Мін'юст розкритикував законопроєкт Дубінського про «іноземних агентів»

Мін'юст розкритикував законопроєкт Дубінського про «іноземних агентів»

14:07,
7 Жовтня 2020
2626

Мін'юст розкритикував законопроєкт Дубінського про «іноземних агентів»

14:07,
7 Жовтня 2020
2626
Мін'юст розкритикував законопроєкт Дубінського про «іноземних агентів»
Мін'юст розкритикував законопроєкт Дубінського про «іноземних агентів»
Інші два законопроєкти, у яких організації громадянського суспільства бачать загрозу для своєї діяльності, уже в порядку денному парламенту.

Міністерство юстиції вже проаналізувало текст законопроєкту №3564 (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою) авторства Олександра Дубінського, висловило свої зауваження, які надіслало Кабінету Міністрів та планує направити до профільного комітету Верховної Ради.

Про це повідомила представниця Мін'юсту Анна Соколова під час онлайн-обговорення трьох законопроєктів, у яких організації громадянського суспільства бачать загрози для своєї діяльності, пише Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

«Там зауважень десь сторінок на десять з приводу порушення як конституційних прав, так і міжнародних зобов’язань України. В тому числі НАЗК дало своє зауваження з приводу того, що законопроект не відповідає міжнародним зобов’язанням у положенні міжнародного законодавства. В пояснювальній записці не проаналізована практика іноземних держав, на яку посилаються розробники. Тому говорю вам про те, що представники державних органів підтримують громадськість з приводу того, що положення законопроектів не відповідають чинному законодавству», - повідомила Анна Соколова, начальниця відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців департаменту приватного права Міністерства юстиції.

Натомість два законопроєкти — №3326 (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави) і №3193-1 (щодо наглядових рад і органів правління державних пдіприємств) — уже в порядку денному парламенту, зауважив юрист Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) Гліб Колесов.

Загалом учасники дискусії обговорили три з 12 зареєстрованих у Раді законопроєктів, які, на думку, правозахисників, «поставлять діяльність організацій громадянського суспільства під удар»

  • №3564 від 29.05.2020 — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою)»;
  • №3326 від 13.04.2020 — «Про внесення змін до Закону України "Про очищення влади" (щодо недопущення зовнішнього впливу на інтереси держави)»;
  • №3193-1 від 17.03.2020 — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків та справедливого формування і ефективної діяльності таких наглядових рад із врахуванням національних інтересів України».

Зміст і загрози законопроєктів експерти відобразили в інфографіці (клікніть для збільшення):

Під час обговорення також презентували попередній аналіз законопроєктів щодо ГО, які залучають фінансування з іноземних джерел. Його підготували фахівці Європейського центру некомерційного права (ECNL). «Місцеві партнери попросили нас проаналізувати на відповідність міжнародним стандартам три проєкти законів, які наразі зареєстровані у парламенті України. Ми проаналізували ці законопроєкти та виявили можливу невідповідність кільком базовим свободам, таким як свобода об’єднань, право на доступ до фінансування, право на недоторканність приватного життя, а також заборони дискримінації та нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження», — зауважив Любан Панов, консультант програми Європейського центру некомерційного права.

Павло Фролов, нардеп від фракції партії «Слуга народу», голова підкомітету з питань Регламенту відповідного комітету ВРУ, додав, що згадані законопроєкти майже не мають шансів на ухвалення. «Вони не відповідають ні демократичному розвитку, ні принципам верховенства права, ні європейському законодавству. Факти ми почули, ми передамо їх у комітети. Буде дана професійна оцінка цим законопроєктам, і вони не потраплять у порядок денний і не будуть ухвалені».

Учасники обговорення погодилися, що й надалі разом із колегами та партнерами по громадському сектору закликатимуть народних депутатів відхилити ці законопроєкти й акцентуватимуть увагу на необхідності на створювати сприятливіше середовище для ОГС на законодавчому рівні.

Онлайн-обговорення трьох законопроєктів, що несуть ризики для ОГС, організувала Коаліція громадських організацій «Реанімаційний Пакет Реформ» у партнерстві з ІСАР «Єднання» та УНЦПД. У дискусії взяли участь представники українських громадських об'єднань та благодійних фондів, Міністерства юстиції, а також народні депутати.

Нагадаємо, рішення проблем громадського сектору, у тому числі несприятливого правового середовища і загрозливих ініціатив парламентарів, експерти ОГС запропонували в Карті правових реформ для громадянського суспільства. Її фінальний варіант презентували 30 вересня.

Загрози законопроєкту №3564 експерти ОГС обговорювали окремо. Ексклюзивне опитування експертів щодо проєкту закону провів і «Детектор медіа».

«Детектор медіа» опитав представників громадського сектору щодо загроз зареєстрованих законопроєктів про лобізм. В опитуванні «ДМ» більшість експертів провідних організацій громадянського суспільства вказали на недоліки проектів. Вони вбачають у них загрози для адвокаційної діяльності ГО, а також роботи ЗМІ та взаємодії громадськості з владою в цілому. На їхню думку, закон про лобізм в Україні наразі не на часі.Пізніше стало відомо, що законопроєкти про лобізм Юлії Тимошенко й Олександра Дубінського не пройшли експертизу Апарату Ради.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду