400 організацій прокачали знання зі стандартів прозорості, підзвітності та комунікації ГО

400 організацій прокачали знання зі стандартів прозорості, підзвітності та комунікації ГО

16:09,
23 Вересня 2020
2060

400 організацій прокачали знання зі стандартів прозорості, підзвітності та комунікації ГО

16:09,
23 Вересня 2020
2060
400 організацій прокачали знання зі стандартів прозорості, підзвітності та комунікації ГО
400 організацій прокачали знання зі стандартів прозорості, підзвітності та комунікації ГО
Держава готова підтримувати організації фінансово та делегувати їм частину своїх повноважень, однак ГО мають бути надійними та відповідати низці стандартів.

ІСАР «Єднання» у партнерстві з Офісом Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, Офісом президента та Міністерством молоді та спорту, а також Українським Форумом Благодійників та Українською Біржею Благодійності провели 8 регіональних одноденних семінарів з розробки та застосування стандартів належного врядування ГО.

На тренінгах місцеві організації навчалися, як забезпечити відповідність своєї діяльності до місії та статуту і налагоджувати партнерства з місцевими органами влади на основі принципів прозорості та підзвітності.

Підсумковий тренінг і пресбрифінг провели 22 вересня в Києві.

Зокрема, Володимир Шейгус,  виконавчий директор  ІСАР «Єднання», зазначив, що роль організацій громадянського суспільства зростає особливо під час кризи. Вони швидко реагують на виклики, працюють над упровадженням ініціатив і послуг. В Україні зареєстровано понад 100 тисяч ОГС різних напрямків і структур. Спікер наголосив, що коли організації працюють за власні кошти, їм вдається не так багато, тому вони шукають підтримки в приватних, бізнесових і державних структур.

«ОГС борються за публічні кошти. Щоб їм довіряли, вони мають бути зрозумілими, прозорими, підзвітними», — додав Володимир Шейгус. Довіра — основа партнерства, тому ГО варто випрацювати високі внутрішні стандарти та навчитися їм відповідати.

Україна — 1 з 57 країн-членів ОБСЄ, які визнають важливу роль громадянського суспільства і співпраці ОГС з урядом, зазначив посол Генрік Вілладсен, координатор проєктів ОБСЄ в Україні. Організація підтримує залучення урядом ОГС до розробки законодавства,  делегування ГО надання послуг, моніторинг виконання державної політики тощо. Спікер акцентував: щоб виконувати ці ролі, одного бажання ГО недостатньо: «Енергія громадянського суспільства може значно посилити державні політики на усіх рівнях. Однак бути надійним партнером означає також мати вищий рівень відповідальності та прозорості».

Саме тому в 2019 році за сприяння Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні розроблені рекомендації щодо стандартів належного врядування ОГС як пропозиція розпочати загальнонаціональний діалог між усіма зацікавленими сторонами. Це кодекс етичних принципів і мінімальних стандартів для ОГС. Спікер наголосив, що належне врядування не з'являється одразу: воно вибудовується поступово, а починати це треба зсередини ОГС.

Марина Попатенко, заступниця міністра молоді та спорту, додала, що партнери мають бути зрозумілими один одному. Мінмолоді вже підтримує молодіжні та дитячі організації на конкурсі проєктів, Мінсоц замовляє соціальні послуги в ГО. Однак не всі організації спроможні виконувати державну політику якісно, саме тому важливе напрацювання стандартів.

Розвиток стандартів може допомогти вирішити й проблему низького рівня залученості українців до громадської роботи — зазначила Ірина Гуцал, директорка Української Біржі Благодійнсті. Цей показник наразі складає 7,5%. Побудувати довіру до організацій можна «на реальних речах, які можна перевірити». Це етичність, колективне ухвалення рішень (на противагу одноосібному), публічність і підзвітність.  

Стандарти — шлях ОГС до побудови якісних партнерств, а відтак до головної мети — позитивних змін у суспільстві, резюмувала Поліна Нюхіна, директорка Українського Форуму Благодійників.

В ІСАР «Єднання» додали, що належне врядування та дотримання встановлених стандартів якості для організацій — уже стала практика в європейських країнах і ефективний інструмент сприяння інституційному розвитку ОГС.

Нагадаємо, Володимир Шейгус розповідав про важливість і засади державного фінансування ОГС. Фахівчиня з Міністерства молоді та спорту поділилася досвідом першопрохідця впровадження конкурсної моделі фінансування проєктів ГО. Своєю чергою, Мінсоцполітики в 2020 році провів перший конкурс проєктів для об'єднань осіб з інвалідністю.

Фото: ІСАР «Єднання»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду