Крим відсутній у великих ЗМІ, а про Донбас згадують лише в контексті війни – Зеленський

Крим відсутній у великих ЗМІ, а про Донбас згадують лише в контексті війни – Зеленський

30 Жовтня 2019
2084
30 Жовтня 2019
12:34

Крим відсутній у великих ЗМІ, а про Донбас згадують лише в контексті війни – Зеленський

2084
Президент України Володимир Зеленський заявив, що інформаційна та гуманітарна політика на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу є пріоритетом для держави, щоб «не втратити найголовніше – свідомість наших громадян». На його думку, тема Криму та Донбасу стала менше підніматися в загальнонаціональних ЗМІ.
Крим відсутній у великих ЗМІ, а про Донбас згадують лише в контексті війни – Зеленський
Крим відсутній у великих ЗМІ, а про Донбас згадують лише в контексті війни – Зеленський

Про це він сказав 30 жовтня під час виступу на Форумі Єдності в Маріуполі.

«Інформаційна та гуманітарна політики не існують одна без одної. Немає сенсу розповідати, як добре в Україні, якщо це не співпадає з реальністю за межами КПВВ. І будь-які покращення не важливі, якщо наші громадяни банально про них не знатимуть, а отже не зможуть ними скористатися», – повідомив Володимир Зеленський.

За його словами, якщо дієва гуманітарна політика – це завдання насамперед держави, то інформаційна політика – «це наш спільний виклик і спільна наша відповідальність: влади, ЗМІ та кожного користувача соціальних мереж».

«Сьогодні Крим, – і це є правда, – взагалі відсутній у великих масмедіа. Він зник з інформаційної повістки ЗМІ. Згадки про людей на підконтрольному Донбасі так чи інакше пов’язані з війною, що ставить на них негативне клеймо. А наших громадян, з Луганська та Донецька, не залежно від їх ставлення до так званих "ЛНР" чи "ДНР" – без виключення – усіх називають "сєпарами". А в офіційній риториці вже стало нормою казати "мешканці тимчасово окупованих територій" і все менше, згадуючи жителів окупованого Криму та Донбасу, ми говоримо "громадяни України". Це не є правильно», – додав президент України.

На його думку, інформаційне поле України «заміноване»: «Окрім фейків та маніпуляцій, зустрічається гнів, агресія, риторика інколи переповнена ненавистю. На мою думку, всім суспільством нам потрібно глибоко вдихнути, видихнути і поговорити спокійно».

Також Володимир Зеленський розповів про три етапи завершення війни. На його думку, першим етапом є завершення гарячої стадії конфлікту та припинення вогню, другим - примирення людей та пошук консенсусу, де важливу роль виконує медіа, третім - безпечна і реальна реінтеграція.

Нагадаємо, 12 вересня міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що за декілька місяців буде готова комплексна програма дій щодо інформаційного забезпечення населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і Криму.

Президент України Володимир Зеленський ще напередодні президентських виборів говорив про необхідність «зробити потужний російськомовний канал та розпочати серйозну інформаційну війну». Про створення українського каналу, «який би мовив для всього російськомовного світу», розповів у липні цього року заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Ідея викликала бурхливу реакцію представників медіаспільноти. Детальніше читайте туттут і тут. Попри це, на запитання про ідею створення українського російськомовного телеканалу міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський відповів, що треба дослідити, яка задача стоїть перед державою і чи обов’язково вирішувати її таким шляхом.

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2084
Читайте також
03.09.2019 15:23
Олександр Глущенко
для «Детектора медіа»
6 070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду