Члени Комітету гуманітарної та інформполітики вдруге звернулися до прем’єр-міністра щодо карантину вихідного дня

Члени Комітету гуманітарної та інформполітики вдруге звернулися до прем’єр-міністра щодо карантину вихідного дня

20 Листопада 2020
1188
20 Листопада 2020
10:06

Члени Комітету гуманітарної та інформполітики вдруге звернулися до прем’єр-міністра щодо карантину вихідного дня

1188
Народні депутати просять втрутитися у ситуацію і вжити всіх можливих заходів щодо становища, в якому опинилися сфери культури, туризму та креативні індустрії.
Члени Комітету гуманітарної та інформполітики вдруге звернулися до прем’єр-міністра щодо карантину вихідного дня
Члени Комітету гуманітарної та інформполітики вдруге звернулися до прем’єр-міністра щодо карантину вихідного дня

У зв’язку із запровадженням локдауну вихідного дня члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики звернулися до прем'єр-міністра з проханням втрутитися у ситуацію і вжити всіх можливих заходів щодо становища, в якому опинилися сфери культури, туризму та креативні індустрії. Відповідне звернення оприлюднене на сайті Комітету.

Його підписали Микита Потураєв, Ірина Констанкевич, Павло Сушко, Євгенія Кравчук, Андрій Боблях, Тетяна Рябуха, Єлізавета Богуцька, Микола Княжицький, Володимир В’ятрович, Софія Федина, Гео Лерос, Олександр Абдуллін та Дмитро Нальотов.

Вони вказують, що цього року ВВП України впав на 6 %, третина падіння – найбільш уражені карантинними обмеженнями галузі: туризм (закриття кордонів, обмеження щодо переміщення в червоній зоні), культура та креативні індустрії, особливо – кіномережі (50% обмеження наповнюваності залів та приміщень, закриття закладів на вихідні дні, в які генерується понад 50% виторгу).

На думку народних депутатів, це загрожує у найближчій перспективі: втратою ВВП на понад 2%; скороченням понад 100 тисяч осіб; істотним зниженням податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів; деградацією людського капіталу в країні; втратою креативного потенціалу малого і мікробізнесу.

«Крім того, Державна програма стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами, не забезпечена фінансуванням на 2021 рік. Тому такі важливі ініціативи парламенту, як розвиток читання, підвищення мобільності населення та залученості його до культурних практик, можуть залишитися на папері», – зазначає голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Згідно з даними, отриманими від представників бізнесу та профільних асоціацій, які підтверджено аналітичними даними Міністерства культури та інформаційної політики України, карантинні обмеження впродовж 2020 року призвели до недоотримання доходів суб’єктами господарювання, серед яких значна частина мікро- та малого бізнесу та самозайнятих осіб – на суму понад 83 млрд гривень.

Офіційна статистика про фінансові результати 2020 року у зазначених сферах буде відомою лише у травні-червні 2021 року, але члени профільного парламентського комітету вже констатують — галузі є на межі виживання.

Нагадаємо, 9 листопада члени Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Павло Сушко, Ірина Констанкевич, Єлізавета Богуцька, Дмитро Нальотов і Тетяна Рябуха звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із заявою стосовно планів уряду обмежити діяльність закладів культури під час карантину вихідного дня.

11 листопада уряд усе-таки запровадив в Україні карантин вихідного дня. Тепер на вихідних заборонена робота ресторанів, барів, кафе, торгових центрів, кінотеатрів, театрів, музеїв.

Мінкульт повідомив, що готує пропозицію до Кабінету Міністрів про режим фінансової компенсації для сфери культури, креативних індустрій та туризму. За оцінкою міністра Олександра Ткаченка, доходи сфери культури та креативних індустрій скоротяться на 50% через карантин вихідного дня.

Фото: сайт комітету

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1188
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду