспит? Ми обговорили, – я думаю, що у БЮТу така сама позиція, – в “Нашій Україні – Народній самообороні” це питання, і вирішили, що ми обов’язково через всі складнощі пройдемо, але виробимо єдину позицію про голосування. Тому ми просто не можемо дозволити, щоб наші колеги знову шляхом шантажу, чи ще якимось шляхом, проголосували за якогось іншого голову, ніж того, що буде офіційно і чітко висунутий. Це тверда позиція. Ми будемо намагатися її притримуватись. І будемо звертатись до всіх наших колег, щоб так воно й відбулося. Тому все залежить в понеділок від нашої співбесіди з потенційним... Чому я кажу потенційним? – Оскільки нема ще офіційного рішення правців про висування нашої кандидатури на голову Верховної Ради. Тепер – з приводу Івана Степановича Плюща. Навіть якщо він самовисунеться, це категорична позиція фракції. Чому? Іван Степанович – дуже поважна людина. Але він зайняв позицію за широку коаліцію всупереч нашим передвиборчим обіцянкам. Для нас це категорично і критично важливо. Ми не можемо голосувати за людину, яка йде всупереч рішенню фракції – і не тільки рішенню, а нашим, найголовніше, передвиборчим обіцянкам. Це проста прозора логіка. І це дуже важливо. І нарешті остання, третя теза: друзі, достатньо вже гратися в демагогію. З моменту, як ми створили коаліцію, ми створили більшість. І всі інші залишились в меншості. І достатньо гратися в демагогію – що меншість може щось нав’язати більшості. Не може. Ми за діалог, ми за те, щоб дати можливість всім самовизначитись, ми за те, щоби меншість не почувала себе так, як ми почували в 2006 році, коли нас приткнули до стінки і не давали нам нічого реалізувати з тих наших намірів, які ми мали реалізувати як опозиція. Ми до цього доводити не будемо. Але й ви нам допоможіть. Достатньо на нас тиснути в тому сенсі, що ми – така ніби меншість, але не дуже, а ви – така ніби більшість, але не дуже. Достатньо нав’язувати суспільству формат якогось мікширування. Його нема, його просто не може бути. Давайте грати по правилах.

 

Куликов: Дякую, пані Ляпіна. В режимі бліцу: пані Ксенія, ви про Івана Степановича Плюща сказали – він порушує передвиборні обіцянки. Що буде з ним? У нього відберуть мандат депутата?

 

Ляпіна:Я хочу нагадати, друзі, що мі діємо виключно в умовах конкретної сьогоднішньої Конституції і сьогоднішніх законів. Він може втратити мандат виключно якщо має совість і просто вийде з фракції. Але поки що він заявив, що він цього робити не збирається. Виключити з фракції ми його можемо, але це не тягне за собою втрату мандату. Тому ми можемо тільки просто політичну свою позицію засвідчити – що ми як би відмежовуємось. Але, на жаль, це не буде сьогодні тягнути за собою наслідки. Можливо, в разі прийняття змін це буде інакше.

 

Куликов: Зрозуміло. Дякую. Пане Мірошниченко, отже, готові припинити тиснути на коаліцію?

 

Мірошниченко По-перше, я хотів би висловити свою повагу до Ксенії. Дійсно, це людина з переконаннями, і це видно. Я неодноразово з нею дискутую, і ми завжди знаходимо спільну мову. Але разом з цим давайте все ж таки проаналізуємо, що вона зараз сказала. Вона сказала, що їм не давали працювати. Але нагадаю всім телеглядачам і присутнім у студії, що понад 70% правових актів, які ухвалювала Верховна Рада, приймалися кількістю голосів понад 300. Це ми так не давали і не слухали опозицію? 70% - понад 300. А деякі були 295, 299... Дуже часто ми голосували разом з “Нашою Україною”, але ці законопроекти не підтримував БЮТ. Були і такі випадки, коли ми голосували з БЮТом, але не підтримувала “Наша Україна”. І я вам скажу, що ніколи Партія регіонів, будучи стрижнем коаліції, не ставила свої інтереси вище, ніж інтереси виборців, не поділяючи їх – чи живуть вони на сході, чи на заході. Це перша маніпуляція.

 

Куликов: Пане Мірошниченко, це загальні фрази. Дайте відповідь, будь ласка, на запитання Ксенії Ляпіної – чи ви готові припинити тиснути на коаліцію?

 

Мірошниченко:Дивіться, який комплекс меншовартості. Вони вже начебто створили коаліцію, а все одно бояться, що на них хтось буде тиснути. Міняйте психологію! Ви ж більшість! Ви ж говорите, що ви – коаліція, що ви готові взяти відповідальність! Бо так ви ще всю свою каденцію будете шукати винних, чому вам не вдалося щось зробити – як той поганий танцюрист, який ніяк не може танцювати, як має бути.

 

Куликов: Зрозуміло. Дякую Юрію Мірошниченку – депутату від Партії регіонів, і передаю слово якраз представникові більшості Андрію Шкілю – депутату з фракції Блоку Юлії Тимошенко. Пане Шкіль, весь час ваша політична сила твердить, що про посади ніхто ні з ким не торгується, обговорюють тільки принципи або конкретні обіцянки соціальні. Але відомо, що тільки після того, як БЮТ і “НУ-НС” домовилися про розподіл місць в уряді, незалежно від результатів виборів, якщо вони утворюють коаліцію, 50 на 50, був запущений саме сценарій дострокових виборів. То затягування з роботою коаліції і зараз наводить на думку, що торги тривають.

 

Шкіль:Я хотів би не погодитися все-таки, пане Андрію, з вашою тезою... першою частиною тези – з приводу того, що 50 на 50, коли ми домовились, дозволило розпочати дострокові вибори. Дострокові вибори дозволило розпочати складання мандатів – це останнє, а перед тим була спроба корупціонувати парламент. Частково вона вдалася, тому що фракція Партії регіонів збільшилася кількома зрадниками. Тому це було причиною дострокових виборів. Коли ми говоримо про 50 на 50 – оцю домовленість, яка звучала, – то це було укладено далеко до того моменту, коли дострокові вибори стали, скажімо, вже чимось явним. Ми це зробили для того, щоб працювати в опозиції. Це була так звана опозиційна угода.

 

Куликов:От саме тому й кажуть, що спершу 50 на 50, а потім – указ Президента.

 

Шкіль:Ні, 50 на 50 – це для того, щоб зняти в суспільства питання про розподіл портфелів. Тому що, знаєте, мені завжди подобається боротьба за демократію, наприклад, в Північній Кореї. Там також борються за демократію. Кім Ір Сен також хоче демократизувати, він хоче вже, щоб...

 

Куликов:Уже Кім Чен Ір.

 

Шкіль:Ну, Кім Чен Ір. Кім Ір Сен також, напевно, хотів. Тому коли мені говорять про боротьбу за демократію в країні представники Партії регіонів, або про нерозподіл портфелів, сидячи зараз в Кабінеті міністрів, несучи усю відповідальність, стовідсоткову відповідальність за все, що відбувається в державі – з її економікою, з наближенням до Європи через європейські ціни, але українські зарплати, – все це чітко відбувається і винятково під політичну відповідальність Партії регіонів, – намагаються перевести в те, що “ви ділите портфелі”. Та ви на цих портфелях, перепрошую, зараз сидите! І ви їх поділили, а не скористалися поділом. Ось про що, напевно, вартувало говорити. Тепер – щодо взагалі розмов на предмет того, що головне: влада, портфелі, опозиція... Головне – реалізувати ті обіцянки, які були зроблені. Ми живемо в країні, де життя або покращене вже сьогодні, або політична сила, яка це декларувала, палко про це обіцяла, таким же ж самим палким і пафосним тоном, як мій попередник, про це розповідала суспільству, але покращення не відбулось.

 

Куликов: Але ж обіцяли і ви. І скасування призову, і повернення внесків Ощадбанку за два роки... І про це пише, зокрема, Юрій Єхануров в “Українській правді”.

 

Шкіль: Пане Андрію, давайте ми з польоту знов повернемося на грішну землю. Ми на землі зараз. Ми, звичайно, можемо обіцяти. Але я не знаю, чи буде міністр фінансів Азаров займатися виплатою і відпрацюванням тих нормативних актів буде займатися нинішній Кабмін, який виконує обов’язки, з тим, щоби ми реалізували свої обіцянки перед виборцями.

 

Куликов:Але ж ви, напевне, плануєте Кабмін змінити.

 

Мірошниченко:А тепер – в Кабмін, працюйте!

 

Шкіль: Ви вийдіть з Кабміну, і ми туди зайдемо. Добре?

 

Мірошниченко:Чекайте! Тоді – процедура. Утворюйте уряд! Це чистої води...

 

Шкіль: Вже одного разу ви не виходили з Кабміну доти, поки народ не вийшов на вулиці. Пригадуєте цей момент? Ви там ночували, спали, пили чай. Все.

 

Мірошниченко:Почекайте! Уряд склав повноваження. Що ви вже тепер хочете когось звинувачувати?

 

Шкіль: Склав повноваження, але забув вийти з кабінетів, як завжди це буває у вас.

 

Мірошниченко:Бо нема кому передать. Вас же ж нема.

 

Шкіль: Тому я хотів би наголосити, що створена демократична коаліція. Повністю погоджуюсь. Все, вистачить розмови розмовляти! Це, знаєте, коли команда програє іншій команді в футбол 1:0, і каже: це не програш, це так, наполовину. 1:0! Це якби 150:0 – це я розумію. А 1:0 – це не... Це перемога чи ні?

 

Мірошниченко:До чого ви говорите? Ми подивимось, чи перемога буде. Почекайте. Ви проголосуйте ще за своїх прем’єрів і міністрів.

 

Шкіль: Це питання вже вирішено, тому що за даних обставин ви нічого вже змінити не можете. Ви можете тільки шляхом тим, яким ви звикли діяти, – шляхом підкупу і шантажу. Але, бачите, і він не проходить.

 

Куликов:Є запитання від експертів. Валентин Якушик, Агентство моделювання ситуацій.

 

Якушик: Пане Шкіль, я хочу повернутися до питання, яке задавали представнику Партії регіонів – про наявність у них фракцій і внутрішніх течій. Було визнано, що фактично є в єдиній партії різні погляди і можливі різні течії. А у вас? Чи можуть у вас з’явитися такі ж внутрішні фракції, як, наприклад, зараз існують у “Нашій Україні” і “НУ-НСі”? І тоді, може, полегшиться рішення тієї теми, про яку мріють і в Партії регіонів, і багато людей з “Нашої України” – про створення широкої коаліції “НУ-НСу”, Партії регіонів, частини вашої партії і інших фракцій.

 

Шкіль: Ну, за частину нашої партії... Знаєте, от ви задали питання, чи є у вас вони. Але я знаю, що є, тому вони про це мріють. Ну, не вартує. Це якщо ви моделюєте ситуацію, то в даній ситуації не треба цього моделювати, якщо ви представляєте це агентство. Дякую. З приводу БЮТ – хочу наголосити, Блок Юлії Тимошенко складається з трьох політичних сил: це партія “Батьківщина” – є фундатором, найбільша сила блоку; це Українська соціал-демократична партія, прийнято називати, Онопенка, хоч він вже не очолює її; і партія “Реформи і порядок”, яку очолює Пінзеник. Ось три сили, які складають нашу коаліцію, наш Блок Юлії Тимошенко. Жодна з цих сил не мріяла, не мріє, і, наскільки я поінформований, не збирається мріяти про широку коаліцію. Я хочу вас в цьому розчарувати – вас і тих поміркованих представників Партії регіонів, які про це, напевно, мріють, або принаймні цього хочуть.

 

Мірошниченко:Дозвольте, я прокоментую цей вислів Андрія, і хотів би поставити йому запитання.

 

Куликов: Стисло.

 

Катеринчук:У нас всі коментують, чи ні? ...Чи запитання задають...

 

Мірошниченко:Ні-ні. Я ставлю запитання.

 

Катеринчук:Давайте я прокоментую. Він же коментував вже.

 

Куликов: Одне одному не заважає. Якщо ви захочете, то у вас буде така змога. Пане Мірошниченку, стисло.

 

Мірошниченко:Всі, напевно, громадяни України бачили, як БЮТ прийшов на перше урочисте засідання у такій білій уніформі. Ви, напевно, знаєте, Андрію, що в уніформи вдягають людей тоді, коли хочуть знищити особистість – щоб вони були всі рівні, сірі, непомітні, не маючі відмінностей. І тому я хочу продовжити те запитання, яке лунало: чи можуть бути в такій партії різні погляди? Чи може бути така партія іншою, як тоталітарною, авторитарною політичною силою? Чи може бути в таких умовах почута інша, відмінна від лідера, точка зору?

 

Куликов: Зрозуміло. Відповідь Андрія Шкіля.

 

Шкіль: Я так розумію, що це пан Мірошниченко відповідав представнику моделювання ситуацій, чи є у нас різні фракції. Це ваша відповідь, як я розумію. Так?

 

Мірошниченко:Я поставив запитання.

 

Шкіль: Тому дякую. Ні, запитання до мене такого ставити не треба, тому що не потрібно спочатку придумувати. От перед тим ваш представник придумав історію про те, що ми будемо голосувати в пакеті прем’єр-міністра, спікера, і ще й представника нашого в ООН, і тому вони будуть блокувати трибуну. Добре, що представник поміркований. Це радикал, напевно, був. А представник поміркований, через це він сказав, що трибуну блокувати не будуть. Так що, ви там виясніть, як у вас там справи полягають між двома крилами, а тоді будемо про це коментувати.

 

Мірошниченко:Це вже перемога, що не будуть хоч пакетом голосувать. Це вже плюс.

 

Шкіль: Тепер – щодо уніформи. Панове, є знаєте, представник вашої фракції, на щастя і на збіг обставин, напевно, він ще пізніше як би надто палко поспілкувався з представниками каналу СТБ... – це такий Калашніков – з трибуни Верховної Ради пропонував своїм колегам, тобто вам у тому числі, запхати вишиванку мені в горло, називаючи це уніформою фашистів чи СС-івців – я вже не пам’ятаю, тому що він надто полум’яно виступав. Тому, будь ласка, коли ви говорите про уніформу і про тоталітарні структури, ви, будь ласка, не беріть приклад з тої структури, у якій ви перебуваєте. Тому що тільки під тиском, шаленим тиском суспільства, бо після Помаранчевої революції суспільство є активним настільки, що навіть такі політичні сили, як ви, змушені до цього прислухатися. І так вже сталося – не знаю, чи повезло суспільству, чи ні; може, журналістам СТБ не дуже, через те, що він розпустив руки до них, депутат Калашніков, і він не опинився у ваших списках. Тому не розповідайте, будь ласка, про тоталітарні...

 

Куликов: Зрозуміло, пане Шкіль. Кость Бондаренко, політолог.

 

Бондаренко: Взагалі, дуже добре, що ми відійшли від теми цих різноманітних записів. Просто я коли сидів і все це тут дивився, спостерігав, згадав, що позавчора якраз була сьома річниця оприлюднення перших плівок, з яких просто почався старт, почалась така вакханалія оцих всіх підслуховувань, підглядань, оцього вуаєризму такого всезагального, який не припиняється, фактично, до сих пір. Можливо, колись ми вийдемо з цієї ситуації, можливо, колись забудемо про таку ситуацію, але якраз якимось чином так до соціалістів повертається бумерангом те, що вони запустили сім років тому – оцей джин, якого вони випустили сім років тому з пляшки. Що стосується ситуації, яка складається на сьогоднішній день в парламенті, – знаєте, можна по різному ставитися до коаліції, можна по різному ставитися до того, що відбувається в парламенті. Я останнім часом проводжу паралелі між тим, що відбувається в Україні зараз, і тим, що відбувалося в Україні протягом 18-го, 19-го, 20-го років – коли є, скажімо, дві добре організованих вишколених армії з чіткою дисципліною, і є така собі група отаманів, яка пристане то до одних, то до других... Так, це саме про “Нашу Україну” і “Народну самооборону”, які пристануть то до одних, то до других, то перейдуть там десь, то вдарять в тил, то потім десь на якомусь етапі поведуть себе абсолютно непрогнозовано. Тому, пане Андрію, знаєте, вітаючи вас із коаліцією, можу тільки висловити співчуття, що маєте таких ненадійних союзників, і друге – що маєте ще до коаліції в навантаження Віктора Балогу. Але якимось чином маєте з цим миритися, тому що це все буде свідчити тільки про нетривкість коаліції, на жаль.

 

Куликов: Пане Шкіль, ви згодні з такою оцінкою?

 

Шкіль:Ні, я не згоден. Якщо дозволите дати мені можливість прокоментувати... Я не згоден з оцінкою, в першу чергу, наших союзників, тому що загальну картину про політичний вуаєризм я повністю підтримую. З цим треба, нарешті, закінчувати. Але...

 

Мірошниченко:Почніть з БЮТу. Зі своїх колег почніть.

 

Шкіль:Але одна справа, коли це оперативна відеозйомка, а інша справа – коли це зовсім інше.

 

Мірошниченко:А там було теж оперативне підслуховування.

 

Шкіль:Я перепрошую. Коли говорити про наших союзників – звичайно, ви розумієте, ми всі дуже втомлені очікуванням. І я хотів би наголосити, що тут присутні народні депутати не будуть заперечувати щодо ревізії закону “Про вибори”. Треба скоротити цей процес очікування. Суспільство втомлено від того, щоби... Я найбільше в житті, до речі, не люблю чекати і наздоганяти. Я думаю, тут ми солідарні з більшістю населення України. Ми довго це тягнули. І в процесі оцього довгого очікування в приймальні, умовно кажучи, були різні розмови. Цим різним розмовам надавалося надто велике значення. Вони припинені. Були їх заяви, не було їх заяв – це ознаки того, що політичне життя триває. Єдине – що воно триває в такому спеціальному режимі очікування, “стенд баю”. Це неприпустимо. Воно має бути коротким, чітким і зрозумілим. Тому я розумію: так, тяжко буде. Але ніхто не боїться труднощів. Легка дорога тільки вниз. Вгору йти до наших вершин, які там за хмарним небом, дуже тяжко. Підем, дійдем, і зможемо, бо за нами, оглядаючись, нікого немає. Ми мусимо це зробити. Ми мусимо це зробити вже і зараз. Я би хотів робити це вчора, тому що кожний втрачений день зумовлює і збільшує кризову ситуацію в Україні. Ми не маємо права на це.

 

Куликов: Пане Шкіль, а що ви робитимите завтра, якщо коаліція провалиться? Сценарій уже готовий?

 

Мірошниченко:(Сміється)

 

Шкіль:Розумієте, коаліція... Я вас прошу. Добре, що одинокі аплодисменти.

 

Мірошниченко:Треба готувати сценарій.

 

Шкіль:Коли говорити про повалення коаліції... Це ви, пане Андрію, чи хтось із присутніх сказав, що випробуванням для коаліції є три голосування. Я би сказав – два голосування: голосування за спікера і голосування за прем’єр-міністра. От коли вони будуть від’ємними, тоді будемо говорити і будемо розглядати сценарії. Ми не можемо виходити, як будь-яка команда, яка хоче перемогти, на поле з тим, яким чином ми будемо виглядати після поразки. Ми мусимо думати, якою буде наша перемога. Це перше. Наступне. Але третє питання, про бюджет, я був би не згоден, тому що по питанню бюджету буде дуже солідарним голосування. І тут присутні представники Партії регіонів проголосують за наш бюджет.

 

Куликов:Себто, ви не готуєтесь до провалу?

 

Шкіль:Ми не готуємося до провалу, тому що коаліція демократичних сил створена. Випробування будемо проходити.

 

Куликов:Дякую Андрію Шкілю – депутату від фракції Блоку Юлії Тимошенко. Запрошую до центрального мікрофона Михайла Сироту – депутата із фракції Блоку Литвина. Пане Сирота, зараз, коли така все ж таки неоднозначна ситуація в коаліції, чуємо прогнози, чуємо не надто сприятливі оцінки. Ви передбачали, що буде саме так, і тому не педалювали своєї участі у коаліції? Я маю на увазі Блок Литвина.

 

Сирота:На жаль, так. І ми сьогодні бачимо, що політика дійсно є брудною штукою – особливо, в парламенті. І воно схоже на такий трошки фарс. Бо, знаєте, я в другому скликанні був, у третьому скликанні. Тоді українських політиків вбивали. Вбили Чорновола, вбили Гетьмана, загинув Ємець, загинув Єрмак. А зараз це вже повторюється так, як повторюється. Але це удар по парламентаризму в цілому. І сьогодні треба думати не те, як буде працювати коаліція і опозиція, а сьогодні треба думати про те, що вже дев’ятий місяць в Україні парламенту немає, і якщо він і буде, то який це буде парламент – з рештками парламентаризму як такого, чи ні? В цих умовах Блок Литвина наполягає на ремонті Конституції. По-перше, є дві об’єктивних загрози у коаліції, якого б кольору вона не була, в тому числі у помаранчевої. Перша загроза – це конституційний конфлікт Президента і прем’єр-міністра як посад. І який би не був прем’єр-міністр, він буде конфліктувати з Президентом, хочеться це кому чи ні. Це перший системний конфлікт. Другий системний конфлікт – це посада Президента. І оскільки дві політичні сили мають різні зовсім кандидатури на посаду Президента, це ще другий системний конфлікт. Їх потрібно вирішувати на конституційному рівні. І якщо перший можна зробити, провівши конституційну реформу парламентом, то другий – можливо, треба скористатися досвідом українського козацтва, яке на козацькій раді обирало гетьмана, а якщо він себе погано вів, то все-таки можна було його зняти. І, я думаю, 90% проблем тоді було б українського політика знято як такого.

 

Куликов:Пане Сирота, але якщо ви визнаєте роль парламенту, то напевне, що стабільна і чисельна коаліція має там значення. Чому Блок Литвина не входить до коаліції?

 

Сирота:Бо сьогодні не іде мова про програму консолідованих дій парламенту і уряду як таких. Сьогодні ми все зводимо до того, а чи може Литвин стане спікером, чи може хтось з вас отримає посаду міністерства. Ми говоримо, що треба визначитися по ключовим програмним засадам. У Блока Литвина є чітке бачення, що конституційну реформу треба завершати парламентом, тоді як окремі представники нинішньої коаліції кажуть, що треба провести референдум і на референдумі прийняти нову Конституцію. Для мене особисто це є неприйнятним. Ми вважаємо, що треба переходити до мажоритарної форми виборів, щоб повернути реальне народовладдя, особливо в органах місцевого самоврядування. Ми не розглядаємо участі України в НАТО, оскільки стаття 17 Конституції все-таки передбачає, що ми повинні бути позаблоковою державою. І таких речей є надто багато. Тому спочатку їх потрібно було б виясняти. Але ж за два місяці роботи після виборів ми не перейшли до саме вияснення цих питань.

 

Куликов:Зрозуміло. Євген Суслов, депутат від Блоку Юлії Тимошенко.

 

Суслов: Дякую. Ви знаєте, я знаходжусь тут, маю можливість спостерігати всі ті розмови, які у нас відбуваються. Я вже друге скликання народний депутат, і мені це досить дивно. Це по-перше. І по-друге, я хотів би попросити вибачення у присутніх тут і всіх, хто нас бачить, тому що я підтримую свого колегу, який говорить про те, що у нас скільки часу ми створюєм коаліцію, скільки часу немає парламенту в Україні, що треба замислитися. Тому що ці люди чекають реальних змін. У кожного є своя програма. Я не згоден тільки в тому, що ми когось запрошуємо до якогось... зайняти чи у Верховну Раду посаду спікера, чи ще щось. Ні. У кожної партії є своя програма, які давали обіцянки. Давайте будемо їх виконувати. Давайте будемо відвертими не так, як політик говорить: між собою, без камери – це одне, а тільки камера стоїть – зовсім інше. Будемо відвертими про те, що дійсно є корупція у Верховній Раді, дійсно, поки що це бруд. Ви знаєте, я особисто, як молодий депутат, задаюсь питанням: скільки ще треба зробити перевиборів в Україні, щоб депутати Верховної Ради дійсно стали народними обранцями, а не лобіювати свої особисті інтереси? Я хотів би закликати дійсно до того, що ми повинні об’єднатися і зрозуміти про те, що зараз, наприклад, найбільша інфляція за всі роки незалежності. Про це ніхто не говорить. Я не хочу зараз вдаватися про те, хто в цьому винуватий, тому що всі прекрасно знають. У нас є проблема дійсно про те, що бюджету у нас немає на наступний рік. Ми – Верховна Рада, яку обрали ще 30-го вересня. Нам через місяць потрібно входити в новий рік, де потрібно платити заробітну плату, де потрібно вирішувати питання з опаленням, де газу в нас... по вартості ми не знаєм... що потрібно. Ми починаємо знов ділити певні незрозумілі влади. Давайте зафіксуємо: коаліція створена – це перший мій месадж, який би хотілося; і давайте будемо говорити про те, що дійсно певна політична сила – Партія регіонів – не хоче віддавати свою владу, і робить все можливе для того, щоб коаліція не почала працювати.

 

Куликов:Зрозуміло, пане Суслов.

 

Сирота:Хотілося б нагадати, що я був свідком, як і більшість із присутніх, коли інфляція в Україні досягала десятків тисяч відсотків. На жаль, це було. Можливо, ви ще не пам’ятаєте цього. Це був жахливий час. Тому Україна переживала важкі часи. Що стосується корупції – подивіться, про корупцію у парламенті п’ятого скликання заговорили через півроку його існування, а про корупцію парламенту шостого скликання заговорили в перший же день сформування коаліції. Це показує, що наступні вибори будуть сприяти ще більшій корупції, раз ми все сильніше і сильніше. Не в виборах тут справа, а в системі виборчій. І потрібно переходити до зміни виборчої системи. Тоді будуть вибори ефективні. А за нинішньої системи абсолютно безперспективно проводити якісь нові вибори. Що стосується посад і програм – у європейській практиці існує усталена традиція: перша сила, яка набрала найбільше голосів, пропонує сісти за стіл і обговорити програмні речі; якщо вони не підтримуються, друга за значенням сила сідає і пропонує програмні речі. Але ніхто не пропонує місць у парламенті. І я категорично проти того, щоб коаліція, яка створена, якого б кольору вона не була, вона пропонувала б свого голову Верховної Ради, – бо це буде голова коаліції. В нинішніх умовах треба внести зміну до Конституцію, щоб коаліція від опозиції когось запропонувала на голову Верховної Ради України, щоб сама вона вибрала, бо в неї є 226 голосів. І тоді все-таки парламент буде працювати, а не нав’язувати якусь позицію будуть опозиції – що ви, опозиція, повинні займатися не тим, а от тим. І все. Дякую.

 

Куликов:Зрозуміло. Микола Катеринчук, ваша позиція.

 

Катеринчук:Я спочатку хотів би доповнити виступаючого, а потім задати йому пряме запитання. Доповнення буде полягати в тому: я б хотів, щоб народ України зрозумів, чому так сьогодні важлива позиція спікера. Це можливість поставити, в якій черзі і який законопроект буде голосуватися. Це лобістська посада. І якщо сьогодні ми говоримо про нормальну дієву роботу парламенту, то нам треба прийняти регламент Верховної Ради України як закон. Тоді хто б не сидів на посаді спікера, кожний раз, коли він порушує регламент цей, будь-хто із депутатів може звернутися в суд і оскаржити те рішення, і відмінити цей закон. Лобізму такого прямого не буде. І не буде він тоді попадати в список розподілу між політичними силами. Поки у нас парламент існує поза процесуальним законом, він безвідповідальний, і там будуть такі речі траплятися. І у мене до вас питання. От ми сидимо зараз з моїм колегою з БЮТ. Якщо завтра БЮТ як друга за чисельністю фракція, яка набрала більшість голосів, запропонує вам сісти за стіл переговорів, обговорити програмні речі, ви погодитесь на цю умову ввійти в коаліцію?

 

Сирота: Дві тези, пане Миколо. Перше. Пам’ятаєте, Конституція 96-го року, до якої і я долучився у прийнятті, – там була норма – закон “про регламент”. У 2004 році слово “закон” прибрали – на жаль, в тому числі, і частина ваших колег. Тому дійсно після цього посада спікера стала в великій мірі лобістською. І тут же ще раз теза, про яку я говорив – дійсно, треба завершити конституційну реформу, повернути регламенту слово “закон”, і щоб не був у нас спікер, а щоб у нас був голова Верховної Ради, посада голови Верховної Ради. Щодо переговорів. Ми ніколи б не прийняли Конституцію в 96-му році, якби ми не сіли за стіл переговорів і якби ми не поставили... Тоді не було такого штучного розмежування: оце більшість, оце опозиція. Але ми тоді поставили партійні інтереси і особисті інтереси в сторону, сіли за стіл переговорів і зробили. Давайте. Можливо, давайте навіть не залучати лідерів до цих переговорів, бо у них уже якась ідіосенкразія один на одного є. Дякую.

 

Куликов:Андрій Шкіль, Блок Юлії Тимошенко.

 

Шкіль:Дуже дякую. Пане Сирота, я ставлюсь, до речі, за те, що ви трохи скромно назвали долученням до формування Конституції, – ви долучилися дуже серйозно, з повагою до вас і дуже дякую за те, що ви, не жаліючи свого здоров’я, стояли тоді на трибуні скільки годин?.. Ну, багато. Майже добу. Але, ви розумієте, політичне... (нерозбірливо). Коли ви говорите про те, що від опозиції має бути спікер... Такого ніколи в жодному парламенті не було, і в нашому не буде. Просто має бути спікером та людина, яка, чи підтримує на даному етапі опозиція цю кандидатуру, чи ні, щоб вона була такою, яка би влаштувала парламент. І на певному етапі... Я, до речі, хочу сказати, що Литвин в якості спікера зумів збалансувати регламент, але зате коли стоялося питання вступу України до СОТ, ми не вступили тільки тому, що тоді були певні можливості, на превеликий жаль, у спікера. І я повністю згідний про те, що треба закон про регламент впроваджувати, і ми його, я думаю, впровадимо. Але, по-перше, неточність була одна – про нейтральний статус. Є у нас закон про засади у внутрішній і зовнішній політиці, де сказано чітко наш вектор, куди рухається Україна, і таким чином розвивалась армія. Але у мене є до вас ще конкретніше запитання: бюджет. Поставимо це на шальки терезів. Ви долучитесь до формування бюджету, чи ви надалі будете стояти осторонь і казати, що це ваші проблеми, ми за народ, ми не хочемо бути тими, хто там когось запрошувати, чи той, хто долучається? Правильно говорять тут колеги: бюджет – це виплата зарплат і бюджетникам, і тим людям, які чекають від влади. Бо хтось чекає від влади щось із спортивного інтересу, але люди, які на цьому пов’язані... Чи тоді будуть інтереси народу у вас на першому місці?

 

Куликов: Запитання зрозуміле.

 

Сирота:Є така цікава штука, як НЛП – нейролінгвістичне програмування свідомості. Дехто ним гарно користується. “Чи ви й далі будете?” Та ми два рази сиділи на засіданні Верховної Ради і активно голосували за все, за що тільки можна було. То ми вже долучилися. Правда, робота парламентаря, я думаю, сама класна в Україні. Ви знаєте, прийшли в четвер, дві години посиділи, чи в п’ятницю, перенесли до четверга. Прийшли в четвер, посиділи дві години, перенесли на вівторок. А гроші, слава Богу, йдуть. То це всім так можна порадити таку роботу. Ми долучилися, на жаль, до цієї роботи в повній мірі. За бюджет – позиція Блоку Литвина була дуже чітко заявлена нами вже 1-го жовтня: ми будемо долучатися до всіх тих позитивних речей, які буде пропонувати коаліція, і які будуть відповідати програмним цілям і засадам блоку, і які будуть відповідати інтересам суспільства. Поза всяким сумнівом, Блок Литвина буде дуже активну роль приймати у розгляді бюджету. І по суті. Ви кажете, що немає ніде в світі, коли спікера обирають від опозиції. Але ніде в світі, – в Європі, принаймні, – немає виборчої системи по закритим спискам політичних партій. І в цьому є величезна проблема. Тому закон “Про вибори” треба мінять, і тоді можна нормально говорити про все. Я хотів би, шановні колеги, щоб ми почули один одного, щоб ми не собачилися і не знищували не просто парламентаризм, а Україну як таку, доля якої залежить від нас, як би це пафосно не звучало. Сідати і працювати, домовлятися, навіть якщо фінансово-промислові групи нас хочуть розтягти, а наші лідери хочуть досягти якихось захмарних речей. Не потрібно цього робити. Треба об’єднуватися. Навколо бюджету – давайте навколо бюджету.

 

Куликов: Я дякую Михайлові Сироті – депутату від Блоку Литвина. І ми зустрінемося з вами у “Свободі слова” після невеликої перерви.

 

(РЕКЛАМА)

 

 

Куликов: В ефірі програма "Свобода слова". Ми обговорюємо питання: що заважає працювати парламентській коаліції. І зараз настав час висловитися глядачам у студії "Свободи слова" стисло і по суті.

 

Глядач у студії:Уважаемые господа депутаты, я назвал вас господами депутатами, а не народными депутатами, потому что вы сейчас представляете не как бы слуг народа, а действительно как господа. Значит, последняя жизнь Украины и последний год показывают, что мы находимся как бы на политической ярмарке, где каждая фракция хочет представить свой товар в наилучшем виде, забывая о народе.

 

Глядач у студії: Федосев Андрей, город Винница. Шановні представники партії Регіонів, ви вже були у влади, але наше життя не покращилося. Я вас прошу: дайте можливість професіоналам робити свою справу.

 

Глядач у студії: Сергій, Хмельницький. Шановні депутати, кидайте балаканину і займайтеся справами.

 

Глядач у студії: Людмила Музика. Моє побажання всім депутатам, моє побажання політикам як опозиції так коаліції зібратись в одній кімнаті, закрити за собою двері, стати на коліна і звершити покаяння перед Всевишнім і перед усією Україною, а потім починати роботу.

 

Глядач у студії: Віктор Мендик, Львівщина. Шановні народні депутати, ви гарно показали, як ви можете спільну мову знаходити в перервах. Так прошу вас: знайдіть спільну мову з народом, щоб народ відчув це в найближчий час.

 

Глядач у студії: Валерий, Донецкая область, Артёмовск. Политики, прислушайтесь к народу. 48 процентов в зале хочет Литвина спикером. Прислушайтесь к этому.

 

Глядач у студії: Шановні народні депутати, пора закінчувати працювати по дві години на неділю, а працювати, як жде народ від вас.

 

Глядач у студії: Місто Вінниця, Людмила Степанівна. Хочеться побажати новій коаліції успіхів у роботі і стабільності у країні.

 

Глядач у студії: Товарищи депутаты, вы очень хорошо здесь говорите между собой. Но хватит разговоров. Давайте уже придём, как говорил Юрий Мирошниченко, к консенсусу и начнём работать на Украину, а не на себя.

 

Глядач у студії: Антоніни, Хмельниччина, Коломієць. Я процитую. Злодійським кланам лиш тоді прийде кінець, лише тоді гризня припиниться жорстока, коли нарешті увірветься нам терпець – і ми в парламент приведем "Свободу" Тягнибока.

 

Глядач у студії: Здравствуйте. Меня зовут Анна. Вы говорите о политике в общем, а я хочу задать конкретный вопрос: когда вы займётесь фитосанитарным, санитарным и эпизоотическим состоянием Украины в целом?

 

Куликов:А тепер ми хочемо нагадати, як реагувала аудиторія на дискусію в студії – глядачі, які поділилися за відповіддю на запитання: "Чи виконає коаліція передвиборчі обіцянки?" І 40 відсотків глядачів у студії вважали, що коаліція виконає, – це була червона крива під час ефіру. 60 відсотків вважали, що коаліція БЮТ – "НУ-НС" свої передвиборчі обіцянки не виконає, – це була синя крива. І зараз ми показуємо, як висловлювання героїв програми найпоказовіше об’єднували глядачів, як глядачі реагували на те, що говорилося у студії.

 

Суслов: «Давайте зафіксуємо: коаліція створена – це перший мій меседж, який би хотілося. І давайте будемо говорити про те, що дійсно певна політична сила – Партія регіонів – не хоче віддавати свою владу і робить все можливе для того, щоб коаліція не почала працювати».

 

Куликов: Євген Суслов – народний депутат, фракція блоку Юлії Тимошенко. І друге об’єднання аудиторії.

 

Сирота: «Я хотів би, шановні колеги, щоб ми почули один одного, щоб ми не собачилися і не знищували не просто парламентаризм, а Україну як таку, доля якої залежить від нас, як би це пафосно не звучало. Сідати і працювати, домовлятися, навіть якщо фінансово-промислові групи нас хочуть розтягти, а наші лідери хочуть досягти якихсь захмарних речей. Не потрібно цього робити. Треба об’єднуватися. Навколо бюджету? Давайте навколо бюджету».

 

Куликов: Михайло Сирота – депутат, фракція блоку Литвина. І увага: ми починаємо телефонне опитування глядачів, які щотижня зможуть відповідати на найгостріші питання із життя країни. Наше перше запитання таке: що призвело до політичної кризи в країні? 1. Політична реформа 2004-го року? 2. Боротьба політиків за владу? 3. Розвиток демократичних процесів? Щоби дати свою відповідь, телефонуйте з мобільного 299 або зі стаціонарного телефону на номер 8-900-114-114-0. І у програмі "Свобода слова" залишається лише подякувати головним героям, всім гостям, всім глядачам у студії, звичайно ж, подякувати магазину чоловічого вбрання "Клессік Клаб" за наданий елегантний одяг і сказати, що зразу після нас дивіться програму "Максимум", там буде теж цікаво.

 

Стенограму взято з офіційного сайту програми

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33143
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду