У регіональних онлайн-ЗМІ 13,6% новин написані на основі соцмереж – ІМІ

У регіональних онлайн-ЗМІ 13,6% новин написані на основі соцмереж – ІМІ

25 Вересня 2019
1308
25 Вересня 2019
14:24

У регіональних онлайн-ЗМІ 13,6% новин написані на основі соцмереж – ІМІ

1308
Найчастіше журналісти використовують як джерела інформації акаунти офіційних установ та приватні акаунти у Facebook. Найбільше джерел інформації із соцмереж – на кримінальну та соціальну тематики.
У регіональних онлайн-ЗМІ 13,6% новин написані на основі соцмереж – ІМІ
У регіональних онлайн-ЗМІ 13,6% новин написані на основі соцмереж – ІМІ

Про це свідчать результати дослідження ГО «Інститут масової інформації», що було проведено в 10 регіонах України у вересні цього року.

За результатами моніторингу, найбільше новин, написаних на основі соцмереж, було опубліковано в Тернополі (24,4% проаналізованих у новинних стрічках, 250 новин) і Житомирі (23,2%). Найменше новин, де джерелами інформації виступали соцмережі, зафіксовано в онлайн-ЗМІ Чернігова (4%) та Сум (1,6%).

«Найбільше новин із джерелами-соцмережами було про кримінал / надзвичайні події (27,9%) і соціальну тематику (24,1%). Найчастіше  інформацію із соцмереж на кримінальну тематику використовували онлайн-ЗМІ Тернополя, Житомира та Запоріжжя. На соціальну тематику до таких джерел найчастіше зверталися в Тернополі, Житомирі та Львові. Також на політику припало 10% таких новин, на військову тематику – 5,3%, економіку – 4,1%. Найменше соцмережі як джерела інформації використовували в темах корупції / антикорупції (2,1%) та державотворення (1,2%)», – йдеться в дослідженні.

За даними дослідження, найчастіше як джерела інформації в новинах використовували акаунти з Facebook (83,4%), іноді – дописи з Instagram та YouTube (по 6,2% відповідно), найменше в новинах з'являлося інформації із Twitter (2,2%) і телеграма (2%). Найчастіше Facebook як джерело інформації використовували в онлайн-ЗМІ Тернополя, Рівного і Житомира, YouTube – онлайн-ЗМІ Житомира, Instagram – Запоріжжя  і Рівного.

Водночас найчастіше в новинах журналісти зверталися до акаунтів офіційних установ (27,8%), приватних (19,1%) і офіційних осіб (14,6%). До локальних пабліків у новинах зверталися в 14,6% новин, акаунтах НГО / волонтерських організацій –5,1%, акаунтів політиків – 4,2% новин. Найменше в новинах журналісти використовували акаунти експертів (2,2%), лідерів думок (2%) і зірок шоу-бізнесу (2%).

У межах дослідження було опрацьовано 2500 новин із 50 регіональних онлайн-медіа в 10 містах України (Житомир, Запоріжжя, Львів, Рівне, Суми, Тернопіль, Черкаси, Харків, Чернівці, Чернігів), що були опубліковані в стрічках новин з 2 вересня 2019 року. До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ (по 50 перших новин в стрічці): статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися.

Методологія моніторингу охоплювала аналіз кількості новин, де використовуються соцмережі, їх тематики, видів соцмереж та типів акаунтів, які використовувалися під час написання новин. Тематичний аналіз містив такі теми: кримінал / НП, соціальна тематика, політика, військова тематика, економіка, корупція та антикорупція, державотворення, шоу-біз, інше. Аналіз акаунтів охоплював такі акаунти: офіційних установ, приватних осіб, офіційних осіб, НГО, волонтерських організацій, політиків, експертів, лідерів думок, зірок шоу-бізу, локальні пабліки, інше. Аналіз соцмереж охоплював соціальні мережі: "Фейсбук", "Інстаграм", "Ютуб", "Твіттер", "Телеграм". Усього було проаналізовано 340 новин із використанням соцмереж як джерел інформації.

Моніторинг проводили у таких ЗМІ:

Житомир (Журнал Житомира, Житомир.Інфо, Житомир-онлайн, Фреш ньюз, 20 хвилин. Житомир), Запоріжжя (061.ua, Zaбор, Forpost, Ipnews, Репортер Запоріжжя), Львів (ЗІК, Захід.нет, Вголос, Варта 1, Твоє місто), Рівне (Радіо трек, ОГО, Рівне 1, Рівне вечірнє, ВСЕ, РівнеМедіа), Суми (Данкор онлайн, 0542.ua, Сумські дебати, SumyToday, The Sumy Post), Тернопіль (0352.ua, Галас, Терен, Реально, За Збручем), Черкаси (Вичерпно, Центр черкаських медіа, ІнфоМіст, Прочерк, Нова Доба), Харків (АТН, Status Quo, Город Х, KHARKIV Today, 057.ua), Чернівці (БукІнфо, Молодий буковинець, АСС, Час, 0372.ua), Чернігів (Город.CN, 0462.ua, Час Чернігівський, Події і Коментарі, ЧеЛайн).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що було надано через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконує міжнародна організація Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Нагадаємо, 20% новин у центральних онлайн-медіа взято із соцмереж. Найпопулярнішим джерелом інформації для ЗМІ є Facebook – 63%, Instagram – 23% (переважно новини шоу-бізу), Twitter – 6,5% (переважно новини спортивного характеру та міжнародної тематики), з Telegram i YouTube – по 4,5 та 3% відповідно.

Фото: adperfect.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду