“Я не певен, що ТВ-новини повинні бути сторожовим псом суспільства... ”

11 Травня 2002
841
11 Травня 2002
13:41

“Я не певен, що ТВ-новини повинні бути сторожовим псом суспільства... ”

841
Ці слова належать Дону Хьюіту, одному з уславлених американських продюсерів новин і документалістики. Журнал архівів американського телебачення “The Vault” у 96 році опублікував інтервью з ним, з витягом якого вирішила ознайомити своїх читачів і “Детектор медіа”. “Я не певен, що ТВ-новини повинні бути сторожовим псом суспільства. ”.
“Я не певен, що ТВ-новини повинні бути сторожовим псом суспільства... ”
Ці слова належать Дону Хьюіту, одному з уславлених американських продюсерів новин і документалістики. У його доробку продюсування і режисура передачі “Дуглас Едвардз із новинами ” (1948-1962), праця виконавчим продюсером “Вечірніх новин з Уолтером Кронкайтом” (1963-1964). Він відомий і як творець і продюсер передачі “60 хвилин”. Журнал архівів американського телебачення “The Vault” у 96 році опублікував інтервью з ним, з витягом якого вирішила ознайомити своїх читачів і “Детектор медіа”.

Про “ведучих-якорів”

“Хто першим це вигадав – невідомо. Ніби я, а колега Сіг Міклзон гадає, що це він придумав термін “anchorman”. Виробництво теленовин є командною роботою. Кожен репортер, як матрос на судні, робить свій внесок, а роль ведучого Кронкайта – бути якорем усього цього судна. Ось звідки походить цей термін! Ведучий не має жодного відношення до самого судна, але він - останній елемент, до якого прикуте судно, і який прив”язує його до глядача”.

Про перше титрування

“Це було у 1952 в Чикаго під час з”їздів Демократичної і Республіканської партій. Завжди існувала проблема, як показати глядачам імена виступаючих. Раніше ведучому доводилося самому їх оголошувати: “Це був сенатор Тафт...” Я думав, як би ми могли показувати їхні імена? Одного ранку я снідав у готелі й офіціантка запитала: “Що істимете?” Я глянув на неї і побачив за нею дошку, на якій білим по чорному було написано: “Суп за 35 центів”. Я пішов і зняв зі стіни ту дошку. Офіціантка була роздратована і поскаржилася адміністратору. Але я все ж таки забрав з ресторану ту дошку з білими літерами на чорному фоні, яка і стала прообразом графічного способу титрування на телебаченні. Я сказав телевізійним інженерам, що вони мусять показувати на екрані білі літери на темному фоні”.

Про створення “60 хвилин”

“Якось я сказав собі, що мусить бути кращий спосіб донести інформацію, ніж знімати годинний документальний фільм. І подумав - а що як зробити багатоелементну передачу з трьох частин тривалістю в годину, яка буде по-голівудськи драматичною, з авторською журналістикою, а не адвокатською журналістикою... я не хочу виступати адвокатом когось чи захищати щось... Тоді я прийшов на Сі-Бі-Ес і запитав: “Серед усього часу для розваг чи не могли б ви виділити 60 хвилин для такого собі новинного тележурналу?” І коли керівництво зголосилося, ми зняли пілот, не думаючи над назвою. У блокноті я позначив це просто “60 хвилин”, а потім подумав, що це і є непоганою назвою для передачі. Тому секундомір, цей найбільш впізнаваний логотип на Землі, і став емблемою нашого першого пілотного шоу. Я придивився і вирішив, що буде дуже добре запускати секундомір на початку передачі, він характерно звучатиме “тік-так, тік-так” і за цим звуком люди сідатимуть перед телевізором для перегляду нашого журналу. Це справді спрацювало! Це і є одна з тих випадкових знахідок, які трапляються під час творчості”.

Про гарне написання

“Є одна найважливіша річ, якої я навчився колись у Фреда Френдлі, і найважливіше, чому я будь-коли вчився на телебаченні. Це річ, якій завдячує своїм успіхом журнал “60 хвилин” – вуха сильніше, ніж очі утримують тебе біля телевізора. Утримує те, що ти чуєш. Зображення переносить тебе на місце події, але те, що ти чуєш, тримає тебе тут, біля телевізора. Я навчився у Едварда Мюррея і Фреда Френдлі тому, що гарне написання сценарію є найважливішою річчю на телебаченні”. Про роль теленовин

“Я не певен, що телевізійні новини повинні бути сторожовим псом суспільства... Я не думаю, що саме в цьому полягає наша робота. На мою думку, наша робота полягає в тому, щоб вести хроніку часів, в яких ми живемо, і дати можливість іншим побачити цю хроніку, а потім вирішити самим – у чому треба бути настрожі і чого не треба остерігатися”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду