Фільму «Зошит війни» не видали прокатне посвідчення через проблеми з субтитрами

Фільму «Зошит війни» не видали прокатне посвідчення через проблеми з субтитрами

22 Вересня 2021
2619
22 Вересня 2021
08:52

Фільму «Зошит війни» не видали прокатне посвідчення через проблеми з субтитрами

2619
Представники кіноіндустрії звернулись із листом до Міністерства культури та інформаційної політики.
Фільму «Зошит війни» не видали прокатне посвідчення через проблеми з субтитрами
Фільму «Зошит війни» не видали прокатне посвідчення через проблеми з субтитрами

Державне агентство України з питань кіно не видало прокатне посвідченння фільму Романа Любого «Зошит війни», про це повідомила компанія 86PROKAT, яка займається дистрибуцією стрічки. Дозвіл дали лише на декілька спеціальних показів.

«Зошит війни» – фільм, створений з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських бійців.

Документальний фільм мав вийти у кінотеатрах 2 вересня, але через відсутність прокатного посвідчення кінотеатри скасували повноцінний прокат. 

Позиція Держкіно та думка юристів

Офіційна причина відмови з боку Держкіно – відсутність процедури оформлення прокатних посвідчень для субтитрованих стрічок у нових положеннях закону про мову, що набрали чинності 16 липня 2021 року.

Юристи з компанії Axon Partners, які представляють інтереси фільму, вважають що саме Держкіно та Мінкульт мають забезпечити реалізацію нових норм закону.

«Частина 6 статті 23 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" встановлює, що розповсюдження в кіновидовищних закладах України документальних фільмів без дублювання або озвучення державною мовою, але із субтитрами, виконаними державною мовою, допускається у разі, якщо такий фільм набрав щонайменше 2 бали за культурними критеріями культурного тесту, встановленими Законом України "Про державну підтримку кінематографії в Україні", і про надання дозволу на таке розповсюдження зазначено в державному посвідченні на право розповсюдження і демонстрування фільмів, виданому у встановленому законом порядку», – зазначають вони.

На думку юристів, Держкіно має прийняти внутрішній документ з нормами, спрямованими на реалізацію норми з частини 6 статті 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у якому має бути прописано, що при прийнятті рішення про видачу посвідчення Держкіно має визначити, чи набирає фільм 2 культурні бали культурного тесту чи ні.

У Держкіно, в свою чергу, зазначають, що фільм має право на проходження культурного тесту, але порядок не прописаний у профільному законі, тому Рада з питань кіно не має правових підстав призначати культурний тест.

Юристи наголошують, що конструкція норми частини 6 статті 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не вимагає повного проходження тесту і його оцінки Радою з державної підтримки кінематографії.

Відкритий лист представників кіноіндустрії

Представники кіноіндустрії через цю ситуацію звернулись із відкритим листом до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Держкіно Марини Кудерчук та голови парламентського підкомітету з питань кінематографу та реклами Павла Сушка.

Вони висловили своє обурення невидачею прокатного посвідчення фільму Романа Любого, адже, на їхню думку, саме Держкіно не забезпечило реалізацію п. 6 статті 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та унеможливило прокат для великого сегменту документального кіно.

«Про те, що нові норми закону про мову вступлять 16 липня було відомо дуже заздалегідь, але ані Держкіно, ані Мінкульт не зробили нічого, аби виконати цей закон і врегулювати видачу прокатних посвідчень субтитрованим стрічкам. Через цю бездіяльність вже страждають глядачі, виробники та прокатники документальних фільмів, яких і без того в Україні небагато.

Ми вимагаємо від державних органів, що регулюють сферу кінопрокату, виконати закон і свої прямі обов'язки та якнайшвидше врегулювати процедуру видачі прокатних посвідчень для українських субтитрованих документальних фільмів, інакше документальні фільми, вироблені, зокрема, і за державний кошт не зможуть дійти до глядача», – йдеться у відкритому листі.

Його на момент публікації новини підписали більше 40 представників кіноіндустрії, у тому числі режисери Сергій Лозниця, Надія Парфан, Ірина Цілик та багато інших.

«Детектор медіа» звернувся до керівництва Держкіно та Мінкультури із проханням прокоментувати ситуацію.

Світова прем'єра фільму «Зошит війни» відбулася на фестивалі Docudays UA у 2020-му році, де стрічка здобула приз глядацьких симпатій та два спеціальні призи. Також фільм став переможцем Національного конкурсу 4-го Кінофестивалю Kharkiv MeetDocs.

«Режисер зібрав сотні шматочків цієї війни, зняті нашими воїнами на телефони в окопах і бліндажах, у танках і посеред дороги, під веселкою і в лісі. Різноманітність, емоційність та експресивність тут вітається, додаючись до головного – до унікальності підходу. Зробити «фільм» із багатьох шматочків, відзнятих іншими, що назвати «власним фільмом режисера Романа Любого» невідомо як, але назвати видатним твором – можна прямо», – зазначав у колонці для «Детектора медіа» кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

Фото: кадр із фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2619
Читайте також
03.09.2021 15:01
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
8 516
21.12.2020 10:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
8 423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду