У Палаті представників США закликали Байдена пріоритетно відреагувати на ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії

У Палаті представників США закликали Байдена пріоритетно відреагувати на ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії

23 Січня 2021
2307
23 Січня 2021
13:27

У Палаті представників США закликали Байдена пріоритетно відреагувати на ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії

2307
Якщо тиск Кремля на незалежне ЗМІ продовжиться, законодавці пропонують вводити санкції щодо російських чиновників.
У Палаті представників США закликали Байдена пріоритетно відреагувати на ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії
У Палаті представників США закликали Байдена пріоритетно відреагувати на ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії

Комітет Палати представників США із закордонних справ направив лист до адміністрації президента США Джо Байдена, в якому закликав у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози, як тиск на редакцію «Радіо Свобода» в Росії. Про це йдеться на сайті комітету.

Члени комітету нагадали, що режим Путіна погрожує «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (RFE/RL) великими штрафами та можливими кримінальними провадженнями проти співробітників.

«Ми закликаємо адміністрацію Байдена негайно залучити російський уряд, щоб чітко пояснити, що ці обмеження щодо RFE/RL, його філій та персоналу є неприйнятними, і, зокрема, що притягнення працівників до кримінальної відповідальності матиме серйозні наслідки», - зазначили у листі законодавці.

«Якщо Москва продовжить ці дії, то ми готові співпрацювати з вашою адміністрацією, розглядаючи можливість використання існуючих органів влади для санкцій проти російських чиновників, які беруть участь у таких рішеннях, і вимагаючи більш рівнозначного становища між роботою RFE/RL у Росії та російських Russia Today (RT) та Sputnik у Сполучених Штатах», - йдеться в зверненні Комітету із закордонних справ.

Відразу після інавгурації Джо Байден провів кадрові перестановки в Агентстві США з глобальних медіа, що координує роботу американського міжнародного мовлення. Президент прийняв відставку глави USAGM Майкла Пека, призначеного на цю посаду в середині 2020 року Дональдом Трампом. 23 січня нова глава USAGM Келу Чао звільнила призначеного місяць тому Пеком президента «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» Теда Ліпієна. Змінилося також керівництво «Голосу Америки» та інших ЗМІ, які перебувають під опікою USAGM.

Як відомо, «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. За останні тижні уряд РФ повідомив організацію про десятки окремих порушень нових обмежувальних вимог для «іноземних агентів».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду