Українці розчаровані в реформах, але готові підтримувати одне одного та свої громади — дослідження

Українці розчаровані в реформах, але готові підтримувати одне одного та свої громади — дослідження

12:50,
16 Жовтня 2020
2323

Українці розчаровані в реформах, але готові підтримувати одне одного та свої громади — дослідження

12:50,
16 Жовтня 2020
2323
Українці розчаровані в реформах, але готові підтримувати одне одного та свої громади — дослідження
Українці розчаровані в реформах, але готові підтримувати одне одного та свої громади — дослідження
Громадяни менш за все обізнані щодо форм активізму, що вимагають певного досвіду та експертних знань, наприклад, участі в офіційному дорадчому органі при місцевих або державних органах влади (41,2%) або коментуванні законопроектів на державному та місцевому рівнях (41,2%).

Про це свідчать результати останньої хвилі загальнонаціонального опитування щодо громадського залучення, проведеного Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!».

Опитування провели в липні–серпні 2020 року за допомогою інтерв’ю 2097 жителів України віком від 18 років. Вибірка сформована відповідно до розподілу дорослого населення України за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей). Похибка вибірки становить 2,2% (без врахування дизайн-ефекту).

Серед результатів дослідження:

  • Кожен третій українець (32,5%) стверджує, що регулярно або рідко відвідує збори у своїх громадах. Менша частка громадян заявляє, що вони беруть участь у діяльності громадських організацій (18,6%).
  • Семеро з десяти українців (70,8%) знають про можливість участі у мирних зібраннях з конкретних питань.  Більшості  (70%) відомо про можливість повідомити місцевим органам  влади про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном. Натомість про створення та участь у роботі будинкових, вуличних чи квартальних комітетів знають  66,4% опитаних.
  • Українці найбільш зацікавлені повідомляти про інфраструктурні проблеми особисто або телефоном (23,7%). Крім того, вони виявили інтерес повідомляти про ці проблеми через інтернет (20,4%),  брати участь у мирних зібраннях з певною метою (18,4%), а також створювати та долучатися до роботи будинкових, вуличних чи квартальних комітетів (18,4 %).
  • Щодо різних форм демократичної участі, респонденти в основному залучені до роботи громадських комітетів (8,4%), участі у громадських слуханнях (6,7%) та мирних зібраннях (6,2%), подання скарг стосовно інфраструктурних питань (5,7%) та ініціювання електронних петицій до міського голови, районної чи обласної ради, президента тощо (4,7%).
  • Громадяни найменш залучені до активностей з протидії корупції. За останній рік лише 0,9% опитаних повідомляли про випадки корупції в прокуратуру чи поліцію (особисто, телефоном або через інтернет). Така ж частка респондентів використовувала онлайн засоби для анонімних повідомлень про корупцію чи порушення на виборах. Лише 1,3%  відкрито повідомляли про корупцію у ЗМІ, у тому числі в блогах та соціальних мережах.
  • Головною причиною, що заважає брати більш активну участь у громадській діяльності, майже половина респондентів (45,1%) назвала нестачу часу або відсутність мотивації, тоді як 32,9% українців не вірять у те, що їх участь принесе зміни та вплине на ситуацію. В той же час, 17,6% респондентів вважають , що вирішенням проблем повинна займатися держава.   
  • У той же час, українці не очікують швидких реформ у країні. Більшість громадян (16,8%) очікують на результати реформ протягом чотирьох-п’яти років. Кожен шостий (15,6%) — за два-три роки. Приблизно така ж частка населення (14,3%) вважає, що наслідки реформ можна очікувати лише через десять або більше років.
  • Майже половина опитаних  (46,7%)  кажуть, що поки не відчули жодних наслідків реформ. Разом з цим, 15,8% українців відчули як негативні, так і позитивні наслідки. При цьому, негативний досвід був більш поширеним — приблизно кожен четвертий респондент (25,4%) мав негативний досвід, тоді як лише 1,8% українців відчули позитивні результати реформ.

Нагадаємо, згідно з дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», найбільше українців непокоїть на місцях поширення наркотиків, нетверезі водії, хулігани. У ході дослідження також з'ясували, що українці не довіряють жодному правоохоронному органу країни.

Згідно з іншим дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи», 84% громадян підтримали би незалежність України на гіпотетичному референдумі.

Найбільш ефективно впливати на владу можливо за допомогою ЗМІ, вважають опитані представники громадських організацій в іншому дослідженні Фонду «Демократичні ініціативи».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду