Cервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити згадки бренду в розслідуванні на dev.ua – головред

Cервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити згадки бренду в розслідуванні на dev.ua – головред

22 Вересня 2021
2294
22 Вересня 2021
12:15

Cервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити згадки бренду в розслідуванні на dev.ua – головред

2294
У коментарі «Детектору медіа» Станіслав Юрасов зазначив, що редакція не буде видаляти згадки бренду з опублікованого матеріалу.
Cервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити згадки бренду в розслідуванні на dev.ua – головред
Cервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити згадки бренду в розслідуванні на dev.ua – головред

Головред видання dev.ua Станіслав Юрасов повідомив, що сервіс доставки їжі Rocket вимагає видалити всі згадки бренду в опублікованому розслідуванні про «гучну справу щодо шахрайства у Європі з використанням псевдоінвестиційних майданчиків».

Зокрема, на електронну пошту видання надійшла претензія на ім’я Юрасова і його видавця від юристів компанії «А.С.А. Груп», які діють від імені компанії «Рокет Делівері» (сервіс доставки їжі Rocket).

Претензія стосується редакційного розслідування dev.ua «Той-кого-не-можна-називати. Як інвестор Rocket пов’язаний з гучною справою про шахрайство у Європі».

Матеріал від 1 вересня 2021 року розповідає про розслідування німецькою прокуратурою справи про шахрайство, до якої були залучені українські правоохоронні органи через Interpol. Стаття ґрунтується на відкритих джерелах.

У числі перерахованих німецькою прокуратурою, можливо, причетних до справи осіб – громадяни України та Ізраїлю. Серед них – Тимур Рохлін, який інвестував у 2019 році в сервіс доставки їжі Rocket.

«Полягала (афера. – Ред.) у тому, що громадян вмовляли інвестувати різні активи через псевдоінвестиційні сайти. Гроші згодом не поверталися. Прокуратура Бамберга дала запит в Україну, вказавши в ньому низку імен, серед яких і Тимур Рохлін, що став у 2019 році інвестором "Рокет Делівері" через компанію "Хоумленд Юкрейн" (відповідні дані збережені в історії змін ЄДР)», – пише редакція.

dev.ua зазначає, що українські правоохоронці, отримавши міжнародний запит, провели обшуки й заарештували низку осіб.

«Крім того, було арештовано майно, яке належало до недавнього часу через підконтрольні компанії Тимуру Рохліну, а у 2020 році було передано на інші компанії, підконтрольні його батькові Ігорю», – пише видання.

Юристи компанії «А.С.А. Груп» вважають, що використання найменування Rocket у статті завдає шкоди діловій репутації компанії «Рокет Делівері».

«Тимур Рохлін не є акціонером або співвласником компанії Rocket, що підтверджується інформацією у відкритих джерелах Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», – йдеться в листі юристів «А.С.А. Груп».

Також юристи стверджують, що «наведені автором відомості в статті не підтверджують здійснення паном Рохліним шахрайських дій або будь-яких інших кримінальних правопорушень чи злочинів, а звинувачення особи в причетності до скоєння злочинів до рішення суду є порушенням презумпції невинуватості».

У свою чергу dev.ua зазначило, що в розслідуванні немає інформації про те, що Тимур Рохлін є акціонером або співвласником «Рокет Делівері» на цей момент.

«У статті йдеться про те, що Тимур інвестував у Ракету у 2019 році, а нинішнім основним бенефіціаром компанії є кіпрська компанія "Тисі Фреш Фуд Лтд", а її кінцевий бенефіціар – Рохлін-старший», – зазначачає редакція dev.ua.

Також «у статті немає даних про те, що Рохлін є фігурантом досудового розслідування, немає даних про те, що українські або німецькі правоохоронці підозрюють його в кримінальних правопорушеннях, також у статті не міститься недостовірна інформація, всі дані взяті з відкритих джерел».

Юристи «А.С.А. Груп» вимагають від dev.ua видалити всі згадки про їхнього клієнта зі статті редакції. В іншому випадку вони звернуться до суду з позовом про захист ділової репутації та вимагатимуть безпосередньо від осіб, зазначених у зверненні, компенсувати завдану моральну шкоду та інші збитки.

У коментарі «Детектору медіа» Станіслав Юрасов зазначив, що редакція не буде видаляти згадки бренду з опублікованого матеріалу.

Після публікації самого матеріалу Рохлін подав заяву до поліції, правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею, пов’язаною зі «втручанням у приватне життя». Юрасова викликали на допит як свідка, він вже дав показання в цій справі.

Зауважимо, що компанія Rocket одразу після виходу матеріалу озвучила свою позицію щодо розслідування dev.ua. Компанія запевнила, що «завжди працює в рамках закону в країнах своєї присутності».

«Ми не можемо коментувати події, які стосуються третіх осіб – клієнтів, інвесторів та їхніх родичів, проте готові надати будь-яку інформацію стосовно результатів та планів нашого бренду», –  заявила компанія.

Сайт dev.ua запустили в червні 2021 року, видання спеціалізується на визначних явищах та людях у сфері ІТ.

Головредом видання став Станіслав Юрасов, колишній редактор відділу Liga.Tech та ведучий проєкту «Міфоломи» на телеканалі «Україна 24». Інвестором проєкту є видання про ІТ з Білорусі dev.by. 

Фото: Офіс ефективного регулювання BRDO/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2294
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду