Адвокат підозрюваної у справі Шеремета пояснив, чому відмовились від слідчого експерименту

Адвокат підозрюваної у справі Шеремета пояснив, чому відмовились від слідчого експерименту

4 Січня 2020
14225

Адвокат підозрюваної у справі Шеремета пояснив, чому відмовились від слідчого експерименту

14225
Захисник Яни Дугарь, яку підозрюють у причетності до вбивства Павла Шеремета, вважає, що слідчі експерименти поліція проводить, щоб «слабкий доказ зробити більш сильним».
Адвокат підозрюваної у справі Шеремета пояснив, чому відмовились від слідчого експерименту
Адвокат підозрюваної у справі Шеремета пояснив, чому відмовились від слідчого експерименту

Про це адвокат Микола Ореховський розповів журналістам, пише «Укрінформ».

«Слідчий експеримент - це лише додатковий доказ, який має підтвердити якісь обставини, які вже встановлені конкретними доказами, так? Сильними доказами. Натомість вони хочуть проводити з підозрюваними ці слідчі експерименти, щоб свій слабкий доказ, своє припущення - а на мою думку, свою вигадку - зробити більш сильною. Тому я не бачу доречності участі нашої підзахисної в таких слідчих експериментах», - сказав захисник.

Як писав ДМ, захист підозрюваної в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь подав до Державного бюро розслідувань заяву про злочин, у якій йдеться про незаконне затримання, притягнення завідомо невинної особи до відповідальності та неправдивий висновок експерта.

Адвокати також розповіли, що на засіданні суду 13 грудня 2019 року надали документи, які підтверджують, що в липні 2016 року Яна Дугарь була в зоні АТО. 

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. 

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків). 

13 грудня суд обрав запобіжний захід підозрюваній Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Юлію Кузьменко а Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз

Того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ заступник голови відомства Антон Геращенко провів зустріч off the record із активістами, журналістами та блогерами щодо справи Шеремета. У коментарі «Детектору медіа» Геращенко сказав, що на зустрічі було близько 25 осіб. За його словами, нових доказів (окрім тих, що були оприлюднені під час брифінгу) під час зустрічі оголошено не було. 

У ніч на 3 січня 2020 року були заплановані слідчі експерименти із Юлією Кузьменко та Андрієм Антоненком - підозрюваними у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Проте адвокат Антоненка відмовився від участі підзахисного у слідчому експерименті.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14225
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
1564 дн. тому
Все правильно робить сторона захисту, вони нікому нічого не повинні доказувати. В цьому і є суть презумпції невинуватості. Якщо у слідства є беззаперечні докази (впізнали свідки, вилучили біологічні сліди на місці скоєння злочину, записи розмов про підготовку саме цього злочину, і т.д), то відсутність такої слідчої дії як проведення відтворення подій взагалі не має значення. А якщо це єдиний доказ, то звичайно Аваков і компанія хочуть, щоб знову якийсь супер експерт під копірку скаже, що на відео "ну зуб даю чи отвечаю" підозрювана.
даяце
1566 дн. тому
треба відмову від слідчих експериментів вважати посиленням прд*явлених підозрюваній прокуратурою звинувачень , а адвокатів взагалі поставити на своє законне місце , включаючи поведінку , яка має бути законодавчо сфомована для них , а так вони здаються якимись чуть не бандюками....
VV
1566 дн. тому
А щось не зрозуміло звідки ті фотки взялися через 5 років, хто їх зробив, хто коли взяв, чому раніше роками не займався той же Аваков?? Може ці фотки зроблені пів-року рік назад дешевими артистами РФ продакшен і підкинуті Авакову, аби той птішився і аби налаштувати народ на волонтерів..
Вячеслав
1566 дн. тому
Крутійства адвокатів підозрюваних у вбивстві Шеремета говорять на користь прокурора, а не підозрюваних. Аваков доведе справу до кінця.
Мама вызывай ментов
1566 дн. тому
Короче понятно. Засцали. Речь уже не идёт о том что не виновата. Речь уже идёт о том что бы не усиливать доказательства, ну типа как у путина - нас там нет докажите
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду