У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць

У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць

20 Квітня 2021
1529
20 Квітня 2021
17:55

У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць

1529
Суд відмовився задовольнити вимогу прокуратури щодо призначення більш жорсткого покарання Катерині Борисевич.
У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць
У Білорусі суд не став продовжувати тюремний строк журналістці Борисевич. Її звільнять за місяць

У вівторок, 20 квітня, Мінський міський суд не став продовжувати тюремний термін журналістці Tut.by Катерині Борисевич, на чому наполягала прокуратура. Про це повідомляє білоруська редакція Радіо Свобода.

2 березня суд у Мінську засудив журналістку порталу Tut.by Катерину Борисевич до шести місяців позбавлення волі, а лікаря швидкої допомоги Артема Сорокіна до двох років позбавлення волі з відстрочкою. Також суд зобов'язав Борисевич виплатити 2900 рублів штрафу, а Сорокіна – 1450 рублів штрафу.

Борисевич була затримана силовиками 19 листопада 2020 року, перед оголошенням вердикту суду вона вже була під вартою три місяці.

Перед затриманням Борисевич та Сорокін розповіли громадськості, що у крові загиблого від побоїв мінчанина Романа Бондаренка не було алкоголю. Влада ж стверджувала протилежне.

Суд вирішив, що лікар незаконно розголосив відомості про стан здоров'я Бондаренка, а Борисевич підготувала статтю, в якій розповсюдила ці відомості як «протиставлення офіційним коментарям держорганів».

Після смерті Бондаренка в Слідчому комітеті Білорусі заявили, що у загиблого була «діагностована алкогольна інтоксикація». Таку ж тезу повторював самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

14 квітня 2021 року медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

Фото: Belapan

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду