За зверненням «Центру протидії корупції» Офіс генпрокурора відкрив два провадження щодо Дубінського

За зверненням «Центру протидії корупції» Офіс генпрокурора відкрив два провадження щодо Дубінського

08:59,
20 Січня 2021
1668

За зверненням «Центру протидії корупції» Офіс генпрокурора відкрив два провадження щодо Дубінського

08:59,
20 Січня 2021
1668
За зверненням «Центру протидії корупції» Офіс генпрокурора відкрив два провадження щодо Дубінського
За зверненням «Центру протидії корупції» Офіс генпрокурора відкрив два провадження щодо Дубінського
Розслідуватимуть факти можливого ухилення нардепа від сплати податків, а також володіння майном, одержаного злочинним шляхом.

Офіс генпрокурора 11 січня відкрив ще два кримінальні провадження щодо народного депутата, колишнього ведучого і продюсера «1+1» Олександра Дубінського. Про це повідомив «Центр протидії корупції» (ЦПК), за заявами якого відкрито провадження.

Внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань зобов'язав Печерський районний суд Києва ухвалою від 3 листопада 2020 року. Заяву про ймовірні злочини пана Дубінського ЦПК направив 6 жовтня 2020 року, однак Офіс генпрокурора відмовлявся розслідувати їх.

За рішенням суду Офіс генпрокурора розслідуватиме два провадження: щодо можливого ухилення від сплати податків (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу) та ймовірної легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 ККУ).

«Депутат Дубінський, його матір та колишня дружина володіють загалом 24 об’єктами нерухомості, 17 автівками та 70 сотками землі. Загальна сума майна складає близько 2,5 млн доларів, — зауважили в ЦПК. — Наприкінці грудня 2019 року Дубінський почав переписувати частину свого майна на матір і дружину Олесю Цибко. Згодом стало відомо, що Дубінський і Цибко розлучені. Офіційна дата розлучення невідома, проте станом на листопад 2019 вони ще були у статусі одружених. Однак Дубінський, імовірно, зберігає фактичні сімейні відносини з Цибко, тож, згідно із законом “Про запобігання корупції” зобов’язаний декларувати її майно. Але ні її майна, ні подарованого ним же у декларації не було відображено».

Заявники зазначили, що в декларації пана Дубінського не відображені корпоративні права власності на словацьку компанію «DubPro s.r.o.», а також доходи від YouTube-каналу.

У пресслужбі Офісу генпрокурора агентству «Інтерфакс-Україна» підтвердили відкриття 11 січня двох проваджень за рішенням Печерського районного суду за фактом можливого вчинення злочинів народним депутатом, не називаючи його імені. Досудове розслідування доручено центральному апарату Державного бюро розслідувань (ДБР).

Як писав ДМ, активісти ЦПК направили низку звернень в українські та закордонні фінансові, правоохоронні та контролюючі структури в рамках проєкту #ЗробимоЇхВізиРазом. Так організація добивається «впровадження санкцій цивілізованими державами щодо кремлівських агентів в українській владі». Інформацію про нардепа Олександра Дубінського зафіксували в окремому досьє.

24 листопада 2020 року Офіс генпрокурора за заявою ЦПК та за рішенням суду почав досудове розслідування щодо ймовірної державної зради Олександра Дубінського.

У січні 2021 року уряд США запровадив санкції проти Олександра Дубінського та ще низки українських громадян та медіа. Їх обвинувачують у втручанні в американські вибори та належності до «російської мережі впливу». Одним із джерел рішення також стало звернення ЦПК.

Олександр Дубінський планує позиватися до ЦПК з приводу звинувачень у державній зраді. Підставами для цього депутат вважає листи ЦПК до Міністерства фінансів США з проханням накласти санкції проти нього. Про це заявила на пресконференції адвокатка Дубінського Тетяна Костіна.

Раніше журналісти Bihus.Info знайшли медіаплан Олександра Дубінського з дискредитації Майдану; нардеп назвав його фейком. В «1+1 медіа» (де працював Олександр Дубінський) заявили, що не можуть перевірити достовірність розслідування Бігуса.

Перед виходом розслідування Bihus.info Олександр Дубінський опублікував звинувачення на адресу керівника Bihus.info Дениса Бігуса, що той приховує кошти організацій, вкладає їх у цінні папери заради власного збагачення, привласнює пожертви чи гранти й навіть краде зарплатню у працівників. В інтерв'ю «Детектору медіа» Денис Бігус відкинув закиди народного депутата і сказав, що цінні папери купував не за грантові кошти. На його думку, звинувачення Олександра Дубінського є частиною загальної атаки на громадський сектор і донорські організації.

У травні 2020 року Денис Бігус розповів, що Олександр Дубінський кілька років мав громадську організацію та отримував гранти від агентства США з міжнародного розвитку USAID. Натомість зараз політик воює з ГО, незручними чиновниками та посадовцями, називаючи їх «соросятами» та «грантожерами», щоб дискредитувати їхню діяльність.

Крім того, 29 травня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт Олександра Дубінського щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою. Нардеп запропонував низку вимог і обмежень для представників ГО, якщо більше половини їхнього фінансування надходить з-за кордону. Детальніше читайте тут і тут.

27 липня Верховна Рада зареєструвала ще один законопроєкт пана Дубінського, який стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

Обкладинка ЦПК

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду