Єжи Онух: «Ми напередодні великої спільної медіапрограми»

11 Вересня 2007
29227
11 Вересня 2007
08:34

Єжи Онух: «Ми напередодні великої спільної медіапрограми»

29227
Як уже писала «Детектор медіа», в рамках XIV Форуму видавців у Львові Польський інститут у Києві запровадив грошову премію імені Юзефа Конрада у розмірі 20 тисяч гривень переможцю конкурсу українських письменників. Шануючи й акцентуючи в такий спосіб увагу на спільній історії, Інститут і на майбутнє продовжує плідно співпрацювати з Україною в медіасфері. Про це – в сьогоднішньому інтерв’ю директора Польського інституту Єжи Онуха.
Єжи Онух: «Ми напередодні великої спільної медіапрограми»

Пане Єжи, коли і як у вас з’явилася ідея запровадити премію Юзефа Конрада для українських письменників?

– Ця ідея живе зі мною здавна. Вона виникла ще до того, як я став директором Польського інституту. Річ у тому, що я вже десять років живу в Україні і за цей час зрозумів, що є певні території, про які ми мало знаємо або ж не знаємо взагалі.

Якщо говорити про це в польсько-українському контексті, то так сталося, що тут, на українській землі, народилося чимало етнічних поляків, які були синами і доньками української землі. Деякі з них зробили кар’єру, яка виходить за межі однієї України чи Польщі. Це європейська і світова кар’єра. Світова спільнота добре знає цих людей, але й гадки не має, що вони мають якийсь зв’язок чи то із Польщею через своє походження, чи з Україною через своє місце народження. Серед них є й такі визначні постаті, як Конрад (який, щоправда, став великим британським письменником) і Казимир Малевич – батько художнього авангарду XX століття. (Ми хочемо запровадити премію і на його честь.) Але у світі не знають, що вони поляки, народжені на Україні. Та, власне, про це не знають багато українців і поляків. Тобто, ми хочемо донести це до людей.

Окрім того, в контексті премії Конрада треба сказати, що в цьому році ЮНЕСКО проголосило міжнародний рік Конрада. І ми подумали, що варто знайти таку форму, в якій можна віддати шану цій події – нашій спільній спадщини. А у зв’язку з тим, що Конрад – письменник, хотілося одночасно в такий спосіб допомогти письменникам в Україні. Знаєте, був час, коли Польща отримувала багато різноманітної допомоги від своїх сусідів: німців та інших. А тепер ми вже самі маємо ресурси для допомоги. Невеликі, але маємо і можемо задіяти не тільки для безпосередньо промоції польської культури, але також вибудувати глибші зв’язки. Цією премією для українських письменників ми нагороджуємо за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсалізм послання. Саме це й можна безпосередньо віднести до творчості Конрада.  

А це не означатиме, що ви радше надаватимете перевагу літераторам із польським корінням?

– Ні, абсолютно. По-перше, журі складається з трьох представників України і двох осіб із Польщі. Навіть статистично кажучи, українці в цьому голосуванні мають перевагу. Там будуть такі люди, як Юрій Андрухович, Олександр Богуцький і Тамара Гундарова, з Польщі – Боґуміла Бердиховська. Ну а моя роль як голови, я б сказав, більш технічна. Тобто, щоб все було за правилами. 

Пане Єжи, а як до складу журі потрапив Олександр Богуцький? Чому ваш вибір зупинився саме на ньому?

– Зараз важливим аспектом усієї цієї події є те, щоб вона була, власне, інформаційно донесена, була успішною в інформативному плані. Інакше вона не матиме сенсу. Вочевидь, ми не знаємо, хто отримає премію. Але всі мають змогу побачити список журі. А для зацікавлення воно повинно складатися із зірок – як у лапках, так і без них. Через це в нашому журі є Юрій Андрухович – знакова постать в Україні і знаний у Польщі. З цієї ж причину тут присутня і пані Бердиховська, яка має дуже добрі зв’язки з Україною. А Олександр Богуцький – це людина, знана в медійному плані, зацікавлена процесом. 

Тобто, ICTV достатньо широко висвітлюватиме присудження премії?

– Ми співпрацюватимемо з усіма. Не варто говорити, що ICTV автоматично є нашим генеральним медійним спонсором. Просто ми хочемо залучати відомих медівників – таких людей, як пан Богуцький, який знає і читає українську літературу. А з іншого боку, ми маємо на меті не замикатися в тусовочному колі добрих знайомих, тобто літераторів. Важливо сюди допускати певних людей, які можуть сказати: «А король голий», розумієте? Такі люди можуть надати події і надійне підсилення, і новий погляд. 

Які медійні програми наразі ініціює і підтримує Польський інститут?

– Ми маємо цілу низку різноманітних програм, крім того нас цікавлять певні відносини з медіа в Україні. Вже два роки тут, під нашим патронатом, діє польсько-український клуб журналістів «Без упереджень». Ідея цього клубу в тому, що ми раз на квартал запрошуємо знаного журналіста чи медіаекперта з Польщі. Ця людина приїздить, ділиться досвідом і т. д. Тепер ми на тому етапі, коли хочеться еволюціонувати, розвивати ідею і подумати про розширення медіапрограми. І тут, між іншим, ми вступаємо у певний діалог із «Детектор медіаю», аби разом вибудувати нову довгострокову програму, щонайменше на два роки, і на її основі проводити різноманітні заходи. Починаючи від семінарів чи презентацій і закінчуючи стажуванням українських журналістів у польських медіа. Так що зараз ми напередодні розвитку цієї програми, яку, я маю надію, вдасться впровадити в життя на початку нового року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Зелінський, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду