УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію

УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію

1 Грудня 2022
2034
1 Грудня 2022
15:08

УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію

2034
Керівництво єпархій УПЦ МП на Кіровоградщині вважає інформацію про митрополита Боголєпа «неправдивою і провокаційною».
УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію
УПЦ МП судиться з порталом «Слово і діло» через митрополита, якого звинуватили в роботі на Росію

Олександрійська єпархія УПЦ МП готує судовий позов для захисту честі і гідності проти порталу «Слово і діло» через статтю, яка стверджувала, що місцевого митрополита Боголєпа звинувачують у закликах до зміни державного кордону України.

Про це повідомили в юридичному відділі єпархії на сайті митрополії.

Матеріал «У полоні “русского миру”: кого зі священиків УПЦ МП підозрюють у злочинах проти державності України» був опублікований на сайті видання 25 листопада.

У матеріалі стверджується, що «у проросійській діяльності підозрюють митрополита Кіровоградського та Новомиргородського (Петро Губеня) та митрополита Олександрійського та Світловодського (Валерій Гончаренко). Їх звинувачують у закликах до зміни території державного кордону України».

Також «Слово і діло» опублікувало інфографіку з випадками «викриття священиків в антидержавній діяльності».

Юридичний відділ єпархії вважає, що інформація щодо керівника єпархії у статті «неправдива і провокаційна»: «цинічне спотворення фактів, навмисне перекручування інформації, відвертий наклеп та приниження повинні отримати свою справедливу правову оцінку».

Нагадаємо, 31 жовтня СБУ провела обшуки в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях УПЦ МП через поширення окремими представниками цієї громади ідей, що зазіхають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі. 

За даними спецслужби, серед іншого в них виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом Московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у Росії антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, зазначає СБУ, їхні тексти містять ознаки кримінальних правопорушень, зокрема зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. 

22 листопада СБУ спільно з Нацполіцією та Нацгвардією провели обшуки на території Києво-Печерської лаври. Також вони перевірили приміщення Корецького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря та приміщення Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Крім того, під час обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП працівники СБУ та Нацполіції знайшли шеврони «донських козаків» та велику кількість антиукраїнських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень. У ній заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

Перевірки у храмах МП тривають після того, як стало відомо, що у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Фото: митрополит Боголєп (Гончаренко) / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду