Теленовини страждають від рутини

20 Листопада 2002
1005
20 Листопада 2002
10:20

Теленовини страждають від рутини

1005
За рік після терактів 11 вересня, що позначилися на житті багатьох американців, зміст випусків телевізійних новин на телеканалах Сполучених Штатів мало чим змінився За рік після терактів 11 вересня, що позначилися на житті багатьох американців, зміст випусків телевізійних новин на телеканалах Сполучених Штатів мало чим змінився.
Теленовини страждають від рутини
У теленовинах продовжують домінувати кримінальні теми, які займають в середньому 25% випусків, тоді як тільки 1% часу тележурналісти приділяють темам безпеки, незважаючи на її посилення в аеропортах, на загрозу біотерору і більший ризик появи у громадських місцях. Висвітлення міжнародних подій і питань оборони після вересневих терактів збільшилося тільки з 4 до 9%.

Такі висновки останнього дослідження “Проекту з досконалості у журналістиці”, який розповсюдило агентство “Асошейтед прес”. Вивчено зміст теленовин на 53 станціях у 17 регіонах Америки у період з березня по травень цього року. Загалом зміст новин, за яким проект начолі із Томом Розенстілем пильнує упродовж останніх 5 років, засвідчує тенденцію, що телевізійним станціям Америки важко відмовлятися від рутини й змінювати редакційну політику після значущих суспільних потрясінь. Розенстіль вважає, що цьому причиною є обмежені бюджети новинних підрозділів і вони зорієнтовані на заробляння грошей. Хоча у небагатьох випадках місцеві філіали телемереж мають змогу винаймати додаткових журналістів і робити додаткові випуски.

5 років тому в Америці телевізійний репортер регулярно робив у середньому 1,4 репортажі на добу. Цього року навантаження на нього зросло до 1,8 репортажа на добу. Крім цього, Розенстіль зауважив, що почастішали випадки, коли на події присутній лише телеоператор, редакції частіше користуються повідомленнями інформагенцій і показують в ефірі відеозйомки, надані пресс-службами чи тими ж самими агенціями. Усе це заради того, щоб докласти менше зусиль і отримати кращий результат.

Упродовж 5 останніх років проект виявив чіткий взаємозв’язок між якістю інформаційного мовлення і його рейтингами Але інколи важко переконати директорів новинних підрозділів телестанцій у тому, що це правда, заявив Розенстіль. За його словами, телевізійники Америки мають негласну корпоративну солідарність у тому, що подібні дослідження невірні.

Директор “Проекту з досконалості у журналістиці” розкритикував станції ще й за те, що вони планують час виходу в ефір випусків новин винятково за рейтингами агенції “Нільсен”. На його переконання, як тільки директори новин бачать, що рейтинг їхнього випуску впав на репортажі зі школи, вони відмовляються надалі висвітлювати теми освіти.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Новий канал”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду