Нове керівництво СБУ повернуло на роботу співробітника, звільненого після розслідування «Схем»

Нове керівництво СБУ повернуло на роботу співробітника, звільненого після розслідування «Схем»

9 Жовтня 2019
3274
9 Жовтня 2019
19:05

Нове керівництво СБУ повернуло на роботу співробітника, звільненого після розслідування «Схем»

3274
Романа Матковського, причетного до організації «акції протесту» біля будинку голови «Центру протидії корупції» (ЦПК) Віталія Шабуніна, призначили в той же департамент Служби безпеки України.
Нове керівництво СБУ повернуло на роботу співробітника, звільненого після розслідування «Схем»
Нове керівництво СБУ повернуло на роботу співробітника, звільненого після розслідування «Схем»

Про це повідомляє «Радіо Cвобода».

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повернув на роботу в СБУ Романа Матковського, колишнього співробітника Департаменту захисту національної державності, який був причетний до організації пікетів біля будинку глави ЦПК Віталія Шабуніна. Про це «Радіо Свобода» стало відомо з власних джерел у Службі безпеки України. Речник СБУ Олена Гітлянська не підтвердила інформацію про призначення Матковського, однак він сам не заперечує свого повернення на роботу: «Брехати не буду – інформація відповідає дійсності. Призначили на вихідних. Мене запросили. Та команда, з якою ми працювали, коли почалася війна в складний час для України. Проходив повну перевірку, з поліграфом, все як треба», - заявив він у коментарі«Схемам».

Романа Матковського відсторонили від займаної посади в червні 2017 року після виходу розслідування під назвою «Служба боротьби з громадськістю». У матеріалі журналісти програми зібрали докази, які свідчили про причетність до організації так званих «акцій протестів» біля будинку Віталія Шабуніна співробітників СБУ.

Зокрема, з'ясувалося, що Роман Матковський, співробітник Департаменту захисту національної державності, у квітні 2017 року координував дії пікетників і активістів, які знімали будинок голови ЦПК за допомогою дронів. Також співробітник СБУ організовано доставив на декількох автомобілях і пікетників, і активістів «Автомайдану», у яких був у розпорядженні дрон, до будинку Шабуніна.

Як розповів програмі «Схеми» тоді ж, у квітні 2017 року, один з учасників «Автомайдану», співробітники СБУ попросили зняти з повітря будинок людини, яких вони назвали «сепаратистом». Як тільки сам активіст упізнав будинок Шабуніна та повідомив про це Матковського, зйомку припинили і навіть не попросили передати СБУ зроблений запис. У той же час пікетувальники, яких привезли співробітники СБУ, стояли біля будинку Шабуніна з незрозумілими плакатами і не змогли пояснити голові ЦПК, чого вони домагаються, чи знають, чим займається ЦПК тощо. Матковський сказав журналістам, що шукав таким чином «замовників проплачених мітингів», але ніяких слідів замовника не знайшов. Сам Шабунін пов'язав цю активність біля його будинку з вимогою ЦПК відкрити засекречені декларації співробітників СБУ.

Після громадського резонансу, викликаного розслідуванням «Схем», Матковського відсторонили від займаної посади і почали службову перевірку. І хоча ніяких протиправних дій не виявили і дисциплінарних стягнень накладали, врешті-решт його звільнили з СБУ, повідомляє «Радіо свобода». СБУ заперечила участь своїх співробітників в організації кампанії проти глави ЦПК, називаючи подію «випадковістю».

Нове керівництво СБУ наприкінці минулого тижня повернуло Матковського на роботу - з підвищенням: тепер він заступник начальника департаменту, у якому працював до звільнення.

Нагадаємо, що в березні 2017 року ЦПК подав до суду позов проти СБУ з вимогою розкрити декларації співробітників СБУ, які, як вважали антикорупційні активісти, були засекречені незаконно. У квітні біля будинку Шабуніна пройшла акція, до організації якої були причетні співробітники СБУ. У травні ще одна співробітниця ЦПК, Олександра Устинова, заявила, що за нею та її будинком стежать люди, які влаштовують провокації, постійно знімають її на відео, - і робилося це, на думку Устинової, на замовлення СБУ. Фільм, що дискредитує ЦПК і її співробітників, дійсно вийшов – 20 травня 2017 року. У червні того ж року Шабуніна викликали у військкомат, хоча він був визнаний непридатним для служби в армії. Там він вдарив блогера Всеволода Філімоненка, який був автором низки маніпулятивних і провокативних матеріалів про Устинову й Шабуніна, а також по суті, переслідував активістів. У липні Шабуніна звинуватили в нападі на Філімоненка, діяльність якого правоохоронні органи розцінили як журналістську. Судові засідання в цій справі тривають уже другий рік.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду