Кулеба про затримання Владислава Єсипенка у Криму: Публічність – стримувальний фактор для РФ

Кулеба про затримання Владислава Єсипенка у Криму: Публічність – стримувальний фактор для РФ

26 Березня 2021
1609
26 Березня 2021
13:49

Кулеба про затримання Владислава Єсипенка у Криму: Публічність – стримувальний фактор для РФ

1609
Кулеба підкреслив, що українська влада має намір здійснювати тиск на Росію для звільнення Владислава Єсипенка.
Кулеба про затримання Владислава Єсипенка у Криму: Публічність – стримувальний фактор для РФ
Кулеба про затримання Владислава Єсипенка у Криму: Публічність – стримувальний фактор для РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про необхідність публічного висвітлення справи затриманого в Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це Кулеба заявив у коментарі проєкту «Крим.Реалії».

«Як тільки нам стало відомо про це затримання, ми одразу почали діяти. В першу чергу, ми виступили з публічною реакцією, засвідчивши, що українська держава стає на захист цього громадянина. На жаль, за останні сім років механізм дії в таких випадках став дуже добре відпрацьованим, бо їх було дуже багато. Я б хотів, щоб більше ніхто не потрапляв у подібну ситуацію», – сказав Кулеба.

За його словами, українська влада має намір здійснювати тиск на Росію для звільнення Владислава Єсипенка.

«Але мій попередній досвід, і взагалі досвід української дипломатії, говорить про те, що навіть винесення питання на публічний рівень уже є стримувальним фактором для Росії. Ми на прикладі декількох ув'язнених у попередні роки знаємо, що припинялися побої або тортури після того, як справа ставала публічною, і вже не можна було нишком це робити», – зазначив міністр.

Міністерство закордонних справ України раніше висловило «рішучий протест» у зв'язку із затриманням і арештом у Криму Владислава Єсипенка.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Окупаційна влада не допускає незалежних адвокатів до журналітса. За даними ЗМІ, співробітники ФСБ Росії два дні катували Єсипенка струмом для отримання зізнання. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1609
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду