Найпоширеніші системні порушення в медіа під час виборів: джинса, незбалансованість, маніпулювання соціологією – моніторинг

Найпоширеніші системні порушення в медіа під час виборів: джинса, незбалансованість, маніпулювання соціологією – моніторинг

27 Листопада 2020
1603
27 Листопада 2020
12:07

Найпоширеніші системні порушення в медіа під час виборів: джинса, незбалансованість, маніпулювання соціологією – моніторинг

1603
Виборчий кодекс потрібно оновлювати в частині, що стосується медіа, вважає Олександр Бурмагін. З ним згодний заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.
Найпоширеніші системні порушення в медіа під час виборів: джинса, незбалансованість, маніпулювання соціологією – моніторинг
Найпоширеніші системні порушення в медіа під час виборів: джинса, незбалансованість, маніпулювання соціологією – моніторинг

Моніторинг місцевих онлайн-медіа у 12 областях України та сторінок політичних партій і кандидатів у Facebook за 5 вересня по 25 жовтня, який проводила коаліція громадських організацій за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні», зафіксував кілька системних порушення Виборчого кодексу.

Олександр Бурмагін, експерт Ради Європи, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», під час онлайн-презентації результатів моніторингу 27 листопада перелічив найпоширеніші з них:

1. Прихована політична реклама й агітація (джинса). «Відбуваються небезпечні маніпуляції та спроби впливати на виборців з допомогою матеріалів, які поширюються як редакційні, до яких в аудиторії більша довіра, ніж до маркованої реклами», – зауважив експерт.

2. Поширення результатів соцопитувань без усіх реквізитів, яких вимагає виборче законодавство. «Немає замовників опитувань, немає методології, не всі результати наводяться. Результати цих опитувань часто використовуються для маніпуляцій», – пояснив пан Бурмагін.

3. Незбалансоване та необ’єктивне висвітлення виборчого процесу. За словами експерта, окремі медіа інформували лише про певних учасників виборчого процесу, про інших – або нічого, або негатив.

4. Поширення результатів екзитполів у день виборів до закриття дільниць, агітація в день тиші та день виборів.

За його словами, виборче законодавство потребує системних змін у питанні регулювання медіа та санкцій за порушення, створення адекватних правил гри медіа під час виборчого процесу. Найбільше проблем, на його думку, проявляється під час виборчого процесу у сфері онлайн-медіа та соціальних мереж.

«Без зміни законодавства, без ліберального, обережного регулювання інтернету й активності в соцмережах, які все більше впливають на виборців, ми навряд чи цю ситуацію змінимо», – констатував Олександр Бурмагін.

Він зауважив, що попри ухвалення нового Виборчого кодексу, в частині регулювання агітації та інформування його норми залишилися на рівні 2009 року, а деякі положення навіть програють тим нормам, які були закладені в законі про місцеві вибори.

На його думку, частково вирішити ситуацію може закон про медіа: у цьому законопроєкті передбачене регулювання онлайн-медіа. Але наразі робота над ним у парламенті стоїть на паузі, і пан Бурмагін сподівається, що вона відновиться найближчим часом.

При цьому Олександр Бурмагін вважає недоцільним впроваджувати в законодавство термін «маніпуляція». «Для розмежування агітації та інформування критеріїв, як на мене, достатньо: неупередженість, збалансованість, об’єктивність, повнота й точність. Якщо цих критеріїв інформування не дотримано – тоді ми можемо говорити про порушення, про маніпуляцію. У частині регулювання агітації є проблема із занадто широким визначенням. Але головне – щоб усі агітаційні матеріали були марковані. Встановлювати змістовні обмеження до агітаційних матеріалів (щодо уникнення маніпуляцій) не зовсім доцільно, оскільки ми можемо стикнутися з цензурою», – сказав експерт, відповідаючи на запитання учасників презентації.

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко погодився, що у виборчому законодавстві відбулися помітні зміни, але його реформа ще не завершена. «Коли ухвалюється великий комплексний Виборчий кодекс, уваги до всього не вистачало. У медійній тематиці він потребує ще змін. У міжвиборчий період ми маємо час подивитися на те, які зміни потрібно впроваджувати. У контексті подальшої роботи над законом про медіа теж є речі, які можна врахувати», – сказав він, коментуючи результати моніторингу.

Моніторинг проводила коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake» (Україна) та «Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки спільного Проєкту «Європейський Союз і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні». Він тривав з 5 вересня по 25 жовтня 2020 року та охопив контент соціальної мережі Facebook і місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 регіонах України, серед яких Закарпатська, Рівненська, Чернівецька, Львівська, Волинська, Чернігівська, Сумська, Житомирська, Вінницька, Київська області та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, за перший моніторинговий період 5-25 вересня експерти зафіксували, що місцеві медіа під час виборів порушують не лише стандарти журналістики, а й вимоги Виборчого кодексу. За другий моніторинговий період 26 вересня – 9 жовтня експерти зафіксували два нових системних порушення Виборчого кодексу: недотримання вимог неупередженого висвітлення виборчого процесу та збалансованого висвітлення коментарів усіх учасників виборчих перегонів.

Олександр Бурмагін уже звертав увагу на застарілість виборчого законодавства в частині інформаційного забезпечення та агітації, зокрема, на неякісні правила гри для інтернету і соцмереж. Певний блок змін до Виборчого кодексу містить законопроєкт про медіа, але його ще не розглянуто навіть у першому читанні.

Про необхідність регулювання політичної агітації та реклами в соціальних медіа говорила раніше й голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Фото: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1603
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду