Глобальний форум з розвитку медіа закликає підтримати журналістів під час коронавірусної кризи

Глобальний форум з розвитку медіа закликає підтримати журналістів під час коронавірусної кризи

10:35,
9 Травня 2020
1925

Глобальний форум з розвитку медіа закликає підтримати журналістів під час коронавірусної кризи

10:35,
9 Травня 2020
1925
Глобальний форум з розвитку медіа закликає підтримати журналістів під час коронавірусної кризи
Глобальний форум з розвитку медіа закликає підтримати журналістів під час коронавірусної кризи
Незалежні медіа потерпають від низки проблем, серед яких високий рівень дезінформації, цькування критичних точок зору у багатьох країнах, низький дохід, зменшення фінансування тощо.

Про це йдеться у зверненні Глобального форуму з розвитку медіа (GFMD). Його проєкт «Екстрений заклик до надання підтримки медіа та журналістиці» закликає до рішучих дій з боку шести груп стейкхолдерів:

1 група – уряди країн. Проєкт закликає уряди дотримуватися принципів поваги та свободи преси, верховенства закону, забезпечення цифрових прав, доступу до інформації та свободи вираження думок. Державам пропонується налагодити співпрацю з журналістськими та галузевими організаціями з метою здійснення спільної оцінки загроз, спричинених COVID-19, забезпечення достовірності висвітлення подій та незалежності редакцій.

Органам державної влади країн рекомендується розробити відповідні механізми для термінового надання фінансової підтримки журналістиці за допомогою різноманітних засобів, задля забезпечення громадських інтересів, але без зловживань та втручання у діяльність незалежних медіа чи спотворення ринку.

Також увагу уряду акцентовано на необхідності дослухатися до вимог громадянського суспільства, в тому числі до закликів про звільнення журналістів, що ув’язненні за здійснення професійної діяльності.

2 група – донори та спонсори. Проєкт закликає негайно прискорити, збільшити та розширити підтримку журналістики, а також забезпечити координування та об’єднання екстрених ресурсів; створити надзвичайний фонд допомоги медіа та виділити кошти для подолання проблем пов’язаних із підтримкою стійкості журналістики.

3 група – журналістські та галузеві організації. Пропонується віднайти інноваційні способи задоволення потреб аудиторії; боротьби з дезінформацією; захисту робочого місця через піклування за працівниками як в рамках фізичного стану, так і з точки зору обладнання, особливостей праці та психологічної підтримки. ЗМІ повинні об’єднувати ресурси та співпрацювати так, щоб задовольнити потреби всіх верств населення.

4 група – телекомунікаційні, технологічні компанії та інтернет-посередники. Пропонується створити безкоштовні та безпечні цифрові простори для журналістів та медіа для роботи в мережі; забезпечити наявність надійних алгоритмів розпізнавання, просування та заохочення незалежної, достовірної та якісної журналістики; убезпечити безвідповідальне застосовування технологій «чорних списків» та вилучення журналістського контенту; збільшити та прискорити фінансування незалежної журналістики, перевірку фактів та застосування інших заходів боротьби з дезінформацією; вживати рішучих заходів щодо порушників; зменшити вартість підключення до мережі інтернет, особливо в країнах, що розвиваються, з метою полегшення доступу до інформації та активізувати зусилля щодо дотримання основоположних прав людини в інтернеті.

5 група – рекламодавці. Пропонується припинити поміщати журналістський контент, пов’язаний із пандемією, критичними соціальними проблемами у чорні списки, використовувати для розміщення реклами виключно перевірені медіа, що користуються довірою суспільства.

6 група – аудиторія. Проєкт звертається до всіх небайдужих громадян, які читають, дивляться та слухають надійні інформаційно-аналітичні передачі та сервіси, незалежно від розміру, масштабів поширення, формату, мови тощо вірити, що журналістика завжди з ними у ці тривожні часи. Також пропонується у разі можливості, знайти способи підтримати журналістику та медійну спільноту. 

Заяву про підтримку журналістики та медіа вже підписали понад 150 організацій у всьому світі.

Долучитися до звернення та підписати форму на підтримку проєкту можливо за посиланням.

Ознайомитися зі списком організацій, що долучилися до проєкту, можна тут.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду