Практикантці, яка придумала новину, присвятили програму на радіо

Практикантці, яка придумала новину, присвятили програму на радіо

18 Січня 2022
2624
18 Січня 2022
21:15

Практикантці, яка придумала новину, присвятили програму на радіо

2624
«Журналістська освіта не дає найнеобхідніших цінностей, стандартів, етичних принципів. Це катастрофа».
Практикантці, яка придумала новину, присвятили програму на радіо
Практикантці, яка придумала новину, присвятили програму на радіо

Історія практикантки Zaxid.net, яка вигадала новину, стала темою розмови про стандарти роботи у ЗМІ в ефірі «Громадського радіо».

Новина «Детектора медіа» викликала широку дискусію. З'ясувалося, що придумані факти замість справжніх для медіа не така вже й унікальна ситуація. Чому так відбувається, у студії міркували головний редактор сайту «Детектор медіа» і автор новини про випадок у редакції Zaxid.net Отар Довженко, а також виконувачка обовʼязків керівника VoxCheck Світлана Сліпченко.

«Медійній спільноті дуже потрібна була ця дискусія,  коментує Отар Довженко. Адже ця новина не так про фейки, як про журналістську професію та про межі прийнятного в ній. Як і про те, наскільки у журналістів, які вчаться професії, інстальовані базові цінності і запобіжники проти брехні».

На думку головного редактора сайту «Детектор медіа», випадок із вигаданою новиною підкреслив слабкі місця у освіті журналістів. Адже стандарти журналістики мають бути однією з базових дисциплін для майбутніх працівників ЗМІ.  

«Журналістська освіта не дає найнеобхідніших цінностей, стандартів, етичних принципів. [...] Це катастрофа. І, очевидно, варто знову повернутися до розмови про якість журналістької освіти»,  каже Отар Довженко. У його редакторському досвіді такі випадки зазвичай траплялися з початківцями, які просто не мали необхідної підготовки для роботи над публікацією.

«Важливо проговорювати такі випадки. І також треба, щоби редакції враховували цей досвід і знали, як виявляти такі фейки», – міркує редактор. 

Позитивний приклад. На фото – одна із сесій проєкту Фундації «Суспільність» «Хаб медіа мобільності». Ця журналістська програма ставить за мету налагодити систему стажування студентів випускних курсів бакалаврату та магістратури шкіл журналістики з усієї країни в провідних медіа за прикладом світового досвіду інтернатури. Детальніше читайте у нашому матеріалі.

Світлана Сліпченко поділилася досвідом співпраці зі стажерами у редакції VoxCheck: «Ми перевіряємо їхні роботи. Усі матеріали для сайту проходять кілька етапів редагування. Після стажистів та стажисток матеріал вичитують аналітики, представники редколегії. Ми перечитуємо матеріали колег, щоб не було якихось логічних чи фактологічних помилок. Після чого матеріал переглядає ще хтось із редколегії. Так ми мінімізуємо можливу кількість помилок у фактажі, логічних хиб».

Також менеджерка VoxCheck звертає увагу, що у практикантів зазвичай менше часу для підготовки своїх матеріалів, аніж у фахових журналістів. Адже, окрім навчання та стажування, молоді люди часто мають іншу роботу. 

На її думку, під час практики важливо дати студентам чи початківцям базові практичні вміння, які допоможуть зробити перші кроки у сфері медіа. Адже саме керівник практики – людина, яка навчає критично мислити чи планувати час.

«Насамперед у VoxCheck ми вчимо задавати питання. Конкретно у цій ситуації, якби практикантка повідомила кураторові, що їй не вдається взяти коментар, цієї історії не було б. Це системна проблема тих, хто проходить практику та стажування», –відзначила Світлана Сліпченко.

Вона звернулася до журналістів-початівців із закликом ніколи не боятися ставити питання, а також більше спілкуватися зі своїм керівником.

З аудіозаписом ефіру ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2624
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
інфотейнмент
799 дн. тому
Чому може навчити Отар Довженко, який весь час на замовлення Детектора вигадує гарні новини про Суспільне?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду