Готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій, — експерт

Готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій, — експерт

15:15,
5 Жовтня 2020
1851

Готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій, — експерт

15:15,
5 Жовтня 2020
1851
Готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій, — експерт
Готовий прототип єдиного порталу державних конкурсів для громадських організацій, — експерт
Електронну платформу мають передати на тестування до кінця 2020 року. Щоб вона запрацювала, також потрібно внести зміни в Порядок проведення конкурсів.

Про це повідомив Максим Лациба, керівник програм розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень. Він включений у робочу групу при Міністерстві молоді і спорту, відповідальному за розробку конкурсної платформи. Нагадаємо, саме це міністерство першим запровадило конкурси проєктів для ОГС, а саме для дитячих і молодіжних громадських об'єднань.

Переведення конкурсів проєктів в онлайн передбачає дві задачі, прокоментував пан Лациба: «З одного боку, треба створити портал, а з другого — підготувати й внести зміни щодо електронного формату конкурсних процедур у Постанову Кабінету Міністрів №1049, яка регулює їх. Проєкт Постанови розроблений у Мінмолоді (правда, він ще не погоджений з іншими органами). У жовтні, напевно, це погодження має відбутися».

Розробка порталу здійснюється в рамках швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), яку реалізують Фонд «Східна Європа» і Фонд Innovabridge у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України.

За словами Максима Лациби, прототип конкурсної системи вже готовий, і члени робочої групи «можуть зайти й поклацати його». Член робочої групи додав, що розробник обіцяє до грудня включно підготувати демоверсію до тестування органами влади. Портал перебуватиме на балансі Мінцифри.

«Доступ буде надано будь-якому міністерству, будь-якій ОДА, з часом — органам місцевого самоврядування, для того щоб вони оголошували конкурси. Це буде дуже зручно. Громадянин заходитиме у єдиний портал, за каталогом знаходитиме собі ті конкурсі, які йому цікаві, бачитиме всі відомості про пріоритети. Усі заявки подаються онлайн, жодного паперу, підпис цифровий, онлайн-захист проєктів. Ми сподіваємося, що уряд піде на те, щоб громадяни також отримали право на участь у голосуванні за проєкти. Наприклад, буде 5 критеріїв, за якими оцінюються проєкти: чотири з них заповнює конкурсна комісії, а один — оцінка громадян. Це шлях до активності і максимальної включеності громадян в ухвалення рішень», — додав Максим Лациба.

Конкурсна платформа має стати частиною порталу «ВзаємоДія», призначеного для комунікації влади та ОГС. Нагадаємо, уряд розробляє портал, через який комунікуватиме з громадянами і ОГС. Він матиме блоки про фінанси, консультації з громадськістю, громадську експертизу, оприлюднення інформації, зазначив Максим Лациба. «Процес відкритий. Консультації були, і можна продовжувати включатися, щоб дизайн був комфортний не лише для уряду, а й для українського громадянина», — резюмував він.

Згідно з оголошеннями сайту EGAP, наразі технічне завдання для «ВзаємоДії» узгоджене. Охочі розробити портал можуть подавати заявки на конкурс до 6 жовтня.

Нагадаємо, ідею «ВзаємоДії» презентували на початку серпня 2020 року в Мінцифри. «Для нас завдання мінімум і оптимум — до кінця року “ВзаємоДія” має запрацювати», — сказав держсекретар Кабміну Олександр Ярема.

Платформа «ВзаємоДія» також міститиме інформацію про реалізацію нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, яку наразі уряд розробляє спільно з представниками громадського сектору.

Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні — урядовий документ, який складається на 5-річний термін. У 2020-му збігає термін актуальної; у липні уряд затвердив план заходів на рік для реалізації Стратегії.

Громадський сектор вважає, що в основу нової Стратегії мають увійти напрацювання більше 100 ГО, відображені в «Карті правових реформ громадянського суспільства». «Карту» презентували в червні 2020 року, упродовж липня тривало її обговорення в регіонах, а 30 вересня розробники представили фінальний варіант дороговказу реформ. Олександр Ярема підтвердив, що положення Карти беруть до уваги в розробці Стратегії на 2021–2025 роки.

Крім того, прем'єрміністр Денис Шмигаль заявив, що формування ефективного громадянського суспільства — ключовий виклик для нього. Голова Кабміну публічно підтримав пропозицію щодо участі громадськості в розробці та реалізації нової Нацстратегії.

Про переваги конкурсних процедур для ОГС і переведення механізму в онлайн-простір «Детектору медіа» розповіли першопрохідці конкурсів у громадському секторі і державній владі.

Фото: УНЦПД

 

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду