Опитування президента організовувала компанія «Зе медіа», оплачували спонсори – Корнієнко

Суму, яку витратили на проведення опитування, він пообіцяв назвати згодом.

Лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що в опитуванні від президента Володимира Зеленського взяли участь до п’яти мільйонів осіб. За його словами, це половина виборців, які прийшли на дільниці. Про це 26 жовтня він повідомив під час брифінгу.

Пан Корнієнко розповів, що опитування проводила компанія «Зе Медіа». Згідно з даними системи YouControl, основний вид діяльності компанії – «виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм», водночас вона може проводити й опитування («дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки»).

«Виконавцем опитування була компанія “Зе Медіа”. У неї повна акредитація й спроможності проводити соціологічні дослідження. Один з засновників цієї компанії є професійним соціологом. З цією компанією ми працюємо вже не першу передвиборчу кампанію – на парламентських з ними працювали. Вони погодилися організувати волонтерів-інтерв’юерів та логістику. Одна з важливих умов була, яку компанія нам надала, – це відстрочка платежу. Тому що повністю всі розрахунку по цьому проєкту відбуваються постфактум», – розповів нардеп та додав, що фінансуватиме опитування партія «Слуга народу».

Олександр Корнієнко уточнив, що гроші братимуть не з державного фінансування, а зі спонсорського. Суму витрат він пообіцяв назвати згодом.

Крім того, він оприлюднив попередні результати опитування – на момент оголошення було опрацьовано 80% бланків.

На звинувачення в порушеннях під час проведення опитування, він відповів, що їх зафіксували не більше 10.

Нагадаємо, 13 жовтня Володимир Зеленський анонсував всеукраїнське опитування 25 жовтня. Правових наслідків воно не матиме. Детальніше читайте тут. На ідею неоднозначно відреагували правники і соціологи: Комітет виборців України вважає, що опитування суперечить Виборчому кодексу; Коаліція громадських організацій РПР закликала президента відмовитися від проведення опитування.

Українців питали про покарання за корупцію, про вільну економічну зону на Донбасі, про скорочення кількості народних депутатів, про легалізацію канабісу в медичних цілях, про Будапештський меморандум.

Координатором президентського опитування став музичний редактор «Кварталу» Артем Гагарін. Нагадаємо, у Хмельницкому блогер зафільмував, як кілька разів пройшов опитування на одній із дільниць. За його словами, волонтер навіть заохочував його до цього, щоб «зробити статистику».

Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що опитування проводили біля 55% виборчих дільниць. За її словами, результатам опитування не можна довіряти. За даними «Рейтингу», думки опитаних і тих, хто не проігнорував опитування, – здебільшого тотожні. Як респонденти відповіли на п’ять запитань читайте тут. Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила, що офіційні результати опитування можуть оприлюднити ввечері 26 жовтня.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко 25 жовтня повідомив, що правоохоронці перевірять інформацію про роботу неповнолітніх під час опитування. Координатор проєкту «5 питань від президента» Артем Гагарін пообіцяв, що на батьків, діти яких проводили опитування, будуть складені адмінпротоколи.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *