Як громадяни можуть підтримати громадські організації зі своїх податків? — дослідження

Як громадяни можуть підтримати громадські організації зі своїх податків? — дослідження

17:50,
28 Листопада 2020
3609

Як громадяни можуть підтримати громадські організації зі своїх податків? — дослідження

17:50,
28 Листопада 2020
3609
Як громадяни можуть підтримати громадські організації зі своїх податків? — дослідження
Як громадяни можуть підтримати громадські організації зі своїх податків? — дослідження
30% опитаних готові підтримувати організації громадянського суспільства через відсотковий механізм, а 54,7% воліють, щоб ці кошти витрачалися безпосередньо на активності ОГС.

Під час публічної дискусії «Відсотковий механізм як один із кроків до фінансової незалежності ОГС» Центр демократії та верховенства права презентував результати дослідження «Відсотковий механізм для фінансування організацій громадянського суспільства в Україні – 2020». Учасники обговорили питання довіри громадян до громадського сектору, культуру благодійності в Україні, а також чи відчувають громадські організації впевненість у завтрашньому дні та як залучити додаткове фінансування для українських ГО.

Доповідачі дискусії — менеджерка досліджень ІСАР «Єднання» Вікторія Алієва та юрист ЦЕДЕМ Гліб Колесов — пояснили, що відсотковий механізм – це механізм фінансової підтримки неприбуткових організацій, що полягає у наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися на користь обраних ними неприбуткових організацій, законодавчо визначеним відсотком сплаченого громадянами податку з доходу.

«Суть відсоткового механізму полягає в тому, що платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) має право переадресувати певний, встановлений законом, відсоток свого податку, уже сплаченого до відповідного бюджету, на суспільні потреби – безпосередньо до організації, яка займається вирішенням суспільної проблеми», – сказала Вікторія Алієва.

Так громадяни беруть участь в адмініструванні частини свого податку замість державних структур, впливаючи на прийняття рішень у державі. Суспільні потреби та отримувачі такого відсотку в кожній країні визначені законом згідно з існуючими пріоритетами, доцільністю та сформованою системою суспільно корисних інституцій.

«Даний механізм надання коштів не є основним джерелом фінансування таких інституцій, однак він є досить ефективним засобом залучення широких верств суспільної підтримки розвитку громадянського суспільства та формування громадянської відповідальності», – зауважила спікерка.

Досвід таких зарубіжних країн як Угорщина, Словаччина, Литва, Польща, Румунія, Італія, Молдова показує велику кількість переваг від запровадження даного механізму, додала вона. Через такий вид «благодійності» громадяни не тільки долучаються до фінансової підтримки відповідних бенефіціарів, а й безпосередньо впливають на зміни у своїх громадах.

В Україні вже з 2009 року ведеться робота над створенням законопроєкту щодо запровадження відсоткового механізму.

«Наразі спостерігається ситуація, коли збір коштів в Україні відбувається зі значною цільовою структурованістю. Благодійні внески, пожертвування, волонтерські збори тощо є досить популярними засобами акумуляції коштів на конкретні потреби. Натомість, пряма підтримка громадянами ОГС в рамках благодійності не є популярною, у зв’язку з чим зберігається низький рівень залучення громадян до діяльності ОГС. За таких умов, відсотковий механізм, як доповнення до благодійності та інструмент залучення людей до підтримки ОГС, може стати одним із ефективних засобів збору», –  вважає юрист ЦЕДЕМ Гліб Колесов.

Результати дослідження показали, що 46% громадян обізнані про діяльність ОГС, 9% вважають, що ОГС суттєво і ефективно вкладаються у вирішення основних суспільних проблем, а 34% бачать їх ефективними в певних сферах. Найнижча обізнаність — на півдні та сході України. Найвища — у центрі та на заході. Підтримка ОГС корелює з обізнаністю про цю діяльність, а неприйняття — з необізнаністю.

Щодо культури благодійності, то 21% громадян зазначили, що надавали благодійну допомогу —  адресну або ОГС — протягом останнього року. На заході та в центрі благодійність є поширенішою, аніж на сході та півдні. Також притаманні радше одноразові чи кількаразові спорадичні випадки підтримки, а не регулярна підтримка певних людей чи організацій.

За результатами дослідження, 30% опитаних готові підтримувати ОГС через відсотковий механізм, а 54,7% воліють, щоб ці кошти витрачалися безпосередньо на активності ОГС. Пріоритет на таку підтримку повинні мати ОГС, що працюють на рівні міста або села, йдеться у результатах дослідження. А підтримка надаватиметься за умов: фінансової прозорості (41%), змістовного наповнення роботи ОГС: чітка стратегія (32%), план роботи (33%), досвід у реалізації подібних проєктів.

За словами авторів дослідження, в Україні інструмент відсоткового механізму:

  • слугуватиме для збільшення фінансових можливостей для відповідних інституцій: громадських організацій, благодійних організацій, інших визначених організацій для своєї діяльності у рамках покращення життя суспільства у тих чи інших сферах;
  • сприятиме податковій просвіті українців, оскільки вони розумітимуть куди і на що йдуть їхні податки, скільки коштів вони витрачають на своє життя і як ними розпоряджаються – це в цілому може позитивно впливати на фінансову освіченість українців;
  • якщо інструмент буде запроваджений через електронний кабінет платника податків, це сприятиме поширенню користування електронним кабінетом платника податків серед українців і позитивно впливатиме на популяризацію електронного урядування в Україні.

На думку дослідників, представники організацій громадянського суспільства активно долучаються до формування державної політики, зокрема, шляхом участі та формування громадських і наглядових рад при органах влади, надання рекомендацій, коментарів та пропозицій щодо покращення законодавчої бази, тощо. Завдяки запровадженню відсоткового механізму громадяни матимуть змогу безпосередньо впливати на прийняття рішень в державі, а держава сприятиме розвитку організацій громадянського суспільства та підтримуватиме діяльність громадського сектору шляхом реалізації суспільних ініціатив і потреб. У підсумку, такий інструмент консолідуватиме суспільство, підвищуючи довіру громадян до неприбуткових організацій, у тому числі і активізуючи формат благодійності серед населення.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав, як податкова культура може стимулювати розвиток благодійності. Низка пропозицій експертів ОГС висловлена в Карті правових реформ.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду