2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group

2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group

3 Серпня 2022
1946
3 Серпня 2022
12:00

2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group

1946
За словами очільниці Film.ua Group, цього року Україна могла би привабити іноземних кінематографістів своїми локаціями, де можна і варто знімати, а наступним кроком мав бути приїзд голлівудських локейшн-менеджерів.
2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group
2022-й мав стати проривним роком українського кіно, якби не вторгнення РФ – CEO Film.ua Group

CEO Film.ua Group Вікторія Ярмощук вважає, що 2022 рік мав стати проривним для українського кіно, якби не повномасштабне вторгнення Росії. Про це вона розповіла в інтерв'ю Liga.net.

«Ми були готові зайти на світовий ринок, але сталося трохи інакше. Наш прорив переноситься, але не скасовується. Україна все одно працюватиме, як і планувала, зі світом – Голлівудом, Netflix – хоча Росія зараз і завадила. Маю надію, що території повернемо, природа відновиться, архітектуру відбудуємо. Ну, будуть у нас рідше знімати "совок" (сміється). Від цього незалежна Україна тільки виграє», – сказала вона.

За словами Вікторії Ярмощук, цього року Україна могла би привабити іноземних кінематографістів своїми локаціями, де можна і варто знімати, а наступним кроком мав бути приїзд голлівудських локейшн-менеджерів.

«Ми мали їх привезти та показати Україну, зацікавити нашими локаціями, залучити більше студій до зйомок саме у нас», – розповіла вона.

На думку CEO Film.ua Group, у 2022-му Україна могла би стати майданчиком для зйомок багатьох іноземних фільмів ще й тому, що саме цього року поновилося виробництво стрічок, «заморожених» через пандемію COVID-19, а отже, відчувалася нестача павільйонів та знімальних потужностей.

«Ми мали бути наступними, до кого приїдуть. Уже йшли перемовини, але повномасштабне вторгнення все змінило. Зараз ми не маємо інформації, що з усіма українськими локаціями – деякі регіони окуповані, десь розбомблені», – пояснила Вікторія Ярмощук.

За її словами, до повномасштабної війни зйомки в Україні були на 20-30% дешевшими, ніж у низці інших країн Східної Європи, зокрема у Болгарії та Угорщині.

Нагадаємо, в 2021 році МКІП прогнозував, що за 4-5 років Україна може отримати $500 млн інвестицій завдяки системі кешрібейтів (часткового відшкодування з держбюджету витрат за виробництво фільму для іноземних кіновиробників).

Зйомки першого фільму, який претендував на кешрібейт, відбулись у серпні-вересні 2020 року: у Києві знімали стрічку «Останній найманець» для Netflix. Партнером з українського боку виступила компанія «Еппл Три Продакшнс», співзасновниками якої є вітчизняна Star Media та британська Ollev UK Ltd. «Еппл Три Продакшнс» подала документи до Держкіно, але передбачені законом терміни розгляду вже не дозволяли розраховувати на бюджет 2020-го. Однак й у 2021-му іноземний кіновиробник так і не отримав часткового відшкодування своїх витрат.

На початку 2022 року Зеленський підписав закон, який мав розблокувати систему кешрібейтів для іноземних кінокомпаній.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
625 дн. тому
Якби не вторгнення РФ, ми б вже при комунізмі жили. Якби не: революційна боротьба за владу або, хоча б не брехали, а на справді проводили реформи - вторгнення б не було. Ось як воно було в Содомі і Гоморі. Так, а нас то за що? Ми ж, як всі. Креативні менеджера АТБ, Сільпо, ..., не шахраюють - вони маркетингову стратегію застосовують. А ми на своєму місці не шахраюємо, не крадемо, ... . То за що нас?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду