Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити

Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити

8 Грудня 2019
2187
8 Грудня 2019
16:19

Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити

2187
На думку глави комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики Олександра Ткаченка, рекомендації Венеціанської комісії щодо закону України про державну мову вимагають ґрунтовного аналізу.
Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити
Ткаченко: Наразі незрозуміло, які норми мовного закону нам рекомендують змінити

Про це він сказав в коментарі «Інтерфакс-Україна».

«Ми поки не отримали офіційного тексту висновків і рекомендацій Венеціанської комісії. Тому не можемо зараз чітко сказати, які саме норми або принципи нам рекомендують змінити. Ми розуміємо підвищену чутливість суспільства в цьому питанні і точно не хочемо, щоб воно стало предметом політичних маніпуляцій. Про зміни можна говорити тільки після ґрунтовного аналізу», - сказав Олександр Ткаченко.

Він додав, що, оскільки Україна інтегрується в Європейський Союз, її законодавство повинно відповідати євростандартам - у тому числі щодо державної мови і мов національних меншин

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2187
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 573
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дідусь
1572 дн. тому
Найголовніше - Слід відновити споконвічну національну назву РУСЬКА мова. Українізація-дерусифікація діє від 1917 року і в складі СРСР всім подобалась. Підступність заміни національної назви-руська на територіальну ознаку-українська проявилась після 1991, відколи українцями стали громадяни України всіх національностей, а державна мова й корінне населення опинилися безнаціональними. Державна мова без національної назви виявилась не здатною єднати державотворчу націю, навпаки, роздмухала ворожість до зросійщених за три століття бездержавності Сучасні безнаціональні українці самі цураються свого русинства на користь рашизму нлвлявленого Путлера. Вже доукраїнізувалися до втрати Криму, війни на Донбасі та збільшення еміграції з України. Без відновлення національної назви державної мови втретє втратимо державність...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду