Рух «Чесно» виграв суд у нардепки минулого скликання

Рух «Чесно» виграв суд у нардепки минулого скликання

14:29,
17 Листопада 2020
1889

Рух «Чесно» виграв суд у нардепки минулого скликання

14:29,
17 Листопада 2020
1889
Рух «Чесно» виграв суд у нардепки минулого скликання
Рух «Чесно» виграв суд у нардепки минулого скликання
Святошинський районний суд міста Києва відмовив у позові Вікторії Пташник у повному обсязі.

Про це повідомили на сайті руху «Чесно» з посиланням на текст судового рішення, оприлюдненого 13 листопада.

Суд зауважив, що інформація про кандидата в народні депутати, майновий стан та добросовісне виконання ним обов’язків становить громадський інтерес: «Враховуючи зазначене, громадськість має право на отримання такої інформації, та позивач має бути готовий до певної різкої критики з боку суспільства, преси та громадян. Позивач є публічною особою, тому межа допустимої критики його діяльності є ширшою, ніж щодо окремої пересічної особи, що підтверджується практикою ЄСПЛ».

Нагадаємо, Вікторія Пташник, народна депутатка 8-го скликання від фракції «Самопоміч», перед місцевими виборами звинуватила активістів Руху «Чесно» в поширенні недостовірної інформації та зазіханні на честь і гідність. Претензії стосувалися даних, зазначених у профілі політикині на порталі «Політхаб». Зокрема, наданої їй характеристики «гречкосійство», а також прибраної характеристики «зразкова відвідуваність». Політикиня вимагала, щоб Руху в судовому порядку заборонили поширювати інформацію про те, що під час її балотування в нардепи від одного з округів Харківщини навесні 2020 року витрати на кампанію не були відображені у фінансовому звіті.

Вікторія Пташник має 30 днів на апеляцію з моменту оголошення рішення. На момент публікації вона публічно не коментувала рішення суду.

Координаторка Руху «Чесно» Віта Думанська наголосила, що звернення до суду напередодні виборів стає звичною практикою для політиків. «Політикам треба показати виборцям, що про них пишуть нібито неправду. Так, перед місцевими виборами 2015 року до суду звернувся ексмер Ірпеня Володимир Карплюк. Він судився з головною редакторкою Руху "Чесно" Іриною Федорів, яка написала статтю про його партію "Нові обличчя". І звернувся він до суду так, щоб рішення було прийняте після виборів. Карплюк програв суд через кілька днів після виборів — 29 жовтня 2015 року. Зате позов до суду дозволив йому зробити кампанію у стилі "про мене поширюють неправду, і це все замовні речі". Ми ж всі розуміємо, якими мають бути процесуальні строки. В історії з Вікторією Пташник маємо аналогічний випадок», — пояснила вона.

Зображення: рух «Чесно»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду