Хорунжа служба 3 ОШБр евакуювала з лінії фронту цінний артефакт ХІІ століття

Хорунжа служба 3 ОШБр евакуювала з лінії фронту цінний артефакт ХІІ століття

26 Вересня 2024
1203
26 Вересня 2024
23:59

Хорунжа служба 3 ОШБр евакуювала з лінії фронту цінний артефакт ХІІ століття

1203
Українські військові врятували з-під Покровська тисячолітню кам'яну статую половецького воїна і передали її до Дніпропетровського національного історичного музею.
Хорунжа служба 3 ОШБр евакуювала з лінії фронту цінний артефакт ХІІ століття
Хорунжа служба 3 ОШБр евакуювала з лінії фронту цінний артефакт ХІІ століття

До Дніпропетровського національного історичного музею передали унікальну історичну памʼятку, яку українські військові врятували з-під Покровська. Це кам'яна статуя половецького воїна, що датується ХІІ століттям, повідомляє «Суспільне Дніпро». 

Артефакт евакуювали військові Хорунжої служби 3-ї окремої штурмової бригади. Один зі штурмовиків розповідає, що через постійну загрозу обстрілів російськими КАБами та близькість лінії фронту наші захисники мали працювати швидко. 

«Приїхало нас п’ятеро людей, ще по дорозі назбирали, але того всього було замало. Тут і корінь 70 сантиметрів, і статуя виявилась важкенька», — каже молодший сержант Хорунжої служби 3 ОШБр Ігор. 

Історик та військовий Олександр Алфьоров повідомив: за візуальними ознаками було встановлено, що це статуя половецького воїна. 

«Він тримає в руках чашу, у нього є високі чоботи. Тут є система ременів, він в шоломі», — завважив Олександр Алфьоров. 

Він додав, що такі кам’яні фігури стояли перед могилами воїнів, частіше за все на курганах, і були певними оберегами регіону. Приблизний вік статуї — майже 1000 років. 

Військовослужбовець 3  ОШБр на позивний Аніматор сказав, що Хорунжа служба бригади не вперше рятує історичні артефакти. Тільки до Історичного музею в Дніпрі вони привезли дві кам’яні статуї. 

«Їх не так багато лишилося в Україні. Багато їх було викрадено свого часу Російською Федерацією для своїх музеїв. Для мене це надважливо, тому що це наша спадщина, і ми розуміємо, що в разі втрати таких об’єктів її не відновити», — зазначив військовий. 

Аліна Певна, керівниця Управління культури та туризму Донецької ОВА, повідомила, що за приблизними даними, російська армія знищила понад 150 обʼєктів культурної спадщини області. 

«Дуже швидко захопили територію між Маріуполем та Донецьком, і там залишилось 12 кам’яних баб. На жаль, так трапилося, але зберігаємо все, що можна зберегти, саме завдяки нашим захисникам», — розповіла Аліна Певна. 

Загалом з Донеччини евакуювали 13 статуй. У Дніпропетровському національному історичному музеї їх реставрують. Тут і зберігатимуть кам’яні пам’ятки до закінчення війни, повідомляє «Суспільне Дніпро». 

Нагадаємо, в липні Генеральний прокурор України Андрій Костін під час міжнародної конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України» повідомив, що Росія понад 10 років грабує та привласнює українську культурну спадщину в тимчасово окупованих територіях Криму та Донецької і Луганської областей.  

З початку війни з України до Росії було вивезено понад 480 тисяч творів мистецтва. Визначити ціну вкрадених робіт майже неможливо, оскільки лише частина з них була застрахована.

У липні 2023 року Спілка археологів України та Центр національного спротиву повідомляли про незаконні розкопки на території історико-археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський» у тимчасово окупованому Криму та наміри окупантів вивезти 300 тисяч експонатів основного фонду музею.  

Читайте також:

Фото: «Суспільне Дніпро»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1203
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Koval
1 год. тому
Особливо цінні історичні речі, подібні до врятованої, давно повинні бути переміщені в музеї для надійно зберігання та можливості ознайомлення з ними міліонів людей. На місці оригіналу мають стояти копії, які за допомогою принтерів можна виготовити за лічені дні. Таким чином збережемо історію і дамо можливість поодиноким туристам бачити копії артефактів, які візуально нічим не відрізнятимуться від оригіналу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду