Курт Волкер: Без здорового та вільного медіапростору немає здорової демократії

Курт Волкер: Без здорового та вільного медіапростору немає здорової демократії

28 Серпня 2019
1268
28 Серпня 2019
11:10

Курт Волкер: Без здорового та вільного медіапростору немає здорової демократії

1268
Спеціальний представник Державного департаменту США з питань Україні Курт Волкер сказав, що не бачить загрози свободі слова в Україні. Однак він вважає, що світовим та українським медіа іноді важко виконувати свої функції та протистояти сучасним викликам, зокрема через проблеми пов’язані із фінансуванням.
Курт Волкер: Без здорового та вільного медіапростору немає здорової демократії
Курт Волкер: Без здорового та вільного медіапростору немає здорової демократії

Про це він розповів в інтерв’ю Прямому каналу.

«Перш за все, треба усвідомлювати, що будь-яке демократичне суспільство повинно мати здоровий і вільний медіапростір. Якщо цього немає – немає і здорової демократії. Це фундаментальна річ. Світовим медіа іноді доволі важко виконувати свої функції, протистояти сучасним викликам. У тому числі це і питання фінансування. <…> У багатьох країнах заможні особи чи бізнес, а іноді – і уряд, відіграють головну роль у фінансуванні певних медіа. Бо мають гроші. І це призводить до того, що часто потужні медіа мають конкретну точку зору, і це – точка зору їхніх спонсорів», – сказав Курт Волкер.

Він зауважив, що нині майже кожен український телеканал належить «комусь, хто має конкретні погляди». «Іноді, ці люди представляють інтереси Росії в Україні. Тому так, проблема є. Проблема в тому, як захистити здоровий медіапростір в Україні. І це питання далеке від вирішення. Потрібні широкі дискусії. Можливо навіть – у стінах парламенту», – пояснив він.

На його думку, свобода слова в Україні – «у чудовій формі».

«Я дуже сподіваюся, що медіапростір буде працювати на побудову майбутнього України і не стане інструментом помсти та реваншу. Це тільки розділить країну і відкине її назад. А країні варто дивитися вперед, бо попереду ще так багато роботи», – сказав пан Волкер.

Крім того, він додав, що всім варто бути готовими до російської пропаганди, вміти запобігти тому, що «Росія використовує пропаганду для підриву наших демократій».

«У США, приміром, ми зобов’язали телеканал RussiaToday зареєструватися як іноземний агент. Тож нам варто пошукати демократичні інструменти , які захистять вільний та збалансований медіапростір. Один з таких інструментів – це законодавство. У США є правила, які не дозволяють одній людині або одні компанії контролювати таку велику частину медіа ринку. Думаю, вам також варто подумати про те, як обмежити вплив однієї людини на таку значну частку ринку. Як забезпечити диверсифікацію цього ринку», – резюмував він.

Нагадаємо, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер прокоментував, наскільки серйозну проблему, на його погляд, створює російська пропаганда на Донбасі та в Криму. За його словами важливо, щоб засоби масової інформації та уряди інших країн - Німеччини, Франції, США тощо - відкидали неправдиві твердження Росії та чітко говорили про те, що насправді відбувається.

Фото: Прямий канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1268
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду