Гра в довгу: як громадянське суспільство може привести до змін. DiXi Group випустила брошуру

Гра в довгу: як громадянське суспільство може привести до змін. DiXi Group випустила брошуру

13:01,
7 Серпня 2020
1630

Гра в довгу: як громадянське суспільство може привести до змін. DiXi Group випустила брошуру

13:01,
7 Серпня 2020
1630
Гра в довгу: як громадянське суспільство може привести до змін. DiXi Group випустила брошуру
Гра в довгу: як громадянське суспільство може привести до змін. DiXi Group випустила брошуру
Головна ідея брошури — прислів'я «Якщо хочеш іти швидко, йди один. Якщо хочеш іти далеко, йдіть разом». У тексті йдеться про спільну роботу організацій громадянського суспільства у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні, а також про спроможність громадських організацій втілювати довготривалі реформи.

Англомовна онлайн-брошура складається з 6 розділів, зміст яких розкритий на 44 сторінках. Авторка — Олена Павленко, кандидатка політичних наук, засновниця сайту «Українська енергетика», заступниця Голови Багатосторонньої групи зацікавлених осіб з імплементації в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей. Вона працює в сфері енергетики більше 10 років, а також очолює громадську організацію DiXi Group — мозковий центр, що здійснює дослідження та консультації у сфері енергетики на перетині політики, публічного простору, безпеки та інвестицій.

Олена Павленко розповіла «Детектору медіа», що головна аудиторія брошури — громадські організації. DiXi Group разом з іншими ГО з 2011 року штовхають Ініціативу прозорості видобувних галузей — одну з реформ енергетичної сфери, яка вимагає публікації більше даних. «Головний висновок, який можна зробити з цього майже 10-річного «забігу», — якраз громадські організації є тими, хто може робити довготривалі реформи. Коли приходять політики на посади — особливо в країнах з молодими демократіями, як наша, — вони думають короткими інтересами. У той час громадські організації здатні й спроможні рухати реформи в періоди довші, ніж між виборами або між урядами».

У передмові авторка описує політико-історичний контекст, причини розчарування українців у реформах, низькі темпи й неефективність змін. На прикладі однієї з найбільш корумпованих промислових галузей — видобувної — Олена Павленко показує, як спільне навчання і робота посадовців і організацій громадянського суспільства приводить до покращення рівня управління та прозорості галузі.

«На жаль, міжнародна практика показала, що Україна не єдина країна, керівництво якої знаходить способи формального виконання міжнародних зобов'язань, водночас зберігаючи традиційні способи отримання зиску на державних посадах», — написала авторка в передмові брошури.

Олена Павленко пояснює, що кожна країна має унікальні правила, традиції та стиль відносин між владою, бізнесом та громадянським суспільством. Досвід України не є моделлю, яку інші країни можуть просто скопіювати. «З одного боку, у цьому пазлі є багато відсутніх фрагментів, які треба заповнити для підвищення якості управління видобувною галуззю. Проте громадянське суспільство будь-якої країни, в тому числі України, може забезпечити інституційну пам'ять, яка крок за кроком розвиватиме Ініціативу прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI — Авт.), незалежно від будь-яких політичних зрушень чи навіть катаклізмів».

Спільні для посадовців і громадських активістів заходи, навчання й стажування, на думку авторки, призводять до того, що галузь поповнюється професіоналами. Завдяки цьому процесу стає можливим варіант, що громадський активіст обійме державну посаду, адже матиме фахові знання та міжнародний досвід.

«Брошура звертається до громадських організацій у тому числі інших країн, які опинилися в тій самій ситуації, коли уряди міняються щороку, коли демократії молоді. Це спроба передати інсайти, досвід, який ми проходили, для того щоб громадські організації могли штовхати зміни. І щоб могли більше в себе повірити: що вони здатні на це і що вони сильніші, ніж уряд», — резюмувала Олена Павленко.

Нагадаємо, засновники інкубатора зелених інновацій Greencubator розповіли «Детектору медіа» про інновації, законодавчі перепони, світові тренди і розвиток альтернативної енергетики в Україні.

Нещодавно організації громадянського суспільства закликали сектор об'єднатися в боротьбі за свої права. Причина — чергові хвилі тискунапади на активістів і загрозливі законодавчі ініціативи

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду