«Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання». Що не так з участю президента в агітації за «Слугу народу»?

«Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання». Що не так з участю президента в агітації за «Слугу народу»?

13:00,
29 Серпня 2020
3275

«Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання». Що не так з участю президента в агітації за «Слугу народу»?

13:00,
29 Серпня 2020
3275
«Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання». Що не так з участю президента в агітації за «Слугу народу»?
«Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання». Що не так з участю президента в агітації за «Слугу народу»?
Виборча кампанія офіційно ще не стартувала, а громадські спостерігачі вже фіксують порушення духу і букви виборчого законодавства, зокрема й суперечливої агітації. «На гарячому» піймали й президента.

Причали й мости

Громадська організація «Комітет виборців України» нещодавно заявила: президент Володимир Зеленський використовує службові поїздки для агітації за «Слугу народу». Зокрема, під час візитів до Запоріжжя, Миколаєва та Херсона. Один читач скептично подумає: «Ну то й що? А за яку партію Зе має агітувати?». Другий задумається, а чи не зловживає президент адмінресурсом, адже відрядження гаранта фактично оплачують платники податків.

Які ж претензії мають громадські спостерігачі до президента?

  • «Зелена» атрибутика сцени виступу. КВУ вважає низку матеріалів агітаційними, зокрема банери з логотипом «Слуги народу» та написом «Зе! місцеві», на фоні яких виголошував промови Зеленський.
  • Слоган. Президент акцентував на словосполученні «Україна — це ти», гаслі політичної партії на місцевих виборах 2020 року.
  • Задіяні держслужбовці в робочий час. У поїздці президента до Запоріжжя взяв участь міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він під час заходу офіційно представив кандидата від «Слуги народу» на виборах мера. У Херсоні присутніми були посадовці ОДА, РДА.
  • Участь у виступі президента кандидатів від «Слуги народу». У Миколаєві виступ відбувся на території простору «*8 причал», власником якого є Микола Капацина, оголошений на заході потенційним кандидатом.
  • Державні локації. У Херсоні виступ відбувся на території державного заводу «Палада».

За оцінкою КВУ, такі дії президента та членів Кабміну — прояв використання службових повноважень у політичних цілях. Вони мають ознаки політичної корупції та є зловживанням адмінресурсом. «За даними Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, у середньому один регіональний переліт президента коштує близько 250 тис. грн (всього від початку серпня Державне управління справами перерахувало авіакомпанії "Україна" більш ніж 1 млн грн за перельоти В. Зеленського). При цьому варто врахувати, що ці цифри не враховують значних коштів, які держава витрачає на охорону та безпеку перших осіб», — зазначили в КВУ.

Президент заперечив, що використовує службові поїздки для агітації. Однак конкретні претензії КВУ не прокоментував. «Я працюю на державу Україна. Я сьогодні приїхав, ми вирішили багато питань. Я не знаю, до чого тут символіка до мосту, який не робили… Хай «Комітет» побудує цей міст замість мене. Хай після цього «Комітет» запитає в колишнього президента, якого вони всі дуже люблять, чому завод "Палада" за 5 чи 10 років не отримав жодного контракту», — сказав Володимир Зеленський «Радіо Свобода».

Комітет виборців України у відповідь нагадав про свою 25-річну роботу на виборах. У ГО зауважили, що будівництво мостів не входить ані до їхніх повноважень, ані до президентських.

На думку КВУ, представникам владної команди «не варто шукати шпарини в законодавстві (яких і справді вистачає) для того, щоб займатися прихованою агітацією, а варто зосередитися на виконанні своїх прямих державних обов’язків».

Думку Комітету виборців України поділяють у громадянській мережі «Опора» і русі «Чесно».

Сергій Нікітенко, аналітик руху «Чесно» в Херсоні, відвідав місцевий виступ Володимира Зеленського. За його враженнями, захід мав цілком партійний характер: «Я так розумію, президент нічого не порушував, він мав на це право. Але більше цікавить участь чиновників у цьому. Вони в робочий час на території державного заводу агітували фактично за одну політичну партію».

Не в службу, а в дружбу

Тож як діяти президенту? Попри державну службу він лишається політичною персоною й обличчям партії. Про межі агітації для службовців на прикладі конкретного інциденту «Детектор медіа» поговорив із представниками громадянського суспільства.

З одного боку, говорити про порушення виборчого законодавства у випадку з поїздками Зеленського не можна, оскільки виборчий процес іще не розпочався, вважає старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі «Опора» Ольга Коцюруба.

Водночас, Венеційська комісія наголошує на необхідності неупередженого та незаангажованого ставлення органів публічної влади до всіх політичних сил уже на етапах формування виборчих комісій та створення округів. І формальні строки виборчої кампанії тут ні до чого.

«Звичайно, президент є політичною посадою, тому принцип політичної нейтральності до нього не застосовується. Проте для оцінки цієї ситуації важливо, що захід, який він відвідав, був присвячений презентації Стратегії розвитку області та організований місцевою державною адміністрацією. Підтримка політичної сили на заході організованому органом публічної адміністрації та використання брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс. Міжнародні місії неодноразово звертали увагу на необхідності мінімізації застосування владними інституціями практик, які можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс», — сказала Ольга Коцюруба.

«Опора» послалася на звіт ОБСЄ після позачергових парламентських виборів 2019 року. Спостерігачі звернули увагу на агітацію тоді вже чинного президента Володимира Зеленського і ще чинного прем'єра Володимира Гройсмана. У рекомендаціях ОБСЄ зазначили, що «учасники перегонів повинні докладати більше зусиль для утримання від використання проектів державних закладів та фінансованих державою проєктів для отримання виборчих переваг у період передвиборчої кампанії».

Щодо участі посадовців у виступах партії — цікаве питання. Закон «Про державну службу» каже, що одним із принципів державної служби є політична неупередженість. Це, зокрема, утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків.

«Державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей», — йдеться в п.2 ст.10 закону.

Аналітик «Чесно» Сергій Нікітенко додав, що в питанні агітації важливий і аспект моральності: «Можна не порушувати закон, але порушити моральні норми. Все одно було порушення з боку і президента і чиновників: агітувати за партію використовуючи державний ресурс, який належить усім нам, — це дорога не туди. Це питання легітимності в очах населення. Можна виграти вибори, але до тебе будуть питання. Якщо у 2019 році партія йшла під гаслами нових облич і нових підходів узагалі до політики, а закінчується все тим, що ми бачили впродовж 29 років. Потрібно максимально доносити до виборців, що є такі порушення. Їм вирішувати, чи підтримувати цих людей. Чи хочуть вони, щоб їхні громади очолили люди, які ще не здобувши владу фактично порушують закон».

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Згадані організації традиційно візьмуть участь у моніторингу їхньої прозорості й рівності. Зафіксовані порушення — у відкритому доступі в матеріалах «Чесно», «Опори», Комітету виборців України. Так вони будують інші мости — до виборів без гречкосійства, шахрайства та незаконної агітації.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду