«Слуги народу» хочуть змінити процедуру призначення членів Нацради

«Слуги народу» хочуть змінити процедуру призначення членів Нацради

9 Вересня 2019
1685
9 Вересня 2019
17:31

«Слуги народу» хочуть змінити процедуру призначення членів Нацради

1685
Народні депутати від фракції «Слуга народу» хочуть надати членам Національної ради з питань телебачення і радіомовлення право виконувати обов'язки до призначення нових членів.
«Слуги народу» хочуть змінити процедуру призначення членів Нацради
«Слуги народу» хочуть змінити процедуру призначення членів Нацради

Відповідний законопроект № 2036 «Про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» зареєстрували 3 вересня народні депутати Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Гео Лерос. Текст законопроекту і супровідних документів «Детектору медіа» надала пресслужба фракції «Слуга народу».

Автори законопроекту хочуть надати членам Нацради право виконувати обов’язки до призначення нових членів (за винятком ситуацій з достроковим припиненням повноважень членів Нацради).

Також вони пропонують змінити процедуру призначення членів Нацради Верховною Радою – зробити одночасним призначення на всі вакантні посади, а також уточнити процедуру голосування: до проекту постанови Верховної Ради про призначення членів Нацради вноситимуть стільки кандидатур, скільки є вакантних посад, у послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням, а для призначення необхідно мінімум 226 голосів. Якщо після голосування не закрито всі вакансії, вся процедура проводиться повторно, починаючи з оголошення конкурсу профільним комітетом Верховної Ради, при цьому кандидатури з попереднього конкурсу можуть брати участь у повторному відборі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко на засіданні комітету 9 вересня анонсував розгляд законопроекту на наступному засіданні. Він пояснив, що закон про Нацраду потребує цих правок, оскільки завершився строк повноважень кількох членів Нацради, обраних Верховною Радою минулого скликання, і регулятор може залишитися недієздатним. «Якщо ми зараз оголосимо конкурс (на вакантні посади), то фактично в нас є проміжок між призначенням нових членів і звільненням інших, тобто Нацрада не зможе ефективно працювати. Тому ми вносимо таку поправку», – пояснив пан Ткаченко.

Нагадаємо, 4 липня завершився п’ятирічний строк повноважень членів Нацради Ольги Герасим’юк, Олександра Ільяшенка та Олега Черниша, призначених Верховною Радою 4 липня 2014 року. Поки що вони продовжують виконувати свої обов’язки, профільний комітет не оголошував конкурсу на вакантні посади.

Про те, що робота регулятора може зупинитися через проведення конкурсу на посади трьох членів Нацради, говорила нещодавно Ольга Герасим'юк: «У трьох членів Нацради закінчилися повноваження. І якщо новий парламент оголосить про закінчення каденції та призначить новий конкурс, відправить це на обговорення, то регулятор два місяці просто не працюватиме».

Під кінець роботи Верховної Ради 8-го скликання народні депутати Владислав Севрюков, Дмитро Стеценко, Ольга Червакова, Олена Кондратюк, Григорій Шверк внесли законопроект № 10268 щодо вдосконалення конкурсної процедури призначення членів Нацради. Їхній законопроект передбачав проведення конкурсу на вакантні посади членів Нацради за квотою Верховної Ради щонайменше за три місяці до завершення строку повноважень членів Нацради. А також фіксував у законі, що припинення повноважень члена Нацради відбувається відповідно до постанови Верховної Ради. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект, але його не встигли винести на розгляд сесії.

Нагадаємо, що Нацрада складається з восьми членів, половину з яких призначає президент, а половину - обирає Верховна Рада через проведення конкурсу на вакантні посади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1685
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду