Насамперед журналіст повинен переконати себе

30 Жовтня 2007
17623
30 Жовтня 2007
11:01

Насамперед журналіст повинен переконати себе

17623
Насамперед журналіст повинен переконати себе

Дискусія велася на черговому засіданні Черкаського медіа клубу, яке відбулося 26 жовтня в Національному університеті імені Богдана Хмельницького. У ньому взяли участь журналісти Черкащини, студенти відділення журналістики і гості. Зокрема, – відомий український медіа експерт, виконавчий директор асоціації «Незалежні регіональні видавці України» Юрій Ісаєв.

Як наголосив, відкриваючи засідання, модератор зустрічі, головний редактор газети «Нова Доба», голова обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко, медіа клуб уже став тим місцем, де працівники мас медіа можуть обговорювати свої професійні питання.

Цього разу вони, насамперед, намагалися з’ясувати, чому так мало з’являється у ЗМІ журналістських розслідувань. Адже за словами завідувачки кафедри журналістики університету Тетяни Бондаренко, журналістське розслідування є королем аналітичних жанрів. У цьому жанрі досить часто працюють журналісти навіть у США, де здавалося дуже відкрите, прозоре суспільство, і набагато менше проблем, як у нас. Однак…

– Мабуть, розруха починається в наших головах, – говорила пані Тетяна. – Тобто, якщо ми переконаємо себе, що такі матеріали потрібні, то переконаємо в цьому і читачів.

Те, що останніх переконувати справді треба, підтверджували і наступні виступи учасників засідання. Так, на думку відомого журналіста з газети «Прес-центр» Максима Степанова, журналістських розслідувань мало через лінощі журналістів, небажання працювати в цьому складному жанрі. Не завжди зацікавлені в ньому і редакції ЗМІ. Водночас, не вивчене питання, чи потрібні взагалі журналістські розслідування сучасному українському споживачу журналістського продукту.

Максим Степанов звернув увагу і на той факт, що досить часто так званими журналістськими розслідуваннями є замовні матеріали. Це коли журналісту зливають компромат, і він пише на основі цих, а не знайдених ним самим документів. Що абсолютно не відповідає засадам журналістської етики. І, без сумніву, дискредитує журналістів.

У цьому плані нашого земляка підтримав Юрій Ісаєв. «Замовні матеріали – це удар по етиці. І не тільки конкретного журналіста, а й усієї української журналістики», – наголосив пан Юрій.

Він же погодився з тим, що нерідко навіть майстерні журналістські розслідування не мають належного суспільного резонансу. Вони актуальні хіба що для його героїв.

Про це ж говорив і Сергій Томіленко. «Люди у нас байдужі, і це теж розхолоджує журналістів», – зауважив пан Сергій.

А журналістка з Чорнобая Людмила Ляпкало підкреслила, що в районах журналісти ще й бояться відповідальності. Бо тут усі на виду. І викривши якогось чиновника, котрого все одно не покарають за зловживання, журналіст ризикує і здоров’ям, і роботою.

Зрозуміло, усе це має пряме відношення до журналістської етики. Як зізналася Тетяна Бондаренко, викладати її засади студентам непросто. Адже вони бачать і продажність старших товаришів, і замовні матеріали, і безвідповідальність. Між тим, подібне моральне пристосуванство повертається до них же бумерангом. Гроші можна взяти раз або два. А потім ти не потрібний ні сильним світу цього, ні читачам. Отже, як наголосив секретар обкому компартії Іван Костогриз, у журналіста має бути позиція, а також мотивація до чесної праці. «Хто в 16 років не революціонер, тому і в 30 не можна довірити навіть пожежну команду», – образно підсумував пан Костогриз.

Схоже, черкаським студентам подібна деструкція не загрожує. Вони виявилися якщо і не революціонерами, то, принаймні, не байдужими. Тому без остраху висловлювали свої думки на проблеми, що розглядалися за засіданні медіа клубу. На переконання багатьох з них журналістські розслідування частіше з’являтимуться тоді, коли оздоровиться українське суспільство. А допомогти йому в цьому знову ж повинні журналісти. Вони мають бути активними, відповідальними і не боятися писати правду.

Сергій Томіленко побажав майбутнім акулам пера зберегти свою позицію і бажання правди хоча б до п’ятого курсу. Посприяти в цьому можуть навчальні посібники «Механізми захисту журналістів, які проводять розслідування» та «Етична журналістика», які репрезентували на засіданні медіа клубу. Їхнім упорядником і керівником проекту є все той же невгамовний Сергій Томіленко. Видання посібників стало можливим завдяки підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Олександр Вівчарик, Сміла

Малюнок - caricatura.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Вівчарик
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17623
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Критик
5992 дн. тому
Товкотнеча води в ступі:((
Forest Gamp
5994 дн. тому
Не зі студентами треба обговорювати подібні теми і не з викладачами. А з бугалтерією! Редактор повинен сісти з бугалтером, вирішити, як підвищити зарплату журналісту. Розробити стратегію і все таке. Якщо меду в голові мало, треба економіста ще підключити. Бо ситуація така: хороші журналісти йдуть або в PR, або в рекламу, або стають секретарями якихось багатих шишок. А хто залишається в редакції? Якраз більшість таких, хто впринципі мало задумується над етикою, мораллю, як і над перспективою карєрного зросту. Якби задумавалися, то їх би в редакції не було.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду