Всеукраїнські провайдери блокують понад 270 сайтів із санкційного списку

Всеукраїнські провайдери блокують понад 270 сайтів із санкційного списку

23 Січня 2020
1917
23 Січня 2020
17:59

Всеукраїнські провайдери блокують понад 270 сайтів із санкційного списку

1917
Загальноукраїнські інтернет-провайдери «Київстар», «Воля», Датагруп», криворізький провайдер GTU Network та краматорський «Сателіт Сервіс» у листопаді 2019 блокували найбільшу кількість сайтів із санкційного списку – понад 270. У грудні 2019 до них приєднався луцький провайдер «Люкс Лінк».
Всеукраїнські провайдери блокують понад 270 сайтів із санкційного списку
Всеукраїнські провайдери блокують понад 270 сайтів із санкційного списку

Про це йдеться в результатах вимірювань інтернет-блокувань, проведених «Лабораторією цифрової безпеки» у листопаді (293 сайти у 57 провайдерів) та грудні (299 сайтів у 54 провайдерів) 2019 року.

Найменшу кількість сайтів – 21 в листопаді й 13 у грудні – блокував один із полтавських провайдерів.  

«Деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи "Одноклассники", mail.ru, yandex.ru, що входять в ТОП-25 найвідвідуваніших українцями сайтів. Так, протягом усього листопада сайт "Одноклассники" був доступний в окремих провайдерів Одеси та Вінниці, а також частково в окремих провайдерів Рівного та Запоріжжя. Mail.ru був протягом усього листопада доступний в окремих провайдерів Вінниці, Одеси та Запоріжжя, частково – в одного з провайдерів Ужгорода. Vk.com був доступний протягом тижня в окремих провайдерів Херсона, Рівного, Вінниці та Запоріжжя. Yandex.ru – доступний весь місяць в одного з провайдерів у Черкасах та Дніпрі, а також два тижні у Львові», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними «Лабораторії цифрової безпеки», у грудні сайт «Одноклассники» був доступний протягом тижня в окремих провайдерів Вінниці та Запоріжжя. Vk.com доступний принаймні один тиждень в окремих провайдерів Миколаєва, Вінниці,  Хмельницького, Рівного, Ужгорода. Yandex.ru в окремих провайдерів Черкас, Дніпра, Одеси, Сум. Mail.ru – в окремих провайдерів  Ужгорода, Вінниці, Запоріжжя.

Лабораторія цифрової безпеки за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 299 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 57 інтернет-провайдерах у 22 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повні дані і замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки у листопаді і грудні 2019 р., доступні тут: листопад, грудень.  

Нагадаємо, 15 травня 2017 р. президент П. Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить «заборону Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів», серед яких популярні соціальні мережі Вконтакте, Однокласники, сервіси Яндекс, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО №126/2018 та №82/2019, які містили інформаційні сайти т.зв. ДНР/ЛНР, Криму, Росії та ін. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитись від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

Фото: Miranet

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду