Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії

Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії

30 Листопада 2019
1910
30 Листопада 2019
10:36

Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії

1910
Джеймі Флай висловив стурбованість з приводу посилення тиску з боку державних органів і політиків на деяких журналістів «Радіо Свобода» в Україні.
Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії
Президент «Радіо Свобода» - Зеленському: Активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії

Про це Джеймі Флай розповів у Twitter.

Він зазначив, що зустріч відбулась в Офісі президента України, сторони обговорили роботу Української служби «Радіо Свобода», яка цьогоріч відсвяткувала 65-річчя.

Джеймі Флай нагадав Володимиру Зеленському, що проєкти «Радіо Свобода» розповідають про події на Донбасі та в анексованому Росією Криму, а журналісти програми «Схеми» випускають резонансні розслідування, які «забезпечують підзвітність влади суспільству».

«Я розповів про всі ці ініціативи Володимиру Зеленському і висловив стурбованість з приводу посилення тиску з боку державних органів і політиків на деяких наших журналістів в Україні. Я підкреслив, що активні ЗМІ необхідні для дієздатної демократії, і що спроби урядовців або інших політичних діячів нападати на журналістів чи демонізувати їх є неприйнятними, і що "Радіо Свобода" не буде відступати від своєї роботи», – додав президент «Радіо Свобода».

Він також повідомив, що попросив президента України посприяти звільненню з полону бойовиків журналістів, які співпрацювали з «Радіо Свобода», - Станіслава Асєєва та Олега Галазюка, а також у справі засудженого в анексованому Криму Миколи Семени.

Нагадаємо, 31 жовтня чиновник часів президентства Віктора Януковича – Андрій Портнов - виклав персональні дані водія знімальної групи програми «Схеми». Він оприлюднив повні паспортні дані та домашню адресу водія, номери авто. У відповідь «Схеми» заявили про тиск на журналістів з боку Портнова. Журналісти зазначили, що не планують припиняти роботу над темою.

Портнов, своєю чергою, пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби». Президент «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа» Джеймі Флай засудив розголошення персональних даних працівників проєкту «Схеми» та закликав правоохоронців відреагувати на дії Портнова.

Попри це 2 листопада Портнов оприлюднив номери ще трьох автівок, які, за його словами, пов'язані із журналістами «Схем». 4 листопада Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав українську владу та правоохоронців притягнути до відповідальності Портнова.

Також 4 листопада Андрій Портнов сказав, що «став журналістом і ведучим, офіційно оформив документи і приступив до роботи» на телеканалі «112 Україна». Він «дав пару днів» «Радіо Свобода», щоб редакція подала заяву до правоохоронних органів: «Якщо не звернетеся ви, звернуся я. Ми зобов'язані раз і назавжди в публічному юридичному процесі поставити крапку, чи маєте ви право здійснювати незаконні оперативно-технічні заходи».

Того ж дня він повідомив, що має письмове редакційне завдання «інформувати суспільство про протиправну діяльність осіб, які займаються незаконною оперативно-розшуковою діяльністю» й знову оприлюднив персональні дані ще одного водія знімальної групи програми «Схеми». 5 листопада Портнов оприлюднив редакційне завдання

7 листопада поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози з боку Андрія Портнова журналістам «Радіо Свобода». Також 7 листопада Портнов подав до Національної поліції заяву проти видання «Радіо Свобода».

В Офісі Президента України заявили, що взяли до відома аргументи Портнова щодо ситуації із журналістами «Радіо Свобода» та запевнили, що Рада з питань свободи слова та захисту журналістів розгляне цю ситуацію з урахуванням усіх обставин, викладених обома сторонами конфлікту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1910
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду