Верховна Рада звернеться до влади Італії через вирок Марківу у справі про загибель журналіста

Верховна Рада звернеться до влади Італії через вирок Марківу у справі про загибель журналіста

17 Січня 2020
1129
17 Січня 2020
20:23

Верховна Рада звернеться до влади Італії через вирок Марківу у справі про загибель журналіста

1129
Верховна Рада України ухвалила заяву через вирок італійського суду для нацгвардійця Віталія Марківа. Його звинуватили в причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі у 2014 році та засудили до 24 років в'язниці.
Верховна Рада звернеться до влади Італії через вирок Марківу у справі про загибель журналіста
Верховна Рада звернеться до влади Італії через вирок Марківу у справі про загибель журналіста

17 січня український парламент прийняв постанову, якою схвалив текст заяви по справі Марківа, про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Так, у заяві зазначено, парламент із розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняв рішення суду міста Павія стосовно Віталія Марківа.

Верховна Рада вважає, що «справа Марківа продемонструвала очевидні порушення принципів верховенства права, гарантій на справедливий суд та одного з ключових принципів кримінального процесу – презумпції невинуватості».

Також у парламенті зазначають, що «процес проходив у глибоко антиукраїнській атмосфері, докази сторони обвинувачення базувалися на чутках та упередженнях, а ймовірна причетність російської та проросійської сторони не розслідувалась».

Верховна Рада протестує проти звинувачення України у порушенні міжнародного гуманітарного права та залучення до справи Марківа як цивільного відповідача. Крім того, парламент засудив використання у вироку формулювань, згідно яких військові дії на Донбасі називають «громадянською війною», а українську армію - «повсталими українцями, що захопили Карачун».

Український парламент ухвалив звернутись до президента та парламента Італії з проханням забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно Віталія Марківа.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу загинули італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала нацгвардійця Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд тривав з 6 липня 2018 року. 12 липня 2019-го суд Італії визнав Марківа винним у причетності до вбивства Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році та засудив до 24 років ув'язнення.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна
ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи Марківа.

11 жовтня суд присяжних міста Павії оприлюднив мотиваційну частину вироку українському солдату. Присяжні вважають, що Віталій Марків начебто активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов’янська.

20 листопада 2019 року Україна подала апеляційну скаргу на рішення суду міста Павія (Італія) від 12 липня 2019 року, яким військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа було визнано винним. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1129
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду