В Естонії розглядають можливість заборонити телеканали, які належать російському олігарху

В Естонії розглядають можливість заборонити телеканали, які належать російському олігарху

25 Листопада 2019
1730
25 Листопада 2019
12:45

В Естонії розглядають можливість заборонити телеканали, які належать російському олігарху

1730
В Естонії розглядають можливість заборонити трансляцію телеканалів, пов'язаних з російським олігархом Юрієм Ковальчуком, який включений до санкційного списку ЄС.
В Естонії розглядають можливість заборонити телеканали, які належать російському олігарху
В Естонії розглядають можливість заборонити телеканали, які належать російському олігарху

Про це повідомив радник з медіапослуг Департаменту захисту прав споживачів і технічного нагляду Пеетер Соокруус, передає портал ERR.

За його словами, це питання аналізують, але не поспішають приймати остаточне рішення.

«Ми знаходимося в ситуації аналізу і дуже швидких кроків не плануємо. Але жодні варіанти не виключені. В аудіовізуальній сфері держави можуть вводити дещо різні правила, тому в них трохи різний правовий простір і, відповідно, можливості для реагування», – пояснив пан Соокруус.

Він уточнив, що в регуляторів Латвії і Литви є право приймати рішення з приводу трансляції каналів, а в Естонії – у Департаменту захисту прав споживачів та технічного нагляду – такого права немає. «У нас функція трохи інша. Ми можемо зробити припис про припинення трансляції каналу на деякий час, але ми не ведемо регулярного моніторингу», – сказав Пеетер Соокруус.

Крім того, у Міністерстві культури країни повідомили, що санкції можливі, але водяться вони скоріше як доповнення до більш поширених фінансових санкцій, заборони на в'їзд і ембарго на постачання зброї.

«Естонія не передбачила в своєму законодавстві такий варіант міжнародних санкцій. Проте вищесказане не означає, що не слід обговорити внесення відповідних поправок, якщо компетентні відомства визнають це необхідним», – сказав радник з аудіовізуальних засобів відомства Маті Каалеп.

Також вивчити ситуацію планує Міністерство закордонних справ. «Проконсультуємося з латвійськими колегами та Європейською комісією щодо точних причин та підстав для введення санкцій і проаналізуємо прийняте рішення», – повідомила прессекретарка зовнішньополітичного відомства Естонії Інга Боуден.

Пеетер Соокруус не став прогнозувати, коли може бути прийнято відповідне рішення.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року стало відомо, що Національна рада з електронних ЗМІ (НРЕЗМІ) Латвії заборонила трансляцію дев'яти російських телеканалів. Рішення регулятора обумовлено тим, що ці канали входять до складу холдингу, кінцевий бенефіціар якого - Юрій Ковальчук - знаходиться під санкціями ЄС. Серед заборонених для трансляції у Латвії каналів - «Петербург - Пятый канал», «Дом кино», «Время: далекое и близкое», «Бобер», «Дом кино премиум», «Музыка Первого», «О!», «Поехали», «Телекафе».

На фото Юрій Ковальчук

Фото: AFP/Scanpix

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1730
Читайте також
06.08.2019 10:26
Григорий Сенькив
для «Детектора медіа»
3 757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду