Прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі Шеремета

Прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі Шеремета

21 Вересня 2021
5148
21 Вересня 2021
19:39

Прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі Шеремета

5148
Адвокат Антоненка Станіслав Кулик вважає, що висновки експертизи – необ’єктивні.
Прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі Шеремета
Прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі Шеремета

У вівторок, 21 вересня, під час виїздного засідання прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Як пише «Укрінформ», підозрювані у цій справі Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко, Яна Дугарь та їхні захисники, прокурор Михайло Тішин і один з представників потерпілих, а також судді у справі і присяжні виїхали до на огляд кузовів автомобілів, які є речовими доказами у цій справі.

Після цього прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи. 

«У ході цієї експертизи експерт встановив, що маса вибухової речовини у тротиловому еквіваленті, що використовувався у вибуховому пристрої під час вибуху авто, складає 478,4 грами. Цим було встановлено, що вибуховий пристрій був наполовину заповнений вибуховою речовиною», – повідомив прокурор.

Крім того, у межах цієї експертизи експерт врахував товщину пластикового захисту авто, товщину металу, висоту магнітів, відстань між зарядом вибухової речовини та поверхнею, а також інші дані, «необхідні для складання об’єктивного висновку».

Шевченківський районний суд долучив до матеріалів справи один з документів від прокурора і відклав розгляд справи на 27 вересня.

Натомість адвокат Антоненка Станіслав Кулик вважає, що висновки експертизи – необ’єктивні. 

«У мене склалося враження, що прокурор хоче довести, що якимось чином саме міна МОН-50 пов’язана до вчинення цього страшного злочину», – сказав він.

Він підкреслив, що схожі вибухові елементи використовуються як мінімум ще у двох мінах: ОЗМ-72 і міна МОН-90, які не бралися до уваги. Що й є доказом необ'єктивності. На його думку, ствердно можна сказати те, що вибухівка, якою скоїли злочин, поки що невідома. 

Крім того, Кузьменко сказала, що, на її думку, слідчий експеримент провели неналежним чином. А один з представників потерпілих, присутній на цьому засіданні, сумнівається, що це була міна МОН-50.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Наразі триває суд над трьома обвинуваченими у виконанні вбивства Павла Шеремета: лікаркою й волонтеркою Юлією Кузьменко, музикантом та ветераном АТО Андрієм Антоненком, військовою медсестрою Яною Дугарь. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала їх та оголосила підозру.

За результатами проведених експертиз, відеозапису з камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом із нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти справи заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також різко розкритикувала припущення слідства.

Юлія Кузьменко майже вісім місяців провела в СІЗО. 4 серпня 2021 року Шевченківський районний суд Києва змінив запобіжний захід на нічний домашній арешт (з 23:00 до 06:00). Також суд постановив зняти з неї електронний браслет. 

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 22 червня суд продовжив домашній арешт Антоненку ще на два місяці.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу.

Фото: Станіслав Кулик / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5148
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду