Моніторингова місія ООН оприлюднила рекомендації щодо розслідування подій 2 травня 2014 в Одесі

Моніторингова місія ООН оприлюднила рекомендації щодо розслідування подій 2 травня 2014 в Одесі

19:11,
5 Травня 2020
1796

Моніторингова місія ООН оприлюднила рекомендації щодо розслідування подій 2 травня 2014 в Одесі

19:11,
5 Травня 2020
1796
Моніторингова місія ООН оприлюднила рекомендації щодо розслідування подій 2 травня 2014 в Одесі
Моніторингова місія ООН оприлюднила рекомендації щодо розслідування подій 2 травня 2014 в Одесі
Зокрема, парламенту рекомендують внести зміни до законодавства, щоб дозволити повний перегляд справи після затримання обвинуваченого, незалежно від того був ухвалений вирок у справі чи ні.

Про це йдеться в оприлюдненому Моніторинговою місією документі.

«Деякі справи застрягли на етапі розслідування, інші – на етапі судового розгляду. Ніхто не був визнаний винним за жодну з 48 смертей. Ані розслідування, ані судовий розгляд справ щодо подій в центрі міста не просунулися вперед з 2 травня 2019 року. Розслідування ще має встановити винних в організації сутичок та винних у вбивстві п’ятьох чоловіків під час них», - нагадують у місії. 

Судовий розгляд справи учасника руху за єдину Україну, обвинуваченого, зокрема, у вбивстві учасника руху за «федералізацію» України, просунулося вперед: за минулий рік було призначено близько 15 судових засідань.

Після виправдання у вересні 2017 року 19 учасників руху за «федералізацію», обвинувачених у масових заворушеннях в центрі міста, апеляційний розгляд справи не відбувався. Лише у лютому 2020 року суд постановив здійснити привід обвинувачених, які систематично не з’являлися в суд, що призвело до затримок у розгляді справи.

Подібним чином розслідування подій на Куликовому полі не просунулося вперед протягом останнього року. Розслідуванням не встановлено осіб, які закликали натовп рухатися в бік площі Куликове поле з центру міста, та тих, хто підпалив Будинок Профспілок, що призвело до загибелі 42 осіб.

Головне кримінальне провадження щодо подій на Куликовому полі – проти трьох посадовців ДСНС, які обвинувачуються у залишенні в небезпеці осіб.

Справа і досі знаходиться на стадії підготовчого судового засідання через те, що суд не повідомив належним чином двох потерпілих або не повернув обвинувальний акт прокурору для виключення з нього потерпілих, яких немає можливості сповістити належним чином.

Судовий розгляд справи трьох працівників міліції, обвинувачених у перевищенні влади або службових повноважень, що призвело до загибелі 48 осіб, також застрягло на стадії підготовчого засідання.

Справи щодо перевищення влади або службових повноважень колишнім заступником начальника ГУ МВС України в Одеській області та щодо залишення в небезпеці колишнім начальником ГУ ДСНС України в Одеській області осіб, які загинули в Будинку Профспілок, не просунулися вперед, оскільки підозрювані перебувають на території РФ або на тимчасово окупованій нею території, однак РФ відхилила запит про їхню екстрадицію або про надання правової допомоги у розслідуванні.

Заочне провадження могло б стати альтернативою, якби законодавство передбачало можливість повного перегляду справи після ухвалення вироку відповідно до міжнародних стандартів з прав людини.

Відповідно Моніторингова місія надала наступні рекомендації уряду України та міжнародному співтовариству:  

  1. Офіс Генерального прокурора має забезпечити ефективне, ретельне і неупереджене розслідування вбивств і насильницьких смертей під час насильства 2 травня 2014 року в Одесі, й розглянути можливість передачі керівної ролі у розслідуванні від ГУ Нацполіції в Одеській області до Головного слідчого управління Нацполіції;  
  2. Головам відповідних судів вжити всіх належних заходів для забезпечення завершення судового розгляду у кримінальних провадженнях щодо вбивств та насильницьких смертей, вчинених в контексті насильства 2 травня 2014 року в Одесі;  
  3. Суди мають належно інформувати всіх потерпілих, які є учасниками процесів, або повертати обвинувальні акти прокурорам для виключення з них потерпілих, яких немає можливості сповістити про судові засідання, з метою забезпечення судових розглядів без неналежних затримок;
  4. Верховній Раді України розглянути можливість внесення змін до процедури спеціального судового провадження, що дозволить повний перегляд справи після затримання обвинуваченого, незалежно від того був ухвалений вирок у справі чи ні;  
  5. Міжнародне співтовариство має розглянути можливість надання міжнародної правової допомоги в розслідуваннях, що проводяться правоохоронними органами України щодо відповідальності підозрюваних за події 2 травня 2014 року, якщо запити про екстрадицію підозрюваних не можуть бути задоволені.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду