Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 9 грудня 2007 року

10 Грудня 2007
24996
10 Грудня 2007
11:28

Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 9 грудня 2007 року

24996
Телепрограма «Майдан» з Павлом Кужеєвим, 5 канал, 9 грудня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Як завжди на „П’ятому” недільного вечора в ефірі „Майдан”. Я, Павло Кужеєв, вітаю вас. Але для початку почнемо з термінової і трагічної новини. У Києві неподалік аеропорту Жуляни упав пасажирський літак, і за попередніми даними усі троє пасажирів, це був чартерний рейс із Чехії, всі троє пасажирів та два пілоти загинули. І відомо також, що вони не були громадянами України. А також „П’ятий канал” слідкує за перебігом рятувальних робіт, і подробиці дивіться впродовж інформаційного вечора на „П’ятому каналі”. А ми тут зібралися для того, щоб підсумувати політичний тиждень, що минув. І головним його слоганом було: хто з ким і що і по чому. Ми вже маємо спікера Верховної Ради, а також з одного боку вже відомі перші результати торгів, це, власне, і є обрання голови Верховної Ради. Також після цього доленосного голосування нам залишається лише гадати, яка ціна компромісу. Про це і будемо сьогодні говорити в нашій студії. А говорити про це також будуть Василь Кисельов, „Партія регіонів”. добрий вечір Вам.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: Також Леонід Грач телемостом із Сімферополя. Ми долучимо його до розмови трохи згодом. Віктор Пилипишин, Блок Литвина. Добрий вечір Вам.

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Добрий вечір.

ВЕДУЧИЙ: А також Анатолій Матвієнко від „Нашої України” і Валентин Зубов від Блоку Юлії Тимошенко. А вам, панове, також допоможуть Кирило Куликов, „Народна самооборона”. Добрий вечір Вам. Журналіст газети „Сегодня” Олесь Бузина. Добрий вечір. І два політтехнологи: Олег Мєдвєдєв. Добрий вечір. Та Ростислав Іщенко. Добрий вечір Вам. Протягом тижня наші громадяни слідкували за тими спекотними перипетіями, котрі відбувалися у Верховній Раді, і сьогодні вони прийшли на Хрещатик для того, щоб сказати своє вагоме слово. І разом з Яною Конотоп ми долучимо їх до розмови трохи згодом. А тих глядачів, які зараз біля своїх екранів, дивляться нашу програму, ми питаємо: хто більше поступиться у торгах за посади? Якщо це Президент Ющенко, дзвоніть першим номером телефону. Якщо це Прем’єр Янукович, дзвоніть другим номером телефону. Якщо ж це кандидат на прем’єра Тимошенко, ваш номер телефону третій. Хто з ким встиг посваритися, а хто домовитися, нам нагадає Ольга Снісарчук.

Сюжет: „Ще зранку у вівторок у нього ніхто не вірить. „Спікер Яценюк – це неможливо”. – кажуть у кулуарах. Спочатку за нього у пакеті з вічним віце-спікером Адамом Мартинюком налаштувалися голосувати комуністи, однак за кількагодинну перерву „регіоналам” вдалося роз’яснити „червоним”: іти не в ногу з колишніми соратниками їм таки не варто. Так у бюлетенях залишилося лише одне прізвище – Яценюк. Жодної конкуренції, усі охочі посісти в крісло спікера від процедури відмежувалися.

Володимир Литвин, лідер фракції Блоку Литвина: „...люди серйозні. А брати участь заради участі, діючи за принципом, щоб зігрітись, якщо не добігти до фінішу, ми цього робити не будемо”.

Розвага для меншості цей тест на життєздатність коаліції. У кулуарах холерично зарахували голоси. Їх вистачить, - кажуть коаліціонери. Це блеф, – упевнена меншість.

Михайло Чечетов, „Партія регіонів”: «Голосование может и состояться, да, но кораблик проплывет мимо гавани».

На процедуру голосування з лікарняного ліжка підняли навіть післяінсультного нунсівця Івана Сподаренка. Однак таємне стає явним, кожен голосувальник демонструє свій секретний вибір на камери. Юлія Тимошенко та Олександр Турчинов особисто на варті правильного вибору своїх колег. „Регіонали” нервують, так голосування досягає апогею.

Арсеній Яценюк: „Чудово, чудово”.

Володимир Макеєнко, „Партія регіонів”: „А що вони там не поділили? Бюлетені?”

У процесі регіонал Кисельов пошматував бюлетень бютівця Терьохіна. Однак відстояти в бою урну з дорогоцінними голосами таки вдалося.

Святкувати появу нового спікера залишаються лише коаліціонери та Блок Литвина. „Регіонали” та комуністи демонстративно подалися геть. Не дочекалися у напівпорожній залі і Президента, але нічого не зіпсувало їм настрій.

А вже з наступного і першого робочого дня на новому місця випробування нервів Арсенія Яценюк. Улюблена розвага парламентаріїв – блокування трибуни. Декого з „регіоналів” навіть довелося вмовляти злізти з його крісла. Блокування розтяглося на два дні. Усі наполеонівські плани розподілити комітети та дообрати президію здійснити так і не вдалося. Чого хоче меншість, коаліція не розуміє, але має свою радість – Президент несподівано швидко вніс кандидатуру прем’єра на розгляд депутатам. Юлія Тимошенко каже про шанси вже у вівторок представити новий уряд. Коаліційна арифметика триває.

Юлія Тимошенко, лідер фракції БЮТ: „Я прочитала заяву Володимир Михайловича Литвина, де він від імені фракції сказав, що якщо демократична коаліція врахує сто відсотків програмних засад Блоку Литвина, то вони готові голосувати за уряд і за прем’єр-міністра. Ми уважно вивчили його програму, кожен пункт, те, з чим вони ходили на вибори. І я сьогодні можу твердо сказати, кожен пункт цієї програми буде включений до урядової програми, сто відсотків.

Володимир Литвин, лідер фракції Блоку Литвина: „Я хочу заявити, що намагаються діяти на окремих членів фракції, спокушаючи їх посадами, починаючи від посади першого віце-спікера, пропонують в такий спосіб, що ви опустіть очі до долу, нічого не робіть, ми за вас проголосуємо, а ви повинні бути 228-им, 225-им і таке інше.

А „Регіонали” і комуністи тим часом продовжують хазяйнувати у президії, кажуть, це все знак протесту, бо коаліція не сприймає їхню нову-стару кандидатуру у віце-спікери, це знову Адам Мартинюк. Але тепер його вже принципово не хоче коаліція, кажуть, комуністам раніше треба було думати, облога триває. Але спікер Яценюк упевнений, попри вередування у вівторок таки займуться прем’єріадою.

Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради: „Давайте не будемо робити з Верховної Ради посміховисько на всю країну, яке сьогодні відбувається в частині блокування і в частині створення просто неприйнятної обстановки в очах українців. Тоді буде сьома, 27-ма, 356-а Верховна Рада відповідного скликання. Я прошу як Голова Верховної Ради припинити цирк з блокування трибуни Верховної Ради, з посадкою в місце Голови Верховної Ради. Хто хоче хай сідає, і далі веде”.

ВЕДУЧИЙ: Отже, панове, раціонально використовуючи наш час, давайте про все по порядку: як обирали спікера, як не обрали віце-спікера, і потім вже поговоримо про вівторок прийдешній. Отже, першим компромісом у Верховній Раді, нагадаю ми говоримо про ціну компромісу, у Верховній Раді стало саме обрання Арсенія Яценюк на посаду Голови Верховної Ради. Ви, пане Кисельов прославилися тим, що пошматували чи надірвали, чи порвали бюлетень бютівця Терьохіна. Скажіть, а чому Ви не долучилися, можливо, своїм би бюлетенем проголосували тоді? Чому не пішли на компроміс?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Это не компромисс, и я удивлен, что новообранный спикер Яценюк забыл, как он избирался. Поэтому за тот цирк, когда он говорит сейчас прекратить цирк, так вот цирк продолжается, и если не будут в Верховной Раде соблюдаться законы и регламент, то, боюсь, что цирк будет продолжаться. Поэтому мы не могли присоединиться к этому избранию, поскольку мы сразу сказали, что если все будет делаться под напором, ведь они всего не говорят, то, что они делали. Они пытались пакетом снова голосовать спикера и премьера, при том карточками в зале. Затем было предложение голосовать пакетом трех: спикера, первого вице-спикера и вице-спикера. Это нарушение регламента. Затем они придумали, против регламента, когда четкая норма есть, 12 вопросов рассматривается, может только по процедуре отхок изменить порядок рассмотрения вопросов.

ВЕДУЧИЙ: 200 стаття регламенту.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Изменить порядок этих 12-ти вопросов, но ни в коем случае ни один новый вопрос включаться в рассмотрение не может. Они придумали какую-то специальную комиссию депутатскую, которая могла бы им позволить подготовить в ускоренном темпе, без создания комитетов, не проводя через комитеты эти вопросы, создать такую комиссию и протащить карточками через сессию. Мы сказали, этого не будет. И то, что там ерничает по поводу моего поступка, что я порвал, и не было никакого, там, нервового чи якогось там, що я пошматував, я спокойно сложил его вчетверо, спокойно порвал и показал Терьохину, что если б еще была одна секунда, то он бы его сам съел, этот бюллетень. Потому что так нельзя делать. Есть выводы Венецианской комиссии, которые говорят, что недопустимо контролировать волеизъявление человека. И если были случаи контроля за голосованием, то эти выборы должны признаться недействительными. Но задача сорвать выборы не ставилась. Ставилась задача показать всей Украине, избирателям, даже не «помаранчевым», они понимают…

ВЕДУЧИЙ: А Вам не здалося це дежавю, що так само голосували і за Мороза свого часу?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Я закончу мысль, я закончу мысль. Значит, мы показали всей Украине, что делает так называемая демократическая коалиция. Поэтому после этого она уже должна называться антидемократическая. Так вот, заканчиваю, значит, то, что ставилась задача показать Украине, что они не верят друг другу, они понимают, что недолговечна эта коалиция. Если бы мы хотели сорвать голосование, подошел бы не один Киселев, подошло бы 70 человек и не дали бы этого делать. Но мы считали, что лучше пусть Яценюк, чем националист Кириленко. Но мы показали, что значит эта коалиция, демократическая. И если бы я хотел сорвать голосование, привожу два примера, очень простых, но очень эффективных, для того, чтобы сорвать голосование. Первое…

ВЕДУЧИЙ: Електрощитова…

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Дергаю за пломбу на урне, выборы признаются недействительными. Второй момент, комиссия, и это Матвиенко подтвердит, комиссия счетная составлялась из 20 человек: десять коалиции, десять оппозиции. И если бы мы поставили вопрос, чтобы бюллетень вкладывался в конверт и было тайное голосование, то, поверьте, итоги были бы другими. А если бы такими же, тогда честь им и хвала. Тогда это были бы демократические выборы. Но на весь мир прославиться тем, что провести недемократические выборы, издеваться над депутатами, показывая каждый бюллетень…

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Але ні першого, ні другого ви не зробили, отже, маємо перший приклад компромісу від „Партії регіонів”, що ви пломби не зривали і на конвертах не наполягали.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Возможно.

ВЕДУЧИЙ: І з нами на зв’язку комуніст Леонід Грач. Ми можемо його долучити до нашої розмови. Отже, чи Ви нас чуєте, чи бачите, можемо Вас зустріти тут. Отже, скажіть, будь ласка, чим комуністів не влаштовувало таке голосування, що ви також не брали в ньому участь? І взагалі як, на Вашу думку, тепер комуністи будуть працювати по лінії фракція-спікер-фракція?

Леонід Грач, Комуністична партія України: Добрый вечер всем в студии. Добрый вечер всем тем, кто сегодня с Яной на Майдане традиционном находится, и добрый вечер всем тем, кто смотрит нас сегодня. Я думаю, что нужно посмотреть чуть-чуть глубже на предмет избрания Арсения Петровича спикером. Почему это по сути произошло, и как некая новизна. Во-первых, совершенно очевидно стало всем понятно, что как и Вячеслав Кириленко, так и Виталий Луценко начали, по сути, работать очень плотно, или по-другому, напрямую на Юлию Владимировну. Это не понравилось Виктору Андреевичу, и, естественно, был вот этот так называемый пасьянс переигран. И говорить о том, что Арсений Яценюк стал компромиссной фигурой лагеря «помаранчевых», а к лагерю «помаранчевых» я отношу и самих «помаранчевых», и БЮТ, и «самооборону», поэтому не стояло бы говорить. Второе, то, что, скажем, Яценюка избрали на время, и вы заметьте, насколько он уже, собственно говоря, начал нервничать, закрывая заседание, он, по сути, угрозы уже высказал, диктат, что или вы будете вести себя здесь хорошо, или будет, там, очередная такая-то, такая-то, по цифрам назвал, Верховна Рада. Это уже диктат о роспуске, об очередном роспуске Верховной Рады. Если мы так начинаем работать вновь, тогда это очень печально завершиться в целом для всей страны.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо. Залишайтеся з нами на зв’язку, ми ще Вас долучимо до нашої розмови. І запитання до представника Блоку Литвина. Пане Пилипишин, скажіть, будь ласка, ви теж не брали участь у голосуванні за Яценюка, і ваш однопартієць пан Зарубінський сказав, що Блок Литвина не братиме участь за кандидатуру коаліції, тому що блок не є членом коаліції. В такому разі скажіть, про який компроміс може йтися, коли ви самі для себе створили прецедент, що будете так, виходить, ігнорувати потім все, що пропонуватиме коаліція? Якщо ви проігнорували кандидатуру спікера, тоді далі можна вважати, що ви будете гальмувати певні процеси?

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я хочу нагадати глядачам, що головою лічильної комісії був представник Блоку Литвина. Від того, яку він позиція зайняв, залежали, напевно, і результати виборів, все-таки, що вони пройшли, і був обраний спікер. Це перше. По-друге, знаєте, я би хотів, щоб ми все розглядали все-таки по кожному випадку конкретно. Коли ми кажемо про голосування, то нам не сподобалось те, як проходила сама процедура голосування. Ми вже збиралися йти на голосування, підійшли до столів, де видавали бюлетені, а коли побачили цю процедуру, як виходили з кабінок з таємного голосування і показували бюлетені явно, ми відмовилися від того, щоб приймати участь в цьому голосуванні. Я думаю, це нормальна позиція.

ВЕДУЧИЙ: Але враховуючи те, що голова лічильної комісії був з вашого блоку, то ви просто закрили на це очі і дали проголосувати. Так? Це теж елемент компромісу?

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ні, послухайте, ми не закрили очі. В даному випадку це є, знаєте, є порушення юридичної процедури, так, а є порушення етичної чи моральної процедури. В даному випадку ми не погодилися, якщо правова процедура чи юридична, тут може бути дискусія, то з етичної точки зору, я думаю, що це навіть дискусії не підлягає.

ВЕДУЧИЙ: Тоді звернемося до винуватців цього свята, яке відбувалося у вівторок, свята голосування за спікера. Скажіть, будь ласка, посада Кириленка була прописана в коаліційній угоді, потім так сталося і зараз ви співаєте дифірамби мужності свого однопартійця, лідера фракції про те, що він взяв самовідвід, і таким чином поступився пану Яценюку. Але цей конфлікт Кириленко і Плющ, ви гадаєте, що теж був елемент компромісу? Чому ви не наполягали на тому, що все ж таки Кириленко має бути, якщо дотримуватись всіх угод?

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Якщо це до мене адресовано запитання, то я відповів би коротко, тому що це має бути прохідна кандидатура, прохідна фігура, і, дійсно, ми маємо дивитися на парламент, як на парламент єдиний і ефективно працюючий. І я думаю, що немає...

ВЕДУЧИЙ: Ми всі цього хочемо, зрештою.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я абсолютно ніяк не хочу сказати, що Кириленко менш підготовлений, ніж Яценюк, це достатньо самостійна і достатньо авторитетна сьогодні особистість, як молодий політик і перспективний. Але кожному часу є очевидно потреба, враховуючи цей час, пропонувати адекватну ту фігуру, яка в цій ситуації може найефективніше зорганізувати роботу. Я не думаю, що там якісь є серйозні закулісні справи, хоча і не виключаю їх. Але якщо говорити чистосердечно і чесно, то сьогодні кандидатура Яценюка є більш прийнятна для організації ефективної роботи парламенту, в силу різних причин. Але я хотів би все-таки відреагувати на те, що тут говориться, якщо м’яко кажучи, неправду, і коли пробують під свої бандитські якісь сценарії підводити якісь аргументи. Знаєте, мені соромно сидіти...

ВЕДУЧИЙ: Це Ви вівторкове голосування маєте на увазі?

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, те, що зараз дискусія, мені соромно просто сидіти і говорити, що ми могли пломбу зірвати, ми могли не дати право взагалі проголосувати, лягти на урни. Даруйте, ми ж збираємо парламент країни, це вищий законодавчий орган. Безперечно, на такі дурниці немає закону. Як ти можеш врахувати, коли людина взагалі нічим не керується, не те, що відповідальність, а навіть елементарні норми поведінки. А тепер я хочу нагадати всім, хто тут сидить, може, ви забули, як ви збирали бюлетені з регіонів, може, ви забули, як п’ять разів за Литвина під час „За еду”, збирали бюлетені і шукали 226 голос. Це було демократично, ніхто цього сьогодні не згадує. Я хочу сказати, що обрання Яценюка було найдемократичнішим обранням всіх спікерів за останні три скликання. Це я вам гарантую, бо я був членом парламенту. А те, що це моє право, мого права ніхто не забрав на таємному голосуванні, ніхто. І я мав можливість ним скористатися, і мене ніхто за руку не вів, і ніхто мені очі на зав’язував. Але й моє право продемонструвати, як я голосую, тому що сьогодні політична корупція не зменшила своїх апетитів, а збільшила. І чудово „регіони” знають, кого вони закривають, і скільки, для того, щоб не з’явився той чи інший депутат на голосування, і для того, щоб просто показати, що вже не по зубам та корупція. Припиніть зрештою цинічну поведінку. Ми продемонстрували свою волю, і я думаю, що це вітає сьогодні демократичний світ, і зрештою демократична частина нашого суспільства.

ВЕДУЧИЙ: Ви свою волю, а ви свою терпимість. І так дійшли згоди, що Яценюк сів у крісло...

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Це не терпимість, це відчай, тому що корабель мав проплисти мимо, і вже була очевидно домовленість. Чому вони були такі самовпевнені? І чому зараз не обирається віце-спікер чи заступник, перший заступник Голови Верховної Ради? Тому що поставлені великі ставки...

ВЕДУЧИЙ: До віце-спікера ми повернемося ще трошки згодом.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Великі ставки поставлені на вівторок, на прем’єра. І на цьому сьогодні робиться акцент, як сьогодні, кого підкупити, кого придушити, кого скомпроментувати. Це соромно, що не можемо віддати владу демократично. А це говорить про те, що нам далеко до демократії, тим більше тій коаліції, яка називалась в попередньому парламенті коаліцією більшості.

ВЕДУЧИЙ: Все ж таки вам дорікають, я до Вас, пане Валентине, про те, що все ж таки казармена демократія, ми таке почули, тоталітарна коаліція, навіть певне сектантство, те, що всі йдуть, і по дорозі до будки для голосування, до урни для голосування, завертають до ваших лідерів, демонструють своє волевиявлення, і вже після того, коли отримують одобрямс, вкидують ці бюлетені туди.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Совершенно правильно, такая точка зрения неоднократно озвучивалась и в зале Верховного Совета, и в средствах массовой информации. Но я хотел бы тут Анатолия Сергеевича поддержать, наш коллега, представитель фракции и «Партии регионов» господин Киселев обладает феноменальной способностью называть белое черным, черное белым. Из того, что он говорил, касалось процедуры голосования, Анатолий Сергеевич ее полностью охарактеризовал. Действительно, у каждого из нас, народных депутатов, никто не лишал права тайного голосования. Мы этим правом воспользовались. Но мы как граждане, как политики, как народные депутаты имели право продемонстрировать свое решение этого вопроса. И я вам скажу откровенно, то, что устроили «регионалы» возле урны с голосованием, за десять лет работы в парламенте я еще ничего подобного не видел. Это признак бессилия, признак, в общем-то, попирания всех норм нормальных. Они нас упрекают в том, что мы попираем нормы демократии, так далее. А что это? То, что, действительно, господин Киселев говорит о том, что и ставит «Партии регионов» в достоинство, что они не сорвали пломбу, это просто маразм. Я хочу сказать другое, еще обратить внимание наших радиослушателей, телезрителей я хочу обратить внимание на следующее. Давайте вспомним результаты выборов в новый парламент. Сколько было разговоров со стороны политиков, прежде всего, «регионов», «оранжевой» коалиции не будет, «оранжевые» не договорятся, не будет нового спикера, не будет нового премьера. По-моему, все журналисты хорошо это знают и все люди знают.

ВЕДУЧИЙ: Але букмекери добре заробили на цих суперечках.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Да. Но тем не менее произошло, они старались помешать, вы помните и знаете, что велся активный поиск путей к разным депутатам НУ-НС и нашего Блока Юлии Тимошенко, действительно, реальными были огромные суммы, которые предлагали для того, чтобы перейти.

ВЕДУЧИЙ: Якщо ми говоримо про торги, ми зараз трошки зупинимося, тому що для того, щоб і добре торгувалося партнерам „П’ятого каналу”, подивимося рекламу.

(реклама)

ВЕДУЧИЙ: Триває „Майдан”, і ми питаємо наших глядачів: хто більше поступиться в торгах за посади: Президент, Прем’єр-міністр чи Юлія Тимошенко. І також коротеньке продовження і закінчення попередньої теми, ми говорили про обрання Голови Верховної Ради. Кирило Куликов, „Народна самооборона”, прошу. Хвилинка, від почутого враження.

Кирило Куликов, „Наша Україна – Народна самооборона”: По-перше, це було моє право, як пан Матвієнко сказав, що це моє право, таємне голосування чи не таємне голосування. У мене був такий шлях, і я вибрав не таємне голосування, я показав свій бюлетень. І це моє право. По-друге, ми повинні бути вдячні, у мене своє ставлення до пана Кириленка, але ми повинні бути йому вдячні, тому що це був перший компроміс. Ми сьогодні розмовляємо про компроміси. І завдяки Кириленку, ми сьогодні маємо спікера. Тому що, якщо ви пам’ятаєте, в 2006 році особисті амбіції не дали створити демократичну коаліцію. Тому ми повинні бути вдячні. І останнє, я вважаю, що це вищий законодавчий орган держави, вищий законодавчий орган держави обрав до нього пана Кисельова. І коли Ви, пан Кисельов, кажете, через хвилину Терьохін «через секунду съел свой бюллетень», мне кажется, что это немножко понижает планку высшего законодательного органа страны.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Ви в сторону етики, так?

Кирило Куликов, „Наша Україна – Народна самооборона”: Так. Це дуже важливо. Ми повинні, якщо ми шукаємо компроміс, а „регіони” дуже часто кажуть про те, що ми повинні створити широку коаліцію, з ким створити широку коаліцію, на базі чого, на базі того, «что депутаты будут есть свои бюллетени»?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Если будут так вести себя, то да.

Кирило Куликов, „Наша Україна – Народна самооборона”: Тогда это надо назвать не парламент, а сходняк.

ВЕДУЧИЙ: Стисле питання, стисла відповідь.

Кирило Куликов, „Наша Україна – Народна самооборона”: Дуже вдячний.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. І також враження від політтехнолога Олега Мєдвєдєва. Прошу.

Олег Мєдвєдєв, політтехнолог: Ви знаєте, я думаю, що найкращою ін’єкцією проти темряви, найкращим способом для боротьби з темрявою є світло. І те, що відбулося в Верховній Раді, це є проявом того. Тому що, на жаль, були спроби знову підкупити народних депутатів, через корупційні схеми вплинути на склад коаліції, на голосування і так далі. Тому єдиним виходом, як на мою думку, в цій ситуації було для депутатів коаліції продемонструвати насамперед своїм виборцям, що вони чинять так, як їм і обіцяли. Тому що обидві політичні сили, представники яких брали участь в голосуванні, йшли на вибори під гаслом: створення демократичної коаліції БЮТ і НУ-НС, і вони виконали свою передвиборчу обіцянку. І друге, тут згадували В’ячеслава Кириленка, я хотів би Вас попросити, пане Кисельов, Вас і, можливо, Ваших колег, не вішати на людей ярлики націоналістів тільки через те, що, можливо, вони не говорять російською мовою. Я хотів би сказати кілька добрих слів на адресу Кириленка, тому що та людина, про яку Ви так зневажливо сказали, він герой ще першого Майдану, ще в 90-му році, коли студенти голодували вперше на Майдані Незалежності і фактично визначили шлях України до незалежності, тому що тільки завдяки їм з’явилася Декларація про незалежність. Тому я думаю, що молодість кандидата, який ще, можливо, в майбутньому претендуватиме на якісь високі державні посади не дає нам підстав образливо висловлюватись на його адресу.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Дякую. Ми ще дамо слово нашим експертам. А далі подивимося, що після того, як ухвалили все ж таки Арсенія Яценюка на посаду Голови Верховної Ради, ми побачили, що голосування за віце-спікера, за першого віце-спікера показало нам, що навіть в середині самої коаліції і в середині опозиції, якщо так можна назвати, альтернативної коаліції, теж є певні розбіжності. НУ-НС сказав, що дасть пану Плющу останній шанс, щоби той проголосував у вівторок за кандидатуру Тимошенко на прем’єр-міністра. Навіть якщо Іван Степанович погодиться... Інакше йому загрожує тоді вихід з фракції, виключення з фракції. Навіть якщо він погодиться і проголосує за Тимошенко, залишиться у фракції, чи не стане він „троянським конем” у вашій фракції?

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я думаю, що Іван Степанович задекларував свою позицію і зробив це публічно. І можна не погоджуватись з тим, як він думаю, але не можна забороняти йому думати. Стосовно того, що він не брав участі у голосуванні, я думаю, що це його помилка. І мені видається, швидше, він її визнає, і було б добре, якби він це зробив публічно. Стосовно ж ультиматумів, НУ-НС не є фракцією, яка ультимативно заявляє будь-яку позицію. НУ-НС як раз є фракцією демократичною. І право фракції почути будь-кого із своїх членів, якими мотивами вони керуються. І це не є ультиматум останнього шансу, це є право допомогти, можливо, людині або, можливо, фракції, почувши цю людину. Тому що я не виключаю, що одна людина може думати правильно, на відміну від, скажімо, 70 чоловік цієї фракції. Я не виключаю теоретично таку можливість. Але тільки в дискусії, тільки в розмові ми можемо прийти до якогось висновку. Тому йшла мова на політраді не з точки зору того, що це останній шанс, а йшла мова про те, що нам потрібно почути...

ВЕДУЧИЙ: Це слова В’ячеслава Кириленка про те, що дамо останній шанс.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я думаю, що це питання до Кириленка. Я говорю за позицію офіційну політради. Я думаю, що це наш обов’язок почути члена своєї фракції і потім прийняти адекватне рішення. Яке це рішення буде, очевидно, воно буде принциповим.

ВЕДУЧИЙ: Чекає на зв’язку також Леонід Грач у Сімферополі. Ми хочемо у Вас запитати, пане Леоніде, чому комуністи не погодилися на голосування Адама Мартинюка на віце-спікера в пакеті зі спікером, запропонованим БЮТ, і дали потім, зрештою погодилися і дали згоду на Мартинюка, коли це запропонувала „Партія регіонів”?

Леонід Грач, Комуністична партія України: Первое, я хотел бы сделать реплику и призвать коллег, сидящих там вместе с Вами, Павел, вы знаете, народу уже просто противно слушать о том, какие грязные методы та или другая сторона применяет в парламенте. И, в принципе, этим разговором мы только подрываем авторитет у гражданина к высшей инстанции, в данном случае законодательной. Поэтому не надо сегодня об этом говорить, потому что все прекрасно знают, что в той или иной ситуации с той или с другой стороны существует авторитарная, тоталитарная, долларовая метода решения вопроса. И второе, что касается Кириленка. А кто, собственно говоря, выходил к народу не один раз с кабинета Президента как не Кириленко, Тимошенко и Луценко, и заявляли, мы едины и у нас все расставлено. Поэтому не нужно сегодня уходить от главного вопроса, который я обозначил в своей первой реплике. Что касается того, хотели ли коммунисты, и кто, и с кем, и почему. Во-первых, коммунисты априори не могут, исходя из своих идеологических позиций, пойти на какую-то либо смычку, в данном случае по пакетному голосованию, с «Нашей Украиной» и БЮТ, и никто никому не обещал, что мы с ними будем. Но, вы заметьте, сам БЮТ и «Наша Украина», в принципе, растиражировали это, в принципе, на заседании коалиции, что называется, компартию без нее пытались женить, а поэтому компартия заняла единственно правильную позицию, она сказала, да, идеологически никогда мы с вами не пойдем. Что касается второй части вопроса, Павел, почему, скажем, уже те, кто не вошел сегодня в состав коалиции, в данному случае победителей, пока первых победителей на 227 граммов, это «регионы», это Блок Владимира Литвина и коммунисты. Да, мы внутри рассуждать можем любую конфигурацию, по любому предложению кандидатуры, в том числе и по Адаму Мартынюку, здесь вопросов в этой части у нас нет. Я хотел бы подчеркнуть, что если, действительно, те, которые сейчас называли себя супер демократами, если они, действительно, хотят двигаться дальше по пути развития и разблокировки парламентской деятельности, тогда вы согласитесь на те кандидатуры, которые, собственно говоря, будут внесены не коалицией, а буду внесены теми, кто самостоятельно не входит в оппозицию в коалиционную, а самостоятельно является оппозиционными силами: и коммунисты, и «регионалы», и Блок Литвина. Это наше дело, кого мы внесем. А вы, все остальные, проявите тогда волю, как демократы, и проголосуйте. Тогда вы разблокуете этот парламент. И второй еще вопрос, здесь угрожают и говорят Ивану Степановичу Плющу, исключат его из «Нашей Украины» и так далее, членов партии, и все прочее, прочее. Я хочу сказать всем, что те, кто однажды предали Коммунистическую партию Украину, а потом побывали в десяти партиях, им уже не страшно ничего. Поэтому Плющу исключение из «Нашей Украины», честное слово, это, как говорится, смешно, и угрожать Плющу этим не надо.

ВЕДУЧИЙ: Ми подякуємо пану Грачу за те, що він долучився до нашої розмови, почули його репліки про 227 грамів, якщо брати Верховну Раду за півкіло, да, чи за півлітри, то виходить нормальна доза так.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Вы знаете, Павел, я не могу не ответить господину Грачу и вынужден ему напомнить элементарные основы политологии. Во всем мире политические партии во все времена создаются с одной единственной целью – защита интересов определенных классов и социальных групп. Хорошо известно, коммунистические партии, включая нашу, должны бороться за интересы рабочего класса, аграрные партии за селян, либеральные партии за средний класс и так далее, консервативные – партии крупного капитала. «Партия регионов» - это классическая партия крупного олигархического капитала, главная задача которой не интересы страны, а интересы конкретных…

ВЕДУЧИЙ: Але ми зараз по голосуванню за віце-спікера першого.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Нет, секундочку, я хочу уже закончить. И только у нас, смотрите, Грач сегодня говорит о том, что он с «регионами», мы, значит, и тогда, и сейчас. Я обращаю специально внимание на это, только в нашей стране коммунисты, которые должны защищать интересы рабочего класса, идут в альянс с «регионами», то есть, с той политической силой, которая угнетает рабочий класс.

ВЕДУЧИЙ: А про це ми запитаємо саме у пана Кисельова.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: И при этом делает хорошую мину при плохой игре.

ВЕДУЧИЙ: Скажіть, будь ласка, чому ваша сила не запропонувала, наприклад, на першого віце-спікера пані Богатирьову, а все ж таки погодилася на пропозицію Януковича на Мартинюка? Це для того, щоб все ж таки зберегти добрі стосунки зі своїми партнерами по колишній коаліції, чи для того, щоб все ж таки, можливо, не підсилювати вплив так званої, можливо, групи Ахметова у вашій партії?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Прежде всего, две коротких реплики, чтобы закрыть тему бюллетеня, и хочу поддержать своего коллегу Грача. Тут никто из моих коллег почему-то не отреагировали, Вы сказали, Вы не знаете их угоды, Вы ее не читали, судя по всему, они знают, что в этом соглашении, в угоде о создании коалиции, написано четко, что председатель Верховной Рады коалиция изберет того, кого предложит «Наша Украина». Так написано. Поэтому о Кириленке там речь не идет, поэтому я поддерживаю Грача в том, что здесь изначально заложена была игра, Леонид Иванович прав, Тимошенко на должность премьера забита в этом тесте.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Ні, немає, немає.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Вы не читали ее.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Немає.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Вы не читали ее.

ВЕДУЧИЙ: Так хто читав, а хто не читав?

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Кисельов не читав.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Не сбивайте меня. Я еще раз говорю, с подписями вашими сдано в Секретариат. Если я что-то говорю, не надо оспаривать.

ВЕДУЧИЙ: Демократично.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Я еще раз говорю, я читаю вашу угоду.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Пане Василю, ми на Вас будемо молитися, Ви все знаєте.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Вы будете смеяться завтра. Второй вопрос, чтобы закончить с бюллетенями, я думаю, что простые граждане как раз меня поймут, мою резкую фразу. Если бы перед любым из вас перед глазами вот так минута водил бюллетенем, то я думаю, что вы сделали…

ВЕДУЧИЙ: Це гіпноз.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Нет, я так думаю, что он был или пьян, или обкурен, третьего там не дано, он был неадекватен.

ВЕДУЧИЙ: Хто?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Терехин. Поэтому отвечаю на вопрос, который Вы задали по поводу…

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я би попросив все-таки поважати.

ВЕДУЧИЙ: У пана Терьохіна буде можливість в ефірі „П’ятого каналу” виступити у відповідь.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Я же просил вас не перебивать меня.

Анатолій Матвієнко, „Наша Україна – Народна самооборона”: Я Вас би просив коректно відноситися до будь-якої людини.

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Я корректно отношусь. Если человек водит у тебя перед бюллетенем минуту, он неадекватен.

ВЕДУЧИЙ: А чого ж Ви минуту дивилися на це?

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Значит, еще раз говорю… Я себя держал в руках. Значит, теперь что касается Вашего вопроса.

ВЕДУЧИЙ: Богатирьова, Мартинюк…

Василь Кисельов, „Партія регіонів”: Я помню. По первому вице-спикеру и по вице-спикеру. Я скажу так, что избрали председателя Верховной Рады, они победителями себя называют. Хорошей им дороги. Пусть идут. Что касается дальше должностей, то участия с самого начала в работе согласительного совета, я слышал, как вносились предложения по тому или иному кандидату. Когда мы совместно выработали кандидатуру Мартынюка на первого вице-спикера, выступил очень резко против кандидатуры Кириленко, который заявил, что фракция «Наша Украина – Народна самооборона» никогда за Мартынюка голосовать не будет. Условия нам диктовать не надо, мы об этом сказали. Поэтому, Ваш вопрос, почему не Богатырева, потому что принято сегодня такое решение, что три фракции выдвигают Мартынюка, и об этом мы сегодня говорить просто не можем. Мы будем стоять на этой позиции.

ВЕДУЧИЙ: Ви згадали про людей, давайте людей і долучимо до нашої розмови. На Хрещатику зібралися ті небайдужі до політики люди, які протягом тижня слідкували за трансляціями на „П’ятому каналі”, все це бачили, роблять свої висновки. Отже, Яно, що говорять люди?

Яна Конотоп: Дякую. Ми уважно слухали дискусію, яка відбувалася в студії, і вітаємо всіх присутніх, глядачів „П’ятого”. Одразу надам слово тим, хто вже готовий висловити свою думку. Пані Антоніна тут. Будь ласка, пані Антоніна поділіться вашими враженнями від того, як відбувався цей парламентський тиждень, і чиї дії Ви підтримуєте в даному випадку?

Пані Антоніна: Я поддерживаю коалицию, и «регионы», они проиграли выборы и пусть уйдут в оппозицию.

Яна Конотоп: Як Ви вважаєте, пан Яценюк, наскільки він оптимальна фігура на посаді Голови Верховної Ради?

Пані Антоніна: Он молодой, он себя оправдает. Надеемся, что он хорошим будет спикером.

Яна Конотоп: Дякую дуже. Пан Євген, будь ласка, як вважаєте Ви, слідкуючи за тими подіями, які відбувалися, хто діяв правильніше, хто діяв компромісніше?

Пан Євген: Во-первых, хотелось бы сказать, я полностью поддерживаю представителя «Партии регионов», который сейчас находится в программе и в зале там. Потому как это, действительно, есть недемократичные выборы, потому что можно навести пример, если бы такого характера выборы проходили где-то, например, во Львове или даже в Днепропетровске, и каждый человек, который голосовал, показывал бы свой бюллетень, за кого он проголосовал, и за кого поставил галочку, это вызвало бы очень большую, бурную, как сейчас, я беседую просто, ничего не говорю, просто выражаю свою мысль. То есть, это неправильно, мне кажется, недемократично. И еще я бы хотел задать просто вопрос, пользуясь таким случаем. Я хочу задать вопрос представителю Блока Юлии Тимошенко. Как они и как их коалиция демократическая собирается голосовать за премьера, если есть информация, что, значит, из «Нашей Украины» плохо себя чувствует, ему сделали операцию…

Яна Конотоп: Владислав Каськів, маєте на увазі.

Пан Євген: Так, так. И еще один политик, по-моему, из БЮТ, который тоже плохо себя чувствует. То есть, как они собираются, когда очень важен каждый голос, решается судьба страны, уже неоднократно, все. Я, конечно, желаю всем здоровья, всего хорошо. То есть, как они выйдут с этого положения?

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую за Вашу думку. І ще одне питання до Вас, як Ви вважаєте, ті блокування трибуни, які відбувалися, чи були вони доцільними в даному випадку?

Пан Євген: В данный момент ничего конкретного сказать не могу. Но мне кажется, это было как одним из инструментом борьбы с антидемократизмом, который мы наблюдаем в Верховной Раде. Как мне кажется, студенту, который, в принципе, только начинает что-то соображать в мире, мне кажется, что такой пример ставить всему миру, точнее, нас же смотрит весь мир, да, мы направлены на Евросоюз, мы направлены на демократию…

Яна Конотоп: Тобто, доцільно було, на Вашу думку?

Пан Євген: Да.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую. Дякую за Вашу думку. Наступний мій співрозмовник пан Юрій. Пане Юрію, будь ласка, чиї дії в даному випадку підтримуєте Ви?

Пан Юрій: Я в даному випадку повністю солідарен з паном Матвієнком, з паном Зубковим, підтримую Арсенія Яценюка, це дуже розумна зважена людина. Адже час показав, що він за такий короткий час досяг таких вершин. Я думаю, що... А пану Зубкову хочу сказати, він наголосив на тому, що було порушено рекламент і закон. Пан Кисельов, я перепрошую, пане Кисельов, зверніть увагу на те, що десята стаття Конституції говорить про те, що державна мова є українська, а ви розмовляєте, як парламентарій, Ви показуєте всім в студії, в парламенті, на російській, Ви вже порушуєте закон. І зараз ваш, хоч і виконуючий обов’язки, виконуючий обов’язки прем’єр-міністра пан Янукович, вчора був кричущий факт свавілля міліції. Я працюю продавцем преси на станції Любітська...

Яна Конотоп: Я перепрошую, давайте, може, триматися теми, про яку ми сьогодні говоримо.

Пан Юрій: Але ж хай вони відповідають, вони зараз працюють, вони влітають у...

Яна Конотоп: Зрозуміло. Скажіть, будь ласка, які очікування у Вас в найближчий час від всього парламенту загалом? Хто, на Вашу думку, буде конструктивніший, чи ми приречені на те, щоб найближчим часом спостерігати ці веселощі, які відбуваються в сесійній залі?

Пан Юрій: Я вважаю, що якщо так буде поступати „Партія регіонів” і їхні сателіте, будуть блокувати, а кричати, що вони за демократію, то ясне діло, що нічого не буде хорошого в парламенті. Але я би попросив людей, всіх депутатів із „Нашої України – Народної самооборони”, з БЮТ докласти всіх зусиль, створити коаліцію і все-таки їм показати...

Яна Конотоп: Створена вже, вже створена.

Пан Юрій: Вірніше, проголосувати за Юлію Тимошенко, і показати їм, що ми можемо, і що вони можуть. Вони політичні банкрути.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую за Вашу думку. І ще один співрозмовник мій пан Сергій. Прошу швиденько Вашу думку висловити, щоб дати можливість висловитись гостям студії. Будь ласка.

Пан Сергій: По-перше, я хотів би сказати, що основне те, що „Партія регіонів”, так як діє вона трошки в’яло, як то кажуть, діє, я наполягаю на тому, щоб представники партії були більш активні і більш наполегливо відстоювали...

Яна Конотоп: Більше блокували трибуну?

Пан Сергій: Суть не стоїть в тому, блокували трибуну, суть стоїть в тому, якими методами діє „помаранчева” коаліція, такими ж методами вже, на жаль, ми просто винні діяти. Іншого просто немає.

Яна Конотоп: Але ж тоді парламент, якщо всі будуть конфліктувати, тоді коли ж парламент нарешті запрацює продуктивно, тобто, буде займатися законотворчою діяльністю?

Пан Сергій: Чекайте, але питання не в блокуванні стоїть. Питання взагалі в тому, якими методами користується помаранчева коаліція, висовуючи своїх представників, ось в чому питання. Якщо ми будемо в'яло діяти, то, дійсно, нічого не буде, і тоді Партія Регіонів не буде представником більшості від громади, а буде просто якоюсь в'ялою партією, яка взагалі зійде з цього.

Яна Конотоп: Зрозуміло.

Пан Сергій: Тому прошу більш активно.

Яна Конотоп: Дякую. Такі думки маємо тут поки що, обов'язково продовжуємо слідкувати за дискусією далі, і готуємось до наступного включення.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. І буквально п'ятнадцять секунд на питання з Майдану про те, як ви будете голосувати, якщо у вас є обидва депутати, які, у яких зараз дуже погано зі здоров'ям.

Пан Сергій: Я думаю, что голосование пройдет так, как положено. Голосовать будем в сооветствии с регламентом Верховной Рады, все будет в порядке. Если Партия Регионов не сорвет нам голосование в очередной раз, сорвав пломбы, и не дав возможность проголосовать.

ВЕДУЧИЙ: Навіть без цих двох голосів вам вистачає проголосувати за Тимошенко?

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Да-да-да. Или вытащив картоки, и таким образом сорвав голосование. А я, кстати, допускаю такую возможность. Почему? Потому что в деятельности и в поведении Партии Регионов есть своя логика. Сначала они утверждали, что коалиции не будет, и делали все параллельно, чтобы ее не было.

ВЕДУЧИЙ: Продовжіть. Розумієте, знову на Вас я змушений припинити, тому що нас чекає рекламна пауза.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Ну, это неправильно.

ВЕДУЧИЙ: Це просто сьогодні прикмета програми.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Я хочу потом закончить свою мысль.

ВЕДУЧИЙ: Так, у Вас буде слово. Реклама (реклама). Триває "Майдан". Питаємо глядачів, хто більше поступиться у торгах за посади: Ющенко, Янукович чи Тимошенко, голосуйте на ваш вибір, телефони на ваших екранах. Отже, продовжуємо те, на чому перервалось напередодні.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Спасибо. Я еще раз хочу сказать, что в действиях Партии Регионов есть своя логика. Они сделали все возможное для того, чтобы коалиция оранжевая не состоялась. Они сделали все возможное, чтобы сорвать выборы избрания спикера от коалиции. Но если у них это не получилось, они, Партия Регионов, пережить это еще сможет. Но вот избрание Премьер-министром Юлии Тимошенко будет для них означать полную катастрофу. Катастрофу всех бизнес-планов, и так далее. Поэтому они сделают все возможное, и делают сегодня уже все для того, чтобы избранице Премьер-министра Тимошенко не состоялось.

ВЕДУЧИЙ: Ми цю продовжимо, але давайте...

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко Как они это сделают, я не знаю. Но это будет.

ВЕДУЧИЙ: Давайте все ж таки, Ви хотіли говорити про Каськіва, про стан його здоров'я.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Так. Я хочу сказати на прикладі Каськіва і всіх розмов, які навколо цього точаться, уже і на "Майдані" про це говорять. Мені тривожно, що в цьому цинічному політичному протистоянні під гаслом: ніколи тому що ніколи - ми можемо дожити до абсурдів, з яких уже нема повернення. Ви розумієте, захворіти - це є вже сигналом якоїсь зради. Я вже не знаю, як іти в лікарню, а, можливо, там, може бути свідомо щось зроблено для того, щоб я і не вийшов звідти. Ви уявляєте, до чого ми доживаємо в такому абсурді протистояння і переляку, і розтягування України на два шматки.

ВЕДУЧИЙ: Ми говоримо про достатню кількість голосів чи брак голосів.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Так от я хочу сказати... Так от я хочу сказати за Каськіва. Ну, по-перше, я хочу зняти всякі сумніви. Це надзвичайно моральна і високовідповідальна молода людина, і уже досвідчений політик, як було б не парадоксально. Ми всі йому бажаємо здоров'я, і знаю, що він видужує. І я впевнений, що Каськів ніколи не стане на шлях того, до чого сьогодні тішили і спонукали люди, які себе пов'язали з політичною корупцією. Все буде гаразд.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Каськів буде голосувати, немає сумнівів.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. І Кирило Куликов про пана Сподаренка.

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Щодо Сподаренка, як ви знаєте, він член "Самооборони". І дійсно він дуже погано себе почував. Але ще поганіше він почував те, що його будуть у той день рахувати зрадником. І він приїхав, і після цього, і це дуже гарна новина, він почуває себе краще, набагато краще. І я впевнений, що він буде...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, зцілився?

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Ні. Те, що ця людина - це поважна людина, те, що ця людина не зрадила. Для нього важлива громадська позиція.

ВЕДУЧИЙ: Ну, тобто, не зрадила, морально... Моральна позиція, так, вже... Давайте для того, щоб, зараз, Олеся, для того, щоб закрити тему віце-спікерства, підтвердіть або спростуйте. Ходять чутки такі, що Блок Литвина міг би запропонувати Михайла Сироту на першого віце-спікера, і навіть вже йшли такі розмови, але ніби-то Володимир Михайлович був проти, і тому Блок Литвина не взяв участі у висуванні своєї кандидатури?

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Ми не знаємо, хто розпускає такі слухи. І, чесно кажучи, ми з дивуванням дивимось, то нас записують в коаліцію, то нас записують в опозицію. Ну, я приведу приклад. Коли нам пропонують голосувати за Прем'єра Тимошенко, відповідно, нас відносять до коаліції, так би повинно було бути. Коли нам пропонують посаду першого віце-спікера, то нас відносять до опозиції. Я думаю, що великі партії повинні визначитись, де вони нас бачать. Але знаєте, чим ми задоволені? Ми задоволені тим, що при обранні спікера ніхто вже, ну, скажім так, те, що там один спортили бюлетень, нічого страшного, порівняно з тим, як раніше щитові брали, блокували, били, там, ломали все, і так далі. Знаєте, в 2006 році ні політики, ні люди, ні виборці не сприймали слово "компроміс". В 2007 році люди сприйняли. Я хочу сказати як приклад. В місті Києві за Блок Литвина і за нашу ідею, за нашу позицію проголосувало 7 відсотків вже людей. І сьогодні політики весь час говорять слово "компроміс". Тепер що потрібно зробити? Від того, щоб називати слово "компроміс", перейти до конкретних дій, компромісних дій. І в даному випадку якраз Блок Литвина веде себе відповідно компромісно. Тепер я, щоб закінчити позицію з бюлетенями. Ви розумієте, проблема ж не в тому, в якій формі проходило голосування навіть. Проблема в іншому. Політики повинні чесно сьогодні сказати, що є дві крайності. Перша - це те, що є десь узурпація влади і диктатура лідерів. А з іншої сторони є ренегатство партійних кадрів. І от в цьому проблема. І проблема в тому, як буде формуватись влада в країні. Якщо вона буде формуватись через відкриті бюлетені, то ми багато чого сформуємо. Якщо не будуть враховуватись думки партійців, і будуть формувати списки, скажіть мені, будь ласка, чи партійні лідери, чи партіні оранізації несуть відповідальності за те, кого вони в свій список записали? Подивіться, що відбувається на місцевому рівні. Я вам, як людина, яка очолювала півтора року адміністрацію, районну раду, можу вам сказати, які серйозні проблеми виникли. Подивіться, по місту Києву які серйозні проблеми.

ВЕДУЧИЙ: Місцеве самоврядування - тема окремої програми. Ми зараз за віце-спікера, спікера. А також хочемо перейти до питання виборів Прем'єр-міністра, пане Вікторе.

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я закінчу. Так от кажу, ось мова йде про те, що сьогодні треба говорити про чистоту формування партійних рядів, і про ту чистоту формування влади, і про чистоту процедур формування влади. Це дуже важлива. Ще древні казали: "Пусть рухнет Рим, но торжествует закон".

ВЕДУЧИЙ: Давайте все ж таки зараз послухаємо нарешті Олеся Бузину про чистоту і бруд цього політичного тижня, і про те, що ми тут говорили сьогодні і говоримо.

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Ну, я, как человек незаангажированный, просто прокомментирую со стороны то, что происходило. Как я заметил, бютовцам очень не нравится обычно, и бютовцам, и нашоукраинцам, вообще оранжевым не нравится, когда регионалы начинают действовать их методами. Кстати, у регионалов это получается пока плохо, потому что они действительно не научились еще блокировать электрощитовые, там, не научились, атм, подкидывать голосование предложение по закону "О Кабмине" хитро, да. Значит, они это еще не умеют, они, честно говоря, еще слабые интриганы по сравнению с оранжевыми. Поэтому мне немножко странно, что вы обижаетесь, когда там порвали бюлетени. Ничего удивительного.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Як і на Вас, на них також ніхто не ображається.

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Ничего удивительного в этом нет. Они у вас учатся, через некоторое время, я думаю, будут блокировать электрощитовые, если вы попытаетесь, там, не только обзывать их бандитами, но и посадить кого-то, там, будут блокировать обязательно. Теперь, с моей точки зрения, голосование тайное, оно тайное, оно так прописано по закону, по процедуре. Это примерно то же, когда депутат выскакивает с бюлетенями, показывает, что он прогосовал, это выглядит также смешно, как если бы мужчина бы выскакивал из борделя, и кричал: "Вы видели, вы видели, как у меня получилось?", - и проститутку еще тащил, что действительно у него получилось. Это также смешно, понимаете.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": У Вас все по Фройду.

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Это было просто со стороны, было невероятно смешно. И второе - это демонстрировало, что на самом деле, вот как говорили, что БЮТ, она действительно, я согласен с депутатом Зубовым, что все должны бороться за конкретных, там, людей. Коммунисты - за рабочих, Партия аграриев - за крестьян, Блок Юлии Тимошенко - за Юлию Тимошенко, это понятно. Совершенно с Вами согласен.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Нет. Это не совсемтак.

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Но фракция эта по-прежнему слабоуправляемая, и ее надо контролировать ручными, жесткими методами. И поэтому, я думаю, я думаю, так со стороны, это мое мнение, я могу ошибаться, именно поэтому депутаты и показывали - вы видите, я тут по-честному проголосовал, я правильный депутат. Вот так это выглядит со стороны. А если говорить с точки зрения народа Украины, ну, поверьте, я, наверное, часть народа Украины, в Парламенте не заседаю, все это выглядит как бесконечная мыльная опера, вот, мыльная опера, какой-то сериал, мы смотрим, смотрим, смотрим...

ВЕДУЧИЙ: Давайте, щоб і народ ще встиг, Олесь...

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": И народ уже потихоньку привыкает, что от Парламента вообще ничего не зависит. Надо решать самостоятельно свои проблемы.

ВЕДУЧИЙ: Щоб народ ще встиг на Майдані сказати пару слів. Але все ж таки я порівняв би, мабуть, це не з борделем і не з білизною, ми так студентами вискакували з аудиторії, показували заліковку - дивіться, я це зробив.

Ростислав Іщенко, політтехнолог: Я думаю, что в общем-то, никто не станет отрицать, что на сегодняшний день основная проблема Парламента, его структуризации в том, что и представители Блока Юлии Тимошенко в лице Юлии Тимошенко, и представители Партии Регионов в лице Януковича вели переговоры с Президентом по поводу того, как они будут стукрутуризовывать большинство. Ну, пока что у Тимошенко получилось лучше, и появилось большинство в 227 голосов. Значит, я думаю, что это большинство может поменяться через неделю, через месяц, через год, через два года - не знаю, когда, значит. Но зачем им, собственно, вообще Президент? Не пора ли давно уже вывести Виктора Андреевича за скобки, и нормально работать в нормальном Парламенте? Веь по большому счету кто он такой? Человек, который базируется на остатке, так сказать, своего рейтинга, и на остатке популярности идеи оранжизма, у которого фракция состоит из партий, большая часть из которых, ну, процентов девяности, практически не могли бы попасть в Парламент, у них исчезающе малый рейтинг. Значит, пока и одна сторона, и другая ходят к нему, и говорят: "Виктор Андреевич, давайте Вы поддержите нас. Виктор Андреевич, а давайте Вы поддержите нас". И таким образом пытаются составить большиство, они вынуждены постоянно идти на уступки. Ну, Тимошенко, идя на уступки...

ВЕДУЧИЙ: А хто більше від цього втрачає рейтинг: партія чи Президент?

Ростислав Іщенко, політтехнолог: Ну, смотрите, Тимошенко пока что получает на таких переговорах голоса бывших избирателей Ющенко, но она теряет темп, она вынуждена идти на уступки по Закону "О Кабмине", они вынуждена идти идти на уступки по персоналиям в правительстве, и так далее. Регионалы теряют и темп, они уже трижды, практически, отказывались от власти в пользу Ющенко, и теряют голоса избирателей. Уже на этих выборах они потеряли 150 тысяч голосов, а на следующих рискуют потерять миллионы голосов. Следовательно, если бы они, опираясь на свой электорат, на свою идеологию. Ну, не важно, эта идеология - мы за Юлию Тимошенко, или это мы за голоса юго-восточного электората. Они бы, так сказать, мобилизовывались, и боролись в Парламенте друг с другом, то тогда было бы понятно, вот большинство одно или вот большинство второе. Мы бы посмотрели бы, где бы тогда была бы большая часть фракции НУНС, пошла бы она в БЮТ, пошла бы она в Партию Регионов. Но понятно, что сама бы по себе эта фракция уже бы не существовала. И партия бы эта исчезла. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Дякую.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Я хочу нагадати шановному політологу, що, ну, по-перше, справа не в тому, Ющенко Віктор Андрійович, і хто він такий. А є Президент. І я хотів би, щоб Ви поважали його не менш, ніж політолога, і в тому числі себе. А стосовно репліки, я хочу сказати, Віктор Андрійович якраз запропонував, якщо пам'ятаєте, сісти Януковичу, сісти Юлії Тимошенко, як лідерам фракціям, і Кириленко, і вирішити проблему майбутньої співпраці у цьому Парламенті. І я кажу сьогодні, що це правильний крок. І будь ласка, хай Янукович, як лідер Регіонів і Тимошенко сядуть, і домовляться, це і компроміс, про правила співіснування. І їм Президент не заважає. Але йде сьогодні боротьба не за це, а йде боротьба за те, що сьогодні влада є головною преференцією боротьби за лашки власності, і землі, і майна.

ВЕДУЧИЙ: А за цією боротьбою також люди на місцях, на тій землі стоять, і дивляться. І зараз ми давайте долучимо їх до нашої розмови.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": І давайте перейдемо трошки до іншого розуміння, ніж той, хто кому сьогодні мішає...

ВЕДУЧИЙ: Отже, Яно, спостереження з Хрещатика за нашою розмовою, за цією боротьбою, про яку згадував пан Матвієнко щойно.

Яна Конотоп: Ну, що ж, тоді одразу надам слово бажаючим висловитись. Пан Василь, будь ласка, аргументи, які ми чуємо зі студії, які Ваші враження від позиції сторін?

Пан Василь: Там добре в студії сказали, що це безкінечна мильна опера, ми вже втомилися від цих свар між собою. Ми б хотіли бачити реальні дії, щоб вони...

Яна Конотоп: Давайте з приводу реальний дій. У вівторок голосування по Юлії Тимошенко, як, на Вашу думку, воно буде відбуватися? Дії опозиції, чи буде монолітною коаліція у своєму голосовуванні?

Пан Василь: Я думаю, що коаліція не монолітна, але закликаю їх до монолітності.

Яна Конотоп: Як Ви думаєте, як буде діяти опозиція, вони проігнонують це голосування, вони будуть влаштовувати якісь дії, які стануть за заваді?

Пан Василь: Я думаю, що їм треба робити все по закону, і тоді ми будемо поважати цей Парламент і всіх їх.

Яна Конотоп: Виходячи з тих складнощів, які виникають вже зараз протягом, ну, принаймні цього тижня, наскільки продуктивно буде працювати цей Парламент, на Вашу думку?

Пан Василь: Ну, я мрію, як і всі люди, що вони, Парламент буде, який є вже, ми його не змінемо, не поважаємо ми комуністів, ну, такий вже і є Парламент. І треба робити з тими людьми, які є в Парламенті.

Яна Конотоп: Сподіваетесь на краще, тобто?

Пан Василь: Сподіваюсь на краще.

Яна Конотоп: Дякую. Пане Михайло, будь ласка. Спочатку пане Володимир тоді, правильно, пан Володимир з Луганська приїхав. Будь ласка, Ваші міркування з приводу того, що говорять в студії, і що відбувається у сесійній залі?

Пан Володимир: З Луганщини. В студії говорять те, що говорять вже багато років. І зараз це дуже чітко визиває, ну, недовіру до всіх цих розговорів. Тому я думаю, що коаліція буде довга, робота в Парламенті стабілізується, Блок Литвина буде в місці демократичної коаліції, а Партія Регіонів буде також по багатьом питанням за одно з більшістю.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Голосування по Прем'єру, чого Ви очікуєте від нього, тобто, від вівторка?

Пан Володимир: Я у вівторок чітко заявляю, Юлія Володимирівна Тимошенко буде Прем'єром.

Яна Конотоп: Дякую. І ще одна репліка від пана Михайла. Будь ласка.

Пан Михайло: У меня вопрос к Пилипишину Виктору Петровичу. Скажите, пожалуйста, Блок Литвина ради каких-то, как, должностей в коалиции может изменить своим убеждениям?

Яна Конотоп: Ну, зрозуміло. Принаймні поки що говорять, що не здатні. Як Ви вважаєте, наскільки це щиро говориться, і чи, можливо, варто було б справді зайняти конструктивну позицію, а не те, у чому дорікають постійно партії Литвина, що, Блоку Литвина, що, мовляв, рівновіддалений від усіх?

Пан Михайло: Ну, насколько мне известно, Блок Литвина пока что на сегодняшний день не изменял своей позиции, как было видно из предыдущих, как бы сказать, его...

Яна Конотоп: Щодо невизначеності своєї політичної, як Ви вважаєте, як зараз?

Пан Михайло: Я думаю, что это выжидательная позиция, это вполне нормально. Просто дело в том, что, я думаю, что у этого блока и у их лидера есть своя позиция, которые смотрят, как договариваться.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую. Маємо такі думки. Обов'язково хочемо почути остаточні висновки зі студії. Дякуємо за увагу.

ВЕДУЧИЙ: Остаточні висновки всі ми, а також наші глядачі, і ті, хто на Майдані, почуємо після реклами (реклама). Знову ми в ефірі. Говоримо про компроміс у Верховній Раді. Глядачів питаємо, хто більше поступиться у торгах за посади: Ющенко, Янукович чи Тимошенко. Дзвоніть за тими номерами телефонів, які бачите на своїх екранах. Ми ж підбиваємо підсумки нашої розмови і спрямовуємо свій погляд у вівторок. І прошу пане Кисельов, Вам слово.

Василь Кисельов, Партія Регіонів: Перш за все, Павле, я хотів би звернутись до Вас з проханням. Враховуючи, що я завжди відповідаю за свої слова і вчинки, я просив би Вас, коли я завтра передам Вам копію документа, який підписали Кириленко і Тимошенко, і та сторінка, яка визвала нервовий сміх у цій студії моїх колег, я хотів би, щоб Ви на майбутньому, наступному "Майдані" обов'язково озвучили, що вони помиляються. Я це докажу завтра. І я говорю, звертаюся до вас державною мовою, щоб людина, яка звернулась до мене з Майдану, зрозуміла, що не гірше нього знаю, володію державною мовою. Але враховуючи, що сьогодні майже половина громадян України говорить російською, я буду відповідати саме російською мовою, щоб бути зрозумілому для всіх. Вот ваш вопрос. Я убежден, что во вторник будет тяжелый день. Потому что мы сказали первый раз, они не поняли. Вы видите, мы серьезно не противодействовали избранию спикера, нам это не надо было. Мы сказали: победили - выбирайте. Но дальше мы сказали опять-таки, если нам положены комитеты, которые должны принадлежать оппозиции, будьте любезны, отдайте их. А на погодженій раді уже Тимошенко заявила, что они не получат комитет по вопросам бюджета, финансовый комитет, под вопросом уже комитет регламентный, свободы слова. Но свободы, может, еще отдадут. И другие - комитет по правосудию, это уже под вопросом. А когда она хотела быть в оппозиции, мы проголосовали вместе с ней тот проект закона, в первом чтении проголосовали мы его. Эти все вопросы относились к оппозиции. Поэтому первый вопрос - это распределение комитетов. Второй вопрос - голосование по первому вице-спикеру, и вице-спикеру. Это второй вопрос. Потому что я удивляюсь, насколько легко мои коллеги подменяют понятия. Я согласен с политологами отдельными, которые здесь высказывались, и люди на Майдане у вас говорили, у нас на Майдане говорили о том, что если то тайное голосование, само тайное предусматривает голосование закрытое, тайное, чтоб никто не знал. А тут издеваться над мнением людей, я не сомневаюсь, что в масштабах Украины такого не получите. Поэтому мы еще раз говорим о том, если в зале у них 228 или 227 - нет вопросов, мы ничего делать не будем, голосуйте, как у вас получается. Но если будет 227 на бумаге, а в зале будет сидеть 225, или меньше, голосовать мы не дадим. Потому что есть статья Конституции, которая говорит: "депутат голосує особисто". И кончились те вопросы, которые они мне тут закидали, что это было, это было до тех пор, пока Президент не сказа: "Закон один для всех". И если мы хотим дальше жить в правовом обществе, будьте любезны, выдерживайте это. И когда, заканчивая, когда мы сегодня видим, как проходило голосование за спикера, не подаем в суд, мы понимаем, что в суды сегодня обращаться обращаться бесполезно. К сожалению, страна бесправная. И думаю, люди на местах это понимают. Потому что Конституционный суд не работает. Я заканчиваю мысль.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Василь Кисельов, Партія Регіонів: Значит, два указа Президента, которые сегодня опротестованы нашим коллегой Пискуном, касаемо запрета создания реестра избирателей, который позволил им на Западе Украины, БЮТу в частности получить, полтора миллиона голосов они там захватили, я это докажу тоже в течение минуты. Поэтому задача по вторнику...

ВЕДУЧИЙ: Тобто, Ви сказали, що ви не допустите цього піанізму..?

Василь Кисельов, Партія Регіонів: Фальсификаций не будет, если они хотят нормально работать.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.

Василь Кисельов, Партія Регіонів: Наш лидер сказал: "Вы победили, есть у вас люди, голосуйте, мы не мешаем". Но если они будут пытаться путем передергивания и шантажа своих...

ВЕДУЧИЙ: Добре. Ви вже повторюютесь, ми вже це зрозуміли, пане Василю.

Василь Кисельов, Партія Регіонів: Мы будем это контролировать.

ВЕДУЧИЙ: Олесь Бузина, у вівторок, почувши цю всю нашу розмову, який можна зробити висновок, екстраполюючи його на вівторкове голосування? Ціна компромісу?

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Можна зробити висновок, що у вівторок буде дійсно дуже гарячо. І можна зробити висновок, що гаряче буде не лише у вівторок, але й в найближчі роки, тому що криза в Україні політична лише поглиблюється. Неможливо працювати нормально у Верховній Раді, у якій все залежить від того, захворіє два чи три депутати грипом, чи не захворіють. Тому що вони повинні голосувати все ж таки особисто. Нічого нормального, я думаю, від цього голосування у вівторок не буде. Навіть якщо принесуть, там, без тями депутатів, от, хворих, там, принесуть, на костилях люди прийдуть, то навіть при цій ситуації ми не застраховані від того, що хтось возьме і таємно проголосує зовсім інакше, ну, не так, як хоче, там, конкретна людина, там, Тимошенко, або Ющенко, або хтось іще. Тобто, завтра у нас може очікувати...

ВЕДУЧИЙ: Післязавтра.

Олесь Бузина, журналіст газети "Сегодня": Післязавтра нас може очікувати величезна несподіванка. Це і є гра. Це от є, як у футболі. Ні один, ні жоден у цій студії зараз не скаже, якщо він чесним буде, він не скаже, як буде точно у вівторок. Якби це було точно відомо, тоді б ми жили у 2003 році, і зараз би тут був Леонід Кучма, тоді було б більш-менш точно щось відомо.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Кирило Куликов.

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Ну, по-перше, я дуже вдячний пану Кисельову, що накінець вони визнали, що вони програли вибори. І це дуже важливо. Дуж важливо приймати цей факт. Дуже важливо, що вони зрозуміли, що вони вже опозиція, і вони працювати як опозиція. І це теж вдячний. По-друге, те, що ми розмовляємо, якою мовою ми спілкуємося: російською, українською - це, мені здається, це не дуже важливо. Тому що ми зараз розмовляли з паном Бузиною. В Україні вже мешкає десь приблизно двісті тисяч китайців, десь приблизно двісті тисяч в'єтнамців, кожного року...

ВЕДУЧИЙ: Але поки що вони не мають право голосу.

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Кожного року через країну проходить десь приблизно півтора мільйони нелегальних емігрантів.

ВЕДУЧИЙ: Як це може стосуватися до обрання спікера, віце-спікера..?

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Я, як колишній голова, можу сказати... Це має стосунок до того, те, що у на сьогодні перед нами є більш важливі проблеми. Є більш важливий виклик, який ми повинні вирішувати. Тому що буде неважливо, хто буде спікером. Тому що сьогодні ми не вирішуємо, ми займаємося якимись балачками, маленькими дурницями. Поклик, який стає перед нами, ті питання, які ми повинні вирішувати на майбутнє, вони найважливіші, найважливіше для нас, найважливіше для дітей наших. І тому ми повинні зараз об'єднуватись і працювати для держави.

ВЕДУЧИЙ: У вівторок, у вівторок несподіванки?

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Якщо для нас важлива держава. У вівторок, я не вважаю, що у вівторок будуть якісь несподіванки. Ми будемо шукати компроміс. Я вважаю, що цей компроміс буде знайдено. Дуже вдячний.

ВЕДУЧИЙ: Більше всього ви боїтеся, що буде спікером з часом людина на прізвище Лі..?

Кирило Куликов, "Наша Україна - Народна Самооборона": Подивіться, вже там на Амурі в Росії, там вже десь приблизно 20-15 мерів міст вже китайці. У нас буде така проблема.

ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло. Нам Дніпро поки що ближче. Пане Валентине Зубов, прошу.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Я хотел бы прежде всего буквально несколько слов, реплики на замечание Олеся Бузины. Значит, по поводу того, что Партия Регионов якобы научилась блокированию трибуны у Блока Юлии Тимошенко, и бла проведена, приведен факт, что мы действительно блокировали в прошлом созыве электрощитовую. Но при этом Вы же, как журналист, и все присутствующие здесь знают, что в результате этой блокировки щитовой мы сохранили для народа Украины газотранспортную систему, потому что в этот день в Верховном Совете принимался більшістю законопроект, который лишал Украину...

ВЕДУЧИЙ: Обмін досвідом завжди відбувається у Верховній Раді. Ми про вівторок говоримо.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Да. Но я все-таки считаю, что нужно, нельзя нервничать над этими вопросами. Это первое. Второе - господин Киселев вновь продемонстрировл способность, ну, говорить неправду. Вот я ему говорю в лицо. Он же хорошо знает, когда он начал говорить сегодня о, скажем, о диктате со стороны Блока Юлии Тимошенко и самой лично Юлии Владимировны Тимошенко, он же говорит неправду. Потому что в пятницу минулую на заседании Парламента Юлия Владимировна Тимошенко выступила с трибуны Парламента, где вообще-то провозгласила, ну, совершенно невероятное за всю историю независимой Украины условие для оппозиции. Напомнить Вам, господин Киселев? Я напоминаю. Первыми имеют право на выбор комитета любого самые маленькие фракции, фракция коммунистов, фракция Блока Литвина. Это правда или нет, господин Киселев? Это правда. Дальше второе.

ВЕДУЧИЙ: Бюджетний и головне - енергетичний. Зрозуміло.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Сейчас, дальше. Так точно. Дальше остальные комитеты - Партия Регионов первая, Блок Юлии Тимошенко - второй. И так через раз.

ВЕДУЧИЙ: Ось такий компроміс. Тоді чого чекати?

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Нет. Подождите, так это не просто компромисс, я подчеркиваю еще раз. Это фантастический компромисс для оппозиции. Нам, когда мы десять лет были в оппозици, никто из них ничего подобного не предлагал, ничего подобного не делали. И вот это действительно компромисс. И когда мы в пятницу на фракции обсуждали эти проблемы, мы даже выразили, ну, сомнение: "Юлия Владимировна, стоит ли так делать, Вы же идете Премьером? Вы будете, Вы ставите перед собой фантастически сложные задачи, Вам нужна поддержка в Парламенте". И мы в результате идем, ну, создаем идеальную, ну, просто комфорт для оппозиции.

ВЕДУЧИЙ: Ну, треба ж стати Прем'єр-міністром, тому треба з усіма домовлятись.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Да.

ВЕДУЧИЙ: Треба вмикати компроміс.

Валентин Зубов, Блок Юлії Тимошенко: Так вот мы договариваемся не ради посад. Если вот это все подытожить, то, что мы вносим на рассмотрение Верховного Совета такие условия, шикарные, комфортные для оппозиции, мы хотим не терять времени, мы хотим быстрее решить организационные вопросы с тем, чтобы уже завтра мы избрали, во вторник Премьер-министра, состав Кабинета Министров, и приступили к рассмотрению...

ВЕДУЧИЙ: Ну, просто люкс-умови для опозиції створили. А що думають люди на Майдані, давайте зараз їх послухаємо. Яно, тобі слово, тому що ми маємо встигнути ще вкластися у свій відведений час, прошу.

Яна Конотоп: Максимально стисло попрошу всіх висловлюватись зараз. Пане Сергію, будь ласка, Ваші очікування від вівторка, з чиєго боку буде компроміс, і чи буде взагалі?

Пан Сергій: Ну, мне б хотелось высказать свои предложения. Получилось так, что победила помаранчевая коалиция. Вот, значит, я сам голосовал за Регионы, и думаю, буду голосовать, но это мое мнение. Я предлагаю, победили они, значит, дайте им возможность, не мешать, не мешайте им, пусть они покажут, что они умеют. А там время рассудит.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую. Пані Світлана, правильно? Пані Світлана, Ваші очікування від вівторка.

Пані Світлана: Да. Я думаю тоже, дайте возможность работать коалиции. И поддержать должен, мне кажется, Литвин, я его очень уважаю, работала на его партию, и хотелось бы, чтобы он все-таки коалицию поддержал хоть чуть-чуть, но были когда.

Яна Конотоп: Дякую, дякую за Вашу думку. Пані Оксана, правильно? Будь ласка, чого чекаєте Ви від вівторка?

Пані Оксана: Від вівторка - не знаю, дійсно. Але я хотіла просто зробити невеличкий відступ від теми, і попросити, будь ласка попросити, не обливайте брудом Партію Регіонів, тому що Партія Регіонів вже дуже-дуже довго реагує дуже толерантно на цю всю, на цей весь бруд.

Яна Конотоп: Ну, мушу Вам сказати, що обливають брудом всі і всіх. Але все ж таки ми сфокусуємось на темі, будь ласка.

Пані Оксана: Просто те, що рік, дійсно, не давали працювати, Юля Тимошенко зі своєю командою не давала працювати, то вибачте, за деякі, там, погрішності Партії Регіонів, Партія Регіонів у всьому...

Яна Конотоп: Чого б Ви порадили їм на вівторок, тобто, тим, кого Ви підтримуєте, як їм діяти у вівторок, на Вашу думку, на думку виборця?

Пані Оксана: Не знаю.

Яна Конотоп: Дякую. Пан Микола, будь ласка, стисло, чого очікуєте Ви?

Пан Микола: Шановні друзі, ми очікуємо, що у вівторок буде вибраний Прем'єр-міністр Тимошенко Юлія Володимирівна.

Яна Конотоп: Як Ви вважаєте, чи справді набереться ті самі 227 або 228 голосів, чи побачимо ми їх на табло?

Пан Микола: Ми, я думаю, що ми побачимо, і другого путі в них немає, тільки побачити 227, даже 228. Може, Івана Плюща зверне на розум, він тоже проголосує.

Яна Конотоп: Може, хтось від опозиції проголосує?

Пан Микола: Той, кому зверне на розум, то проголосують і другі. Потому що без розуму туту аж ніяк не обійтися, а Партія Регіонів, там дуже багато розумних людей. І я думаю, що вони піддержать це керівництво. А комуністам вже, комуністів ніхто не навчить, вони так і не поняли, що вони програли вибори, що вони програли, все вони програли.

Яна Конотоп: Зрозуміло. Дякую. І пані Софія, будь ласка, ще у нас тут бажаюча висловитись. Пані Софія, будь ласка, чого очікуєте Ви від голосування по Прем'єру у вівторок?

Пані Софія: Від голосування по Прем'єру у вівторок я очікую, що голосування здійсниться, і Прем'єр буде вибраний. Але я впевнена, що розкол в Україні на два табори буде продовжуватися, і тому до болю жалко людей одного табору, жалко людей іншого табору. І в мене така пропозиція, дуже мені сподобалися Матвієнка Анатолія: "Нехай ще раз сідають за стіл переговорів найголовніші люди нашої країни". Прем'єр-міністр, пані Тимошенко і Президент. Якщо вони не дійдуть згоди, якщо вони не дійдуть найвищого і найкращого рішення, нехай вони скликають в країні раду старійшин із простих і мудрих людей. І я впевнена, що сивовласа мудрість допоможе вирішити в країні оцю ганебну проблему.

Яна Конотоп: Дякую, дякую дуже за Вашу думку. І пан Володимир. От щойно прозвучала пропозиція, як вона Вам, ну, і, звісно, Ваші очікування від вівторка?

Пан Володимир: Ну, я хочу сказать, во-первых, Тимошенко уже была Премьером. Многие, если, не знаю, забыли, наверное, что были кризисы энергетические, продовольственные...

Яна Конотоп: Віктор Янукович теж був Прем'єром, це ще не показник того, що не треба дивитися у майбутнє. З якими почуттями Ви дивитиесь саме на вівторок, на день голосування? Як Ви думаєте, чи відбудеться це голосування, чи буде воно драматичним, чи пройде абсолютно спокійно?

Пан Володимир: Будет день напряженный, и я думаю, Премьера не удастся избрать.

Яна Конотоп: Побачимо. Дякую за Вашу думку. Ми дякуємо за увагу всім у студії. І обов'язково хочемо почути, чим завершиться розмова.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо, Яно. Дякуємо усім тим, хто все ж таки вистояв і висловився. А ми продовжимо підбивати підсумки. Отже, пане Анатолію, Ваші слова так сподобалися про круглий стіл, знову ж таки про єднання, про те, щоб не допустити розколу. На Вашу думку, якою має бути ціна компромісу, зокрема у вівторок?

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Ви знаєте, я знову, можливо, повторюсь для того, щоб було більш зрозуміло. Якщо буде збережений курс на взаємне знищення і найперше двох політичних сил, найбільше яких підтримали наші виборці - це Партія Регіонів і Блоку Юлії Тимошенко, - то нічого прогнозувати доброго в Україні не можна. Іде мова не про те, щоб об'єдналися в любові, там, і неймовірній дружбі. Іде мова про те, щоб вони об'єдналися у відповідальності перед Україною, і зрозуміли, що це протистояння на взаємне знищення нічого доброго нікому не обіцяє. І хто буде в опозиції, хто буде в коаліції, ми маємо зняти сьогодні абсурди такої запеклої боротьби, де каменя на камені не залишається. Що буде у вівторок? У вівторок буде голосування. Але я б не драматизував би вівторок. Оскільки Президент має право подавати кандидатуру не один раз. І одну і ту ж. Ми маємо зрозуміти, що це конституційно дозволено. Я хотів би підтримати пана Кисельова, що має бути голосування виключно за регламентом. Ніхто ні за кого не має голосувати. Але я хотів би, щоб Партія Регіонів не робила такої ставки на те, щоб зробити все, щоб не було кворуму, щоб не було 227 голосів, щоб без, щоб була зрада. От, якщо вони від цього відмовляться, у нас у державі наверне на щось краще.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо Вам. До Вас питання. Юлія Тимошенко сказала, що візьме програму Вашого блоку в програму свого уряду. І це те, про що Ви говорили, коли відповідали на питання, з ким ви будете дружити. Ви повірили Тимошенко, у вівторок натисните за неї?

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Я хотів би почати з того, що...

ВЕДУЧИЙ: Дуже стисло прошу.

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Велика частина населення в Україні на виборах проголосувала за те, щоб зносу стінка йшла на стінку. Але в той же час є мільйон виборців, які проголосували за ту позицію, яку відстоємо ми, що повинні сісти і домовлятись. Ми категорично проти, щоб приєднуватись до кого, щоб дружити проти когось - це перше. Друге - що стосується, наприклад, нашої співпраці з демократичною коаліцією. Анатолій Васильович, скільки років Ви вже співпрацюєте з БЮТом? П'ять років, з 2002 року. Різні часи Ви переживали, різні труднощі Ви переживали, але п'ять років ви домовляєтесь. От я взяв угоду про створення демократичної коаліції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Вікторе, Ви повірили Тимошенко, що вона візьме Вашу програму? Бо в нас вже обмаль часу, а глядачі хочуть дізнатися Вашу поведінку.

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Поки Ви перебили, я би вже відповів.

ВЕДУЧИЙ: Так давайте швиденько.

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: П'ять років Ви домовлялись. От ми взяли вашу угоду. Скажіть мені, за тиждень можна прийняти рішення? Тому давайте не заганяти нас в куток для того, щоб ми сьогодні приймали рішення. Ми ведемо певну позицію, і ми відстоємо інтереси своїх виборців. І останнє - ми готові співпрацювати з коаліцією. Мало того, наш лідер заявляв, що якщо, дуже приємно, що лідер БЮТу Юлія Тимошенко заявила, що готові підтримати нашу програму. Якщо це зробить ще "Наша Україна", ми готові сісти за стіл переговорів, і вести розмову про створення нової коаліції, про розподіл відповідальностей і про реалізацію цих програмних засад.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Я за це агітую з 31 року.

ВЕДУЧИЙ: Ми зрозуміли. Якщо ще ви пообіцяєте взяти програму Блоку Литвина, для прикладу, якщо це відбудеться у понеділок, то у вівторок ми можемо очікувати, що Блок Литвина віддасть свої голоси за Прем'єра Тимошенко. Так?

Віктор Пилипишин, Блок Литвина: Давайте ми поступово робити кроки. А то ми зараз наберемо обіцянок, а потім будемо говорити, що щось не вийшло.

Анатолій Матвієнко, "Наша Україна - Народна Самооборона": Абсолютно Віктор правий в тому, що треба вийти з 227 голосів.

ВЕДУЧИЙ: Олег Мєдвєдєв, прошу, стисло підсумовуючи, і про вівторок, буквально декілька слів.

Олег Мєдвєдєв, політтехнолог: Я думаю, що у вівторок Юлія Володимирівна стане Прем'єр-міністром, тому що так складається розстановка сил у Парламенті, і врешті-решт, я думаю, що Партія Регіонів в тому зацікавлена. Чому? Тому що Віктор Янукович після конституційної реформи мав такі повноваження, як Прем'єр-міністр, яких не мав жоден з його попередників в історії України. І залишає по собі 16-відсоткову інфляцію. Таке зростання цін, хочу нагадати, в Україні було востаннє в 98 році після дефолту в Росії і двохкратного падіння гривни. Прийняв він країну з газом по 95 доларів за тисячу метрів кубичних, залишає по 180, бензин уже 5,15. Тому з таким урядуванням, з такими підсумками, я думаю, що Партія Регіонів зацікавлена передати владу і повноваження для розгрібання всього цього новому уряду в таємній надії, що в цього нового уряду не вийде справитися з такими важкими наслідками.

ВЕДУЧИЙ: І з опозиції робити шпильки.

Олег Мєдвєдєв, політтехнолог: Які залишає Янукович по собі. Тому що міф про ефективного Прем'єра, яким Партія Регіонів оперувала на парламентських виборах, луснув, як мильна бульбашка і іспарився. Тому у Партії Регіонів є інтерес зараз передати наслідки того, що вона зробила з економікою за 15 місяців урядування Януковича, і сидіти і дивитися, чи вийде, чи не вийде.

ВЕДУЧИЙ: Ростислав Іщенко, прошу. Дякую.

Ростисла Іщенко, політтехнолог: Пане Юрию, но я не гадалка, во вторник голосование может состояться, может не состояться по Премьеру. Тимошенко может стать Премьером, может не стать Премьером во вторник. Хотя да, есть шансы стать. А что касается, так сказать, в принципе цены компромисса, то я думаю, что если бы политики хотя из двух, так сказать, мегапартий или мегаблоков, победивших на выборах, думали хотя бы о своих интересах, то во вторник, в среду или в четверг состоялось бы начало процедуры импичмента любителя трипольской древности и гетьманских резиденций, а после этого они бы выясняли бы отношения между собой, убрав с доски лишнюю фигуру. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Дякуємо Вам. Дякуємо всім вам, панове, що прийшли до нас сьогодні на розмову. Ми питали у глядачів: хто більше поступиться у торгах за посаду. Як бачимо, більшість з тих, хто подзвонили, вважають, що поступиться зрештою Юлія Тимошенко. Подивимося, як кажуть, доживемо до понеділка. А ми кажемо - доживемо до вівторка. Бажаємо здоров'я як і пану Каськіву, так і пану Сподаренку, і всім нам разом узятим. На все добре. Це був "Майдан".

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24996
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду