Найважливіше на «Детекторі медіа» за свята

Найважливіше на «Детекторі медіа» за свята

8 Січня 2020
2236

Найважливіше на «Детекторі медіа» за свята

2236
«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та відеоматеріалами протягом новорічних та різдвяних вихідних. Пропонуємо добірку найважливіших новин та матеріалів за останні десять днів, аби ви нічого не пропустили.
Найважливіше на «Детекторі медіа» за свята
Найважливіше на «Детекторі медіа» за свята

Підсумки 2019 року

«Детектор медіа» традиційно підбивав підсумки року, що минув.

Топ-10 подій, що вплинули на медіаринок у 2019 році описала Наталя Данькова. Серед них – вибори, формування медіахолдингу Віктора Медведчука, реструктуризація медіагруп, домовленість про кодування телеканалів на супутнику тощо.

Про найбільш гучні медійні скандали читайте в матеріалі Гали Скляревської, де вона пригадала подробиці передвиборчої гонитви, пропущене «Євробачення», резонансні непорозуміння представників влади з медійниками тощо.

Про тренди минулого року в соціальних мережах, зокрема у Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, TikTok читайте в матеріалі Катерини Гончарової, де вона пригадала основні скандали з витоком даних, глибинні фейки, корисні функції та нові спроби протидії дезінформації 2019 року.

Володимир Малинка підготував добірку найгучніших фейків року. Серед них - вигадки про медреформу, про «мовних інспекторів» на вулицях, про нібито вбивство Петром Порошенком свого брата, про заяву про звільнення Андрія Богдана та інші.

Також ми публікували топ-30 найпопулярніших новин і топ-10 найпопулярніших матеріалів «Детектора медіа» за 2019 рік, топ-20 матеріалів MediaSapiens і топ-20 матеріалів про Суспільне мовлення. Переглянувши ці добірки, ви можете пригадати найбільш резонансі події минулого року.

Законопроєкт про медіа

27 грудня група народних депутатів зареєструвала проєкт закону «Про медіа», наступного дня всі охочі вже могли ознайомитися із текстом законопроєкту. Депутати так і не провели обіцяного публічного обговорення документа.

«Детектор медіа» почав аналізувати окремі норми законопроєкту. Так, Світлана Остапа розповіла про всі нюанси мовлення громад у новому законопроєкті про медіа.

Великий обмін

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками «Л/ДНР». У рамках обміну додому повернулися журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Аналізуючи комунікацію владою цього процесу, Борис Бахтєєв у своїй колонці поставив питання президенту Зеленському. Зокрема, чому в гострих ситуаціях, де пояснення дій влади є конче потрібним, він веде себе у стилі «не личить цареві перед холопами звітувати»?

Новорічне привітання президента

Прямий канал та 5 канал замість новорічного привітання президента Володимира Зеленського в останні хвилини 2019 року транслювали привітання п’ятого президента Петра Порошенка. Після опівночі обидва канали показали новорічну промову Володимира Зеленського.

Тим часом у мережі бурхливо обговорювали відеозвернення Володимира Зеленського у новорічну ніч. Користувачі Facebook супроводжували свої коментарі-відповіді президенту хештегом #єрізниця.

Борис Бахтєєв у своїй колонці розкритикував новорічне звернення президента до українців, закликавши визначитися, що саме той має на увазі під словом «об'єднати» суспільство.

А Наталія Лигачова у своєму блозі звернула увагу, що Зеленський у новорічній промові не сказав про головне – зовнішнього ворога.

Новорічний телевізійний контент

Наталя Данькова підготувала інтерактивний матеріал про програмну сітку українських телеканалів у новорічну ніч.

Ярослав Зубченко в прем'єрній рубриці «МедіаТиждень з Ярославом Зубченком» проаналізував новорічні шоу на українських телеканалах.

Свої враження від новорічної ночі на телеканалах представив і Борис Бахтєєв.

Гала Скляревська окремо подивилася передноворічне шоу Нового каналу «Кілька пародій» та розповіла про його основні недоліки.

Перетворення іномовлення на канал для окупованих територій

Міністерство культури, молоді та спорту повідомило, що державний телеканал для тимчасово окупованих територій буде створено на базі каналу UATV і розпочне мовлення 15 лютого. Керівником інформаційного мовлення стане Олена Трибушна, а конкурс з обрання директора нового телеканалу відбудеться у січні.

Олена Трибушна відповіла на запитання Наталі Данькової про майбутній канал. Вона підтвердила, що прямоефірне іномовлення припиниться 12 січня, англомовна та арабська редакції закриваються, канал UATV більше не мовитиме на супутнику. Новий канал для тимчасово окупованих територій транслюватиме розважальний контент приватних медіагруп і мовитиме в ефірі для Донбасу.

Колишня очільниця платформи іномовлення України UATV Людмила Березовська у своїй колонці спеціально для «Детектора медіа» розповіла подробиці про запуск і розвиток UATV та про завершення його роботи як іномовника.

Моніторинги

За новорічні свята «Детектор медіа» опублікував вісім моніторингів.

Моніторинги щоденних теленовин за 16-22 грудня 2019 року та 23-28 грудня на предмет порушень стандартів журналістики та матеріалів із ознаками замовності на каналах «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», «UA: Першоий», «112» та 5 канал від Зої Красовської.

Моніторинг українських політичних токшоу за 23-27 грудня 2019 року на каналах «112 Україна», NewsOne та Прямому від Олександра Круміна.

Підсумковий огляд маніпуляцій у щотижневих випусках новин на каналах «Інтер», ZIK, 5 каналі, «Україна», ICTV, «1+1» підготувала Марина Довженко. Авторка також проаналізувала, як висвітлювали тижневики обмін полоненими, що відбувся в грудні.

Огляд політичних відеоблогів за 23-29 грудня 2019 року та 30 грудня – 5 січня від Олександра Круміна, де він проаналізував останні випуски блогів Анатолія Шарія, Дмитра Гордона, Олександра Дубинського, Романа Цимбалюка та інших.

Підсумковий текст Отара Довженка про моніторинг філій Суспільного мовника, дотримання професійних стандартів у новинах яких «Детектор медіа» відстежує з 2016 року. Автор розповів про сильні та слабкі сторони роботи регіональних представників Суспільного.

Підсумки тематичного моніторингу щоденних вечірніх новин «UA: Першого» в порівнянні з підсумковими випусками шести телеканалів-конкурентів від Ігоря Куляса.

Відеопроєкти

31 грудня і 1 січня «Детектор медіа» випустив спецвипуски проєктів «Рекаперка Крапівіна» та «Ньюспалм». Так, Юлія Крапівіна роздавала призи телеканалам у різних номінаціях, а Юрко Космина озвучив рейтинг медійних зашкварів 2019 року

Кіно- та телекритика

Інна Долженкова написала рецензію на пізнавально-розважальне шоу «ОттакМастак» на каналі НЛО TV.

Ще одна її рецензія була присвячена токшоу «Говорить Україна» на каналі «Україна», де протягом усього випуску говорили про секрети співака Олега Винника.

Ігор Грабович розкритикував продовження фільму «Скажене весілля» виробництва Film.ua, що вийшла в український прокат 25 грудня, назвавши його примітивною комедією, що експлуатує одного разу вже випробувані кліше.

А Ярослав Підгора-Гвяздовський розкритикував стрічку Михайла Кострова «Пекельна хоругва, або Різдво козацьке», яка теж триває в національному прокаті.

Інтерв’ю

Наталя Данькова поговорила з креативним продюсером каналу «Київ» Євгеном Лєсним про ідеї для столичного муніципального каналу, суб’єктність журналістів і провокування емоцій.

Член правління НСТУ Ярослав Лодигін розповів Ользі Жук про етапи ребрендингу і перезапуску телеканалу «UA: Перший».

Катерина Гончарова поговорила про антинаукові фейки з доктором фізико-математичних наук, провідним науковим співробітником Інституту фізики НАН України Семеном Єсилевським, який цікаво пише в соцмережах і блогах на наукові теми.

«Детектор медіа» розпитав медійників, як вони оцінюють ситуацію, коли співробітників проекту Шарія і «Страни.ua» намагалися виштовхнути з зали суду, де розглядалася справа вбивства Павла Шеремета, та реакцію на ситуацію правоохоронних органів.

Інші статті та важливі новини

Активісти Вікіпедії давно обстоюють свободу панорами. Вони перевірили, чи знають державні службовці про існування правил, які забороняють публікувати фото будівель держорганів без згоди архітекторів. Виявилося, що не знають і мимохіть порушують закон.

Олександр Курбатов проаналізував, хто є власниками запорізьких телеканалів, і назвав єдиний телеканал, який не відстоює інтереси «ахметовського» й «богуслаєвського» бізнесу й не заплющує очі на проблеми регіону.

Вийшов друком останній (1275-й) випуск паперової газети «Дзеркало тижня», яка виходила з 1994 року. Сайт закривати не будуть.

Співзасновники й очільники інтернет-видання «theБабель» Катерина Коберник і Гліб Гусєв залишають проєкт, оскільки інвестори (Ігор Коломойський, чиї інтереси представляє Ярослав Пахольчук) з нового року припиняють його фінансування.

Євген Кисельов перейшов на новий канал Ріната Ахметова. З 19 січня в ефірі інформаційного телеканалу «Україна 24» з'явиться програма «Реальна політика з Євгеном Кисельовим».

Національне агентство України з питань державної служби оприлюднило список кандидатів, допущених до участі у повторному конкурсі на посаду голови Державного агентства з питань кіно. На посаду претендують дев’ятеро осіб.

«Громадське телебачення» у 2020 році планує зосередитися на взаємодії з аудиторією. У зв’язку з цим будуть переформатовані програми «Нині вже» та «Світ», призупинено випуск програми «ШобШо?», деякі проєкти перейдуть у подкасти. Через переформатування «Нині вже» «Громадське» припиняє співпрацю з Андрієм Сайчуком і Наталкою Пономарів.

Канал «Еспресо» теж у 2020 році змінює формат. Через переформатування канал закрив проєкти Марії Бурмаки, Богдана Буткевича, Марини Данилюк-Ярмолаєвої, а хронометраж «Історичної правди з Вахтангом Кіпіані» – скоротив. Богдан Буткевич і Марина Данилюк-Ярмолаєва ведуть перемовини з різними каналами щодо перезапуску своїх програм.

У Беверлі-Хіллз відбулася 77-ма церемонія вручення премії «Золотий глобус» Голлівудської асоціації іноземної преси. Кращим драматичним фільмом став «1917» Сема Мендеса, кращим мюзиклом або комедією – «Одного разу в Голлівуді» Квентіна Тарантіно, а «Чорнобиль» став кращим мінісеріалом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2236
Читайте також
02.01.2020 17:30
Володимир Малинка
0
31.12.2019 17:00
Світлана Григоренко
Юлія Крапівіна
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду