Ображеним митцям

19 Вересня 2007
34347
19 Вересня 2007
09:56

Ображеним митцям

34347
Ображеним митцям

Чомусь після кожної значущої культурної події в нашому суспільстві неодмінно знайдуться митці, яких «образити може кожний». І, будьте певні, заволають про свою образу якнайскоріше, аби випередити спокійну рефлексію критиків.

 

Ще одне правило – той зойк стосуватиметься не заходу загалом, а якоїсь його складової, що неприємно вразила ображену персону особисто. Маючи певний досвід організації культурних проектів, я щораз дивувався таланту наших митців пожалітися світові з трибуни в мас-медіа на несправедливість: то коньяк на презентації першого українського видання Бодріяра був не французький, то музиканти шоковані тим, що в репортажах на спеціалізованих маркетингових сайтах в першу чергу пишуть про спонсора їхнього концерту, то міністр зовнішніх справ не поспішає на відкритті виставки позувати перед фотокамерами з художницею…

 

От і 14-й Форум видавців у Львові без ображених не обійшовся. Принаймні, образа на Президента України, який вперше в історії особисто відвідав головну сцену вітчизняного книговидавництва єдине, що справило враження на письменницю й журналістку Ларису Денисенко.

 

Розпач мисткині ллється епічним ритмом: «У суботу, 15 вересня, читачі хотіли бачити книжки та авторів, вони купували квитки і намагалися увійти до приміщення, де Форум відбувався. Але – ні! Того було не можна близько чотирьох годин». Далі – ще болісніше: «Злітали оплачені презентації, зазначені у програмі автограф-сесії, злітали прибутки видавництв».

 

Враження таке, що пані авторка – невиїзна, а на форумі опинилася вперше і лише проїздом, на один день. Але ж це не так, бо, маючи честь вже другий рік поспіль бути членом академічної ради журі Форуму, я обидва рази бачив Ларису Денисенко у Львові протягом кількох днів. Отже, вона не може не знати, що триває ярмарок чотири дні, таким чином, субота – не єдина можливість на нього потрапити. І кожен день він працює з ранку до вечора, не лише чотири години. Більше того, події Форуму відбуваються зовсім не тільки у Палаці мистецтв, який відвідував Президент, – вони розкидані по цілому Львову, і завжди можна знайти якусь цікаву подію, якщо не потрапляєш на іншу, було б лише бажання.

 

Поява офіційної, навіть не першої персони держави, на всіх міжнародних культурних подіях спричиняє певне обмеження для публіки. Джардіні ді Кастелло, центральна площадка Венеційської бієннале – найстарішого і найрепрезентативнішого форуму сучасного мистецтва, у день інавгурації імпрези також на кілька годин перетворюється на протокольне місце, куди не може потрапити переважна більшість журналістів, критиків та митців, тим більше – публіки. На кілька годин територію, якою в інший час можна вільно ходити, придбавши квиток, перекривають кількома кордонами, й аби потрапити за кожний із них необхідно щораз нове спеціальне запрошення. І поки мер Венеції та італійські міністри виголошують промови для обраних гостей під великим балдахіном, решта зовсім не останніх людей у світовому мистецтві, включно з колекціонерами-мільйонерами, тиняються за огорожею. Або, щоб не марнувати кілька годин, їдуть дивитися інші павільйони Бієннале. Двічі бувши присутнім на цій події, я помітив образу на обличчях хіба українських журналістів, що, до речі, опинялися там не за власні гроші, а коштом тревел-гранту фонду «Відродження».

Наголошую – Венеційську бієннале при цьому не відвідує президент Італії.

 

Стосовно ж Віктора Ющенка, нагадаю, що він свого часу був першим і досі – єдиним прем’єр-міністром України, який прийшов на відкриття виставки сучасного мистецтва. Це було 2000 року, в ЦСМ при Києво-могилянській академії, на розкішній ретроспективі греко-католицького генію поп-арту Енді Воргола. Тоді теж затримали відкриття, припинили впускати публіку, але той виразний жест пана Ющенка став значущим та резонансним для цілого суспільства, а не тільки для тих, хто і так поціновує сучасне мистецтво. Цікаво, що студентська молодь тоді не лише не бурчала на те, що їй на кілька годин перекрили «доступ до тіла» імпрези, а навпаки захоплювалася: «У владі є люди, які розуміють те, що цінуємо ми, а не лише шаровари».

 

Даремно пані Денисенко вираховує збитки, що отримали українські видавці за чотири години президентського заходу на Форумі. Самий прецедент особливої уваги першої особи держави до книги та читання (а Віктор Ющенко особисто відвідав цього року і свято дитячого читання у Києві, ініційоване президентом львівського Форуму видавців Олександрою Коваль), розтиражований усіма телеканалами країни, є вагомим соціальним жестом та прикладом. Бо те, що саме влада диктує смаки загалу, є історично перевіреним фактом. Отже, коли Президент країни вшановує книжковий ярмарок, а не концерти російського шансону, як було у нас за його попередника, це вже є стратегічно вигідним і для української книги, і для видавців, і для письменників.

 

Особливо ж важливим мені видається загальновідомий факт, що, на відміну від більшості наших державних мужів та паній, цікавість до культури Президента Ющенка є рисою властивою його особистості, а не симуляцією, вибудованою піарниками.

 

Пані ж Денисенко, яка, думаю, втішена своєю роллю у просуванні української книжки в телепрограмах, радив би замість гніватися на Президента і Форум видавців, хоч на половину меншу завзятість спрямувати на керівництво каналу «1+1», аби програми про культуру давало в ефір не у «свинячий голос». Оце справді свідчило б про сумління митця, який на своєму місці робить усе можливе для загальної справи.

 

Панове митці, годі ображатися. Кесарю – кесареве, Богу – Богове, а ви – своє робіть сумлінно та натхненно. Як пані Олександра Коваль, якій ображатися часу немає. Як ваші колеги в цілому світі.

 

Стосовно ж Ющенка, головне, панове творці, аби не прийшлося нам з вами за його наступника згадувати жарт українського художника Олександра Ройтбурда про кірієнківський дефолт: «Ви все питали, коли ж буде краще? Тепер зрозуміли, що краще – вже було?».

 

Костянтин Дорошенко, директор з розвитку проекту «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34347
Читайте також
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
godo
5994 дн. тому
признаться попал на эту статью по ссылке с сайта А. Ульянова.. "позиционирующего" пана Дорошенко как независимого критика от литературной тусовки.. почти угадал от тусовки он наверное независим.. иш как на пани Денисенко оттянулся.. А то что ющенко только выставки посещает а толком помочь никому не может из "митцив" так критика об этом умалчивает.. Странно то что от нашего культурного презика ни одной законодательной инициативы за это время.. для помощи той же пани Коваль.. так бала бала бала.. а у него под носом книгарни закрывают..чудак человек.. что тут сказать..
mara
6050 дн. тому
Про що написала Денисенко - цілком зрозуміло, Про що написав пан Костянтин - не зрозуміло, і, до речі, не зрозуміла функціяґ та адресат цього тексту. Текст не до письменниці Денисенко, а - Самі знаєте- до Кого.А як він прочитає та зрозуміє, що в цій невдячній країні є не тільки його критики, алей палкі прихильники?? І буде Кості щастя.
mara
6050 дн. тому
Про що написала Денисенко - цілком зрозуміло, Про що написав пан Костянтин - не зрозуміло, і, до речі, не зрозуміла функціяґ та адресат цього тексту. Текст не до письменниці Денисенко, а - Самі знаєте- до Кого.А як він прочитає та зрозуміє, що в цій невдячній країні є не тільки його критики, алей палкі прихильники?? І буде Кості щастя.
Нено
6054 дн. тому
Костя, а Ви маєте жж?
Умклайдет
6055 дн. тому
Константин, ваш текст оставляет смешанное впечатление. То ли "в редакцию пришло письмо", то ли "считаю своим долгом донести". Но то, что Вам удалось безо всяких сомнений - так это лизнуть. Как говорил господин Шендерович "Уж лизнул, так лизнул. До самых гланд". p.s. Ну и приструнили вы этих писателей распоясавшихся тоже неплохо. Так их, веником. Пусть знают свое место.
looker on
6055 дн. тому
Дело не в том, что я уважаю мнение Ларисы Денисенко в принципе, и не в том, конечно же, что степень моего уважения к Косте Дорошенко сводится к все меньшим показателям. Роль сегодняшнего Президента Украины в культурном пространстве ни в коем случае нельзя умалять. Но и нельзя наделять его свойствами из раздела метафизических восприятий. Президент, который не устает провозглашать "либеральные" ценности (по крайней мере провозглашать), должен уважать не только то, что касается ценностей его собственных. Его манера получать дивиденды от "богу-богове" уже раздражает. Хотите услышать, что говорят о Президенте либерально настроенные те, кто ездит на регулярные встречи с ним (прессухи и т.д.)? - Ющ достал своими опозданиями. Ждешь его час, два, под дождем. Ему плевать. А Янек - минута в минуту выходит. Научился уважать прес
ІГОР
6055 дн. тому
Знайшовся захисник Юща - фе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
микола
6055 дн. тому
У нас так і буде все "не як у людей" поки ВСІ, і в першу чергу влада (не залежно від прізвищ та посад), не почнуть ПОВАЖАТИ один одного! Коли ви купуєте квиток на Бердичів і приходите на вокзал, а там кажуть (після довгих вимог щось пояснити): зараз їде міський голова (для прикладу) в Шепетівку і тому вокзал зачинено по технічним причинам, але ви поїдете через декілька годин (скільки - невідомо) і не в Бердичів, а в Черкаси і не потягом, а автобусом і не з вокзалу, а від базару! Витравлюйте в собі, шановний, раба! Чи Вас треба в пустелю на 40 років?:)
Eugen Povetkin
6055 дн. тому
А тепер по суті написаного Вами. Місце протокольних процедур - на протокольних заходах. Нікого б не обурило, якби Президент вшанував своєю присутністю церемонію нагородження кращих книжок Форуму. Це цілком "реалістична" протокольна процедура, на якій виправдані і заяви, і присутність камер. Але, даруйте, книжкова ярмарка, на яку не пустили відвідувачів і де Президент перед камерами робить закупку на 700 гривень - це, мабуть, таки фарс. Бо ярмарка, на яку не пустили покупців - вже точно не ярмарка. Аналогії з Венеціанським кінофестивалем недоречні - бо там таки справді йде мова про протокольний захід, в той час як ярмарка - захід не протокольний, а торговий та промоційний. Ще останнє. Я особисто маю нахабство вважати себе людиною, яка причетна до творення укрсучкультури. Я безкоштовно редагую і наповнюю книжкову рубр
Eugen Povetkin
6055 дн. тому
Продовжую історію. В суботу я іздив на Форум з сестрою та її чоловіком. Вони обоє цікавляться українською літературою, але належать до соціального стану робітників (щоправда, кваліфікованих), живуть у Львівській області і мали можливість приїхати на Форум тільки в суботу. Так от, тут іще один нюанс. За ті дві гривні за вхід, наскільки я розумію, передбачається створення мені, як людині та як покупцю, певних умов. Зокрема, пардон, можливості сходити в туалет, який знаходиться на 0 поверсі Палацу мистецтв. Так от, після того, як ми все-таки розшукали туалет за межами території, нас уже відмовилися пускати назад, мовляв, уже все, зачинено, і край. Тому ми змушені купувати книжки в двох "уцілілих" наметах біля Оперного театру - від "Нори-друк" і "Кальварії". Ні, видавництва гарні, але ж тільки ними Форум не обмежується! От і ви
Eugen Povetkin
6055 дн. тому
Значиться, пане Костянтине, буду писати не як письменник чи журналіст, а як звичайний відвідувач Форуму, який купив квиток за 2грн. Так, Форум працює чотири дні та відкритий з 10 до 17 чи до 18 години. Але я, до речі, так само як і пані Лариса, для відвідування Форуму мав тільки три дні - четвер, п"ятницю та суботу. В четвер Форум для таких, як я, з квитками за дві гривні, відкритий тільки на подвір"ї, де, як Ви розумієте, далеко не все представлене. Купувати книжки в п"ятницю - тільки створення собі зайвого клопоту в плані - відвезти книжки на місце ночівлі, потім або знову тягати їх із собою по заходах Форуму, або спеціально їхати на вокзал, аби здати їх на зберігання. Тому закупка книжок в суботу по обіді - оптимальний варіант (був би). Думаю, що будучи на моєму місці, Ви теж би вирішили так. То тоді, на Вашу думку, мені для того,
Ігор
6055 дн. тому
Ви знаєте, автору так кортіло щось написати, а не зміг знайти що - то вирішив причепитися. "Зри в корень" говорив Козьма Прутков. Одна справа, коли КОМЕРЦІЙНИЙ канал вирішує що краще, а що ні, а інша справа - коли Президент, що жиє за наш з вами кошт створює нам же незручності. Це різні речі, пане. І культурні передачі, які б мали бути що найменше на суспільному мовнику. Але його створювати не поспішають, бо є державне мовлення на якому можна створювати абищо за наші ж гроші. Тому і суспільного мовника не хочуть створювати такі ж розумники, як президент. Так що, вибачіться краще і зніміть свою дурнувату статтю!!!!
Andriyko
6055 дн. тому
Костянтине, в даному випадку має йтися про звичайнісіньку гречність. Ніхто не запаречує цінність візиту першої особи, заперечується обраний спосіб. Ви ж не будете доводити, що Джардіні ді Кастелло перекривається зненацька і на невизначений час? От і в цьому випадку служба протоколу Президента мала заздалегідь, принаймні до часу друку програми Форуму, попередити про намір Президента оглянути експозицію та про спеціальні заходи безпеки, якими цей візит супроводжуватиметься. Тоді в програмі фестивалю було б прямо зазначено, наприклад: "Субота, 15 вересня. 1400-1800. Візит Президента України. Вхід по спеціальним запрошенням. Такі-то особи (письменники, видавці, критики) можуть одержати запрошення в оргкомітеті, інших просимо звертатися туди-то". Одна маленька фігура ввічливості, і ніхто не стояв би невідомо скільк
Andriyko
6055 дн. тому
Костянтине, в даному випадку має йтися про звичайнісіньку гречність. Ніхто не запаречує цінність візиту першої особи, заперечується обраний спосіб. Ви ж не будете доводити, що Джардіні ді Кастелло перекривається зненацька і на невизначений час? От і в цьому випадку служба протоколу Президента мала заздалегідь, принаймні до часу друку програми Форуму, попередити про намір Президента оглянути експозицію та про спеціальні заходи безпеки, якими цей візит супроводжуватиметься. Тоді в програмі фестивалю було б прямо зазначено, наприклад: "Субота, 15 вересня. 1400-1800. Візит Президента України. Вхід по спеціальним запрошенням. Такі-то особи (письменники, видавці, критики) можуть одержати запрошення в оргкомітеті, інших просимо звертатися туди-то". Одна маленька фігура ввічливості, і ніхто не стояв би невідомо скільк
умка
6055 дн. тому
Костя, ви ж наче не митець, то чого образилися? Через те, що Л.Денисенко випередила своїм обуренням вашу "спокійну рефлексію" і тим зіпсувала вам солодко-шоколадну протокольну картинку? То вам би слід запровадити ліцензію на предмет для обурення зокрема і "правильне світосприйняття" в цілому. Чи може ви просто хотіли хоча б такої причетності до митців? :))
Гомофоб
6055 дн. тому
Костік, а тобі, напевно, Ющенко дуже подобається? :)
лариса денисенко
6055 дн. тому
Коли людині, Костю, не вистачає аргументів, вона будь-яку розмову переводить на особисте. Не думаю, що Вам взагалі цікаво, чим я втішена: телепрограмами, просуванням книжок чи, написанням, Вам самому це не цікаво. А чим я не втішена – я вже написала. Щоб не бурмосити собі під носа про те, що „краще вже було”, треба виховувати людей. І починати з себе, а потім – з Голови. Знаєте, неважливо хто тебе гвалтує: свій або чужий. Морально або фізично. Свідомо або помилково. Треба зупинити, пояснити та примусити відповідати. А не кон”юктурно обурюватися. Вчитися треба себе поважати, зрештою. Але вам то, мабуть, не потрібно.
Дід Колобок, активіст
6055 дн. тому
Шановний Костянтине! Щиро радію, що в Кесаря, себто Президента, є такий чуйний та меткий на слово захисник, як Ви. Звичайно, соромно за них – цих «вічно ображених» митців. Ай-яй-яй, шановні! Як не соромно! Але, скажу Вам, не лише ці тонкошкірі дозволяють собі ображатися на наше Сонечко Ясне. Сам чув і бачив у неділю ввечері, коли шановні начебто видавці (список я відправлю особисто Вам та у компетентні Органи) збирали у свої бусики непродані книжки. І що Ви думаєте, добродію Костянтине? Ганили нашого Гаранта на чім світ стоїть! Кажуть, не було такого ніколи на Форумі, щоб книжки назад везли. А я так думаю собі, пане Дорошенку, що то книжки їх були не бозна-які, тому й не купив ніхто. І нічого Президента в тім звинувачувати. Це ж остання наша надія, а навкруг – вороги, пане-брате. Тільки терпляче очікування впродовж 4-х годин
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду